Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Despre transformare, transcendere și optimism în expozițiile verii de la Celula de Artă

21 iunie 2024 | Artă și divertisment, Expoziții, Informativ, Pictură | 0 comentarii

Spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă aduc și pe durata verii, pentru curioșii  rămași în București, încă o serie de expoziții în care artiste emergente, dar și consacrate, îndeamnă privitorii să își ia câteva momente de introspecție. Pe 21 iunie, în Salonul Permanent al Celulei de Artă de la Palatul Bragadiru (Calea Rahovei nr 147 – 153) va avea loc vernisajul expoziției „Dă-te din drum!” a artistei Ioana Ruse, pe 28 iunie Aurelia Chiru aduce în vitrina Pop-up de la Kulterra Gallery (Str. Știrbey Vodă  nr. 104 – 106)  seria de lucrări „Neurovegetal” iar în Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53 pot fi văzute lucrările artistei emergente Andreea Trandafir din expoziția „Boneless”.

 

Când un nou loc face loc unui nou eu

„Dă-te din drum!” este o documentare a experienței mutării într-un spațiu nefamiliar și schimbările care survin asupra individului în urma unui astfel de eveniment. Inspirat de călătoria Ioanei Ruse într-o țară străină, proiectul este atât martor cât și înfăptuire a metamorfozei spirituale și artistice ce a avut loc.

Lucrările înfățișează ceea ce se modifică, ce rămâne constant și ce se revelează în contextul redefinirii identității într-un nou spațiu. Fiecare lucru nou cu care intrăm în contact își exercită o influență asupra noastră și ne transformă felul de a fi și de a gândi, iar din perspectiva artistică, acest tip de călătorie prilejuiește reevaluarea viziunii asupra universului personal și a elementelor ce-l alcătuiesc.

Ioana Ruse și-a finalizat studiile de licență la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Arte din București și în prezent studiază pictura în al doilea an de master.

Un concept recurent în demersurile sale artistice este cel de identitate. Cel mai adesea, aceasta este dezvoltată prin teme bazate pe conflict: individul în lupta cu sine însuși, cu societatea și cu mediul înconjurător. Pornind de la subiecte precum memoria, amintirea și natura subconștientului, artista construiește imagini care reflectă impresiile lăsate de realitatea înconjurătoare.

Expoziția poate fi vizitată între 21 iunie și 3 august, pe durata orelor de funcționare ale Palatului Bragadiru.

 

O existență în tonuri feminine și luminoase

Seria de lucrări neurovegetale a Aureliei Chiru reprezintă forme semiabstracte florale, păstoase, feminine și gestuale. Cuvântul neurovegetal este o transformare a cuvântului neurovegetativ, ce ține de sistemul nervos și este o aluzie la acest univers sensibil al existenței pe care autoarea s-a gândit să îl transforme într-un circuit înfloritor și luminos în care regenerarea, optimismul și bucuria se împletesc pe ritmuri pulsatile într-o cromatică luminoasă.

Aurelia Chiru, deși se spune că este un artist dual, eclectic, are totuși un stil recognoscibil, efervescent, pendulând între diafan și visceral în funcție de inspirație. A pendulat între reprezentări figurative în tehnică mixtă, simțind nevoia să transmită mesaje, întâmplări, amintiri până când a ajuns la disecări viscerale însă a simțit în tot acest timp dorința de a-și oferi flori, pictându-și feminitatea. Cel mai important este mesajul învingător de pace și iubire, dorința de îmblânzire, comunicare,  nevoia de a fi înțeles, căutarea unor solutii și dorința de a evolua și de a  înflori.

A participat la multe expoziții în țară și internaționale, printre care: European International Book Art Biennale (premiată), Romanian Design Week, BASE Exhibition – Istanbul, Bienala Internatională de Carte-Obiect din Tokyo, Bienala Internatională de Carte-Obiect la Muzeul Național al Literaturii Române, Artposition – BlueFactory (Elveția), Galateca – Salonul de artă contemporană și Design ”Anniversaire” Regina Maria și Casa Regală Română, DIPLOMA, Celula de Artă,  ETAJ Artist run-space, Galateca – Nu abuzului împotriva femeilor, Mahakali Gallery, Burning Man România, Manasia Hub, Salonul Uniunii Artiștilor Plastici, Art Hub.

