Chocolate Saga 2024: Experiența ta dulce te așteaptă la Sala Palatului!
România produce mai puțin de 10% din necesarul anual de ciocolată al țării
*600 de milioane de euro este consumul anual de ciocolată în România
*50 de milioane de euro este producția de ciocolată românească
*Consumul de ciocolată artizanală s-a dublat în ultimii 2 ani
* Primul concurs de ciocolată din România
* 3 maeștri români premiați internațional
În ultimii ani, producția a crescut cu aproximativ 10% anual, respectiv 30% în pandemie, dar este departe de a acoperi consumul. Importul de produse din țările cu tradiție rămâne constant, în timp ce producția locală crește încet, dar sigur.
Ne așteptăm la o stagnare a expansiunii constante, de 10% anual, datorită creșterii prețurilor la materia primă, dar dat fiind faptul că acest fenomen este unul global, chiar îmi doresc să ne înșelam.
Deși trecem printr-o perioadă dificilă, datorită dublării prețului boabelor de cacao, facem eforturi considerabile în susținerea partenerilor noștri și implicit a consumatorului final. Suntem forțați să ne adaptăm pieței, găsind totuși cele mai bune soluții pentru a depăși această perioadă."(Marian
Anghel, OmniaGusti)
România- pe locul 10 în Europa la consumul de ciocolată
România ocupă locul 10 in topul celor mai mari consumatori de ciocolată, cu 4.95 lg/locuitor, in crestere cu 40% față de 2021, cand era doar 3.5kg/locuitor. Anul trecut, consumul de ciocolată premium a crescut cu peste 50%.
“Vom fi mereu alături de oricine va dori să promoveze creativitatea și talentul în domeniul cofetăriei.
Deși în 2023 consumul de ciocolată a fost de doar 4.95 kg/locuitor, clasându-se pe locul 10 în Europa, consider că prin astfel de evenimente vom reuși să schimbăm trend-ul și să urcăm în clasament. Este o muncă de echipă, atât din partea furnizorilor cat și din partea producătorilor de dulciuri și împreună am reușit să punem pe harta mondială adevaratele valori din acest domeniu, stau mărturie multiplele premii internaționale obținute de ciocolatierii români.” (Ioana Florescu – Director Marketing și Dezvoltare Omnia Gusti.)
Primul târg internațional de ciocolată din România
Mai mult decât atât, românii au făcut furori la unele dintre cele mai prestigioase concursuri internaționale din domeniul ciocolatei, deși industria din România este una în proaspătă dezvoltare.
5 dintre ciocolatierii prezenți la Chocolate Saga sunt premiați internațional.
“Producătorii români de ciocolată artizanală ne-au uimit în ultimii doi ani, trecând fulgerator de la nimic la câștigarea medaliei de aur la nivel internațional pentru ciocolata “bean to bar”, de la boaba de cacao la ciocolata finala. Tehnica lor, modul în care folosesc ingredientele și combinația inedită de
arome deja pune România pe hartă drept destinația pentru cea mai bună ciocolată.” (Martin Christy, Founder International Chocolate Awards & IICCT)
0 Comentarii