Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Radu Lupașcu. REZIDENT EX vine la PUB Universităţii pe 25 noiembrie 2023! Interviu

21 noiembrie 2023 | Distracție, Informativ, Interviuri, Lansare disc, Muzică în general, Rock | 0 comentarii

Articolul a fost preluat de pe Arta Sunetelor

Supergrupul REZIDENT EX ajunge pentru prima oară în cel mai elegant şi bine dotat club din Bucureşti. Tavi Iepan ne promite o seară memorabilă, sâmbătă 25 noiembrie 2023, la The Pub Universităţii. Grupul înființat în 2012 are în componență foşti membri marcanţi ai unor formații renumite, atât în țară cât și în străinătate, cum ar fi: Metalium, Cargo, Halloween, ProMusica, Firewind sau Poems for Laila. Să-i amintim pe cei cinci: Tavi Iepan, Kempes Ovidiu Ioncu, Matthias Lange, Christi Podratzky și Mark Cross. Cvintetul invită pe toți fanii adevăraţi ai rockului clasic să celebreze apariția celui de-al doilea vinil al grupului – Alpha. Acest album fost desemnat, la apariţia lui, în urma voturilor publicului ca fiind Albumul anului 2013 de către prestigioasa revistă Maximum Rock Awards, iar Rezident Ex drept „Best Romanian Rock Band”. Cu această ocazie, grupul va invita pe scenă câţiva muzicieni prieteni, care vor îmbogăţi această minunată seară ROCK. Rezervări la 0728 843 782. Bilete pe AmBilet.ro. Vom încerca să aflăm pentru dumneavoastră cât mai multe detalii despre acest inedit eveniment.

  1. Compoziţiile de pe albumul ALPHA, pe care îl relansaţi acum pe vinil, deh! moda vinilului din occident a prins şi în mioritica noastră industrie muzicală, îţi aparţin. Pe album aveţi un mare hit, Catedrala Sufletului, compus special de Tavi Iepan vocea lui Kempes. Revenirea lui în grup va coincide cu o altă nouă piesă pentru admirabila lui voce? Vă gândiţi şi la un single eventual?

 TAVI: Sunt mai multe piese la care lucrăm, prima pe care o vom prezenta ca single se numeşte Cortina. Este o baladă pentru care am avut reacţii foarte bune când am prezentat-o live în primă audiţie. Se potriveşte într-adevăr bine pe vocea lui Ovidiu. A participat la imprimari cu clapele şi prietenul nostru Vlady Cnejevici şi care sper că ne va onora cu prezenţa şi la concertul din Bucureşti, pe 25 noiembrie.

 

  1. De foarte curând, reveneam cu trenul de la Alba Iulia, pe frumoasa vale a Jiului. Deşi era accelerat, trenul mergea chiar mai încet decât o căruţă, iar eu fredonam în gând:

Noi suntem brigadierii / Ce trec fluierând / Nu ne opreşte ploaie, / Nici soare, nici vânt. De la Salva la Vişeu, / Omul îmblânzeşte fierul, / Târnăcopul bate greu. / Gândul la mândruţa din tindă… / De la Salva la Vişeu. / De la Salva la Vişeu, / Omul muntele şi cerul / Se-ntâlnesc în defileu. / De la Salva la Vişeu.

Întrebare: Mai are acum această excepţională piesă vreun mesaj pentru tânăra generaţie? Mă refer atât la muzică, cât mai ales la versuri! Voi aţi ales să cântaţi în limba română şi bine faceţi, spre deosebire de multe trupe tinere care se încăpăţânează să cânte în engleză şi al căror mesaj nu este evident pentru România.

