Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Prin proiectul AfterLand, arta și știința își unesc forțele pentru schimbare în bine, în Delta Dunării

16 aprilie 2024 | Artă și divertisment, Informativ | 0 comentarii

O revoluție recentă în gândire apropie două moduri de cunoaștere și de raportare la lume, care au fost considerate separate, dacă nu chiar opuse, de prea multă vreme: arta și știința. Dacă cea din urmă ne dă o cale solidă de înțelegere a lumii din jurul nostru, aportul artei este acela de a ne învăța cum să ne pese, de a imagina un viitor mai bun, mai durabil, mai incluziv, un viitor pe care vrem să îl construim. Proiectul de cercetare artistică AfterLand își dorește să sublinieze importanța conlucrării acestor două sfere, concentrându-se pe sustenabilitatea ecologică și socială a Deltei Dunării, unul dintre spațiile europene cele mai profund definite de ideea de confluență. Prin intermediul unei cercetări, a unei expoziții artistice și a unui simpozion, proiectul va lucra la consolidarea dialogului dintre disciplinele artistice, științifice și umaniste, pornind de la premisa că abordările transdisciplinare care includ arta pot atinge probleme complexe într-o manieră integrativă, necesară și mult mai dificil de realizat într-o paradigmă axată pe specializare și excludere categorică.

Având o dimensiune internațională, proiectul pornește de la Delta Dunării pentru a identifica modurile în care arta și știința pot colabora pentru a crește sustenabilitatea socială și ecologică a zonelor de tip deltă din întreaga lume. Miza nu este doar conservarea și protejarea acestor spații, ci și raportarea la ele ca la niște pepiniere pentru consolidarea unei gândiri holistice, în care oamenii de știință și artiștii își pot canaliza împreună abilitățile.

În acest spirit, AfterLand va reuni lucrări ale unor artiști internaționali care sunt deja specializați în creația interdisciplinară asociată ecologiei apei, într-o expoziție cu vernisajul pe data de 4 iunie, găzduită la Rezidența9 din București. Pentru mare parte din ei acest proiect va fi prima oară când vor fi participat la un proiect cultural din România și vor fi expuși la noi în țară. Prin urmare, acest proiect va fi o premieră pentru ei, dar și pentru vizitatorii din București, care vor avea o ocazie unică de a-i cunoaște și de a le vedea creațiile artistice, până pe 26 iunie.

Venind din Spania, Clara Boj și Diego Diaz își folosesc practica artistică pentru a vorbi despre modul în care noile tehnologii umplu spațiile publice urbane și aduc în proiectul AfterLand experiența lor ca participanți în Mar Menor, într-o cercetare interdisciplinară aplecată asupra lagunei spaniole, un spațiu cu o biodiversitate unică și aflat într-o stare de deteriorare semnificativă, având astfel multe în comun cu Delta Dunării. Mark IJzerman este un artist olandez, câștigător al bursei Starts4water în anul 2022, a cărui practică este concentrată pe evoluția planetei în această eră profund marcată de activitatea umană. Sébastien Robert (Franța/Olanda) călătorește în jurul lumii înregistrând sunete amenințate cu dispariția, fie din pricina globalizării, a schimbărilor climatice, sau a oricărui alt impact uman. Floriama Cândea, din România, propune lucrări care explorează relațiile dintre specii, dintre natural și artificial – atât dintre om și natură, cât și dintre om și tehnologii, speculând asupra unui viitor sustenabil. Robertina Sebjanic vine din Slovenia, fiind unul dintre cei mai importanți actori europeni în proiecte culturale de ecologie a apei. Nu în ultimul rând, proiectele artistice ale Ioanei Vreme Moser (România/Germania) sunt la confluența dintre comentariul socio-economic, electronică și știință, incluzând cercetări asupra unor computere fluidice.

Proiectul va include și o mică excursie de cercetare în Delta Dunării, între 5 și 8 iunie, în cadrul căreia echipa proiectului va vizita laboratoarele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare din Delta Dunării, la Tulcea, pentru a căpăta o viziune de ansamblu asupra cercetării la nivel local și pentru a pune bazele unor eventuale colaborări și schimburi de informații în viitor.

În încheierea proiectului, o serie de specialiști la nivel european în dezvoltarea structurală a proiectelor de artă, știință și tehnologie vor avea un schimb de idei și de practici cu artiștii invitați, în cadrul unui simpozion, care va avea loc pe data de 9 iunie, tot la Rezidența9. Masa rotundă va reuni astfel reprezentanți ai Quo Artis, o organizație internațională cu sediul în Spania, dedicată promovării legăturilor dintre artă, științe, tehnologie și ecologie, Artshare – o organizație din Portugalia dedicată dezvoltării de procese, produse și servicii care îmbină practicile artistice și tehnologia și Obsolete Studio, o organizație din Franța dedicată transdisciplinarității, prin inițiative educaționale și proiecte de cercetare interdisciplinare.

Proiectul AfterLand susține implicarea artiștilor în proiecte de cercetare, ca element esențial și mijloc puternic de abordare a unor subiecte sensibile, oferind o platformă pentru a stimula reflecția asupra comportamentului uman și a modului în care acesta poate avea un impact asupra societății și a mediului înconjurător. De asemenea, proiectul vine în completarea peisajului deja destul de bogat de cercetări totodată artistice și științifice din România, aplecându-se în premieră asupra ecologiei apei și a spațiului Deltei Dunării.

Mai multe detalii despre proiect se găsesc pe site-ul https://qolony.eu/en/ și pe Facebook și Instagram.

