Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Teatrul Odeon. Spectacolul de teatru „Am avut o Livadă” de Yann Verburgh, după Livada de vișini de A. P. Cehov

26 februarie 2025 | Artă și divertisment, Teatru | 0 comentarii

Cred că regizorul francez de origine romănă Eugen Jebeleanu încearcă să răspundă întrebarilor umanității într- o altă livadă, cu alte povești, luate dintr-o carte și din altă carte, creând un univers în care întrebări incomode despre viață și moarte, despre iubire și ură, despre natura umană sânt aduse la rampă.
Pe lângă personajele din „Livada de vișin”i a lui Cehov, în același spațiu apart și cele creionate de Yann Verburgh, care a pornit de la textul clasic, dar i-a adăugat o narațiune dramatică proprie, o familie ce trăiește Revoluția anticomunistă din 1989 și apoi, în epoca ulterioară, consecințele libertății.
Eugen Jebeleanu a imprimat spectacolului două sensuri contrarii: pe de o parte, desfacerea narațiunii contemporane de textul cehovian, autonomizarea ei, astfel încât să aibă o greutate specifică, proprie și, pe de altă parte, interferența celor două povești, intersectarea și suprapunerea lor.
Motto-ul piesei, „Viața a trecut de parcă nici nu am trăit…”, sugerează motivul central al acesteia, „Panta rhei” („Totul curge”), referitor la trecerea a timpului și la schimbările permanente ce au loc în lume.
Toate personajele au dreptate !
Personajele sunt cele din Livada de vișini cehoviană, adică: Liubov Andreevna Ranevskaia, deținătoarea unei moșii, Ania (fiica ei, în vârstă de șaptesprezece ani), Varia (fiica adoptivă, în vârstă de douăzeci și patru de ani), Leonid Andreevici Gaev (fratele ei), Charlota Ivanovna (guvernanta), Ermolai Alekseevici Lopahin (cumpărătorul), Boris Borisovici Simeonov-Pișcik (alt proprietar de pământ), Firs (valet de patrimoniu) și Peter Sergheievici Trof…
Doar că Eugen Jebeleanu actualizând piesa are fracturări în anumite puncte, un spectacol bazat pe actori, datorită textuuil adaptat.. Regizorul are alte repere, are propriul laborator privind turbulențele lumii, întâlnirile dintre oameni/personaje, libertățile, dreptul de a alege, De aici probabil ideea travestiților ce apar surprinzător pentru publicul român.
Dintr-o propoziție face o scenă de 10 minute, doar că există prea mulți „timpi morți”, pauzele muzicale sunt prea lungi, prea multe intrări/ieșiri ale personajelor …”fără replici”.
Cel mai bun actor din spectacol mi s-a părut a fi datorită interpretării, mișcării scenice, implicării, actorul Niko Becker.
Elvira Deatcu, deși distribuită într-un rol principal, nu m-a convins, poate din cauza vocii care prea bine nu s-a auzit în sală, sau repetitivității de a-și trage nasul….La fel Alexandru Papadopol în rolul lui Gaev, era în afara poveștii.
Într-un dialog realizat de Tamara Susoi cu Verburgh și Jebeleanu, în caietul-program, Verburgh susține că a „creat un context dramaturgic plauzibil pentru ca un grup de actori să joace Cehov în acel loc, așa cum explică personajul Matei în monologul de început”. Dar nu un grup de actori a jucat Cehov, ci un grup de personaje având propriile vieți, în povestea numărul doi.
Exagerând în această privință, Verburgh a luat ca pretext textul cehovian și Jebeleanu a luat ca pretext textul lui Verburgh pornind de la textul lui Cehov pentru a ține un fel de seminar cu public pentru studenții de la actorie.
Distribuția
Matei – Niko Becker
Daniela – Elvira Deatcu
Cati – Alina Berzunțeanu
Radu – Vlad Bîrzanu
Bruno – Ionel Mihăilescu
Paul – Gabriel Pintilei
Liubov Andreevna – Elvira Deatcu
Lopahin – Ruxandra Maniu
Gaev – Alexandru Papadopol
Trofimov – Nicoleta Lefter
Charlotta – Simona Popescu
Ania – Ioana Bugarin
Varia – Eduard Trifa
Firs – Diana Gheorghian
Regia Eugen Jebeleanu
Scenografia Velica Panduru
Muzica Remi Billardon
„Am avut o Livadă” este o împletire dintre o piesă clasică – „Livada de vișini” (1903), ultima operă a lui A.P. Cehov (1860 – 1903) și un text contemporan, o însoțire ca cercetare estetică, în jurul subiectului teatrului, după cum mărturisește Yann Verburgh.
Eugen Jebeleanu
După ce a absolvit studiile de actorie la UNATC – București și un Master de regie și dramaturgie la Paris, Eugen Jebeleanu și-a dedicat activitatea regiei de teatru, operă și, mai nou, de film. În 2010 a fondat, împreună cu dramaturgul Yann Verburgh, „Compania 28”, iar mai apoi „Cie des Ogres” în 2017, colaborând în ultimii ani cu cele mai importante teatre din țară, printre care se numără și cele din Sibiu sau București. De asemenea, a semnat regia pentru numeroase spectacole jucate pe scenele din Franța, dar și din Germania. În 2017, a regizat „Căpcăuni”, un proiect care a fost recompensat de către Fédération d’Associations de Théâtre Populaire (FATP).
Eugen Jebeleanu a câștigat „Premiul pentru cel mai bun film de debut” la Premiile GOPO 2022
Pentru spectacolul „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” din 2019 a primit „Premiul pentru cea mai bună regie” în cadrul Galei Premiilor UNITER. A colaborat cu Opera din Lyon pentru „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. În 2020, și-a făcut debutul ca regizor de film cu lungmetrajul „Câmp de maci”, recompensat în cadrul Festivalului TIFF 2021 cu „Premiul pentru Cea mai bună regie” și „Cel mai bun film de debut” la Premiile GOPO 2022. În 2022 i-a fost acordat titlul de Cavaler al Artelor și Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres) de către Ministerul Culturii din Franța.
Yann Verburgh
Piesele sale sunt publicate, în Franța, de Quartett Editions și Solitaires Intempestifs, traduse și jucate în mai multe limbi, lecturate la Comédie Française, difuzate la France Culture, distinse cu numeroase premii, burse și adaptate pentru operă.
Răspunde la comenzi de scriere dramatică, în special pentru Centrele Dramatice Naționale din Caen, Valence, Béthune și pentru Consiliul Departamental din Seine-Saint-Denis, colaborează ca dramaturg și libretist cu Opera natională din Lyon și conduce „Cie des Ogres” împreună cu regizorul Eugen Jebeleanu – pe care îl însoțește ca autor sau dramaturg în creațiile lor.
Yann Verburgh regizează în prezent lugmetrajul „Rester Humain”
În 2020, a absolvit un master în scenaristică, de formare continuă la „Fémis – École nationale supérieure des métiers de l’image et du son”, iar de atunci a colaborat cu Apaches Films ca autor și regizor pentru primul său scurtmetraj „Riad” (selecționat și distins în competiție oficială în douăzeci de festivaluri de film, în Europa și America de Nord) și „Rester Humain”, primul său lungmetraj, în prezent în lucru.
În ultimii ani, a colaborat ca autor, în Franța și Elveția, cu Munstrum Théâtre și Lionel Lingelser, Richard Brunel, Frédéric Fisbach, Olivier Letellier, le Collectif sur un Malentendu, iar piesele sale sunt programate la Théâtre de la Ville din Paris, la Théâtre du Rond Point, la Théâtre National de Bretagne, la Théâtre des Célestins din Lyon, la Comédie Genève.
„Am avut o Livadă”, de Yann Verburgh după „Livada de vișini” de A. P. Cehov
Liliana Popa
23 februarie 2025


