Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Liliana Popa. Volumul de poeme “Te întrebi cine sunt…” de Ecaterina Petrescu Botoncea

8 noiembrie 2023 | Artă și divertisment, Informativ, Lansare de carte, Poezie | 0 comentarii

Într-o lume tot mai greu de îndurat, de neînsingurate însingurări, virusate, retoricele întrebări încep să ne dea tîrcoale și să nu mai plece…
Ieri la Muzeul Național al Țăranului Român, a apărut scriitoarea Ecaterina Petrescu Botoncea, cu fața strălucind de bucuria unei cărți nou apărute, străluminată parcă de florilegiul adus în dar…Mă uitam cu cîâă însuflețire vorbea și mă miram de rezonanța cuvintelor alese ce mă făceau să îmi aud bătăile inimii.
Citisem un volum de proză scurtă chiar în ziua de Înviere scris de Ecaterina Petrescu Botoncea, povestiri atât de vii încît m-au făcut să plâng și să râd, povestirile nopților de gardă din spitalul de la Tîrgoviște, apoi romane și câteva eseuri. Nu îți trebuie mult pentru a realiza că are inteligență artistică, că e dăruită cu har, că este o scriitoare adevărată, de mare anvergură. Îmi asum cuvintele pentru că zgărcită fiind în epitete ornanante, unii mă ocolesc.
Volumul de poeme “Te întrebi cine sunt…” se deschide precum floarea de crin, cu Trinitatea parfumând aerul, cu poemele peregrinului poet, medic prin vocație în viața asta pământeană, părăsind ontologicul pentru a transcende dincolo, în legănări de lumini trecând fiorul hotarelor cu o siguranță și o eleganță ce se regăsesc într-o alteritate devenită gnoseologică în scrierile sale.
Ecaterina Petrescu Botoncea transcende realitatea impusă a zilei și ajunge într-o reverie reflexivă asupra ființei himerice care este până la urmă omul, într-o întoarcere inițiatică.
Interogațiilor aproape permanente le răspunde conștientizând de unde vine – dintr-un calendar pe stil vechi – în timp ce mama pregătea aluatul …de lut într-o copaie de frasin. Imaginea plastică este atât de clară încât și un copil o vizualizează cu ochii minții. Și totuși importanța mamei e atât de mare și atât de apropiată de înalt pentru că știa că plămădește din acel Lut. Bucuria acelei revelații de demult, cu mâinile pline de îmbrățișarea cerului, pășind din nor în nor, în călătoria ființei înspre neființă….când joacă zânele lunatice înainte de adormirea pruncilor, când din scorburi ies pitici încălțați în ciuboțica cucului, iar Ea, poeta, desculță…”doar cu himerele și rîsul meu, care îți hohotește mereu la fereastă, sunt iarba de sub zăpadă”
Și asta am scris după primul poem, v-am convins ?
Răsfoind mai departe volumul Ecaterinei Petrescu Botoncea constat că este un dialog cu natura sub toate formele ei, cu pământul, cu oamenii dar mai ales cu Dumnezeu. Pare o transfigurare a tot ceea ce există în jur – o strigare a pământului către cer
căutare de adevăr dincolo de forme
uimire sunt, inimă purtată de vînt
rază de spaimă și abur sînt
rană și vindecare
lup și miel în același timp
curg pe coline și mă preschimb în anotimpuri
tăcere pot fi dar și fulger
odată voi fi apa clară a unei zăpezi
topindu-mă în Tine….
deschide-mi porțile și vei vedea !
Nenumărate vieți și morți sunt
un suspin al Universului
ploi de sfinți și de călugări îmi lipesc hainele de trup
călătorie printre demoni și îngeri sunt
sete sunt pentru tin
apă și hrană
poveste rostită prin tăcere despre iluzii și împliniori…
Accentele fluide ale gândului ce par a curge într-o rugă au aromele timpului și sunt rostite către universul tot, către Dumnezeu, cu acuratețea și simplitatea gânditorului ce înțelege și se înclină în fața vieții și a morții, în fața stihiilor și a luminii…
Lumina când nimeni nu o ascultă
nu o vede, nu o știe
decât amurgindu-se
pentru a deveni apoi, dimineață….
Te întrebi cine sunt ?
un fenomen,
care nu poate fi rostit decît în genunchi
în fața unui altar cu pînză albă
de casă
și împodobit cucrine
sunt o Ființă
din Marea Ființă care se numește Tu, Eu, Dumnezeu…
Nu e doar oglinda unei stări de spirit, e interpretarea în fața lumii întregi a ceea ce suntem, cu toții. Mai mult de atît realitatea (de fapt sub textul realului) transcende ca într-o încercare de regăsire a unui paradis ca alternativă a unei lumi pe care n o mai putem înțelege…..
