Un spectacol deosebit de colinde și tradiții românești ce atrage anual în luna Decembrie în jur de 300 de oameni din comunitatea românilor și moldovenilor din Chicago, dar și americani, sau turiști veniți din toată lumea, sau localnici de oriunde de pe glob stabiliți în zonă — familii cu copii, cupluri, studenți etc… O realitate care, până anul trecut, mi se părea imposibilă sau peste putințele mele de artist și producător ocazional, de seară și weekend, cu puțin timp la dispoziție, dar mereu dornic de voluntariat sau de ajutat comunitățile în care locuiesc sau adiacente.
Dar, de când m-am relansat pe latura artistică, atât cât îmi permite timpul (după aproape 20 de ani de pauză artistică și focus doar pe inginerii și antreprenoriat), am fost foarte hotărât să organizez spectacole culturale așa cum mi le imaginam de o viață — împreună cu prieteni artiști care să ne susținem unii pe alții, cu o contribuție semnificativă la dezvoltarea artelor pe plan local și global, cu foarte mult win-win-win (beneficii reciproce) pentru toți cei implicați și mai ales WIN (satisfacție și împlinire interioară) pentru oamenii – adulți și copii – care participă la aceste evenimente culturale organizate de mine.
Nu am nici doi ani de când organizez spectacole artistice, dar o fac cu mare drag pentru toți cei care se implică și participă.
Astfel, anul trecut am conceput spectacolul “Colinde și Tradiții din toate timpurile” — pe care mi l-am imaginat ca fiind de o atmosferă și spirit unice, cu un alt fel de “vibe” (senzație și însemnătate) pentru toți cei prezenți, un spectacol de colinde care nu sună ca oricare altul, ci care aduce în lumină – și nemurește pentru totdeauna – tradiții românești foarte diverse și deosebite, din timpuri străvechi și până în zilele noastre, într-o interpretare nemaiauzită încă.
COLINDE ȘI TRADIȚII
DIN TOATE TIMPURILE
- Spectacol anual
- Găzduit de Stan Mansion, Chicago – com
- Organizat de Nelu Lazar (Nehloo Productions și Nehloo Performances) – nehloo.com
- Cu invitați artiști locali sau din alte zone din lume
—
STAN MANSION – Chicago
“The Stan Mansion”, un edificiu cu proprietar și manager de origine română, Cera Stan, face parte din Logan Square Historic District, o zonă istorică de 2,5 mile din orașul Chicago. Cera Stan a achiziționat, renovat, restaurat clădirea, menținând-o totuși în frumoasa ei formă istorică. Cu 80% personal feminin, The Stan Mansion este un edificiu unic ce are misiunea de a oferi un spațiu primitor și sigur unde oamenii de orice gen, rasă, orientare sexuală, și credință pot veni să se simtă ca acasă. Stan Mansion găzduiește evenimente speciale, nunți, spectacole de muzică și teatru, strângeri de fonduri pentru organizații și acțiuni de caritate, evenimente de corporație etc.
Nelu Lazar la Stan Mansion în Chicago:
Nelu Lazar și Cera Stan, la Stan Mansion în Chicago:
—
La ambele ediții ale spectacolului, am invitat o artistă din Chicago care se distinge ca voce și prezență scenică — Corina Vlad — care a acceptat din nou provocarea de a mi se alătura pe scenă pentru a învia colinde și tradiții mai mult sau mai puțin descoperite de publicul larg.
CORINA VLAD este o artistã pasionatã de muzicã și poezie, conturându-și propria identitate în lumea artistică. Membrã activă a Cenaclului Retro, Corina își gäsește inspirația în notele muzicale și cuvintele pline de sens. A transpus această pasiune în cuvinte, devenind autoarea cărții de poezii „Trãiri în Focuri Vii”. Fire exuberantã, plină de entuziasm, Corina aduce emoție și profunzime, lăsându-și amprenta în peisajul cultural.
