Pe Ana Patan am cunoscut-o datorită facebook-ului cu ceva timp în urmă. Ne-a apreciat și ne-a susținut în tot ceea ce am făcut.
Atunci eram prea proaspăt veniți în lumea presei. Am trecut testul timpului având 3 ani de existență. Și pentru că avem la activ multe pagini scrise despre artiști români de mare valoare a venit momentul să v-o prezentăm pe Ana Patan.
Ana Patan este compozitoare, chitaristă și cântăreață din România, de cetațenie germană, stabilită în prezent în Suedia.
În 1997 câstigă festivalul Om Bun și este primită în sânul mișcării folk din România, chiar dacă muzica ei nu e neapărat folk, ci tinde mai mult către pop sau rock, cu influențe din zona jazzului sau chiar a rockului progresiv.
Pleacă – și rămâne – în Germania, să studieze chitara electrică și teoria muzicală la Frankfurt, Munchen și Berlin, în combinație cu un număr considerabil de cântări live, cu trupa proprie sau ca membru al altor grupuri de diverse stiluri. Colaborează și studiază cu mari muzicieni internaționali (Devin Townsend, Mike Stern, Regi Wooten, Jonas Hellborg, Steve Bailey, etc), înregistrează și concertează în întreaga Europă, dar și în alte colțuri ale lumii, precum America, Turcia sau China.
Din 2009 se concentrează pe o reinventare a propriului limbaj muzical, dezvoltând un stil unic de a cânta la chitară, aproape orchestral, pentru a se putea acompania în intregime singură, sau cu o trupă redusă la extrem, prin simpla adăugare de tobe și bas.
Albumul ei „Spice, Gold and Tales Untold” este înregistrat complet analog, alături de mari nume precum Devin Townsend, Jonas Hellborg, Zoltan Csörsz, Jonathan Herrera sau Jamal Evans, și se bucură de o primire călduroasă din partea publicului și posturilor de radio de pe toate continentele, precum și de recenzii excelente din partea presei internaționale!
„Jazz? Da. Funk? Da. Rock? Pop? Da, de asemenea. Toate stilurile sus-numite, adesea în același timp, unul izvorând dintr-altul. Un heavy-metal mai diluat? Da, poate și aceasta. Ana Patan a crescut în Romania și a ajuns, prin Germania, în Suedia. Este la fel de bună la toate: interpretare chitaristică și vocală și compoziție. Fapt nu foarte foarte des întâlnit, ca de pilda o chitaristă atât de calificată, da, virtuoază chiar, să scrie piese atât de bune, directe și accesibile.” (HiFi & Musik, Suedia).
„Mi-e greu să evidențiez care dintre talentele ei e cel mai impresionant, felul ei unic de-a cânta la chitară … sau vocea și frazarea ei incredibil de șarmantă, care uneori pare să izvorască direct din sudul Statelor Unite.” (Prog Rogue, Canada).
„Una din cele mai bune opere pe care le-am auzit in mulți ani, dintre toate stilurile. Apropo, sunetul e și el unul din cele mai bune! Acest album respiră si traiește muzica. Una dintre recomandarile mele absolute pe anul acesta!” (Hören und Fuhlen, Germania).
„Un deliciu pentru mințile curioase. Descoperirea anului!” (Lazland.org, Marea Britanie).
„Un album excelent. Material superb. O interacțiune profundă, de la o trupă foarte serioasă, o aliniere astrală de muzicieni” (Anil Prasad, Innerviews, USA).
„In lucru timp de un deceniu, dar oferindu-vă cu siguranță mai mult de zece ani de plăcere pentru urechi, Spice, Gold and Tales Untold al Anei Patan este un album care încântă prin aspectul aerisit, lumină și, mai presus de toate, cântec.
Muzica, versurile și interpretarea converg perfect.
Făceți-vă un mare serviciu și aruncați o privire la foaia de versuri în timp ce ascultați prin căști.” (Music Tap, SUA)
„Muzica ce curge fără limite, impetuoasă ca apa unui torent” (Metalhead, Italia).
„O compozitoare sclipitoare” (Lee Sklar)
„Face chitara să cânte” (Mike Stern)
„O simplitate înșelătoare, impregnată cu o bogăție de subtilități; desfătare în spirit, căldură și bucurie; centrată în jurul vocii frumoase a Anei Patan” (Radio Eclectic, USA)
Am rugat-o să ne trimită una dintre ultimile ei realizări.
”Acesta e videoclipul pe care-l prezint săptămâna asta. O interpretare live, din Los Angeles, de acum din ianuarie, a unui cântec nou, cu groove și un mesaj puternic: Silicon Pimp”
Vă invit să-l vizionăm cu plăcere.
Cătălin Statie
0 Comentarii