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Liliana Popa. "Timpul e doar o cortină" sau Zborul fără margini al Cristinei Crețu

Liliana Popa. „Timpul e doar o cortină”...

Nu știu dacă timpul Cristinei Crețu este cel linear sau cel care se oprește, se dilată, dar sigur timpul în ...
Paul Tihan lansează EP-ul „Noduri"

Paul Tihan lansează EP-ul „Noduri”

Artistul Paul Tihan prezintă publicului un nou material. El va porni în luna martie într-un turneu național de promovare. „NODURI ...
Delta Pe Obraz lansează EP-ul „4ME"

Delta Pe Obraz lansează EP-ul „4ME”

Trupa basarabeană de poetry rock Delta Pe Obraz lansează un nou material și pleacă într-un turneu național. Datele evenimentelor le ...

Paul Tihan lansează EP-ul „Noduri”

Artistul Paul Tihan prezintă publicului un nou material. El va porni în luna martie într-un turneu național de promovare. „NODURI prezintă o mână...

Controverse & Conspirații se întoarce!

Dragi tovarăși ai comunității metamoderne, de Dragobete vă invităm la 🎵🔮✨ Cântece, descântece și farmece! ⏳ Când? Pe 24 februarie, de la ora 20;...

Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul” Vâlcea. ”Totul e poezie” și ”Armonie”

Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul” Vâlcea. ”To...