De la dreapta la stânga: Corina Vlad, Cera Stan, Nelu Lazar
—
Anul trecut, aș vrea să amintesc, i-am avut alături pe HAIDUCII DIN CHICAGO — un grup de români basarabeni format din Alexandru Fonariuc, Dumitru Cobza, Ion Moraru, Ion Țițu, Mihai Gorii, care își construiesc singuri buhai și bici și alte instrumente de urat, și pornesc la colindat prin zonă, bucurând inimile celor care primesc în inimă tradițiile românești. Am mai scris despre Haiducii din Chicago pe Contacte Culturale aici: https://contacteculturale.ro/2024/02/18/diaspora-chicago-evenimente-culturale-in-2023/
—
Iar anul acesta am invitat un grup de doamne foarte deosebite din comunitatea Chicago — Șezătoarea Chicago. Un grup de fete care se întâlnesc des și fac schimb de experiență în coaserea iilor și a altor obiecte vestimentare care poartă însemnele tradiționale din diverse zone ale României și Republicii Moldova.
ȘEZĂTOAREA CHICAGO a apărut în 2019. Ideea a fost inspirată de mișcarea creată de Andreea Diana Tănăsescu – inițiatoarea La Blouse Roumaine – și de șezătorile virtuale apărute în mai multe orașe din țară. În 23 Iunie 2019 au lansat o invitație tuturor celor prezenți la evenimentul Universal Day of the Romanian Blouse (eveniment realizat sub egida Authentic Society for Language and Romanian Culture, Stan Mansion și RUF – Romanian United Fund) de a li se alătura unui proiect de trăire autentic românesc și de manifestare a bucuriei de a fi împreună, readucând la viață ideea de șezătoare de altădată. Prima întâlnire a Șezătorii Chicago a fost pe 20 Iulie 2019. Andra Peca a deschis o ușă pe care au intrat împreună cu fetele și lumina și iubirea și înțelegerea și nedumerirea și dorința. Multă energie și multă Românie în sufletele celor prezente, alături de curiozitatea și interesul de a porni pe drumul cămășilor cusute. Cea mai mare provocare nu a fost și nu este faptul că nu se știu pașii de cusut, ci a rămâne consecvente și cu inima și mintea deschisă, deoarece cămășile sunt “șugubețe”.
Am mai scris despre Șezătoarea Chicago pe Contacte Culturale și cu alte ocazii.
La spectacol, fetele din șezătoare i-au “găzduit” pe artiști pe scenă pe tot parcursul concertului și au cântat împreună cu ei o parte din colindele prezentate.
Gena Lazar, purtând ia și costumul tradițional din Bistrița Năsăud cusut demult de bunica lui Nelu Lazar:
Colaci cu mac și cornulețe gătite pentru artiști și spectatori de Gena Lazar:
—
Iar, ca să întregesc varietatea de artiști prezenți pe scenă, m-am bucurat să îmi fie acceptată invitația lansată către Romanian Children Choir from Chicago (Corul Copiilor Români din Chicago) care au trimis-o ca reprezentantă pe talentata Sofia Bele.
SOFIA BELE (11 ani) s-a născut și trăiește în Statele Unite, dar păstrează vie legătura cu rădăcinile ei românești prin muzică. Pasiunea ei pentru muzică a început de mică, iar de la 8 ani studiază canto cu îndrăgita profesoară, mezzo-soprana Nicoleta Roman. Talentul și munca ei au fost apreciate anul trecut, fiind premiată la Festivalul de Muzică Lira din România. Anul acesta, Sofia a devenit membru al corului National Children’s Chorus, alături de care a avut marea onoare sǎ cânte la Carnegie Hall in New York City. De câțiva ani Sofia participǎ cu mult entuziasm la toate manifestările Corului Româno-American Chicago. A participat în multe proiecte video muzicale, atât solo cât și cu ansamblul de copii, cântând la diverse evenimente ale comunității românesti și modovenești din Chicago. Cea mai deosebită și specială ocazie a fost interpretarea imnului României la meciul internațional de rugby România-SUA. În 22 Decembrie la Stan Mansion, Sofia va încânta publicul cu vocea ei, aducând un omagiu culturii românești și împărtășind bucuria ei de a cânta cu cei prezenți. Melodiile pe care le veți asculta au fost compuse special pentru ea de maestrul Călin Ionce, director muzical al Teatrului de Revistă din Baia Mare. (Mulțumesc personal părinților și familiei Sofiei, precum și profesoarei ei Nicoleta Roman, pentru că i-au permis și au susținut-o să facă parte din acest eveniment extraordinar.)
