Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Manea Mihai croco. Prietenul Aurel Manole. Nemurire…

8 decembrie 2023 | Artă nonconformistă, Creații digitale, Pictură | 0 comentarii

Prietenul Aurel Manole trăiește în sfera lucrărilor sale eterice, în opera sa din sfera lumilor fantastice prin căutarea vibrației momentelor trăite in fața șevaletului sau pe malul sălbatic al Dunării, la Atlantikron, Capidava pe insula Inelul de Piatră, înconjurată de ape divină.

Manole Aurel

(1953 – 2015)

În perioada 1993 – 2015 a fost coordonator al Programului de Artă Vizuală al Taberei Internaţionale Anuale, cunoscută ca Academia de Vară „Atlantykron”, organizată pe o insulă misterioasă, cu vegetaţie luxuriantă, numită Inelul de Piatră, situată pe Dunăre, la aproape un kilometru în aval de ruinele Cetăţii Capidava, fostă fortificaţie geto-dacică, devenită castru roman în timpul Împăratului Traian.

MANOLE, Aurel – pictor (n. 17 aprilie 1953, satul Căuieşti, comuna Drăguşeni, județul Galați – m. 8 noiembrie 2015, Galați). A absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iaşi, Secţia Pedagogia Artei şi Desen (1979) şi Facultatea de Arte Decorative şi Design a Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi (1996). Doctorat în arte vizuale la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, conducător, prof. univ. dr. Mihail Mănescu (2009). A fost membru al UAPR din 1990, iar din 2006 a îndeplinit funcţia de preşedinte al Filialei Galaţi a U.A.P.R . până la data decesului .

A întreprins studii în domeniul artelor decorative aplicate, concretizate în invenţia „Amestec de fuziune cromatică, procedeu de realizare şi instrumente de lucru”, brevetată în 1997 de OSIM Bucureşti şi care se referă la mijloacele de obţinere a „pictografiei”. A fost membru al mai multor asociaţii şi fundaţii din ţară şi din străinătate: AFRA (Asociaţia Artiştilor Francezi şi Români), Paris, Franţa; Asociaţia Europeană de Science Fiction; preşedinte al Fundaţiei de Creaţie „Astralis”, Galaţi; preşedinte onorific al Cenaclului de Arte Vizuale şi Literatură de Anticipaţie „Sfera”, Brăila. A debutat cu o expoziţie individuală în 1977 la Iaşi, fiind încă student, iar mai apoi, începând din 1980, şi-a organizat peste 70 de expoziţii personale în ţară (Galaţi, Bucureşti, Bacău, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Tecuci, Bârlad, Mangalia, Tulcea), dar şi în străinătate: Fayence, Franţa (1990); Centrul Cultural Român, Paris, Franţa (1992), Fundaţia Light, Ithaca, New York, S.U.A. (2002, 2003).

A participat la Taberele de creaţie de la Anina, Caraş Severin (1984); Lazarea, Harghita (1987); Lugoj, Timişoara (1989); Amara (1989); Reşiţa (2005, 2007, 2008); Celic Dere, Tulcea (2006, 2007); Tabăra Internaţională de pictură „Malko-Târnovo”, Bulgaria (2008); Tabăra Internaţională de pictură Plopeni, Prahova şi Herculane, Caraş-Severin (2008), precum şi la Congresele Europene de SF de la Fayence – Franţa (1990), Freudenstadt – Germania (1992), Insula Jersey – Marea Britanie (1993), Vilnius – Lituania (1996), Dortmund – Germania (1999), Gdynia – Polonia (2000) şi Praga (2002). De asemenea a fost prezent la Convenţiile Mondiale de science fiction de la Glasgow (1995) şi Los Angeles (1996).