 

Tavi: Da, cred că mai are un mesaj şi pentru cei tineri pentru că-i văd cu bucurie la concertele noastre cântând odată cu noi. După cum ştii, sunt piese care durează mai mult decât o generaţie sau un sezon şi cred că, Brigadierii este una dintre ele. La vremea când am compus-o, piesa era un protest pentru o generaţie păcălită cu propaganda de activişti stalinişti şi proletcultiştii vremurilor care au convins populaţia şi mai ales pe cei tineri să  muncească pentru o gamelă de mâncare până la extenuare, depăşind normă după normă, trăind cu speranţa, că pe viitor, copiii şi nepoţii lor o vor duce mai bine. Puţini ştiu de victimele surpărilor de teren ale exploziilor necontrolate şi de accidentele (unele mortale) aproape zilnice. Este dacă vrei o piesă şi în memoria lor, a celor mulţi, anonimi, cu sufletul curat cărora li s-a promis şi au fost minţiţi… Adică nimic nou, dacă ne uităm în jur şi astăzi.

 

  1. Am admirat coperta albumului Alpha pe CD! Christian Podratzky s-a gândit cumva la o altă grafică pentru varianta vinil, fiind un spaţiu mult mai generos pentru ilustraţie şi informaţii?

Tavi: Grafica este desigur adaptată unui vinil, mie îmi place foarte mult cum lucrează Christi, dovadă că el a făcut şi grafica la CD-ul Locatarii, afişele etc., înainte de Rezident Ex, când încă nu cântam împreună. Dar această grafica a fost folosită şi la apariţia CD-ului, este foarte apreciată şi acum, a devenit clasică, şi eu o văd mai directă sau mai bine spus, redusă la esenţial. Este pur şi simplu un SIMBOL, iar înăuntrul coperţii avem înserate textele şi câteva cuvinte scrise de Călin Meda, despre începuturi…

 

  1. Unde este matriţat vinilul şi în ce tiraj a fost el produs?

 

Tavi: Materialul pentru acest vinil a fost remasterizat de Adrian Popescu la Paris, el a produs albumul şi atunci când a apărut albumul pe CD. Adi a şi cântat la chitară pe multe dintre piese şi are un aport substanţial la premiul obţinut la Maximum Rock Awards: “Best Romanian album“. Vinilul este produs în Germania, la cea mai bună calitate – 180 g, cunoscătorii ştiu despre ce este vorba… Este produs într-un tiraj limitat, numai 200 de unităţi. Din ele, doar 150 vor fi puse în vânzare, deci reprezintă, din toate punctele de vedere, un album de colecţie. Vinilul poate fi obţinut (numai) direct de la noi, este semnat şi va fi vândut la un preţ promoţional, dacă ne vedem pe 25 noiembrie (n.r. The Pub Universităţii) sau pe 24 noiembrie (n.r. top t Buzău).

 

  1. Excepţionalul chitarist Mathias Lange şi dinamicul toboşar Mark Cross sunt două nume grele, indispensabile, pot spune cu certitudine, pentru REZIDENT EX. Ce fac ei în Germania, când nu repetaţi pentru piesele grupului? Mai cântă cu alte trupe similare ca stil?

 

Matthias Lange: Anul trecut am fost la cursuri de Sound Engineering, mă interesează tot mai mult să stau de partea cealaltă a mixerului, să aflu cât mai exact ce şi cum se poate face în domeniul sunetului. Am şi achiziţionat ceva echipament pentru asta şi experimentez când îmi permite timpul. Cânt destul de des cu două trupe tribut Bon Scott şi Phil Lynott (n.r. Bon, n. 9.07.1946 – d. 19.02.1980, a fost primul vocalist al celebrei trupe australiane AC/DC; Phil, n. 20.08.1949 – d. 4.01.1986, a fost vocea şi chitara bas a celebrului grup irlandez Thin Lizzy). Pe lângă aspectul financiar este o muzică care îmi place foarte mult şi mă menţine în formă. Anul viitor avem şi reuniunea Metalium cu vocalistul original al trupei, Henning Basse. Sunt deja programate primele concerte în Portugalia şi Spania!

