Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

„…Escu”, povestea scrisă deTudor Musatescu

10 iunie 2024 | Informativ, Teatru | 0 comentarii

„…Escu” , piesa lui Tudor Mușatescu vorbeşte despre carierism si cameleonism politic duse până la extrem, despre oameni a căror singura grijă este aceea de a-și răzbuna conditia mediocră și a accede „acolo, sus” călcând in picioare principii și dogme.
Decebal Necşulescu trece de la un partid la altul cu o usurință care se practică și azi, în România anului 2024, mai abitir ca atunci, din care nu transpare nici o altă convingere decât aceea a binelui propriu.
Povestea din …Escu dă o senzaţie deja-vu, chiar dacă textul original datează din 1933. …Escu nu este doar o comedie interbelică cu parfum de epocă care continuă povestea familiei lui Spirache Necșulescu, eroii mai celebrei “Titanic Vals”, ci și o satiră biciuitoare a năravurilor politice de ieri și de azi… Avem în meniu șantajul, intriga de partid, traseismul, norocul prostului și nelipsita ațâțare erotică, în cantitatea necesară să condimenteze viața politică.„Politica e ca moda! Evoluează, se schimbă, se preface. Și, după cum modei îi ești fidel schimbând-o, tot așa fidelitatea în politică nu e decât o nesfârșită serie de adultere!” spune personajul principal, Decebal Necșulescu.
„…Escu”, povestea scrisă cu mult umor și fină ironie de către un maestru al genului,Tudor Musatescu, amintește dramaturgii francezi ai secolului XVIII.
Comedia lui Tudor Mușatescu, desprinsă parcă din comedia franceză, într-o captivantă viziune regizorală, cu o distributie de zile mari.
Mușatescu, “pretins maestru al intrigii”, amintește de Beaumarchais, creînd personaje care în loc să caute să_și găsească bucuria curată a vieţii sale, aleg căile scurte de îmbogățire, de parvenire cu orice preț – oportunismul, intrigi maritale, înşelătoaria, întâlniri de amor, răsturnări de situație, bârfe, trasul pe sfoară, aparenta slugărnicie, lăudăroșenii, parazitismul, furtul, suspiciunea.
Cristian Şofron, directorul Teatrului Stela Popescu declara : „Când Tudor Muşatescu s-a hotărât, la doar un an după succesul cu Titanic Vals, să scrie …Escu, în 1933, ducând mai departe povestea familiei lui Spirache/Decebal Necşulescu, probabil nu-şi imagina cât de actuale aveau să pară situaţiile pe care le-a creat prin limbajul dramatic, aproape un secol mai târziu. Într-un an electoral în România și în Republica Moldova, povestea din …Escu dă o asemenea senzaţie de deja-vu, încât succesul de public în 2024 pare a fi indiscutabil. De la intriga politică la cea sentimentală, totul se poate schimba într-o clipă.
Iar când în rolul principal, Decebal Necşulescu, joacă un actor de anvergură, precum Pavel Bartoş – unul dintre cei mai iubiți artiști ai generației sale, atât în România cât și în Republica Moldova, cu o amplă activitate în teatru și televiziune – alături de minunații actori angajați și colaboratori ai Teatrului Stela Popescu și ai Teatrului Satiricus, și nu voi da niciun nume, pentru că sunt cu toții minunați, şansele de a construi un blockbuster sunt şi mai mari.
Spectacolul este pus în scenă de echipele artistice reunite ale Teatrului Stela Popescu din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton, cu siguranţă de bun augur pentru viitorul relaţiilor culturale între două capitale, București și Chișinău, două țări, România și Republica Moldova, unde se face teatru în aceeaşi limbă.”
Distribuții Teatrul „Stela Popescu”/ Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”, Chișinău
DECEBAL NECȘULESCU : Pavel Bartoș / Arcadie Răcilă
IORGU LANGADA : Viorel Paunescu / Ion Grosu
TRAIAN NECȘULESCU : Cristi Neacsu/ Alexandru Crîlov
GENERALUL STAMATESCU : Sorin Aurel Sandu / Viorel Cornescu
PLATON STAMATESCU : Alexandru Floroiu / Daniel Ciobanu
BÉBÉ DAMIAN : Cătălin Frăsinescu / Eugen Matcovschi
AMÉLIE : Irina Cărămizaru / Ludmia Gheorghiță
MIZA GEN. STAMATESCU : Manuela Hărăbor / Elena Oleinic
NINA DAMIAN : Crina Matei / Irina Rusu
UN COMISAR : Daniel Filipescu / Pavel Lupăcescu
FANE : Dorin Enache/ Constantin Ghilețchi
PIȘLICĂ : Petru Șutu / Damian Donos
MITZI : Ana – Maria Ivan / Olga Anghelici
MANOLE : Florentin Munteanu / Artiom Oleacu
ANA : Cristina Marin Neagu / Ira Cazac
ALEGĂTORII : Petru Șutu, Dorin Enache / Damian Donos, Constantin Ghilețchi
Vivat Teatrul Stela Popescu, vivat actorii teatrului!
Liliana Popa
10 iunie 2024

