Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Liliana Popa. Ne aduce în atenție cronici paralele despre Fata din Curcubeu. Cu Marcela Motoc

19 februarie 2025 | Teatru | 0 comentarii

„Se face noapte-n curcubeu”

cronică  – Paula Romanescu

 

Se ivea pânǎ mai ieri dupǎ o ploaie zdravǎnǎ arcul acela – spectru al luminii cereşti, limpezindu-ne, înseninându-ne cu o sfântǎ promisiune de puritate care sǎ-i fie şi sufletului nostru miez şi înveliş. Dar de când a devenit stindard în fâlfâire pentru o sumedenie de fǎpturi umane în cǎutare de identitate de toate genurile, curcubeul din noi pare sǎ-şi fi întinat portativul luminii.

Spectacolul de teatru Fata din curcubeu (scenariu şi regia Lia Bugnar) pe care l-a oficiat (da, acesta e cuvântul!) Marcela Motoc la Teatrul de Artǎ Bucureşti pe 8 februarie a.c. este o serenadǎ amarǎ, amarǎ, amarǎ, cântatǎ pe sub ferestrele închise ale unei lumi surde şi oarbe la strigǎtul de deznǎdejde al unui suflet în derivǎ.

Formatǎ la înalta şcoalǎ de artǎ româneascǎ – IATC, unde i-a avut profesori pe inegalabila Olga Tudorache şi pe neasemuitul Adrian Pintea.

Marcela Motoc, remarcatǎ de celebrul regizor Liviu Ciulei, a jucat încǎ din studenţie pe scena Teatrului Bulandra (1996), dar mirajul depǎrtǎrilor a ademenit-o şi, din 2002 a  provocat ea Parisul cu luminile lui cu tot, apoi, din dor de plonger au fond du gouffre (care e lumea toatǎ) pour trouver du nouveau, a cǎlǎtorit (şi jucat teatru) prin mai multe ţǎri de pe planeta noastrǎ albastrǎ ca o portocalǎ (Paul Eluard dixit).

Recitalul actoricesc Fata din curcubeu a avut premiera la Paris în 2013. Dar cum patria nu şi-o poate lua nimeni pe tǎlpile pantofilor, a trebuit şi artista noastrǎ sǎ asculte de irezistibila chemare a dorului-dor şi, din 2014 s-a întors în România unde a înfiinţat Asociaţia Cortina şi slujeşte cu credinţǎ teatrul (de Artǎ).

De când economia româneascǎ este în mare suferinţǎ, şi teatrul s-a vǎzut obligat sǎ-şi simplifice drastic elementele de decor, aşa cǎ şi spectacolul – recital al Marcelei Moţoc (nu vreau sǎ-l numesc pe englezeşte cǎ prea are parfum des rues de Paris pe care bântuia mai ieri şi umbra vrǎbiuţei aceleia cu tremurul în glas din care rǎzbǎtea parcǎ Strigǎtul lui Eduard Munch, înainte de a deveni Elith Piaf) beneficiazǎ de trei pneuri uzate (adǎpostul femeii sans abri), o luminǎ de reflector (o, cât de departe cerul!) care, în final, capǎtǎ simbol de aurǎ strivitǎ într-o menghinǎ terifiantǎ de noapte în care şi morţii îi place sǎ-şi ascutǎ unealta…

Agrementat cu muzicǎ aleasǎ preponderent din repertoriul marii Edith Piaf, cu trecere prin cel al unor nu mai puţin celebri Léo Ferré şi Jacques Brel, spectacolul Fata din curcubeu ţine spectatorul într-un soi de beţie cu ape de lunǎ din care ar vrea (şi nu) sǎ se trezeascǎ, actriţa realizând performanţa de a jongla cu graţie între vulgaritate şi inocenţǎ, între cânt şi cuvânt, tǎlmǎcind astfel o poveste care nu-i decât o viaţǎ de om care nu-şi mai gǎseşte în lume raison d’exister dintr-un preaplin de urât, într-o singurǎtate devastatoare în care singurele lumini sunt umbrele celor dragi la care apeleazǎ dorind dureros de dulce sǎ ajungǎ, dar şi temându-se de marea trecere.

