Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Cornelia Victoria Dedu va expune va expune la Galeriile FormArt din București

3 decembrie 2023 | Expoziții, Pictură | 0 comentarii

Cornelia Victoria Dedu va expune va expune în perioada 5 decembrie – 24 decembrie 2023 , la Galeriile FormArt din București, Bulevardul Magheru nr.18

Vernisajul expoziíei “Vibrații” va avea loc marți, 5 decembrie 2023, de la ora 17,00

Curator Liliana Popa, istoric de artă

Invitat special Lidia Zadeh, poet, artist vizual

Cornelia Victoria Dedu între mîngâiere și brutalizarea culorii cu dragostea copilăriei pentru jocul mirific al anotimpurilor

Cornelia Victoria Dedu vine dintr-o lume a picturii percepută de public ca fiind cea de la mijlocul secolului XX și ajunge până la noi cu o grație și o inteligență artistică cum rar mi-a fost dat să văd.

De fapt contactual vizual cu pictura l-a avut din copilărie. Bunicul său picta, făcea chiar reproduceri după maeștrii ai barocului sau grafică dupăartiștii interbelici.

Bunica, Alexandrina, a fost cea care a dus-o să vadă colecția regală și alte colecții din București. Impresionată a fost, cum Cornelia Victoria Dedu mi-a mărturisit de colecția Zambaccian, de tablourile lui Luchian – “Safta florăreasa”, “Lăutul”, de portretul lui Zambaccian realizat de Corneliu Baba, de desenele lui Gheorghe Petrașcu, de “Senna” lui Pallady, de tușele lui Alexandru Padina sau Theodore Gericault.

La colecția “Dona” impresionată a fost de structura pastei lui Pătrașcu și de dialogul luminii alămurilor cu fructele. Transparențele pictorilor italieni veniți ca profesori sau mentori în România  demonstrau o mare măiestrie, cum ar fi realizarea într-o pictură a unei dantele care acoperă o mână sau un umăr.

De la portretistică la peisaje sau natură statică,Cornelia Victoria Dedu pictează, creionează cu o dezinvoltură uimitoare, are o aparentă simplitate și o seninătate bine studiată distribuită în compoziții.

Magnoliile din curtea ei sînt pictate în nenumărate tonuri de alb, încît pentru moment albuldevine principalul personaj, dar urmează tonuri, nuanțe care parcă foșnesc, vorbesc între ele în acel timp și spațiu iar apoi totul devine atemporal. Pare un joc alteritatea dintre desen și paleta cromatică, dar e un joc interpretat și interpretabil, dar nerepetabil. Un joc interpretat, în trepte, uneori puternic, cu stabilitate, copnținut, cu coerență, într-o manieră liberă, alteori cuminte, raportat la intensitatea luminii acelei zile sau la starea sufletească a artistei.

Cornelia Dedu are catifelări între tonuri și nuanțe, are interpretări alese de ochiul de artist, diafane ce creează o încărcătură, un miraj, așa se explică de ce lucrările ei rămân în memoria privitorului. Asta înseamnă măiestrie !

Dacă creionează un tablou al naturii având în prim-plan elementele ale naturii pe care le descrie în felul său caracteristic, recognoscibil, o face într-o armonie cu tot ceea ce o înconjoară încât te gîndești ca la un pastel al poeziei.

Pictează, așa cum ea însăși declară, cu “dragostea copilăriei pentru jocul mirific al anotimpurilor”.

“Peisajul pentru mine este o stare de suflet”, declară Cornelia Dedu.

Artista a absolvit în 1967 Institutul de arte plastice, la clasa profesorului Ion Marșic. A fost impresionată de măiestria celo doi profesori Corneliu Baba și Alexandru Ciucurencu, asistând la multe dintre corecturile lor.

Așa se explică pictura sa ce are o seninătate sufletească, o inteligență artistică ce descinde din modalitățile lui Luchian sau ale lui Pallady.

Peisajele sale au ținută, par trasate din tușe sigure, pternice, uneori peisajele sînt realizate direct din culoare, demonstrînd, cred eu, o delicatețe a viziunii. Am văzut-o de multe ori intervenind și modificînd un copac, florile, un petec de cer sau întreg tabloul.

