PEN România (organizație non-guvernamentală a scriitorilor, editorilor și traducătorilor, reprezentând filiala românească a PEN International, cea mai veche și mai mare asociație din lume a scriitorilor) a creat în 2013 Premiul PEN România. El se acordă anual unei cărți sau serii de cărți – din genurile eseu, memorii, jurnal, roman, interviu, poezie – care exprimă, de o manieră înalt estetică și morală, valorile de implicare civică, de libertate a cuvântului, promovarea democrației, păstrarea memoriei colective, apărarea drepturilor omului, lupta împotriva cenzurii, solidaritate internațională ș.a. Aceste valori reprezintă emblema și specificul organizației PEN International.
Recreat în 1990 de poeta Ana Blandiana, ultima formă a PEN România a integrat de la început pe cei mai angajați intelectuali și scriitori ai momentului – Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Gabriela Adameșteanu, Mircea Dinescu, Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Nicolae Prelipceanu, Denisa Comănescu ș.a. Foarte activ în anii 1990 și începutul anilor 2000, PEN clubul român a trecut apoi printr-o fază mai discretă, de adaptare la un capitalism haotic și la o ambianță politică instabilă. Se pare că de câțiva ani există un reviriment al interesului pentru PEN, mai ales la tânără generație de scriitori, care se simte mai confortabil în deschiderea globalistă decât generațiile precedente și vizează o integrare culturală transfrontalieră dinamică. În prezent, PEN România are 100 de membri – poeți, prozatori, eseiști, traducători, jurnaliști, editori din numeroase orașe ale țării.
Premiile Pen România 2024 s-au desfășurat în acest an în cadrul unei ceremonii speciale. Au fost acordate două Premii de onoare doamnelor Ana Blandiana și Sanda Golopenția – pentru cărțile lor de memorialistică „Mai-mult-ca-trecutul” (Ana Blandiana) și „Viața noastră cea de toate zilele” (Sanda Golopenția), despre persecuție și rezistență în comunism. Doamna Golopenția nu a putut fi prezentă, dar a fost reprezentată de dl. Paul Marinescu (redactor-șef al editurii Spandugino).
Premiul Pen România (clasic) i-a revenit scriitorului Bogdan Crețu pentru romanul „Mai puțin decât dragostea”, o carte nuanțată psihologic despre relația dintre victime și opresori (și urmașii acestora).
A consemnat Mircea Iacob
Articol promovat de Printgroup
0 Comentarii