Curcubeul femeii din poveste nu-i decât o salǎ de cinema – locul de unde adunǎ ea luminǎ de artǎ şi culturǎ cât sǎ poatǎ chiar sǎ şi dea lecţii celor mai puţin deschişi la minte în a înţelege subtilitǎţile artelor, dar este şi locul de muncǎ unde-şi onoreazǎ ea iubirea cu tarif mai mult sau mai puţin fix când peste spectatori se lasǎ noapte fǎrǎ sǎ ştie ei (sau fǎcându-se cǎ nu ştiu) cǎ undeva, pe un scaun din ultimul rând, o fiinţǎ omeneascǎ mai moare puţin cu fiecare cǎdere din curcubeul care i-a rǎmas sufletul.

Piesa Liei Bugnar –  Fata din curcubeu, este un cânt de leagǎn pe care şi-l cântǎ dezmoşteniţii sorţii când peste curcubeul lor de vise se lasǎ noapte.

Paula Romanescu

17 februarie 2025

Azi la Teatrul de Artă București o actriță de mare anvergură, talentată, diafană, sensibilă dar puternică Marcela Motoc !
Marcela Motoc o actrița unică, cu har, energie, vitalitate, inventivitate
Marcela Motoc creează sculptează personaje, destine. În „Fata din curcubeu””\ , un personaj ce transcende realitatea, redimensionează personajul Liei Bugnar, un personaj intre liniște și neliniște, în căutarea fericirii, realizănd că fericirea se află chiar în eul interior.

Un one-woman-show la care râzi și să plangi pe masură ce ea, fata fără nume, își dezvăluie povestea. Deși a vazut foarte multe filme, nu este un critic de teatru obisnuit, „locul ei de muncă” este locul 13 din cinematograful „Curcubeu”, acolo unde își primește clienții, acolo unde își construiește visele, unde visele ei mor, acolo unde vede filme.

Atunci când cuvintele nu mai sunt de ajuns, ea cântă; emoțiile trăite, întâmplările cu părinții, amintirea surorii gemene dispărută sub gheața lacului devenit patinuar, întâmplările cu clienții, amintirea primului iubit, povestea pisicii – singura prietenă în singuratatea care o înconjoară, visul ei de a vinde înghețată copiilor sau visul de a fi salvată de însuși Richard Gere din viața mizeră pe care o duce. Sunt melodii interpretate de Edith Piaf, Jacques Brel…ș.a.

A absolvit Academia de Teatru și Film (UNATC) în 1996, la clasa profesorilor Olga Tudorache și Adrian Pintea. Încă înainte de absolvire, în ultimul an de studii, Marcela Motoc a fost angajată la Teatrul Bulandra în urma concursului validat de Liviu Ciulei, directorul onorific al teatrului la acea dată. În anul 2002 actrița se stabilește la Paris și pentru un timp călătorește: China, Vietnam, Tailanda, Berlin, Moscova, Tahiti, Insula Paștelui, Reunion, New York, Tokyo și lista ar putea continua. Produce spectacolul „Fata din Curcubeu”, scris și regizat de Lia Bugnar, a cărui premieră are loc la Paris, în 2013. În 2014 Marcela revine la București și fondează Asociația Cortina, reluându-și activitatea în teatru.
 
Liliana Popa
8 februarie 2025

Un leu… Aveți un leu? Are cineva să îmi dea un leu?  Așa și-a început fata din Curcubeu monologul. Cine e fata? Ce e Curcubeu? Fata e o prostituată. Curcubeu e numele cinematografului unde își practică ,,meseria”. Fata din Curcubeu este piesa de teatru la care am fost spectator în urmă cu câteva zile. Fiind o piesă cu un singur personaj, am fost sceptică și credeam că nu voi fi dată pe spate de ceea ce voi vedea. Dar am fost foarte plăcut surprinsă de poveste și de interpretarea convingătoare a actriței Marcela Motoc.

Fata din Curcubeu

Textul piesei este scris de Lia Bugnar, iar personajul a fost interpretat de Marcela Motoc. Piesa este un monolog de aproximativ o oră, înveselit din când în când de melodii cântate în franceză de tânăra fată. Un monolog care nu îți dezvăluie de la început cu ce se ocupă ea de fapt.