Cromatica rafinată, aleasă într-un acord tacit creează registre variate ce ajung la vibrații strălucitoare în peisajele citadine. De fapt există o alteritate între subiectul ales, desen și cromatică.

Compozițiile Corneliei Victoria Dedu vorbesc de la sine, este o artistă care privește realitatea pe care o stăpînește cînd cu calm, cînd tumultos și astfel fiecare lucrare are un mister propriu. Pictorița are vocația spontaneității, are harul de a transmite efectele înregistrate sau imaginate ca pe o accepatre a realității, pînă la nivelul detaliului pitoresc, aceasta presupunînd un îndelung exercțiu.

Contemplarea lirică a naturii dezvăluie o mare libertate în execuție. Fluiditatea desenului, înțelegerea subtilă a atmosferei, a cerului senin sau înnorat, a unui sat, o unei case sau unei căpițe de fân au o interpretare liric emotivă ce se lasă descoperită încet….Spectaculosul reiese din faptul că știe când și unde să accentueze și unde să se oprească.

Lumea predilectă, aleasă de artistă este cea a pitorescului expresiv aflate de ea în mahalalele Bucureștilor sau sate uitate de lume.

Formele sale expresive devin semnificative. Are un mod viu de a portretiza casele, periferia orașului, o lume care nu vrea să abdice. De aceea poate desenul artistei este alert și plin de vigoare.

Prin temele alese, prin forma stilistică și expresivă, Cornelia Victoria Dedu

are ceva din poezia interbelică a lumii….

Liliana POPA

istoric de artă

Cornelia Victoria Dedu s-a născut in data de 11 septembrie 1942, in București.

A învăţat la Liceul de arta Tonitza Bucuresti si la la Liceul Teoretic Ion Creanga, București.

A studiat Pictura la Institutul de arte plastice “Nicolae Grigorescu” București, profesori: Corneliu Baba, Alexandru Cumpăta, Călin Alupi, , Ion Marsic, Grigore Vasile. Membră Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Din anul 1967 a participat la peste 130 de expoziţii de grup şi colective organizate în ţară şi în străinătate (Iugosavia, URSS, Grecia, Italia, Franța, Spania, Bulgaria, Italia, Turcia, Slovacia).

Reperele artistice ale Corneliei Victoria Dedu sunt de sorginte modernă, şcoala românească de pictură interbelică lăsându-şi amprenta asupra formaţiei sale în ceea ce priveşte organizarea câmpului imagistic după criterii compoziţionale, cu mase de culoare aşezate în pete pe suprafeţe mari şi într-o picturalitate care se desfăşoară de la delicate griuri colorate la nuanţe pastelate, unele apropiate de laviuri prin transparenţe şi efecte de tonalităţi stinse sau strălucitoare.” Decebal Mihalache

Grafică
Grafica reprezentând personaje este realizată începând din anii 60 ai secolului al XX-lea şi a parcurs deceniile de activitate ale artistei concomitent cu pictura de şevalet.Grafica Corneliei Victoria Dedu reprezintă peisaje, personaje şi compoziţii cu un grad evident de abstractizare. Realizate în acuarela şi guaşă sau în scriitura dezinvoltă a tuşului sau cărbunelui, acestea au nota de picturalitate specifică ansamblului operei, structura desenelor variind de la plăcerea redării emoţiilor în faţa naturii prin tuşe persistente, ritmice, până la planuri de culoare ample, ce sintetizează o idee plastică în acord cu influienţa modelului asupra artistei. Folosind deseori tehnicile mixte, pictoriţa reuşeşte să redea cu măiestrie ideea în simple crochiuri şi schiţe, dar şi în complexe forme analizate atent prin construcţia liniilor ce provoacă o viaţă interioară lucrărilor.
Lăsând la vedere spontaneitatea trăsăturii de penel sau a instrumentului cu ajutorul căruia grafiază instantanee din arealul selectat, desenele Corneliei Victoria Dedu au o profunzime plastică ce ţine nu numai de experienţă, ci şi de plăcerea de a lucra. Romantica linie modulată ori trasată în drepte ce denotă siguranţă şi severitate în ceea ce priveşte notaţia directă, la faţa locului, se integrează regulilor expresivităţii, similitudinii şi complementarităţii, care conferă viziunea tensională şi asimetria armonioasă, de unde nu lipsesc contrastele, perspectivele şi centrele de interes.