Eveniment găzduit de Biblioteci Valcene Carol l 26, 240591 Râmnicu Vâlcea, Romania Miercuri, 26 martie 2025, ora 17.00/ Biblioteca Județeană ...
JAM SESSION MARCA CONTROVERSE & CONSPIRAȚII. Neconvențional. La Interbelic

JAM SESSION MARCA CONTROVERSE & CONSPIRAȚII. ...

Eveniment găzduit de Conspiratii si controverse Interbelic Cocktail Bar Durată: 5 ore  JAM SESSION MARCA CONTROVERSE & CONSPIRAȚII–30.03.2025 @CLUB INTERBELIC  Ești ...
The Strizzers aduc concertul "Aproape Acustic" la Retro Pub

The Strizzers aduc concertul „Aproape Acusti...

Trupa românească de rock alternativ The Strizzers vă invită la o seară de rock urban cu un concert special intitulat ...
Bikes On Ice 2025. Ediție aniversară, marcând pragul de 20 de ani. Sâmbătă. Concursuri

Bikes On Ice 2025. Ediție aniversară, marcând prag...

Bikes On Ice 2025. Ziua de sâmbătă a început cu mult așteptata zăpadă care a înviorat un pic motocicliștii îndrăgostiți ...
Jack of all Trades au lansat single-ul ”Tot ce-mi trece prin minte”

Jack of all Trades au lansat single-ul ”Tot ce-mi ...

„Nu am găsit până azi niciun om împăcat cu toate și ăsta ni se pare cel mai mare fiasco” Trupa ...
Evenimentul major al anului 2024 la The PUB Universității. Concertul lui Marco Mendoza

Evenimentul major al anului 2024 la The PUB Univer...

Fără doar și poate evenimentul major al anului 2024 de la The PUB Universității a fost concertul lui Marco Mendoza ...
Nelu Lazar la INDIANA SONGWRITERS IN THE ROUND (II)

Nelu Lazar la INDIANA SONGWRITERS IN THE ROUND (II...

Elizabeth Lee, Kirsten Peckham, Noelle Voglewede, and yours always Nelu Lazar. — Four local songwriters, four rounds of untold stories ...
The Strizzers aduc concertul lor Aproape Acustic la Retro Pub

The Strizzers aduc concertul lor Aproape Acustic l...

Eveniment găzduit de The Strizzers şi Retro Pub - Rock'n Beer Retro Pub - Rock'n Beer  Sâmbătă, 22 Martie,  20:00  Retro Pub – ...
Iordache, saxofonul, Medicine Madison. Susținerea tatălui. La Zadar Bar

Iordache, saxofonul, Medicine Madison. Susținerea ...

Medicine Madison expune la Zadar Bar.  Expoziția cu vânzare „For The Love Of Letters”. Expoziția a fost inspirată de farmecul ...
Trocadero Blues Nights. Sunt promovați tinerii. Give 'n' Take pe scena de la The PUB Universității

Trocadero Blues Nights. Sunt promovați tinerii. Gi...

Conceptul Trocadero Blues Nights la lui Radu Lupașcu își propune printre altele și să promoveze tinerii muzicieni ce se încumetă ...
Peste o săptămână este concertul !!! Marcian Petrescu. 25 de ani de carieră pusă în slujba muzicuței și a blues-ului

Peste o săptămână este concertul !!! Marcian Petre...

MARCIAN PETRESCU, cotat drept cel mai bun cântăreț la muzicuță din blues-ul românesc, ANIVERSEAZĂ ANUL ACESTA cei 25 DE ANI ...
Oana Gîtej. Frumosul din noi #7. Florile Mirelei

Oana Gîtej. Frumosul din noi #7. Florile Mirelei

Frumosul din noi îl exprimăm fiecare cum știm mai bine și cum iubim și ce iubim! Prietena mea, Mirela Rădulescu ...
Liliana Popa. Andrei Pennazio nu renunță la abstract, dar și atunci în subiectul ales pictează esența

Liliana Popa. Andrei Pennazio nu renunță la abstra...

Nu există artă, există artiști spunea Ernest Gombrich.... În viața fiecărui artist vizual au existat și vor exista etape. La Andrei ...
Nuanțe, Peren - lansarea din Expirat Halele Carol - Rămâneți aproape!

Nuanțe, Peren – lansarea din Expirat Halele ...

Al doilea eveniment din turneul de lansare a melodiei Peren de la trupa Nuanțe a luat sfârșit. Sub atenta organizare ...
Asociația ”Coordonate Culturale”. Expoziție Cristina Dinu. La Atelierele LaurentBlue

Asociația ”Coordonate Culturale”. Expoziție Cristi...

Este o a doua expoziție organizată de Asociația ”Coordonate Culturale” cu lucrările Cristinei Dinu. A fost aleasă locația unuia dintre ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.