Din fundul sălii, s-a auzit, deodată, o voce puternică și hotărâtă de femeie: Are cineva un leu? Acesta a fost începutul piesei, unul ex abrupto. Din sală s-au adunat chiar mai mulți lei care au construit premiza reprezentației. Început filosofic, dar care a culminat cu un sfârșit dramatic.

Fata pare preocupată să găsească adevăratul sens al vieții. Nu ai spune că ascunde o dramă. Nu ai spune că și-a pierdut, pe rând, toată familia. Ești surprins când afli că e prostituată. Și când afli că a rămas fără familie. Cu fiecare moment, afli ceva nou care îți adâncește compasiunea pentru personaj și care te convinge că aparențele înșală.

Marcela Moțoc interpretând-o pe ,,fata din Curcubeu”

„Quand il me prend dans ses bras
Il me parle tout bas
Je vois la vie en rose”

Treptat,  fata din curcubeu își dezvăluie ,,profesia”. Trece ușor de la o stare la alta, de la râs la plâns, când își amintește prin câte a trecut. A avut și clienți care au respectat-o. Privirea de un verde intens i se luminează când își amintește de un bătrânel de 85 de ani care a vrut doar să se uite cu ea la filmul care rula în cinema. Și când povestește de cererea în căsătorie și de trandafirii albi.

Interpretarea empatică a actriței transmite atât de multă emoție, încât nu poți să nu compătimești personajul. Privirea verde i se umple de lacrimi când își amintește că a rămas singură. Și că are o singură prietenă: o pisică pe care trebuie să o hrănească zilnic. Trebuie pentru că vrea ea, nu i-a impus nimeni. Dar este singura ei prietenă.

Este prostituată, dar este, mai întâi, om. Am învățat din această piesă că nu trebuie să judecăm pe absolut nimeni pentru ceea ce a ajuns să facă. Am învățat că nimeni nu poate ști ce suferințe și ce drame se ascund în spatele unui zâmbet. Din păcate, Fata din curcubeu e prezentă în societatea noastră reală, pe stradă. Poate ai trecut pe lângă ea de atâtea ori și nici măcar nu ai băgat de seamă. Este o realitate crudă, dar este realitatea.

Irina Ciobotaru


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Liliana Popa. "Timpul e doar o cortină" sau Zborul fără margini al Cristinei Crețu

Liliana Popa. „Timpul e doar o cortină”...

Nu știu dacă timpul Cristinei Crețu este cel linear sau cel care se oprește, se dilată, dar sigur timpul în ...
Paul Tihan lansează EP-ul „Noduri"

Paul Tihan lansează EP-ul „Noduri”

Artistul Paul Tihan prezintă publicului un nou material. El va porni în luna martie într-un turneu național de promovare. „NODURI ...
Delta Pe Obraz lansează EP-ul „4ME"

Delta Pe Obraz lansează EP-ul „4ME”

Trupa basarabeană de poetry rock Delta Pe Obraz lansează un nou material și pleacă într-un turneu național. Datele evenimentelor le ...

Paul Tihan lansează EP-ul „Noduri”

Artistul Paul Tihan prezintă publicului un nou material. El va porni în luna martie într-un turneu național de promovare. „NODURI prezintă o mână...

Controverse & Conspirații se întoarce!

Dragi tovarăși ai comunității metamoderne, de Dragobete vă invităm la 🎵🔮✨ Cântece, descântece și farmece! ⏳ Când? Pe 24 februarie, de la ora 20;...

Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul” Vâlcea. ”Totul e poezie” și ”Armonie”

Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul” Vâlcea. ”To...

Eveniment găzduit de Biblioteci Valcene Carol l 26, 240591 Râmnicu Vâlcea, Romania Miercuri, 26 martie 2025, ora 17.00/ Biblioteca Județeană ...
JAM SESSION MARCA CONTROVERSE & CONSPIRAȚII. Neconvențional. La Interbelic

JAM SESSION MARCA CONTROVERSE & CONSPIRAȚII. ...

Eveniment găzduit de Conspiratii si controverse Interbelic Cocktail Bar Durată: 5 ore  JAM SESSION MARCA CONTROVERSE & CONSPIRAȚII–30.03.2025 @CLUB INTERBELIC  Ești ...
The Strizzers aduc concertul "Aproape Acustic" la Retro Pub

The Strizzers aduc concertul „Aproape Acusti...