Lucrările de grafică reprezentând personaje se concentrează pe figura ţăranului, pe plasticitatea corpului său în momente de odihnă sau în mişcare, ambele atitudini sugerând tendinţa artistei spre o minimalizare a expresiei şi deopotrivă către o analiză pregnantă a liniei care parcurge o serie de modalităţi de descriere a formei umane, de la gestul dezinvolt al unei scriituri analitice, la modelare şi modulare cu ajutorul culorilor de apă.
În atitudine statică ori şezând, în momente de nostalgie, pozând artistei care desenează starea de o clipă a modelului întâlnit în călătoriile sale, personajele evocă un anumit moment existenţial dominat de efortul fizic lizibil în palmele noduroase, în vehemenţa privirii şi în umerii lăsaţi, în vestimentaţia simplă specifică omului de la sat şi în chipurile primordiale. Această gravitate a reprezentării are susţinerea unui stil, sobru consecinţă a adecvării subiectului la demersul plastic.


Surprinse din diferite unghiuri, din care perspectiva inversă şi cea geometrică domină, la fel dispunerea în plină pagină a personajelor, aceste desene semnate de Corneliei Victoria Dedu cuprind şi portrete compoziţionale unde mijloacele de expresie nu sunt rezumate la nivelul schiţei, ci cunosc o mai riguroasă insistenţă asupra compoziţiei printr-un demers decorativ sau cromatic. O parte dintre acurele şi guaşe, prin tipul de aplicare a culorii cu ajutorul pensulaţiei, când vibrată, când în mase compacte de laviuri ori tonuri mai dense, se află în vecinătatea picturalităţii.
Firescul care apare în linia descriptivă, supusă forţei sugestive a tuşului, acurelei, guaşei sau cărbunelui, degajă implicit naturaleţea personajelor susţinută de potrivite formule grafice şi de o înţelegere afectivă a omului simplu înzestrat cu întreaga încărcătură spirituală care îl defineşte.


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Berlin Division a lansat single-ul “Hope”, o piesă cu un mesaj motivațional vibrant

Berlin Division a lansat single-ul “Hope”, o piesă...

Berlin Division, unul dintre cele mai ambițioase proiecte propuse în ultima perioadă de scena indie/electro din România, a lansat un ...
Primăvara începe cu cinci spectacole. Mărțișor și experiență de la Vanner Collective

Primăvara începe cu cinci spectacole. Mărțișor și ...

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe ...
Symphress lansează al doilea album de studio, intitulat "Pseudo”

Symphress lansează al doilea album de studio, inti...

Cluj-Napoca, România - 27 februarie 2024 Symphress, formația de symphonic progressive rock/metal din Cluj-Napoca, tocmai a lansat cel de-al doilea ...

GENZETTE

GENZETTE https://genzette.com/ CREDINȚA NOASTRĂ Brandul nostru este construit pe o bază de dragoste pentru denim, un material care a rezistat...

Laurent Blue

Laurent Blue Clik pe foto pt. site Parfumuri de Corp Odorizante Uleiuri Esențiale Ape Florale Parfumuri de Rufe Balsam de Rufe Sare de...

Lăcrămioara Crihană. Poveste și Cântec. Despre Maria Tănase

Lăcrămioara Crihană. Poveste și Cântec. Despre Mar...

Aseară a avut loc Premiera Națională a spectacolului multimedia MARIA TĂNASE: ‘’Poveste și Cântec’’ având-o ca interpretă pe mezzosoprana LĂCRĂMIOARA ...
MXM. O foarte tânără trupă de alternativ pe scena de la The PUB Universității

MXM. O foarte tânără trupă de alternativ pe scena ...