După vernisajul de pe 28 iunie, expoziția mai poate fi văzută la Kulterra Gallery până pe 10 august.

 

O reprezentare materială a celor nevăzute

Despre expoziția „Boneless” povestește chiar artista: „Cred în independența sufletului față de corp. Moartea, interdependentă cu viața, înseamnă pentru mine separarea sufletului de material, deci o realitate firească, un simplu aspect al existenței. Ceea ce vine după moarte ne rămâne necunoscut iar. așa cum zice Lovecraft, cea mai veche și mai puternică frică este frica de necunoscut.

Îmi asum caracterul grotesc, visceral al imaginilor deoarece nu trebuie să ne ferim din a observa structurile din care suntem formați și procesele fiziologice prin care aceste structuri trec inevitabil. În lucrările precedente am folosit oasele drept simbol pentru planul fizic, pentru limitările formei umane. Cu toate acestea, îmi finalizez proiectul de disertație concentrându-mă pe elemente acvatice. Cefalopodele sunt creaturi complexe, cu o inteligență greu de înțeles și cu un sistem nervos unic. Se fosilizează greu, nu au schelet să îl lase în urmă pe planul material. Ele simbolizează subconștientul, dimensiunile necunoscute ale sufletului și minții. Pictez deci despre o veche preocupare a umanității, anume încercarea de a transcende.” –

Andreea Ioana Trandafir este artist vizual emergent, viitoare absolventă de master al Universității Naționale de Arte, secția de pictură. Este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, a expus în expoziții de grup și personale, atât naționale cât și internaționale. S-a născut la Constanța și, în prezent, este instructor de scuba diving, aducând astfel în pictură parte din misterul și metafizica ființelor marine.

Lucrările Aureliei din Celula de Artă pot fi văzute la oră până în data de 20 iulie.

 

Celula de Artă a debutat în 2017 ca un spațiu cu deschidere stradală, care și-a propus să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; în acest context, nemaiexistând o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creației contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră, în spațiul-vitrină de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal.

Cu o prezență de peste 6 ani pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut peste 200 de evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri). Începând cu anul 2022, Celula de Artă și-a extins activitatea printr-un Pop-Up Window în cadrul programului Feat. Kulterra, ce găzduiește „artă în vizită”, dar și la Galeria Verticală din incinta Random Space, la ArtSafe, singurul depozit profesional și autorizat de artă și obiecte de colecție din România și la Palatul Bragadiru, grație sprijinului oferit de Bulevart.

 

Parteneri strategici: Casa Carol, Kulterra Gallery, Random Space, ArtSafe, Palatul Bragadiru.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Happ.ro, Cărturești, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, 4arte, Empower Artists, Munteanu.


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

A început RebelX 2024. Chitariștii argeșeni.

A început RebelX 2024. Chitariștii argeșeni.

O scenă imensă, cu mult mai mare decât anul trecut, cu mari ecrane laterale ne-a așteptat anul acesta în Parcul ...
Deva Jazz Fest 2024. Din partea gazdelor ... Steel Blues

Deva Jazz Fest 2024. Din partea gazdelor … S...

Din partea gazdelor vă prezentăm trupa Steel Blues care vine în acest an cu lucrări muzicale noi, dinamice cu soluții ...
Thymecat Recordings a lansat “Intoleranți". Un avertisment în an electoral

Thymecat Recordings a lansat “Intoleranți”. ...

„Intoleranți” este un strigăt de frustrare și de neacceptare a manipulărilor, a deformărilor pe care le suportăm din toate părțile ...
Oana Gîtej. Despre mine…Balerine!

Oana Gîtej. Despre mine…Balerine!

