- De ce nu vii și tu la Ivăniș?
Era prin aprilie, în deja binecunoscuta marți de la The Pub – Universității, și începeam să facem planuri pentru vara; care, cum, în ce formule și pe unde cântăm.
- Păi și cum e, Viorel, acolo? Îl întreb pe Viorel Marinache, cel care mi-a adresat întrebarea.
- Băi, e mișto de tot! E un festival de folk organizat de Stelian Maria, pe terenul lui, o pajiște mare. Vin folkiști din toată țara și e o atmosferă memorabilă, iar zona superbă, între doi munți, în Apuseni.
- Cam când ar fi?
- 12-14 iulie, dar posibil să plecăm de pe 11 că vine si „Croco” (Manea Mihai) pentru sunet și e de muncă acolo, mai ales de pregătit sunet, scenă și alte aspecte tehnice.
Zis și făcut, iar cu ocazia asta am stabilit ca vom cânta câteva piese, ideea de a cânta împreună fiind mai veche, proiect ce îl include și pe Adrian Sebe. Cum el nu a putut participa, am decis că vom cânta în doi (Viorel, chitară/voce, eu cajon/percuție).
Și iată-ne plecând joi, 11 iulie, spre Ivăniș, Alba. Pe un drum ocolit, bineînțeles, grație închiderii Văii Oltului. Trei hoți de rai, la un drum de seară, la Floare de Colț cazați, gazdă fiindu-ne marele și la propriu și la figurat, “Haiducul” Lucian Țăran.
https://www.facebook.com/pages/Pensiunea-Floare-De-Colt-Judetul-Alba/558718724238130?locale=ro_RO
Drumul și atmosfera au fost mult mai plăcute având calda companie a Anielei Rotari, partenera lui Viorel.
După un platou haiducesc, asezonat cu palinka tradițională, pensiunea Floare de Colț ne-a ademenit la un somn profund.
A doua zi de dimineață, pornim spre Ivăniș, cale de 12 km (15-20 minute cu mașina, drum asfaltat aproape în întregime). Deși drumul este destul de îngust, contrasteaza cu deschiderea locului în care Stelian Maria organizează an de an această manifestare de cultură și prietenie.
Asezat la poalele unui deal, locul oferă în același timp și pădure, și soare, și umbra, și verdeață. Se poate campa atât pe spațiulunde se ține festivalul, cât și peste drum, lângă apa Galdei.
Scena, destul de mare, e încărcată cu echipamente. Forfotă, probe de sunet. Observ cu bucurie și un set de tobe pe scenă, și mă ocup să le aranjez. La prima Vedere, Stelian Maria e întruchiparea ardeleanului get beget: cald, primitor și mereu pozitiv, cu o glumă spontană la dispoziție.
Deja ajunseseră Deny Crăiniceanu, Traian Vultureanu, membrii formației Red Raven, din Sebeș, Daniel Făt și Cezar Popescu. Spre seară, își fac apariția și cei de la Baba Novak (Mihai Stârcea, Răzvan Pisău, Radu Gherghe Celălalt, Dan Bănică și Radu Grațianu), ce au cântat în ambele seri și la a căror invitație am avut plăcerea să închidem împreună festivalul în ultima seară. Au mai cântat și Marius și Tatiana Ojog, având plăcerea, la invitația lor să îi acompaniez.
Pe scenă au mai urcat băiatul lui Stelian, Tudor, fiul lui Traian, Luca, dar și câștigătoarea premiului întâi din ediția de anul trecut cânda a existat și concursul, Alma Lorena, o fată ce doar la 14 ani promite să ajungă un nume în muzica românească. Lista completă a participanților o puteți găsi pe pagina de facebook a lui Stelian Maria.
https://www.facebook.com/stelian.maria
Profitând de prezența lui Deny și a lui Traian, dar și a setului de tobe, pot spune că momentul lui Viorel Marinache, cu piese din repertoriul lui Dan Chebac și Doru Stănculescu, a fost pe cât de ad-hoc pregătit, pe atât de savuros.
Până anul trecut, acest festival reprezenta, în esență, un concurs cu premii pentru copiii talentați din muzica folk românească, iar asta încă din 2013, cu donații oferite de Stelian Maria dar și o parte din muzicienii menționați anterior. Cum nimic nu este însă permanent, pe modelul de anul acesta, va fi și anul viitor.
Acest eveniment nu are bilet de intrare. Locația și baza tehnică sunt puse la dispoziție de Stelian Maria, un om care dovedește că a oferi, înseamnă de fapt, a trăi. Evenimentul este deschis oricărui om ce poate timp trei sau patru zile să stea fără prea mult internet, prea multe condiții, prea multă politică dar, suficient de multă muzică și prietenie.
Marius Costache, 15 iulie 2024
0 Comentarii