Trupa românească de rock alternativ The Strizzers vă invită la o seară de rock urban cu un concert special intitulat ...
Bikes On Ice 2025. Ediție aniversară, marcând pragul de 20 de ani. Sâmbătă. Concursuri

Bikes On Ice 2025. Ediție aniversară, marcând prag...

Bikes On Ice 2025. Ziua de sâmbătă a început cu mult așteptata zăpadă care a înviorat un pic motocicliștii îndrăgostiți ...
Jack of all Trades au lansat single-ul ”Tot ce-mi trece prin minte”

Jack of all Trades au lansat single-ul ”Tot ce-mi ...

„Nu am găsit până azi niciun om împăcat cu toate și ăsta ni se pare cel mai mare fiasco” Trupa ...
Evenimentul major al anului 2024 la The PUB Universității. Concertul lui Marco Mendoza

Evenimentul major al anului 2024 la The PUB Univer...

Fără doar și poate evenimentul major al anului 2024 de la The PUB Universității a fost concertul lui Marco Mendoza ...
Nelu Lazar la INDIANA SONGWRITERS IN THE ROUND (II)

Nelu Lazar la INDIANA SONGWRITERS IN THE ROUND (II...

Elizabeth Lee, Kirsten Peckham, Noelle Voglewede, and yours always Nelu Lazar. — Four local songwriters, four rounds of untold stories ...
The Strizzers aduc concertul lor Aproape Acustic la Retro Pub

The Strizzers aduc concertul lor Aproape Acustic l...

Eveniment găzduit de The Strizzers şi Retro Pub - Rock'n Beer Retro Pub - Rock'n Beer  Sâmbătă, 22 Martie,  20:00  Retro Pub – ...
Iordache, saxofonul, Medicine Madison. Susținerea tatălui. La Zadar Bar

Iordache, saxofonul, Medicine Madison. Susținerea ...

Medicine Madison expune la Zadar Bar.  Expoziția cu vânzare „For The Love Of Letters”. Expoziția a fost inspirată de farmecul ...
Trocadero Blues Nights. Sunt promovați tinerii. Give 'n' Take pe scena de la The PUB Universității

Trocadero Blues Nights. Sunt promovați tinerii. Gi...

Conceptul Trocadero Blues Nights la lui Radu Lupașcu își propune printre altele și să promoveze tinerii muzicieni ce se încumetă ...
Peste o săptămână este concertul !!! Marcian Petrescu. 25 de ani de carieră pusă în slujba muzicuței și a blues-ului

Peste o săptămână este concertul !!! Marcian Petre...

MARCIAN PETRESCU, cotat drept cel mai bun cântăreț la muzicuță din blues-ul românesc, ANIVERSEAZĂ ANUL ACESTA cei 25 DE ANI ...
Oana Gîtej. Frumosul din noi #7. Florile Mirelei

Oana Gîtej. Frumosul din noi #7. Florile Mirelei

Frumosul din noi îl exprimăm fiecare cum știm mai bine și cum iubim și ce iubim! Prietena mea, Mirela Rădulescu ...
Liliana Popa. Andrei Pennazio nu renunță la abstract, dar și atunci în subiectul ales pictează esența

Liliana Popa. Andrei Pennazio nu renunță la abstra...

Nu există artă, există artiști spunea Ernest Gombrich.... În viața fiecărui artist vizual au existat și vor exista etape. La Andrei ...
Nuanțe, Peren - lansarea din Expirat Halele Carol - Rămâneți aproape!

Nuanțe, Peren – lansarea din Expirat Halele ...

Al doilea eveniment din turneul de lansare a melodiei Peren de la trupa Nuanțe a luat sfârșit. Sub atenta organizare ...
Asociația ”Coordonate Culturale”. Expoziție Cristina Dinu. La Atelierele LaurentBlue

Asociația ”Coordonate Culturale”. Expoziție Cristi...

Este o a doua expoziție organizată de Asociația ”Coordonate Culturale” cu lucrările Cristinei Dinu. A fost aleasă locația unuia dintre ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.