Motto-ull cărții este un citat, o rugăciune a poetului Lucian Blaga “O sngură rugăminte am, Doamne, să nu mă lași niciodată să fiu mulțumit de mine însumi”.
Ales nu la întîmplare de cea care iubește
“toate mișcările astrale, chimia Lunii,
toate începuturile
e ușor să iubești cu ceea ce nu poate fi văzut
nici rostit, nici simțit
dar mi-a fost greucînd am devenit trup
lut rostogolit de ape
bătut de furtuni și
modelat în simțuri și cuvinte atît de greu de strunit
roibi albi care îmi cară în tropotul lor
singurătatea dureroasă a ecoului….”
Acea chimie o simțea și Blaga, cel care asculta tăcerea și auzea izbindu-se de geamuri razele de Lună în liniștea din juru-i.
Dar întoarcerea poetei este tot spre Domnul, urcînd spre El, “aidoma sevei copacilor spre cer….”
Trecerea la realitate o face firesc, ca orice scriitor adevărat, se identifică, se simte o planetă albastră, își asumă toate împlinirile, uitările, neputințele, eșecurile, umanității, dar “visîndu-se mereu în lumină” ! Ecaterina Petrescu Botoncea reface Drumul Crucii – Via Dolorosa,ascultă pe malul Mării Galileei și urcă pe delul Golgotei, rostind printre emoții “Te iubesc…
Convinsă sînt viața spirituală a scriitoarei este una compusă precum o partitură de la prima scînteie și pînă la conștientizarea necuprinsului ceresc. Volumul “Te întrebi cine sunt…”cuprinde poeme pe care Ecaterina Petrescu Botoncea le definește ca fiind necanonice și mi se pare firesc fiindcă nu încalcă vreun canon, nu ocolește vreo dogmă, dar sunt construite în urma propriilor revelații. Pare o relație nu doar de zi cu zi, ci permanentă, clipă cu clipă fiind într-un dialog interior al sufletului cu Dumnezeu.
Panteismul care identifică divinitatea cu întreaga materie și universul. Sau cum spunea Spinoza: Deus sive Natura („Dumnezeu sau Natura”, pentru Spinoza Dumnezeu fiind Natura). Atât concepția panteistă cât și cea deistă au în comun crezul în existența divinității, respectiv a lui Dumnezeu, însă concepția panteistă susține că Dumnezeu este prezent în tot, identificându-se cu materia și universul, cu propriile sale creații, fiind schimbător și imperfect, spre deosebire de concepția deistă, care consideră că Dumnezeu a creat lumea, ulterior asistând impasibil la procesul de evoluție al acesteia. Unii panteiști acceptă ideea liberului arbitru (susținând că indivizii fac unele alegeri între bine și rău, chiar dacă au oarecum sentimentul unei fiinţe mai mari din care ei sunt o parte ) și eu cred că este ideea îmbrățișată de mare parte dintre scriitori….
Vă amintiți cum răspundea Sadoveanu întrebat fiind de ce preferă să meargă singur la pescuit ? Pentru că dorea să fie doar el cu Natura și cu Dumnezeu !
Cuvintele rostite se întorc cu ecoul, ca într-un templu grec. Iată:
“Sunt cutia de rezonanță a inimii Tale
sunt vibrația și reverberația cuvintelor
rosite de Tine
pe malul lacului Marea Galilee…”
O liniște sublimă pune stăpânire pe cel ce citește și se identifică aproape fără să vrea cu autoarea.
Sinceritatea domină, versurile transcriu trăirile marcate de plenitudinea clipelor, de trăirile extatice. Este aici și o poetică a sugestiei, întreprinde poeta un fel de cunoaștere – trăire.
Mă frământ în distonanțe de liniște și de durere
abrupte sentimente zdrobindu-se în ele
sunete ample și înălțătoare
urmate de tăceri încordate și-năbușitoare
îngeri și demoni percepuți în vibrații
mefistofelice clape accentuînd contrarii de intonații
pauze, vîrteje, pulverizări sublime spre
Dumnezeu
în urgia afectivă ce-o simt, mă întreb
unde ești Tu, Doamne…și unde sunt eu….
(Din poemul Nuntă în cer)
Ecaterina Petrescu Botoncea, cea care descoperă sau creează Floarea Lunii, este poeta căreia Luna i s-a așezat de bunăvoie în palme, în transparența ei aurorală. Luna, asemeni Demiurgului s-a coborît într-o noapte pentru a o cunoaște pe scriitoarea/creatoare ca să îi pună o întrebare “dar tu cine ești, cioplitot în stele ?”
Centrul de greutate este aici Eul pe care dumneavoastră cititorii spectatori îl veți descoperi.
Liliana Popa