Bună! Vă mai spun o poveste? Tot despre mine și promit să fie scurtă. Vor fi mai multe tablouri, în ...
Muzică și dans la vernisajul expoziției de pictură ”Drept în față. Alina Giurgiu Jais. Galeria Brăteanu, Timișoara

Muzică și dans la vernisajul expoziției de pictură...

Așa cum v-am dezvăluit în articolul anterior, protagonista a interpretat live câteva cântece compuse de ea și de Florin Moș ...
Viața proprie pe care și-o creează lucrările de artă și dialogul între materiale. O nouă expoziție Celula de Artă, pe 11 iulie, la Art Safe

Viața proprie pe care și-o creează lucrările de ar...

Pe 11 iulie, începând cu ora 19:00, la ArtSafe, singurul depozit profesional și autorizat de artă și obiecte de colecție ...
Cornel-marin Chiorean & David Valentin. Carigrame. Volumul 2

Cornel-marin Chiorean & David Valentin. Carig...

Cornel-marin Chiorean este cu David Valentin şi Laura Profeanu O sosit ediţia limitată de carigrame, volumul 2. Purcedeţi! ...
Twinkle. Oana Iagăru ne răsfață cu lumânări parfumate la Festivalul ”Tandrețuri și Finețuri” 2024

Twinkle. Oana Iagăru ne răsfață cu lumânări parfum...

Festivalul ”Tandrețuri și Finețuri” 2024 ne-a introdus într-o atmosferă relaxantă și armonioasă, în spațiul Ghica House din București. Foarte potrivită ...
Deva Jazz Fest 2024. Nonconformist Antology

Deva Jazz Fest 2024. Nonconformist Antology

Nonconformist Antology își fac intrarea în scenă. Ei vor cânta în 25 august 2024. De remarcat că îi găsim și ...
TARDIVE. Muzica unește oamenii

TARDIVE. Muzica unește oamenii

Prima lună a primăverii acestui an a fost marcată de un proiect desfășurat pe parcursul a două evenimente, în două ...
RebelX Festival 2024. Parc Lunca Argeșului. Pitești. România

RebelX Festival 2024. Parc Lunca Argeșului. Piteșt...

Pe 12 si 13 iulie te așteptăm în Lunca Argeșului Pitești să te bucuri de muzică live cu trupe de ...
Amália Halász aduce Chocohouse la Chocolate Saga 2024

Amália Halász aduce Chocohouse la Chocolate Saga 2...

Am fost invitați la festivalul internațional Chocolate Saga 2024 și ne-am bucurat din plin de acest lucru. Contacte Culturale are ...
Vernisajul expoziției de pictură "Drept în față". Alina Giurgiu-Jais. Galeria Brăteanu, Timișoara

Vernisajul expoziției de pictură “Drept în f...

Luni 1 iulie la ora 19:00 la galeria Brăteanu situată în centrul Timișoarei a avut loc vernisajul expoziției de pictură ...
BERLIN DIVISION a lansat “All Right”, un nou single cu un farmec aparte

BERLIN DIVISION a lansat “All Right”, un nou singl...

Berlin Division, cel mai nou dar și cel mai promițător proiect de electro/synth-pop din Timișoara, a lansat un nou single ...
Florian Lungu. THE BEST OF THE BEST

Florian Lungu. THE BEST OF THE BEST

Organizat din iniţiativa – şi de către – Uniunea Armenilor din România / Centrul Cultural Armean, concertul „IN MEMORIAM GARBIS ...
COMA lansează un nou single: „Mai multe zâmbete”

COMA lansează un nou single: „Mai multe zâmbete”

Trupa COMA a lansat noul single „Mai multe zâmbete”, prima melodie de pe albumul „Petrecerea copiilor”, material ce vine în ...
M. M. Croco. În Herăstrău la o porție de SARMALELE RECI

M. M. Croco. În Herăstrău la o porție de SARMALELE...

Am mers în Parcul Herăstrău și nu am fost să văd că este puțină iarbă destul de uscată și doar ...
Oana Gîtej. Despre mine

Oana Gîtej. Despre mine

Bună! Pentru acest articol și pentru următoarele pe aceasta temă îi mulțumesc și sper că îi veți mulțumi și voi, ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.