Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

LA 30 DE ANI DE LA PRIMA EDIȚIE, Festivalul Internațional Shakespeare aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei internaționale de teatru Mesaje primite

15 mai 2024 | Informativ, Teatru | 0 comentarii

În perioada 16-26 mai 2024, 30 de spectacole de Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan, Robert Lepage și alți regizori de renume mondial se vor juca în șapte săli de spectacole din Craiova, în timp ce în peste 30 de spații convenționale și neconvenționale, pe străzile din cartiere, piețe și parcuri, se va simți spiritul shakespearian. Peste 300 de evenimente – spectacole, concerte, expoziții, parade, sesiuni de comunicări, conferințe, lansări de carte, ateliere teatrale studențești – vor prilejui o călătorie în spațiu și timp, din anul 1600, prin Shakespeare Village, până in viitor, prin Shakespeare Dimensions: o incursiune în realitatea virtuală într-un cub multimedia bazat pe inteligență artificială, sprijinit de NEPI Rockcastle și găzduit de Promenada Mall.

„Pornind de la conceptul „community building festivals”, am imaginat o ediție ce pune accent pe spiritul colaborativ al comunității locale și pe implicarea acestora în construirea de experiențe alternative de punere în scenă (sau, de ce nu?, în stradă) a lui Shakespeare. Comunitățile construiesc festivalul și găsesc în spiritul acestuia o parte pe care să o dea mai departe ca testament al puterii acestui fenomen. Așa cum piesele lui Shakespeare vorbesc direct oamenilor de pretutindeni, indiferent de vârstă, naționalitate, sau limbă, Festivalul Internațional Shakespeare Craiova se adresează tuturor, din toate colțurile țării și ale lumii.” – Vlad Drăgulescu, președinte al Festivalului Internațional Shakespeare, Craiova.

Ediția de anul acesta a Festivalului Internațional Shakespeare va debuta joi, 16 mai, la Teatrul Național „Marin Sorescu”, cu spectacolul „Furtuna / The Tempest”, regizat de Robert Wilson și prezentat de Teatrul Național „Ivan Vazov” din Sofia, Bulgaria. Pe aceeași scenă se vor juca spectacolele: „Hamlet”, în regia lui Declan Donnellan, produs de Naționalul craiovean, „Proiectul Furtuna / Tempest project”, în regia Peter Brook și Marie-Hélène Estienne, de la Théâtre des Bouffes du Nord din Paris, Franța, „Hamlet, dansul melancolicului / Hamlet, the dance of the melancholic”, un spectacol de flamenco din Sevilla, Spania, în regia lui Jesús Herrera, și, nu în ultimul rând, festivalul se va încheia pe 26 mai, cu „Tragedia lui Hamlet, Prințul Danemarcei / Hamlet, Prince of Denmark”, în regia Robert Lepage, produs de Ex Machina în Quebec, Canada.

Biletele pentru spectacolele de la Sala Amza Pellea, alături de cele care vor fi jucate la Sala I.D. Sîrbu, Casa de Cultură a Studenţilor, Teatrul pentru copii și tineret Colibri, Ramada Hall, Tipografia și Filarmonica Oltenia au fost puse în vânzare. Programul este disponibil pe https://www.shakespearefestival.online/ iar abonamentele sunt disponibile la agenția de bilete a Teatrului Național „Marin Sorescu”, Craiova.

Cea de a XIV-a ediție a Festivalului Internațional Shakespeare va avea loc la Craiova în perioada 16-26 mai 2024 și este organizată, ca în fiecare an, de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare. În anul în care Festivalul Internațional Shakespeare împlinește 30 de ani de existență, organizatorilor tradiționali li se alătură un partener nou – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” ,București.

Astfel, festivalul câștigă, pe lângă dimensiunea creativă, una educativă. În 2024, pentru prima dată de la înființarea Festivalului Internațional Shakespeare, UNATC organizează o secțiune dedicată exclusiv viitorilor artiști de teatru și cineaști:  “UNATC Fringe Festival – Shakespeare unleashes students”. Timp de 11 zile, în 22 de spații alternative, dispersate în întregul oraș, studenții UNATC vor da viață creațiilor lui William Shakespeare și vor recompune universul marelui dramaturg în mijlocul comunității.