Tudor Mușatescu, Un titan al teatrului românesc

Născut la 22 februarie 1903 la Câmpulung-Muscel, într-o familie intelectuală (tatăl, Alexandru, avocat și profesor), Tudor Mușatescu a absolvit în 1924 două facultăți – Dreptul și Literele, dar nu a profesat nici ca jurist, nici ca dascăl, îmbrățișând de tânăr cariera de om de teatru, care avea să-i aducă notorietatea. A scris piese de teatru celebre, scenete, cuplete, schițe, vodeviluri, a tradus din Molière, Maiakovsky, Ilf și Petrov etc, fiind, totodată, și un reputat și iscusit director de scenă, regizor, proprietar și conducător de teatru (între 1930-1940, inspector general al Teatrului; în 1940, manager al Teatrului din Sărindar; iar în 1943-1944, director al Teatrului „Colorado”), scriind și articole în presă („Rampa”, „Adevărul”, etc).

Tudor Mușatescu a debutat în teatru 1923, la Paris, cu piesa „Focurile de pe comori” (în limba franceză), după care au urmat opere de mare valoare și succes precum: „Panțarola” (1928); „Sosesc deseară” (1931); „Titanic Vals” (1932); „Escu” (1933); „Visul unei nopți de vară” (1937); „Coana Chirița” (adaptare după Alecsandri, 1942); „Papagalul în colivia lui” (1944); „Al optulea păcat” (1946); „A murit bubi” (1948); „Geamandura” (1951); „Burta Verde” (1952); „De-ale lui Păcală” (1966) și multe altele, parte din ele, publicate post-mortem, ca de exemplu „Trenurile mele” (1978) sau cele realizate în colaborare cu regizorul Sică Alexandrescu, „Sinaia la domiciliu”; „Teoria Cocoșului”; „Miss România”; „Călugărul din vechiul schit”; „Dumnezeu să-l ierte”, „Birlic” etc sau cu V. Timuș, „Primăvara bat-o vina”; „Dragostea pe note”; „Așa începe dragostea” ș.a.
Tudor Mușatescu, considerat de unii critici „continuatorul lui Caragiale”, a strălucit prin umorul fin și de calitate, comedia de moravuri, tipologie, de situații și limbaj, dialoguri pline de spirit, tâlc și înțelepciune; a inventat replici celebre intrate deja în folclorul contemporan și a creat personaje memorabile ca, de pildă, Spirache Necșulescu din „Titanic vals”, funcționar mărunt la o Prefectură de provincie, modest, marginalizat și ridiculizat până la umilință de autoritățile rapace și familia hrăpăreață, neschimbat în atitudine și caracter nici după îmbogățirea „peste noapte”, rămas în istoria politică prin discursul unic prin care cerea alegătorilor să nu-l voteze!

Fără îndoială, „Titanic Vals” este piesa de rezistență a marelui dramaturg, o comedie de moravuri politice și familiale, satiră acidă la adresa politicienilor și potentaților vremii – parveniți și ipocriți, la fel de actuală și azi, jucându-se în prezent cu același mare succes la teatrele bucureștene „Odeon”, „Metropolis” și „C.I. Nottara”. Această capodoperă aflată permanent în repertoriul teatrelor din România a fost ecranizată în 1964 de reputatul regizor Paul Călinescu, filmul alb-negru avându-i în distribuție pe Grigore Vasiliu-Birlic, Kitty Mușatescu, Radu Beligan, Coca Andronescu, Mihai Fotino, Ion Dichiseanu, Ștefan Mihăilescu-Brăila ș.a.
Tot așa și piesa „Escu”, se joacă și acum cu sălile pline la Teatrul de Comedie, Teatrul Mic ș.a, cea mai recentă reprezentație având loc în decembrie 2018, la Palatul Național al Copiilor (în parteneriat cu Ciado România, în cadrul Proiectului Cultural-Național „Artă contra drog”).