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Jet Mineral, din București lansează un single. 'Pool Party'

Jet Mineral, din București lansează un single. ...

Jet Mineral, din București lansează un single, live în studio, intitulat 'Pool Party', care va face parte din primul material ...
Târg Creativ de Sfântul Andrei

Târg Creativ de Sfântul Andrei

Continuă seria de evenimente desfășurate sub genericul Târgul Creativ ”OvalsArt”. Sâmbătă 25 și duminică 26 noiembrie, între orele 10 -19, ...
Radu Lupașcu. REZIDENT EX vine la PUB Universităţii pe 25 noiembrie 2023! Interviu

Radu Lupașcu. REZIDENT EX vine la PUB Universităţi...

Articolul a fost preluat de pe Arta Sunetelor Supergrupul REZIDENT EX ajunge pentru prima oară în cel mai elegant şi ...

Târg Creativ de Sfântul Andrei

Continuă seria de evenimente desfășurate sub genericul Târgul Creativ ”OvalsArt”. Sâmbătă 25 și duminică 26 noiembrie, între orele 10 -19,...

Muzeul Abandonului lansează Harta Abandonului

Muzeul Abandonului lansează 𝐇𝐀𝐑𝐓𝐀 𝐀𝐁𝐀𝐍𝐃𝐎𝐍𝐔𝐋𝐔𝐈 Prima bază de date publică dedicată centralizării instituțiilor de protecție a copilului care au...

FOLK și POEZIE, cu prieteni mulți să fie. Mircea Iacob și ai lui. Tibi Petrovici. La Ingineri

FOLK și POEZIE, cu prieteni mulți să fie. Mircea I...

A fost un eveniment privat dar cu un afiș asumat. Așadar m-am prezentat, am stat, am vizionat și audiat și ...
Muzeul Abandonului pentru copii și adolescenți. Golden Award for Excellence la secțiunea Artă și Cultură

Muzeul Abandonului pentru copii și adolescenți. Go...

Muzeul Abandonului a fost distins ieri, la ediția XXI a PR Award, cu Golden Award for Excellence la secțiunea Artă ...
REZIDENT EX. O trupă mai Rock decât Rock!