 Având o binemeritată notorietate naţională şi internaţională, considerat a fi unul dintre cele mai importante festivaluri tematice ale Europei şi printre cele mai importante festivaluri Shakespeare ale lumii, Festivalul Internațional Shakespeare vă așteaptă la Craiova, acolo unde comunitățile construiesc festivalul!

Fondat în 1994, Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova a adus de-a lungul timpului în România spectacole puse în scenă de cei mai mari regizori ai teatrului mondial, precum Peter Brook, Eugenio Barba, Yukio Ninagawa, Robert Wilson, Lev Dodin, Declan Donnellan, Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Eimuntas Nekrošius, Michael Pennington, Edward Hall, Richard Schechner, Elizabeth Le Compte, Thomas Ostermeier, Yuriy Butusov, Krzysztof Warlikowski, Oskaras Korsunovas sau Robert Lepage.

Organizatori: Fundația Shakespeare, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București

Finanțatori: Primăria Craiova, Consiliul Local Craiova, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Dolj, Ministerul Educației, Institutul Cultural Român

În perioada 10-12 mai, în intervalul orar 10:00-22:00, vizitatorii pot experimenta senzaţii vizuale, auditive şi olfactive inspirate de piesa “Furtuna” a lui William Shakespeare, având astfel posibilitatea de a explora un tărâm în care liniile dintre magie, natură şi tehnologie se estompează, oferind o perspectivă unică asupra capodoperei celebrului autor englez.

Instalaţia imersivă este parte integrantă din Festivalul Internaţional Shakespeare care are loc în perioada 16-26 mai la Craiova şi va fi disponibilă în cadrul Promenada Craiova pe toată durata festivalului. Accesul este gratuit si experienţa durează trei minute.

“Shakespeare Dimensions”, sprijinit de NEPI Rockcastle şi găzduit de Promenada Mall din Bucuresti şi din Craiova, este un experiment scenografic 3D în spaţiul virtual. Astfel, universul teatral este integral generat de tehnologii AI cu sprijinul cărora se depăşesc limitele fizice a ceea ce ar putea fi perceput şi înţeles pe o scenă convenţională de teatru. Creatorii acestui proiect îl descriu drept o experienţă singulară a fiecărui spectator cu tehnologia, o punte către trecut, prin prisma viitorului, demonstrând atemporalitatea poveştii lui Shakespeare.

În cubul imersiv, publicul va avea posibilitatea de a trăi fizic experienţa pe care personajele Alonso, Sebastian, Antonio, Ferdinand şi Gonzalo o trăiesc la începutul piesei. Astfel, vizitatorul devine observator activ, un actor într-o versiune vie a primei scene din piesa de teatru.

“Povestea Shakespeare Dimensions a pornit de la prima scenă a piesei<< Furtuna>>. In piesa originala, personajul Prospero este prezentat ca un vrăjitor experimentat care este ajutat de un duh pe nume Ariel. În viziunea noastra, Prospero este un inginer IT dintr-un viitor nu prea îndepărtat, iar Ariel este un asistent tehnologizat asemenea lui Siri, Alexa sau Google. <> prezentată de Shakespeare în prima scenă a piesei nu mai este o iluzie creată de Prospero cu ajutorul vrăjitoriei, ci o imersiune într-o realitate virtuală, creată cu ajutorul unei tehnologii de ultimă oră”, explica Vlad Drăgulescu, directorul Festivalului International Shakespeare si creatorul conceptului.

“Cubul imersiv Shakespeare Dimensions este o instalaţie de realitate virtuală, iar o echipă interdisciplinară de artişti digitali, programatori, scenografi, arhitecţi şi ingineri de la <> şi <> au gândit o infrastructură specială de retroproiecţie video compusă din 10 videoproiectoare de ultimă generaţie şi un sistem audio surround. Cubul de 5x5m transpune publicul într-un spaţiu virtual imersiv compus din 5 suprafeţe de proiecţie destinate sa ofere piesei “Furtuna” noi forme estetice facilitate de realitatea virtuală şi inteligenţa artificială”- Ciprian Făcăereu, scenograf instalaţie imersivă.