O altă piesă de mare succes și maximă audiență a lui Tudor Mușatescu, revalorificată de curând și pusă în scenă la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, este „Sosesc diseară”, în viziunea regizorală a lui Nae Cosmescu și în interpretarea excepțională a artiștilor Vasile Muraru, Valentina Fătu, Anamaria Donosa, Cristian Simion, Nae Alexandru ș.a., care au demonstrat, încă o dată, că și actorii acestui îndrăgit teatru pot juca roluri fabuloase, nu doar în spectacole de revistă, musical sau cabaret, ci și în comedii savuroase de felul celei menționate.
Piesa „Visul unei nopți de iarnă”, ecranizată și ea în două rânduri (1946 și 1980) se joacă, de asemenea, cu deosebit succes, în special în pragul sărbătorilor de Anul Nou, versiunea de televiziune cu Florin Piersic și Rodica Mandache în rolurile principale fiind difuzată anual, în seara de Revelion (inclusiv anul acesta) la TVR, bucurându-se de mare audiență.
În afara celor nominalizate, numeroase alte lucrări ale lui Tudor Mușatescu au fost, de-a lungul anilor, scenarizate și prezentate la televiziune și audiate la Teatrul Radiofonic, apreciate de publicul de toate vârstele. Fiind un om de spirit, Tudor Mușatescu a creat și o multitudine de maxime, cugetări și definiții, cunoscute drept „mușatisme”, spre exemplificare, redăm una care-i relevă atitudinea: „Umorul adevărat este hazul cu diplomă universitară. Nu se confundă cu mitocănia”.

A fost căsătorit cu actrița Kitty Mușatescu și a avut un fiu, Bogdan Mușatescu (1942-2017), și el actor timp de aproape cinci decenii la Teatrul Național București, unde a jucat în zeci de pise, inclusiv din creația tatălui său, precum rolul locotenentului Stamatescu din „Titanic Vals”. Într-un interviu acordat cotidianului „Jurnalul Național”, la 1 iunie 2006, Bogdan Mușătescu afirma: „Tatăl meu a fost un om perfect normal, în afară de talentul pe care l-a avut și care fusese un har de la Dumnezeu. Era un bărbat ca toți bărbații, un om deschis, radios, vesel și foarte bogat sufletește, de un altruism nemaipomenit”.
Tudor Mușatescu s-a stins din viață la 4 noiembrie 1970, lăsând în urmă o operă impresionantă, care-l situează în galeria marilor intelectuali români ai secolului XX. Câmpulung Muscel, leagănul copilăriei lui Mușatescu, poartă și acum pecetea trecerii lui pe aici.

Clădirile de patrimoniu din centrul orașului (unde s-a filmat scenele din „Titanic Vals”), Grădina Publică unde tronează orologiul donat de Spirache Necșulescu sau Prăvălia pălărierului Mărgeanu stau mărturie peste timp a farmecului și nostalgiei locului, amintind la tot pasul de personalitatea și spiritul marelui cărturar. Pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au citit, Tudor Mușatescu rămâne nu doar un reper al dramaturgiei românești ci și un model de conduită din care și cei de azi au multe de învățat.


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Women in Music, primul program de mentorat dedicat femeilor aflate la începutul carierei în industria muzicală din România

Women in Music, primul program de mentorat dedicat...

Mai sunt doar câteva zile din perioada de înscrieri pentru programul de mentorat Women in Music, primul program de mentorat ...
Liliana Popa. "Timpul e doar o cortină" sau Zborul fără margini al Cristinei Crețu

Liliana Popa. „Timpul e doar o cortină”...

Nu știu dacă timpul Cristinei Crețu este cel linear sau cel care se oprește, se dilată, dar sigur timpul în ...
Paul Tihan lansează EP-ul „Noduri"

Paul Tihan lansează EP-ul „Noduri”

Artistul Paul Tihan prezintă publicului un nou material. El va porni în luna martie într-un turneu național de promovare. „NODURI ...

Paul Tihan lansează EP-ul „Noduri”

Artistul Paul Tihan prezintă publicului un nou material. El va porni în luna martie într-un turneu național de promovare. „NODURI prezintă o mână...

Controverse & Conspirații se întoarce!

Dragi tovarăși ai comunității metamoderne, de Dragobete vă invităm la 🎵🔮✨ Cântece, descântece și farmece! ⏳ Când? Pe 24 februarie, de la ora 20;...

Breathelast a lansat un nou single și dezvăluie detaliile noului album

Breathelast a lansat un nou single și dezvăluie de...

Colaborarea București - Constanța - Satu Mare lovește din nou, de data asta prin single ul electro heavy "Lumea e ...
Trupa Onenightstand anunță lansarea noului single "Psycho Hello"

Trupa Onenightstand anunță lansarea noului single ...