Sofia Bele la Stan Mansion în Chicago, cântând împreună cu toată sala plină:
—
La finalul serii, SARAVALE MEAT MARKET a oferit cu generozitate un bufet de aperitive tradiționale românești delicioase. Saravale este un magazin alimentar unic care aduce gustul autentic al casei românești în Chicago. Cunoscut pentru carnea și specialitățile românești autentice, Saravale Meat Market este destinația ideală pentru calitatea alimentelor și păstrarea patrimoniului culinar românesc. Fie că vă pregătiți pentru reuniuni festive sau doriți să savurați arome unice acasă, Saravale Meat Market vă oferă excelență în fiecare îmbucătură.
Nelu Lazar și Gena Lazar împreună cu Carmen Alb proprietara Saravale Meat Market din Chicago:
—
În fine, iată o versiune a biografiei mele artistice… doar pentru a vă familiariza cu gazda voastră, trubadur atunci când timpul îmi permite… îmi iertați formatul biografiei la persoana a treia… dar simțiți-vă liberi să o folosiți și în alte contexte…
<< NELU LAZAR este un cantautor, producător româno-american, co-fondator al unor trupe acustice și rock, și autor de cărți prozodice – atunci când timpul îi permite – activ încă din anii ’90. Interpretarea vocală a lui Nelu este captivantă, iar publicul său este mereu fascinat atunci când cântă la chitară acustică – și uneori la cobză – reinterpretări ale melodiilor tradiționale, romani, folk alternativ, folk-rock, grunge, punk și rock, inclusiv piesele sale originale de pe albumele lansate și operele folk și rock pe care le-a creat până acum – cu surprize speciale pentru fiecare spectacol unic. Nelu Lazar și-a început cariera muzicală în anii ’90, iar de atunci a susținut turnee în România, Moldova și Statele Unite, având experiențe pe scenă în locuri exotice precum Insulele Galápagos, Caraibe, și Transilvania în apropierea Munților Carpați. Nelu Lazar are numeroase proiecte muzicale active și spectacole live, printre care: Nelu Lazar (solo), Taine Folk, The Rèmmotes, Mirror’97, Nelu Lazar & Sounds of Romania, și Nelu Lazar & the Black Sea Vallachs, precum și producții live, inclusiv o versiune a unei opere rock celebre din anii ’70, pe care Nelu a tradus-o integral și prozodic în limba română, cu licență pentru a produce un prim spectacol în Chicago, în curând. Nelu Lazar este, de asemenea, autorul cărții și al operei rock „The Seasons’ Journey”, care urmează să fie publicată ca album muzical, precum și autorul volumului de poezii și al operei folk “din vremuri de departe, din vremuri de demult”, publicat în 2023. >>
Gena Lazar și Nelu Lazar cântând “Moș Crăciun cu plete dalbe” împreună cu toată sala plină de la Stan Mansion din Chicago:
Nelu Lazar cântând “Hoida ler”, colind din folclor, cules printre alții și de Florin Săsărman:
Gena Lazar și Nelu Lazar, împreună cu fetele din Șezătoarea Chicago:
—
Xylie, cățelul nostru (nu a putut participa la spectacolul de colinde, dar a purtat cu drag straița cusută de bunica mea):
—
Anul trecut, cu acordul bunăvoitor de la îndrăgita cantautoare Nica Zaharia, am nemurit interpretarea mea (așa cum m-am priceput) a superbei piese “Colindul gutuii din geam (Galbenă gutuie)”, însoțind fiind în cântec de toată sala de la Stan Mansion plină cu oaspeți din comunitatea de români și moldoveni din Chicago… Am mai cerut acordul lui Ducu Bertzi și al lui Ștefan Hrușcă.
Anul acesta, pentru interpretarea galbenei gutui am inclus o surpriză super deosebită (dulce, deloc amăruie) la spectacolul de Duminică, 22 Decembrie, din Chicago.
Iată un playlist cu interpretările mele de colinde:
—
Urmărește proiectele artistice și culturale ale lui Nelu Lazar la: www.NeluLazar.com
—
Articol redactat de Nelu Lazar, redactor șef diaspora, Contacte Culturale.
Grafică afișe: Nelu Lazar
La multi ani, Nelu!
La multi ani, romanilor de pretutindeni!