Invitat, instalat comod pe scaunul nr. 451 al Sălii Radio ramplisată până la sold out în inubliabila seară de 8 februarie 2025, am trăit emoționat osutăcincizeci de minute sonore – în majoritate muzicale (au fost și minute-prezentare și minute-aclamații ale publicului), oferite generos de un remarcabil colectiv interpretativ-creativ reunind două asocieri care au împărțit frățește (citiți fifty – fifty) scena. Mă refer la „PLATONIC BAND” – quartet de sine stătător dar în cazul de față, inclusiv secție ritmică pentru „BIG BAND-UL RADIO”, prezent numai cu cele două familii de suflători, brass (trompetiști, tromboniști) și reeds (saxofoniști), cu toți diriguiți competent de înzestrata muziciană Simona Strungaru.
Inițiatorul, realizatorul, promotorul proiectului – celebrând în concret sonor existența a trei decenii de activitate prodigioasă a quartetului propriu susmenționat – a fost infatigabilul ghitarist, compozitor, profesor, lider Nicu Patoi, un interpret cu rigoare de matematician și suflet de artist, reușind să sensibilizeze în orice moment în care interacționează cu ghitara… (una din numeroasele ghitare din colecția sa), utilizând o multitudine de procedee bine proporționate, combinând echilibrat complexitatea armoniilor cu momentele de rafinament melodic, solistic. Gălățean venit pe lume la 12 februarie 1971, membru în vremea tinereții alternativ în grupurile „Phoebus”, „Autograf”, „Voievod”, „Deja-Vu”, „Cristal”, din 1995 fondator al formației „Platonic”, iar din 1996 component și în „Rock’ N’ Roll Band” alături de Ştefan Bănică Jr. – nu vom uita să omitem a releva fructuoasa conlucrare a grupului „Platonic Band” cu Televiziunea Română, ca trupă participantă permanent şi de durată la emisiunile difuzate sub genericul „Taverna”.
Inspirat intitulat „Geometry of Creation”, concertul a fost preludiat de protagonistul însuși – doar omul cu ghitara – interpretând dezinvolt, cu patos, prima dintre majoritatea compozițiilor sale cuprinse în program: „SOUL OF THE CHRYSTAL”.
În chip firesc, ghitaristului i s-au alăturat apoi Berti Barbera (percuție, harmonica, într-o piesă și vocal), Adrian Ciuplea (ghitară bas, violoncel), Răzvan Lapi Lupu (baterie), întrunindu-se astfel formula de quartet „Platonic Band” care a înfățișat audienței mai întâi o altă reușită creație a lui Nicu Patoi în aranjament propriu, „71 PULSE”, prilejuindu-i lui Berti Barbera o benefică intervenție la harmonica de gură (muzicuță).
Podiumul sălii s-a completat odată cu instalarea la pupitre a celor cincisprezece suflători ai Big band-ului Radio: trompetiștii Silviu Groaza, Sebastian Burneci, Laurențiu Moise, Silviu Albei, tromboniștii Adi Cojocaru, Ciprian Partenie, Alex Bucșe, Andrei Bolbocean (trombon bas), saxofoniștii Marcel Pascu (sax bariton), Diana Bouroșu (sax tenor), Paolo Profeti (sax alto, sax sopran, flaut), Cosmin Stanciu (sax alto, clarinet), Eugen Mamot (sax tenor, flaut) și desigur, prezentă la pupitrul dirijoral Simona Strungaru – muziciană care și-a înscris totodată autograful expert pe partiturile orchestrațiilor pentru big band.
Câștigând în amploare sonoră și în policromie timbrală, consorțiul celor șaptesprezece
interpreți – dintre care zece creativi susținători de solouri – a purces la continuarea sumarului incluzând în total unsprezece momente muzicale prevăzute în program, plus încă trei piese solicitate la final, cu insistență, de public ca bis-uri (în jazz se numesc encore).