Afterland este organizat de Asociația Qolony -Colonia pentru artă și știință și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), de Institutul Francez din România și de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

Parteneri: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea, Quo Artis (ES),  Artshare (PT), Obsolete Studio (FR).

Parteneri media: Radio România Cultural, IQads, Zile și Nopți, Scena9, The Institute, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Mindcraft Stories, Curatorial, Propagarta, Modernism, Empower Artists, Iscoada, Happ.ro, Savantgarde.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Deva Jazz Fest 2024. Pentru două zile, Deva devine capitala jazz-ului din România

Deva Jazz Fest 2024. Pentru două zile, Deva devine...

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” organizează a șaptea ediție a festivalului Deva Jazz Fest. Este un eveniment ...
Florian Lungu. FASCINAŢIA BIG BAND-URILOR LA IAŞI

Florian Lungu. FASCINAŢIA BIG BAND-URILOR LA IAŞI

Un show de jazz structurat în lucrativ parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din municipiul moldav, a oferit ...
Schimb de experiență la Galeria Elite Art din București. Program al Guvernului American

Schimb de experiență la Galeria Elite Art din Bucu...

Pe 15 iulie 2024 Galeria Elite Art din București și-a deschis ușile pentru o întâlnire între artiști. Frații De La ...
Transilvania Bikers XXVI Bikefest (Băile Cojocna). Concursuri

Transilvania Bikers XXVI Bikefest (Băile Cojocna)....

Trofee Cristina Dinu Anul acesta la Întrunirea Transilvania Bikers XXVI Bikefest (Băile Cojocna) au apărut două concursuri noi. Ca în ...
Ștefan Mardale. Duminică spre Luni. CV-ul meu

Ștefan Mardale. Duminică spre Luni. CV-ul meu

La sfîrşitul lui 2023 descopeream un mic text pe care îl credeam pierdut. El fusese CV-ul meu pe o pagină din ...
Schimb de experiență la Galeria Elite Art din București. Program al Guvernului American

Schimb de experiență la Galeria Elite Art din Bucu...

Pe 15 iulie 2024 Galeria Elite Art din București și-a deschis ușile pentru o întâlnire între artiști. Frații De La ...
Brandul MARSEPE prezent la Chocolate Saga 2024. Au adăugat ”etajul” lor de creativitate

Brandul MARSEPE prezent la Chocolate Saga 2024. Au...

Chocolate Saga 2024 a reușit să aducă împreună ciocolatieri din toată țara, anul acesta chiar și din afara țării. Astfel, ...
Deschiderea Evenimentului ”Hora Lupilor Albi”. In memoriam Pavel Coruț. La Ingineri

Deschiderea Evenimentului ”Hora Lupilor Albi”. In ...

Pe 17 iunie 2024 La Ingineri Pub a avut loc a doua ediție a evenimentului „Hora Lupilor Albi” dedicată lui ...
AstroFest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare a spațiului din România

AstroFest, cel mai mare festival de știință, astro...

A fost organizat de Asociația Science&Technoloy și revista Știință&Tehnică, cu sprijinul Primăriei Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, ...
Deva Jazz Fest 2024. Proiectul Vandercris

Deva Jazz Fest 2024. Proiectul Vandercris

Proiectul Vandercris, inițiat de Horea Crișovan cu patru ani în urmă, va fi prezent la Deva Jazz Fest 2024 în ...
"Have A Blues"... cu B de la Brezoi

“Have A Blues”… cu B de la Brezo...

Se ia o zi caniculară de iulie și se frapează pe valea Lotrului, la poalele munților Cozia. Se picură stropi ...
De ce nu vii și tu la Ivăniș? Tabăra de Folk

De ce nu vii și tu la Ivăniș? Tabăra de Folk

De ce nu vii și tu la Ivăniș? Era prin aprilie, în deja binecunoscuta marți de la The Pub - ...
Cornel marin-Chiorean.  MAJA EN VERDE

Cornel marin-Chiorean. MAJA EN VERDE

MAJA EN VERDE - Femeie verde crud sau cum văd eu renaşterea DUPĂ DEZASTRU CARE VA SĂ VINĂ ...
ROSIE FRATER-TAYLOR la Deva Jazz Fest 2024

ROSIE FRATER-TAYLOR la Deva Jazz Fest 2024

ROSIE FRATER-TAYLOR "Un artist de a cărui muzică m-am îndrăgostit" Gilles Peterson, BBC 6 Music "O nituire absolută... care aduce ...
TrupaDestin în concert la RebelX 2024 la Pitești

TrupaDestin în concert la RebelX 2024 la Pitești

RebelX este un festival ce-și propune să promoveze trupele tinere și talentate din rock-ul și metalul românesc. https://contacteculturale.ro/2024/07/13/a-inceput-rebelx-2024-chitaristii-argeseni/ Multe dintre ...
Psychosounds Fest 2024. Festival Metal la Quantic. București

Psychosounds Fest 2024. Festival Metal la Quantic....

Psychosounds Fest 2024 Quantic , București 20-21 septembrie Line-up: DEAD CONGREGATION – death metal, Greece INFERNO – black metal, Czech Rep. MASTIC SCUM – ...
A început RebelX 2024. Chitariștii argeșeni.

A început RebelX 2024. Chitariștii argeșeni.

O scenă imensă, cu mult mai mare decât anul trecut, cu mari ecrane laterale ne-a așteptat anul acesta în Parcul ...
Deva Jazz Fest 2024. Din partea gazdelor ... Steel Blues

Deva Jazz Fest 2024. Din partea gazdelor … S...

Din partea gazdelor vă prezentăm trupa Steel Blues care vine în acest an cu lucrări muzicale noi, dinamice cu soluții ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.