Au cântat în deschidere la un concert organizat de cunoscutul brand de rock&blues, Trocadero Blues Nights. Sunt foarte, foarte tineri ...
Symphress lansează al doilea album de studio, intitulat "Pseudo”

Symphress lansează al doilea album de studio, inti...

Cluj-Napoca, România - 27 februarie 2024 Symphress, formația de symphonic progressive rock/metal din Cluj-Napoca, tocmai a lansat cel de-al doilea ...
Festivalul Internațional Film O'Clock. O selecție îndrăzneață de filme contemporane și clasice pentru cea de-a patra ediție

Festivalul Internațional Film O’Clock. O sel...

București, 22 februarie Festivalul Internațional Film O'Clock aduce în prim plan o selecție îndrăzneață de filme contemporane și clasice pentru ...
Trocadero Blues Nights. Black River Blues Band. Nu puteam lipsi

Trocadero Blues Nights. Black River Blues Band. Nu...

Am mai scris noi cândva că bunicul meu era originar de la Satu Mare. Ca și trupa menționată în titlu ...
Liliana Popa. Interviu cu Narcis Zărnescu. Urmuz merită o ascendență și un blazon, el fiind un martir al luptei cu inerția

Liliana Popa. Interviu cu Narcis Zărnescu. Urmuz m...

Interviu cu Narcis Zărnescu URMUZ - PRECURSOR AL MODERNISMULUI ÎN LITERATURA ROMÂNĂ Liliana Popa: Urmuz poate fi atribuit mai multor scriitori ...
Concertul lui Gili Barbu la Pub 80's în Timișoara

Concertul lui Gili Barbu la Pub 80’s în Timi...

Am ajuns la concertul lui Gili Barbu joi 22 februarie  la Pub 80's în Timișoara din curiozitate față de vocea ...
Deva Jazz Fest 2023. IKARUS. Noua față a jazzului experimental

Deva Jazz Fest 2023. IKARUS. Noua față a jazzului ...

Cutreierând prin localurile unde se experimentează pe marginea jazzului am ajuns să ne familiarizăm cu această zonă. Virtuoși și cunoscuți ...
MINA anunță lansarea spectacolului  „Van Gogh, The Immersive Show”

MINA anunță lansarea spectacolului „Van Gogh, The...

București, 19 februarie MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din București, lansează pe ...
Olimpiada Nationala de Thrash. Ediția 2-a. Craiova. Contacte Culturale este Partener Media

Olimpiada Nationala de Thrash. Ediția 2-a. Craiova...

Un comunicat Traian Ogefescu Ca să nu mai pierdem vremea până sunt gata harțoagele, o să încep treaba asta pe ...
GENZETTE

GENZETTE

GENZETTE https://genzette.com/ CREDINȚA NOASTRĂ Brandul nostru este construit pe o bază de dragoste pentru denim, un material care a rezistat ...
Două zile de vis de Marinela Belu-Capșa

Două zile de vis de Marinela Belu-Capșa

Într-o cenușie dimineață de februarie am plecat spre București, la întâlnirea cu scriitorii Cenaclului literar “ Poeții Cetății “, care ...
Lansare album Gerrar. Renaștere. La Fabrica

Lansare album Gerrar. Renaștere. La Fabrica

Sâmbătă 17 februarie 2024 a avut loc la Club Fabrica lansarea albumului Renaștere al trupei de black metal GERRAR. Concertul ...
Petre Ionuțescu a lansat "Sound of Unirii", o explorare tainică în arhitectura sunetului

Petre Ionuțescu a lansat “Sound of Unirii...

Artistul Petre Ionuțescu, cunoscut și sub numele de Trompetre, a lansat "Sound of Unirii", o călătorie audio-vizuală de poveste ce trasează noi ...
Cornel Marin Chiorean. POMA - MERE sau POAME

Cornel Marin Chiorean. POMA – MERE sau POAME

POMA - MERE sau POAME ce sunt în grija lui Dumnezeu adică de toate alea bune și alea rele răspunde ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.