“Susţinerea acestui proiect nu este deloc întâmplătoare pentru că NEPI Rockcastle se implică activ în sprijinirea proiectelor culturale. Prin această instalaţie imersivă am reuşit o transpunere a operei teatrale clasice, tipică unei săli de teatru, într-un spaţiu versatil aşa cum este cel al unui centru comercial, frecventat de toate generaţiile. Prin amplasarea acestuia în mall-urile noastre de la Bucureşti, Craiova şi Gdansk (Polonia) reuşim să atragem atenţia asupra universului cultural shakespearian şi să îl transpunem într-un limbaj actual”, a declarat Roxana Baias, Group Head of Marketing NEPI Rockcastle.

“Shakespeare Dimensions” va putea fi experimentat gratuit în perioada:
10-12 mai, in intervalul orar 10:00-22:00, la Promenada Bucureşti (intrare Bdul. Barbu Vacarescu)
17-26 mai, in intervalul orar 10:00-22:00, la Promenada Craiova
26 iulie – 4 august, in intervalul orar 10:00-22:00, la Forum Gdansk, Polonia

Programul Festivalului Internaţional Shakespeare poate fi consultat ici: https://www.shakespearefestival.online/

Organizatori ai Festivalului Internaţional Shakespeare: Fundaţia Shakespeare, Teatrul Naţional “Marin Sorescu”, Craiova, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale”, Bucureşti

Finanţatori: Primăria Craiova, Consiliul Local Craiova, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Dolj, Ministerul Educaţiei, Institutul Cultural Român

Sponsori principali: NEPI Rockcastle, Promenada Mall Bucuresti, Promenada Mall Craiova

Sponsori: UniCredit Bank, AQUA Carpatica, Epson, Drinks&more, Popeci Auto – Partener Autorizat Mercedes-Benz, Distribuţie Oltenia

Partener de tehnologie: Vodafone România

Parteneri: Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, British Council, UNESCO, Ministerul de Externe, Universitatea din Craiova, Facultatea de Automatică Calculatoare şi Electronică, Facultatea de Mecanică, Facultatea de Horticultură, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Facultatea de Litere, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Rotary Probitas, G Architecture
Parteneri media:TVR 1, Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Cărtureşti, Zile şi Nopţi,, Ziarul Metropolis, Happening, BookHub, Zile şi nopţi, Liternet.


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

ROSIE FRATER-TAYLOR la Deva Jazz Fest 2024

ROSIE FRATER-TAYLOR la Deva Jazz Fest 2024

ROSIE FRATER-TAYLOR "Un artist de a cărui muzică m-am îndrăgostit" Gilles Peterson, BBC 6 Music "O nituire absolută... care aduce ...
Psychosounds Fest 2024. Festival Metal la Quantic. București

Psychosounds Fest 2024. Festival Metal la Quantic....

Psychosounds Fest 2024 Quantic , București 20-21 septembrie Line-up: DEAD CONGREGATION – death metal, Greece INFERNO – black metal, Czech Rep. MASTIC SCUM – ...
A început RebelX 2024. Chitariștii argeșeni.

A început RebelX 2024. Chitariștii argeșeni.

O scenă imensă, cu mult mai mare decât anul trecut, cu mari ecrane laterale ne-a așteptat anul acesta în Parcul ...
TrupaDestin în concert la RebelX 2024 la Pitești

TrupaDestin în concert la RebelX 2024 la Pitești

RebelX este un festival ce-și propune să promoveze trupele tinere și talentate din rock-ul și metalul românesc. https://contacteculturale.ro/2024/07/13/a-inceput-rebelx-2024-chitaristii-argeseni/ Multe dintre ...
Psychosounds Fest 2024. Festival Metal la Quantic. București

Psychosounds Fest 2024. Festival Metal la Quantic....