A publicat la Editura Fundaţiei Universitare „Dunărea de Jos” Galaţi lucrările: „Promovarea artei şi culturii europene prin educaţie” (2005), „Utilizarea paradoxului vizual ca mijloc de conştientizare în autoevaluare” (2005), „Citirea şi interpretarea imaginilor” (2005), „Creativitatea, principiile de design şi învăţarea exponenţială”, (2006), şi „Noi modalităţi şi soluţii de amestec al culorilor. Fuziuni cromatice dirijate în practica picturii” (2009, teza de doctorat). Distincţii: Premiul III la arte vizuale ROMCOM, Piteşti (1988); Marele Premiu de Anticipaţie, Amara (1989); Premiul naţional pentru arte vizuale ROMCON, Bucureşti (1990); Marele Premiu pentru Arte Vizuale EUROCON, Fayance, Franţa (1990); Premiul III pentru grafică la Concursul de Arte Vizuale „Panait Istrate” (1991); Premiul pentru artă fantastică EUROCON, Vilnius, Lituania (1996); Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, categoria C – „Artele plastice” (2004). Lucrări ale sale se află în colecţii de stat şi particulare din România şi din Anglia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Italia, Israel, Lituania, Olanda, Polonia, Spania, S.U.A..

Opera lui Aurel Manole este bogată, diversă şi complexă. A cultivat deopotrivă pictura, grafica şi pictografia, dar s-a manifestat cu reuşite de-a dreptul impresionante şi-n arta decorativă (tapiseria tridimensională). S-a exprimat în toate genurile: peisaj, natură statică, flori, portret, nud, compoziţie. A fost atras atât de pictura figurativă cât şi de cea abstractă. În creaţia sa întâlnim mai multe cicluri: „Efemeride”, „Engrame”, „Oraşul”, „Insula”, „Vitralii”, „Troiţa”, „Structuri”, „Semne”, Cetăţuia”, „Coline”, „Amintiri” „Eu şi satul”, „Modele” etc. În conceperea lucrărilor, artistul porneşte în general de la datele realului, pe care le simplifică, le transfigurează, le ridică la rangul de metaforă şi simbol. Oraşul, de pildă, este văzut ca o aglomeraţie urbană, de unde şi reprezentarea lui printr-o foarte ingenioasă ţesătură de linii şi planuri verticale, orizontale sau oblice. Elementele care compun compoziţia tablourilor iau forme geometrice de conuri, cuburi, cilindri, arcuri, discuri, forme ce amintesc de gramaticile cubiste şi constructiviste. Coloritul este sobru, redus la tonuri de roşu închis, negru, griuri de diferite nuanţe. „Insula”, din ciclul de tablouri grupate sub acest titlu, este văzută şi ca un simbol al izolării, al meditaţiei necesare creaţiei, dar şi ca un spaţiu mirific, cu vegetaţie abundentă, unde artistul a trăit clipe de neuitat în mijlocul naturii.

Petrecându-şi copilăria şi adolescenţa într-un sat ascuns între dealurile Covurluiului, Căuieşti, cu locuri încărcate de istorie (în pământul unei livezi de la cunoscuta Mănăstire Adam au fost descoperite rămăşiţele unei biserici din secolul al XVII-lea), Aurel Manole a apelat peste ani la memoria sa afectivă şi le-a evocat în culori calde în ciclurile „Cetăţuia”, „Coline”, „Amintiri” şi „Eu şi satul”. Preocupat îndeaproape de figura umană, a reprezentat-o în ipostaze şi atitudini diferite atât în portrete cât şi în compoziţii cu două sau mai multe personaje.