 

Mark Cross: Lucrez de mulţi ani ca muzician de studio, în principal la producţii Metal -Hard Rock. Dar am şi producţii proprii, la care ţin mult, cum ar fi colaborarea cu Tank (n.r. Tank este numele a două trupe engleze de heavy metal, ambele provin dintr-o trupă formată în anii ‘80 de Algy Ward, fost membru al celebrei trupe punk, The Damned) cu care voi ajunge anul viitor în Statele Unite sau cum este Tower of Babel unde cânt alături de chitaristul Joe Stump, nume mai cunoscut de la Alcatrazz (n.r. trupă înfiinţată în 1983 de către Graham Bonnet, fost vocalist la Rainbow). Aici fac şi producţia muzicală, chiar acum lucrez în Atena. Am imprimat zilele trecute şi tobele pentru Cortina, o frumoasă baladă Rezident Ex, care sunt convins că o să vă placă. În rest, puteţi găsi mai multe date despre activitatea mea pe site-ul personal. Mă bucur să ne revedem curând în România.

 

  1. Aveţi invitaţi dintre foşti membri ai grupului sau prieteni muzicieni din Bucureşti?

 

Tavi: Avem invitaţi dragi nouă şi o mare poftă de cântat, dar îi vom prezenta pe pagina noastră la momentul potrivit.

 

  1. Cu ce mesaj întâmpinaţi fanii din Bucureşti, voi fiind la prima apariţie în Pub-ul de la Universitate? Posibilităţile tehnice de acolo vă permit chiar să realizaţi un foarte bun material live!

 

Tavi: Avem o aniversare cu caracter emoţional pentru noi toţi, iar clubul The PUB este o bună alegere pentru un eveniment de genul acesta. Am fost primiţi de fiecare dată cu mare caldură de publicul din Bucureşti şi sunt convins că va fi o seară de neuitat alături de voi şi toţi fanii noştri.

Iar tehnic va fi minunat, după cum spuneai şi tu, am înţeles şi de la domnul Radu Gorgu că The Pub Universităţii este un club foarte bine pus la punct, sunt convins că pentru trupă şi public este locul ideal de concerte pe viu, deoarece suntem mult mai aproape unii de alţii, practic toată lumea este “pe scenă“. Mă bucur de acum pentru momentele de final, să cântăm toţi unplugged câteva versuri şi probabil o feciorească, că “aşa beau oamenii buni… de sâmbătă până luni”.

Mulţumesc şi mult succes!

Radu Lupaşcu

15 noiembrie 2023

Foto: arhiva Rezident EX


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Jet Mineral, din București lansează un single. 'Pool Party'

Jet Mineral, din București lansează un single. ...

Jet Mineral, din București lansează un single, live în studio, intitulat 'Pool Party', care va face parte din primul material ...
Târg Creativ de Sfântul Andrei

Târg Creativ de Sfântul Andrei

Continuă seria de evenimente desfășurate sub genericul Târgul Creativ ”OvalsArt”. Sâmbătă 25 și duminică 26 noiembrie, între orele 10 -19, ...
Radu Lupașcu. REZIDENT EX vine la PUB Universităţii pe 25 noiembrie 2023! Interviu

Radu Lupașcu. REZIDENT EX vine la PUB Universităţi...

Articolul a fost preluat de pe Arta Sunetelor Supergrupul REZIDENT EX ajunge pentru prima oară în cel mai elegant şi ...

Târg Creativ de Sfântul Andrei

Continuă seria de evenimente desfășurate sub genericul Târgul Creativ ”OvalsArt”. Sâmbătă 25 și duminică 26 noiembrie, între orele 10 -19,...

Muzeul Abandonului lansează Harta Abandonului

Muzeul Abandonului lansează 𝐇𝐀𝐑𝐓𝐀 𝐀𝐁𝐀𝐍𝐃𝐎𝐍𝐔𝐋𝐔𝐈 Prima bază de date publică dedicată centralizării instituțiilor de protecție a copilului care au...

FOLK și POEZIE, cu prieteni mulți să fie. Mircea Iacob și ai lui. Tibi Petrovici. La Ingineri

FOLK și POEZIE, cu prieteni mulți să fie. Mircea I...

A fost un eveniment privat dar cu un afiș asumat. Așadar m-am prezentat, am stat, am vizionat și audiat și ...
Muzeul Abandonului pentru copii și adolescenți. Golden Award for Excellence la secțiunea Artă și Cultură

Muzeul Abandonului pentru copii și adolescenți. Go...