Psychosounds Fest 2024 Quantic , București 20-21 septembrie Line-up: DEAD CONGREGATION – death metal, Greece INFERNO – black metal, Czech Rep. MASTIC SCUM – ...
A început RebelX 2024. Chitariștii argeșeni.

A început RebelX 2024. Chitariștii argeșeni.

O scenă imensă, cu mult mai mare decât anul trecut, cu mari ecrane laterale ne-a așteptat anul acesta în Parcul ...
Deva Jazz Fest 2024. Din partea gazdelor ... Steel Blues

Deva Jazz Fest 2024. Din partea gazdelor … S...

Din partea gazdelor vă prezentăm trupa Steel Blues care vine în acest an cu lucrări muzicale noi, dinamice cu soluții ...
Thymecat Recordings a lansat “Intoleranți". Un avertisment în an electoral

Thymecat Recordings a lansat “Intoleranți”. ...

„Intoleranți” este un strigăt de frustrare și de neacceptare a manipulărilor, a deformărilor pe care le suportăm din toate părțile ...
Oana Gîtej. Despre mine…Balerine!

Oana Gîtej. Despre mine…Balerine!

Bună! Vă mai spun o poveste? Tot despre mine și promit să fie scurtă. Vor fi mai multe tablouri, în ...
Muzică și dans la vernisajul expoziției de pictură ”Drept în față. Alina Giurgiu Jais. Galeria Brăteanu, Timișoara

Muzică și dans la vernisajul expoziției de pictură...

Așa cum v-am dezvăluit în articolul anterior, protagonista a interpretat live câteva cântece compuse de ea și de Florin Moș ...
Viața proprie pe care și-o creează lucrările de artă și dialogul între materiale. O nouă expoziție Celula de Artă, pe 11 iulie, la Art Safe

Viața proprie pe care și-o creează lucrările de ar...

Pe 11 iulie, începând cu ora 19:00, la ArtSafe, singurul depozit profesional și autorizat de artă și obiecte de colecție ...
Cornel-marin Chiorean & David Valentin. Carigrame. Volumul 2

Cornel-marin Chiorean & David Valentin. Carig...

Cornel-marin Chiorean este cu David Valentin şi Laura Profeanu O sosit ediţia limitată de carigrame, volumul 2. Purcedeţi! ...
Twinkle. Oana Iagăru ne răsfață cu lumânări parfumate la Festivalul ”Tandrețuri și Finețuri” 2024

Twinkle. Oana Iagăru ne răsfață cu lumânări parfum...

Festivalul ”Tandrețuri și Finețuri” 2024 ne-a introdus într-o atmosferă relaxantă și armonioasă, în spațiul Ghica House din București. Foarte potrivită ...
Deva Jazz Fest 2024. Nonconformist Antology

Deva Jazz Fest 2024. Nonconformist Antology

Nonconformist Antology își fac intrarea în scenă. Ei vor cânta în 25 august 2024. De remarcat că îi găsim și ...
TARDIVE. Muzica unește oamenii

TARDIVE. Muzica unește oamenii

Prima lună a primăverii acestui an a fost marcată de un proiect desfășurat pe parcursul a două evenimente, în două ...
RebelX Festival 2024. Parc Lunca Argeșului. Pitești. România

RebelX Festival 2024. Parc Lunca Argeșului. Piteșt...

Pe 12 si 13 iulie te așteptăm în Lunca Argeșului Pitești să te bucuri de muzică live cu trupe de ...
Amália Halász aduce Chocohouse la Chocolate Saga 2024

Amália Halász aduce Chocohouse la Chocolate Saga 2...

Am fost invitați la festivalul internațional Chocolate Saga 2024 și ne-am bucurat din plin de acest lucru. Contacte Culturale are ...
Vernisajul expoziției de pictură "Drept în față". Alina Giurgiu-Jais. Galeria Brăteanu, Timișoara

Vernisajul expoziției de pictură “Drept în f...

Luni 1 iulie la ora 19:00 la galeria Brăteanu situată în centrul Timișoarei a avut loc vernisajul expoziției de pictură ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.