La tehnica pictografiei Aurel Manole a ajuns pornind nu de la monotipie, cum au crezut mulţi, ci de la o tehnică mult mai veche, aceea a encausticii. Pictate pe lemn caşerat, faianţă, carton, hârtie, sticlă, placaj melaminat, pânză, tablourile create în această tehnică sunt peisaje imaginare, proiecţii ale unei lumi posibile dincolo de cunoştinţele noastre sau dincolo de actualele limite ale cunoaşterii umane. Imaginile vizuale plăsmuite de el ne poartă prin locuri de pe planete misterioase, care farmecă ochiul şi înalţă spiritul prin ineditul lor (ciclurile „Planeta Zeta”, „Planeta Corianică”). Culoarea nu este niciodată aspră, rugoasă, ci dobândeşte sonoritate şi strălucire, tonurile se întrepătrund întocmai ca-n encaustică. Lucrările de tapiserie tridimensională au surprins la vremea când au fost expuse prin ideile vehiculate de artist, cât şi prin realizarea plastică. Concepute ingenios, obiectele decorative închipuie forme şi volume diferite: rădăcini, vârtelniţe, trunchiuri de copaci, şerpi, cuiburi de păsări, liane etc. Aurel Manole a valorificat firul de lână sau de bumbac, sfoara de Manilla (în forma naturală sau colorată), fibrele de sisal şi alte materiale sintetice, alcătuind compoziţii decorative ce pot ornamenta oricând spaţii interioare mai mici sau mai mari, înlăturând monotonia sau rigiditatea pereţilor, alăturându-le acestora frumuseţea şi nobleţea artei autentice. Unele lucrări, ca cele reprezentând cuiburi sau liane, creează chiar acea atmosferă de mister specifică Deltei sau bălţilor Brăilei, amintindu-ne într-un fel de proza şi minunatele descrieri ale lui Mihail Sadoveanu. În lucrările create în cheie abstractă pictorul mizează mult pe forţa senzorial-expresivă, emoţională a culorii, pe virtuţile poetice şi muzicale ale acesteia.

EXPOZITII NATIONALE:

 • Expozitia republicana de Arta grafica, sala Dalles, Bucuresti 1986;
 • Bienala de pictura si sculptura, sala Dalles, Bucuresti 1988;
 • Trienala de arte decorative, sala Dalles, Bucuresti 1987;
 • Salonul anual de grafica, sala Dalles, Bucuresti 1988;
 • Expozitia nationala a tineretului, Teatrul National Bucuresti 1990, 1991;
 • Expozitia Republicana „Eseu Interior”, Satu Mare 1997;
 • Saloanele Moldovei, Bacau 1999, 2001, 2002;

EXPOZITII INTERNATIONALE DE GRUP:

 • “International Exhibition of Miniature Art”, Toronto, Ontario, Canada
 • Expoziţia internaţionalã “Art Horizont”, New York, SUA 1989
 • Expoziţia internaţionalã de la Toronto, Canada(Del Bello Galery)1989, 90
 • Expoziţia internaţionalã de SF “Fayance” , Franţa
 • Expoziţia internaţionalã de SF, Freundenstad, Germania 1992
 • Expoziţia internaţionalã de SF, Jerssy, Anglia 1993
 • Expoziţia internaţionalã New York 1993
 • Expoziţia internaţionalã de SF, Glasgow, Anglia 1995
 • Expoziţia internaţionalã de artã modernã, New York 1995
 • Expoziţia internaţionalã de SF, Vilnius, Lituania 1996
 • Expoziţia internaţionalã de SF, Los Angeles, SUA 1996
 • Expoziţia europeanã de SF, Dortmund, Germania 1999
 • Expoziţia europeanã de SF, Gdinya, Polonia 2000
 • Expoziţia europeanã de SF, Praga 2002
 • Expoziţia Sola Art Gallery, Ithaca, New York, SUA 2003
 • Expoziţia WestEnd Gallery, Corning, New York 2003

EXPOZIŢII PERSONALE INTERNAŢIONALE :

 • Fayance, Franţa 1990
 • Expoziţia personalã la Centrul Cultural Român, Paris, Franţa 1992
 • Expoziţia personalã Fundation fo Light, Ithaca, New York 2002
 • Expoziţia Wessex-Bristol Art Gallery
 • Expoziţia Contemporary Art, Ithaca, New York 2003

TABERE, SIMPOZIOANE, CONFERINTE:

 • Tabara de creatie, Anina, jud. Caras-Severin 1984;
 • Tabara de creatie Lazarea, jud, Harghita 1987;
 • Participant la ROMCON Pitesti 1988;
 • Tabara de creatie Lugoj, jud. Timisoara 1989;
 • Tabara de anticipatie Amara, 1989;
 • Participant la Conferinta europeana de SF, Fayance, Franta 1989;
 • Participant la Conferinat europeana de SF, Freudenstad, Germania 1992;
 • Participant la EUROCON, Jerssy, Anglia 1993;
 • Participant la conferinta mondiala de SF Glasgow, Anglia 1995;
 • Participant la conferinta europeana de SF Vilnius, Lituania 1996;
 • Participant la conferinata mondiala de SF Los Angeles, SUA 1996;
 • Participant la conferinata europeana de SF Dortmund, Germania 1999;
 • EUROCON Gdinya, Polonia 2000;
 • Tabara de creatie Tusnad, Romania 2000;
 • Participant la tabara de creatie „ATLANTIKON” Romania 2001;
 • Participant la conferinat de SF Praha, Cehia 2002;

PREMII:

 • Premiul III la arte vizuale ROMCON, Pitesti, Romania 1988;
 • Marele premiu al taberei de anticipatie de la Amara, Romania 1989;
 • Premiul national la arte vizuale „ROMCON ’90” 1990;
 • Marele premiu pentru arte vizuale, Fayance, Franta „EUROCON ’90”, 1990
 • Premiul III pentru grafica la concursul de arte vizuale dedicat lui Panait Istrati 1991;
 • Premiul pentru arta fantastica, Vilnius Lituania 1996.

ARTICOLE:

Au aparut in numeroase publicatii din tara si strainatate (Revista Arta, Cronica, 24 de ore, Adevarul, Libertatea, Romania Libera, Almanahul Anticipatia, Ithaca Magazin, Bristol Gallery, Del Bello Gallery etc.)

LUCRARI IN TARA SI STRAINATATE:

Muzeul de Arte Vizuale din Galati, Muzeul de Arta Piatra Neamt, Muzeul Colectiilor Lazarea, diversi colectionari din Romania, Canada, SUA, Anglia, Franta, Italia, Germania, Rusia, Bulgaria, Brazilia, Olanda, Polonia, Lituania, Israel.

 


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Berlin Division a lansat single-ul “Hope”, o piesă cu un mesaj motivațional vibrant

Berlin Division a lansat single-ul “Hope”, o piesă...

Berlin Division, unul dintre cele mai ambițioase proiecte propuse în ultima perioadă de scena indie/electro din România, a lansat un ...
Primăvara începe cu cinci spectacole. Mărțișor și experiență de la Vanner Collective

Primăvara începe cu cinci spectacole. Mărțișor și ...

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe ...
Symphress lansează al doilea album de studio, intitulat "Pseudo”

Symphress lansează al doilea album de studio, inti...

Cluj-Napoca, România - 27 februarie 2024 Symphress, formația de symphonic progressive rock/metal din Cluj-Napoca, tocmai a lansat cel de-al doilea ...

GENZETTE

GENZETTE https://genzette.com/ CREDINȚA NOASTRĂ Brandul nostru este construit pe o bază de dragoste pentru denim, un material care a rezistat...

Laurent Blue

Laurent Blue Clik pe foto pt. site Parfumuri de Corp Odorizante Uleiuri Esențiale Ape Florale Parfumuri de Rufe Balsam de Rufe Sare de...

Lăcrămioara Crihană. Poveste și Cântec. Despre Maria Tănase

Lăcrămioara Crihană. Poveste și Cântec. Despre Mar...

Aseară a avut loc Premiera Națională a spectacolului multimedia MARIA TĂNASE: ‘’Poveste și Cântec’’ având-o ca interpretă pe mezzosoprana LĂCRĂMIOARA ...
MXM. O foarte tânără trupă de alternativ pe scena de la The PUB Universității

MXM. O foarte tânără trupă de alternativ pe scena ...