Muzeul Abandonului a fost distins ieri, la ediția XXI a PR Award, cu Golden Award for Excellence la secțiunea Artă ...
REZIDENT EX. O trupă mai Rock decât Rock!

REZIDENT EX. O trupă mai Rock decât Rock!

Mă încearcă un gând și anume … oare de unde vine Rezident EX, o fi mai bine EX Rezident? Oricum ...
Jet Mineral, din București lansează un single. 'Pool Party'

Jet Mineral, din București lansează un single. ...

Jet Mineral, din București lansează un single, live în studio, intitulat 'Pool Party', care va face parte din primul material ...
Florian Lungu. UN FESTIVAL MODEL

Florian Lungu. UN FESTIVAL MODEL

În calitate de membru în juriu, am participat în răstimpul 20-22 octombrie al anului de graţie 2023 la cea de ...
Rock curgător. Pârâu de munte

Rock curgător. Pârâu de munte

Luna revoltată, pare Că e strânsă fără rost, Între crestele muntoase Ce-i pot fi și adăpost. Lin se scurge o ...
SF (SUPER-FRAGIL). Spectacol de teatru fizic pentru adolescenți semnat Andrea Gavriliu,  la Teatrul Excelsior

SF (SUPER-FRAGIL). Spectacol de teatru fizic pentr...

Cea mai recentă producție a artistei Andrea Gavriliu – spectacolul de teatru-fizic pentru adolescenți SF (SUPER-FRAGIL) va putea fi vizionat ...
Spill the Blood (Slayer tribute), în deschidere pentru “PAINKILLER”, la Fabrica

Spill the Blood (Slayer tribute), în deschidere pe...

Articol preluat de pe THRASH METAL LYRICS READ Organizator: Am vorbit despre celebrarea celor 33 de ani de la apariția ...
Deva Jazz Fest 2023. Matteo Mancuso în concert. Momente prețioase de care ne vom aminti peste ani

Deva Jazz Fest 2023. Matteo Mancuso în concert. Mo...

Al treilea concert al primei zile a festivalului a adus pe scenă un fenomen. Matteo Mancuso. Deși foarte tânăr, la ...
Nostalgia Bossanova. Gabriela Costa & Alex Man. La Zadar Bar

Nostalgia Bossanova. Gabriela Costa & Alex Ma...

Am asisitat la un concert de bossanova tratat într-o manieră specială de către doi oameni de jazz. În drum spre ...
Liliana Popa. "Opere și autori". Vasilica Mitrea, președinte a "Ligii Scriitorilor Dobrogeni"

Liliana Popa. “Opere și autori”. Vasil...

"Opere și autori"  - Vasilica Mitrea, președinte a "Ligii Scriitorilor Dobrogeni", membru UZPR Dacă pe Thales din Milet nu-l preocupau lucrurile, ci esența ...
Aniversare PAINKILLER. Judas Priest. La Fabrica

Aniversare PAINKILLER. Judas Priest. La Fabrica

Articol preluat de pe THRASH METAL LYRICS READ Organizator: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064055828654 În septembrie 2023, albumul Painkiller – unul dintre cele mai ...
Cornel Marin Chiorean. UNIVERSUM MUTATIONES

Cornel Marin Chiorean. UNIVERSUM MUTATIONES

UNIVERSUM MUTATIONES - universul se schimbă în fiecare clipă. Pentru univers o clipă înseamnă un an de-al nostru şi e ...
Ritmuri de Trecere. Lolo Noukpetor și Tavi Scurtu. La Zadar Bar

Ritmuri de Trecere. Lolo Noukpetor și Tavi Scurtu....

Ruperi de ritm, schimbări de tempo, treceri muzicale de la sound african la drums and bass. O frenezie de ritmuri ...
Dumitru Zamfira. Întâlniri cu Magda Isanos

Dumitru Zamfira. Întâlniri cu Magda Isanos

Acum mulți ani, eu și Gabi Stoica, am dat naștere, pe YouTube, unui canal unde se citește poezie. Poetry.channel10! Acolo, ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.