REZIDENT EX. O trupă mai Rock decât Rock!

Mă încearcă un gând și anume … oare de unde vine Rezident EX, o fi mai bine EX Rezident? Oricum ...
Jet Mineral, din București lansează un single. 'Pool Party'

Jet Mineral, din București lansează un single. ...

Jet Mineral, din București lansează un single, live în studio, intitulat 'Pool Party', care va face parte din primul material ...
Florian Lungu. UN FESTIVAL MODEL

Florian Lungu. UN FESTIVAL MODEL

În calitate de membru în juriu, am participat în răstimpul 20-22 octombrie al anului de graţie 2023 la cea de ...
Rock curgător. Pârâu de munte

Rock curgător. Pârâu de munte

Luna revoltată, pare Că e strânsă fără rost, Între crestele muntoase Ce-i pot fi și adăpost. Lin se scurge o ...
SF (SUPER-FRAGIL). Spectacol de teatru fizic pentru adolescenți semnat Andrea Gavriliu,  la Teatrul Excelsior

SF (SUPER-FRAGIL). Spectacol de teatru fizic pentr...

Cea mai recentă producție a artistei Andrea Gavriliu – spectacolul de teatru-fizic pentru adolescenți SF (SUPER-FRAGIL) va putea fi vizionat ...
Spill the Blood (Slayer tribute), în deschidere pentru “PAINKILLER”, la Fabrica

Spill the Blood (Slayer tribute), în deschidere pe...

Articol preluat de pe THRASH METAL LYRICS READ Organizator: Am vorbit despre celebrarea celor 33 de ani de la apariția ...
Deva Jazz Fest 2023. Matteo Mancuso în concert. Momente prețioase de care ne vom aminti peste ani

Deva Jazz Fest 2023. Matteo Mancuso în concert. Mo...

Al treilea concert al primei zile a festivalului a adus pe scenă un fenomen. Matteo Mancuso. Deși foarte tânăr, la ...
Nostalgia Bossanova. Gabriela Costa & Alex Man. La Zadar Bar

Nostalgia Bossanova. Gabriela Costa & Alex Ma...

Am asisitat la un concert de bossanova tratat într-o manieră specială de către doi oameni de jazz. În drum spre ...
Liliana Popa. "Opere și autori". Vasilica Mitrea, președinte a "Ligii Scriitorilor Dobrogeni"

Liliana Popa. “Opere și autori”. Vasil...

"Opere și autori"  - Vasilica Mitrea, președinte a "Ligii Scriitorilor Dobrogeni", membru UZPR Dacă pe Thales din Milet nu-l preocupau lucrurile, ci esența ...
Aniversare PAINKILLER. Judas Priest. La Fabrica

Aniversare PAINKILLER. Judas Priest. La Fabrica

Articol preluat de pe THRASH METAL LYRICS READ Organizator: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064055828654 În septembrie 2023, albumul Painkiller – unul dintre cele mai ...
Cornel Marin Chiorean. UNIVERSUM MUTATIONES

Cornel Marin Chiorean. UNIVERSUM MUTATIONES

UNIVERSUM MUTATIONES - universul se schimbă în fiecare clipă. Pentru univers o clipă înseamnă un an de-al nostru şi e ...
Ritmuri de Trecere. Lolo Noukpetor și Tavi Scurtu. La Zadar Bar

Ritmuri de Trecere. Lolo Noukpetor și Tavi Scurtu....

Ruperi de ritm, schimbări de tempo, treceri muzicale de la sound african la drums and bass. O frenezie de ritmuri ...
Dumitru Zamfira. Întâlniri cu Magda Isanos

Dumitru Zamfira. Întâlniri cu Magda Isanos

Acum mulți ani, eu și Gabi Stoica, am dat naștere, pe YouTube, unui canal unde se citește poezie. Poetry.channel10! Acolo, ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.