Au cântat în deschidere la un concert organizat de cunoscutul brand de rock&blues, Trocadero Blues Nights. Sunt foarte, foarte tineri ...
Symphress lansează al doilea album de studio, intitulat "Pseudo”

Symphress lansează al doilea album de studio, inti...

Cluj-Napoca, România - 27 februarie 2024 Symphress, formația de symphonic progressive rock/metal din Cluj-Napoca, tocmai a lansat cel de-al doilea ...
Festivalul Internațional Film O'Clock. O selecție îndrăzneață de filme contemporane și clasice pentru cea de-a patra ediție

Festivalul Internațional Film O’Clock. O sel...

București, 22 februarie Festivalul Internațional Film O'Clock aduce în prim plan o selecție îndrăzneață de filme contemporane și clasice pentru ...
Trocadero Blues Nights. Black River Blues Band. Nu puteam lipsi

Trocadero Blues Nights. Black River Blues Band. Nu...

Am mai scris noi cândva că bunicul meu era originar de la Satu Mare. Ca și trupa menționată în titlu ...
Liliana Popa. Interviu cu Narcis Zărnescu. Urmuz merită o ascendență și un blazon, el fiind un martir al luptei cu inerția

Liliana Popa. Interviu cu Narcis Zărnescu. Urmuz m...

Interviu cu Narcis Zărnescu URMUZ - PRECURSOR AL MODERNISMULUI ÎN LITERATURA ROMÂNĂ Liliana Popa: Urmuz poate fi atribuit mai multor scriitori ...
Concertul lui Gili Barbu la Pub 80's în Timișoara

Concertul lui Gili Barbu la Pub 80’s în Timi...

Am ajuns la concertul lui Gili Barbu joi 22 februarie  la Pub 80's în Timișoara din curiozitate față de vocea ...
Deva Jazz Fest 2023. IKARUS. Noua față a jazzului experimental

Deva Jazz Fest 2023. IKARUS. Noua față a jazzului ...

Cutreierând prin localurile unde se experimentează pe marginea jazzului am ajuns să ne familiarizăm cu această zonă. Virtuoși și cunoscuți ...
MINA anunță lansarea spectacolului „Van Gogh, The Immersive Show”

MINA anunță lansarea spectacolului „Van Gogh, The...

București, 19 februarie MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din București, lansează pe ...
Olimpiada Nationala de Thrash. Ediția 2-a. Craiova. Contacte Culturale este Partener Media

Olimpiada Nationala de Thrash. Ediția 2-a. Craiova...

Un comunicat Traian Ogefescu Ca să nu mai pierdem vremea până sunt gata harțoagele, o să încep treaba asta pe ...
GENZETTE

GENZETTE

GENZETTE https://genzette.com/ CREDINȚA NOASTRĂ Brandul nostru este construit pe o bază de dragoste pentru denim, un material care a rezistat ...
Două zile de vis de Marinela Belu-Capșa

Două zile de vis de Marinela Belu-Capșa

Într-o cenușie dimineață de februarie am plecat spre București, la întâlnirea cu scriitorii Cenaclului literar “ Poeții Cetății “, care ...
Lansare album Gerrar. Renaștere. La Fabrica

Lansare album Gerrar. Renaștere. La Fabrica

Sâmbătă 17 februarie 2024 a avut loc la Club Fabrica lansarea albumului Renaștere al trupei de black metal GERRAR. Concertul ...
Petre Ionuțescu a lansat "Sound of Unirii", o explorare tainică în arhitectura sunetului

Petre Ionuțescu a lansat “Sound of Unirii...

Artistul Petre Ionuțescu, cunoscut și sub numele de Trompetre, a lansat "Sound of Unirii", o călătorie audio-vizuală de poveste ce trasează noi ...
Cornel Marin Chiorean. POMA - MERE sau POAME

Cornel Marin Chiorean. POMA – MERE sau POAME

POMA - MERE sau POAME ce sunt în grija lui Dumnezeu adică de toate alea bune și alea rele răspunde ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.