Trupa Onenightstand anunță lansarea noului single "Psycho Hello", care va fi disponibil pe toate platformele de streaming începând cu 26 ...
Alexu and The Voices Inside lansează albumul "Micile victorii"

Alexu and The Voices Inside lansează albumul ̶...

Trupa Alexu and The Voices Inside, cunoscută pentru cele trei EP-uri și două albume pline de profunzime și emoție, te invită ...
Concert de lansare album Anton. Brațe de Fier

Concert de lansare album Anton. Brațe de Fier

Eveniment găzduit de ANTON şi Quantic Club Quantic Grozavesti Bilete roticket.ro/spectacole/anton-brate-de-fier Duminică, 30 martie, la Club Quantic din București, trupa ANTON lansează cel ...
Sorin Romanescu, Iordache și Tavi Scurtu. Sinteze și Jazz la JOY Club

Sorin Romanescu, Iordache și Tavi Scurtu. Sinteze ...

Trei nume grele din jazz și denumirea ”Sinteze”. Bineînțeles că am fost curioși și am acceptat cu plăcere invitația de ...
Trupa BODARK a revenit pe scenă și nu a făcut-o oricum, ci lansând  un nou single: Vorbește-mi

Trupa BODARK a revenit pe scenă și nu a făcut-o or...

Pe 9 martie, trupa Bodark a lansat noul lor single - Vorbește-mi, printr-un concert în True Club, București. Piesa este ...
Chitaristul român de jazz Daniel Garbin lansează albumul “Rising”

Chitaristul român de jazz Daniel Garbin lansează a...

Aforismul conform căruia muzica și matematica sunt legate este un truism care rareori este explorat în profunzime. Este un clișeu ...
Liliana Popa. Monștri sacri, de Vasile Menzel. Volum de versuri

Liliana Popa. Monștri sacri, de Vasile Menzel. Vol...

Vasile Poenaru Publisher ePublishers, eLiteratura, eDidactica, Editura Coresi 0783 033 509 Citiți cărți de autori români: click aici: https://amzn.to/2ExcryV ! Publicați cu ...
Artistul timișorean Petre Ionuțescu a lansat "Shifting Moods", o nouă călătorie muzicală prin lumi fermecătoare

Artistul timișorean Petre Ionuțescu a lansat ̶...

Reputatul instrumentist și compozitor timișorean Petre Ionuțescu continuă să ne poarte alături de el printr-o serie de explorări audiovizuale remarcabile, ...
Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul” Vâlcea. ”Totul e poezie” și ”Armonie”

Biblioteca Județeană ”Antim Ivireanul” Vâlcea. ”To...

Eveniment găzduit de Biblioteci Valcene Carol l 26, 240591 Râmnicu Vâlcea, Romania Miercuri, 26 martie 2025, ora 17.00/ Biblioteca Județeană ...
JAM SESSION MARCA CONTROVERSE & CONSPIRAȚII. Neconvențional. La Interbelic

JAM SESSION MARCA CONTROVERSE & CONSPIRAȚII. ...

Eveniment găzduit de Conspiratii si controverse Interbelic Cocktail Bar Durată: 5 ore  JAM SESSION MARCA CONTROVERSE & CONSPIRAȚII–30.03.2025 @CLUB INTERBELIC  Ești ...
The Strizzers aduc concertul "Aproape Acustic" la Retro Pub

The Strizzers aduc concertul „Aproape Acusti...

Trupa românească de rock alternativ The Strizzers vă invită la o seară de rock urban cu un concert special intitulat ...
Bikes On Ice 2025. Ediție aniversară, marcând pragul de 20 de ani. Sâmbătă. Concursuri

Bikes On Ice 2025. Ediție aniversară, marcând prag...

Bikes On Ice 2025. Ziua de sâmbătă a început cu mult așteptata zăpadă care a înviorat un pic motocicliștii îndrăgostiți ...
Jack of all Trades au lansat single-ul ”Tot ce-mi trece prin minte”

Jack of all Trades au lansat single-ul ”Tot ce-mi ...

„Nu am găsit până azi niciun om împăcat cu toate și ăsta ni se pare cel mai mare fiasco” Trupa ...
Evenimentul major al anului 2024 la The PUB Universității. Concertul lui Marco Mendoza

Evenimentul major al anului 2024 la The PUB Univer...

Fără doar și poate evenimentul major al anului 2024 de la The PUB Universității a fost concertul lui Marco Mendoza ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.