Super virtuozul arhitect de ritmuri Răzvan Lapi Lupu, dialogând în manieră funk cu inventivul percuționist Berti Barbera, dar mai ales ingeniosul ghitarist lider, și-au marcat aportul de fantezie improvizatorică în animata, stenica piesă „FUNKY MONKEY TAIL” (Nicu Patoi), după cum saxofonistul Paolo Profeti, de astă dată făcându-se auzit la flaut, a conferit o tentă aparte secvenței „POUR LES CONNAISSEURS” abil edificată de autorul ei, Petrică Șovăială. Au urmat alte cinci piese compuse cu har de Nicu Patoi, aranjamentele lor pentru big band fiind realizate – cum am mai spus – de Simona Strungaru, iar cele pentru „Platonic Band” de ghitarist. Au fost cele intitulate: învăluitoarea „AQUARIUS UNIVERSE” cu trompetistul Sebastian Burneci și cu saxofonistul Paolo Profeti, iscusiți făuritori de solouri; „SONG OF MY SOUL” în care basistul Adrian Ciuplea a cântat arco la violoncel și același Sebastian Burneci s-a remarcat solistic; „LEGACY” – piesă de ambient tipic jazz rock în care harmonistul Berti Barbera și saxofonistul Eugen (Evgheni) Mamot și-au evidențiat fantezia improvizatorică; „MY CROSSROADS”, temă procesată spontan de trompetistul Silviu Groaza și de același neobosit Eugen Mamot; apoi „TILL WE MEET AGAIN”, o veritabilă compoziție / orchestrație de big band. Demonstrându-și deopotrivă creativitatea inclusiv în ipostază componistică, trompetistul Sebastian Burneci a surprins în izbutita / insolita sa creație „BEHIND SOCIAL BARS” prin temerare incursiuni în registrul supraacut al instrumentului. Episodul epilog al preconizatului program s-a regăsit într-una dintre cele mai meritoase plăsmuiri muzicale marca Nicu Patoi, o temă continuu preumblată pe coardele mi-la-re-sol-si-mi ale ghitarei, „SCHOENBERG’S DILEMMA”, temă a cărei sugestivitate a apărut valorizată în soloul de trompetă al aceluiași Sebi Burneci… Cel mai activ solist improvizator s-a impus a fi, însă, în toate piesele concertului, ghitaristul plin de idei și cu disponibilități tehnice de excepție!
Nu putem încheia aceste consemnări admirative, fără a menționa datele de generic ale celor nu mai puține de trei suplimente de program, la solicitarea auditorilor: „HAWAII 5-O”, autor Morton Stevens, „THE DARKNESS”, compoziție semnată Robben Ford, cu Berti Barbera – vocal, Diana Bouroșu – saxofon tenor, ca și reluarea piesei lui Petrică Șovăială „POUR LES CONNAISSEURS”.
În fapt, toţi parametrii evaluării cuprinși în aceste rânduri de cronică nu au venit decât să accentueaze de fiecare dată o notă distinctivă de originalitate care a demarcat neîndoielnic „Platonic Band” între confreriile muzicale promotoare ale unor proiecte similare. Tehnici
instrumentale distinctive, prestațiile interpretative de top, feelingul intens al dăruirii de sine,
atractivitatea, seducţia exercitate în auz, iată doar câteva virtuți definitorii ale unuia dintre cele mai memorabile rendez-vous-uri ale fanilor cu fascinațiile fuziunii jazz rock din ultimii ani pe scenele românești.
Și pentru ca această producțiune să persiste în amintire, pentru ca auditorii populând integral ospitaliera, spațioasa Sală Radio să poată asculta și ulterior admirabilele piese, artiștii au oferit publicului cu acest prilej și un album live omonim, remarcabil ca sound și grafică, conținând înregistrări din 8 februarie 2024. Prevăzător și împătimit, Nicu Patoi a arendat deja de pe acum Sala Radio pentru data de 8 februarie 2026.
Quod erat demonstrandum!
Florian Lungu
14 februarie 2025
Foto Mugur Cristescu
Legendă foto: 1.Platonic Band; 2.Big band-ul Radio și dirijoarea Simona Strungaru; 3.Platonic Band și Big band-ul Radio în concertul din 8 februarie 2025.
0 Comentarii