Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Lansarea antologiei ISTORIA SUNETELOR. Al cincilea volum al redacţiei revistei virtuale Arta sunetelor şi invitaţii lor

28 octombrie 2023 | Artă și divertisment, Festivaluri, Informativ, Istorie muzicală, Lansare de carte, Muzică în general | 0 comentarii

Există o istorie în toate dar, când prezentul și mâine’-le ne sunt bombardate la propriu, cine mai are dispoziție să se gândească la trecut. Uneori izbucnim și-l invocăm Unde ești tu, Țepeș’… sau, ‚pe vremea mea…’ Ce bine că mai sunt oameni care își iau răgazul de a scotoci prin lada de zestre a timpului. A Timpului chitarelor, a Istoriei sunetelor. Și mai scriu și cărți pentru noi, ceilalți! Am citit deja câteva capitole din Istoria Sunetelor, merită! Nu e neapărat nostalgie, e pur și simplu informație. Spor la citit! Mulțumesc echipei Arta sunetelor, coordonatorilor, Radu Lupaşcu & Gabriel Petric!” (Anda Pittiş)

Contacte Culturale promovează ceea ce este de calitate în undergroundul românesc. Partener media.

La Urban Blues Fest #4 a avut loc lansarea antologiei ISTORIA SUNETELOR, al cincilea volum al redacţiei revistei virtuale Arta sunetelor şi invitaţii lor. Acest volum este coordonat de Radu Lupaşcu şi Gabriel Petric, iar printre autori îi regăsim pe: Alina Ciolcă, Florin Bălănescu, Ioan Big, Alexandru Mamina, Virgil Mihaiu, Talaba Nimrod, Claudiu Oancea, Mimo Obradov, Emil Răducanu, Bogdan Lucian Stoicescu, Cornel Stranschi şi George Volceanov.

La The PUB Universității.

„Am rămas pe baricadele rockului, bluesului, jazzului şi am sprijinit artiştii români cu real talent şi caracter. Nu am ignorat pe nimeni, însă am fost nevoit să ocolesc aroganţa, falsitatea şi impostura. Experienţa de peste 25 de ani din publicistica mioritică m-a ajutat să trec peste toate opreliştile media, să aleg grâul din neghină şi am continuat să ofer tuturor celor interesaţi, tineri sau maturi, adevărată faţă a artei sunetelor, care dăinuie şi rămâne mărturie generaţiilor viitoare…” (Radu Lupaşcu)

Extragem doar câteva titluri din sumarul antologiei: Arta sunetelor pe harta Europei de Gabriel Petric; Capodopere în dialog: Cantafabule de Radu Lupascu şi Gabriel Petric şi Ioji Kappl; Scena jazzului românesc de Virgil Mihaiu; Periplu în lumea chitarelor de Talaba Nimrod; Diavolul şi nihilismul în romantism și rock de Alexandru Mamina; Paradoxurile muzicii pop / rock / folk româneşti din anii comunismului de George Volceanov; Bluesul transcendental: de la field-holler la doină, ritual și cântec bătrânesc de Alina Ciolcă; De la hippie la punk şi revoluția furată de Mimo Obradov.

Iată şi câteva extrase din antologie:

Dublul album Cantafabule este cel mai bun produs muzical lansat de grupul Phoenix pe piaţa românească. Realizat în condiţiile de atunci, adică sub dictatura comunistă, pot spune că este chiar un miracol că acest album domină impunător şi lumea muzicală din zilele noastre. În acele timpuri obedienţa către stăpân era alegerea cea mai comodă şi explicaţia cea mai plauzibilă pentru orice artist. Puţini au fost răzvrătiţi, iar dintre aceştia doar câtiva au reuşit să-şi exprime talentul în arta sunetelor cu voce tare, cu originalitate, cu atitudine rock. Trupa Phoenix au fost şi sunt cei care au reuşit să păcălească regimul şi singurii care ne-au lăsat o moştenire muzicală de aur, trioul de albume – Cei ce ne-au dat nume – Mugur de fluier – Cantafabule -, fiind neegalat până astăzi. E totuşi greu de crezut că după două albume foarte reuşite folk-rock, cu mici inserţii prog, Phoenicşii au reuşit să dea naştere capodoperei Cantafabule, un album mult mai clar orientat spre zona muzicii progresive. Olympic ‘64, Roşu şi Negru, Sincron reuşiseră să întroducă teme folclorice în muzica beat de atunci, dar nu cu aceeaşi fermitate şi convingere rock. Nu aveau în primul rând acea prezenţă care să-i definească această chezăşie a libertăţii de exprimare a muzicii rock. Phoenix au reuşit cu primele două albume să creeze un stil propriu şi profund românesc care au şi născut prozeliţi în zilele noastre, Bucium sau Bucovina fiind printre noile trupe cu reuşite discografice demne de laudă şi pretexte întemeiate de urmărit pe viu.” (Radu Lupaşcu)

„INOROGUL. Este emblema blândeţii şi a nobleţii. Umanistul Nicolaus Olahus şi-l alesese pe blazon, iar Dimitrie Cantemir se ascundea în spatele chipului său în baroca Istorie ieroglifică. În creştinism, devine simbol al lui Iisus. Totuşi, pe album, nu inorogul este personajul principal (ca la Cantemir), ci pasărea Phoenix (prezentată de Cantemir fragmentar, fără aspectul renaşterii!). În ‚cărţile populare’ ilustrează ‚păcatul nesocotinţei’. Pe disc, sursa pildei este Bestiarul lui Philippe de Thaün, de unde se iau chiar versuri în franceza veche. Inorogul/Licornul/Monoceros este atras de o ‚copilă’ neprihănită şi adoarme în poala ei. În acest mod, vânătorul îl poate ucide.” (Gabriel Petric)

„Istoria jazzului nostru postbelic, până în 1989, a avut un caracter quasi-miraculos. Îmi amintesc cum, în timpul festivalurilor de la Costinești, când ne mai întâlneam pe la plajă cu protagoniștii, Johnny Răducanu își exprima adeseori uimirea că așa ceva era posibil. În timp ce societatea noastră se destructura sub acțiunea nocivă a totalitarismului, în enclavele unde genul se mai putea cânta live (pe lângă amintitul festival de pe litoral, existau și cele de la Sibiu, Brașov, Cluj, Iași, Timișoara, Galați, Satu Mare etc.) jazzul era interpretat cu dăruire și sinceritate. Evident, carențele de informare se resimțeau la nivelul întregii noastre societăți, însă muzicienii și spectatorii direct implicați făceau tot posibilul să le diminueze efectele.” (Virgil Mihaiu)

„În perioada postbelică la Timișoara au înflorit, sub oblăduirea unităţilor economice, cluburile muncitoreşti în care se dansa pe muzică modernă. Formaţiile alcătuite din muzicanţi preponderent de etnie germană şi maghiară cu studii muzicale cîntau în serile dansante jazz ritmat. În localuri cântau și grupuri în alcătuirea cărora s-au regăsit cei înzestrați cu talent nativ de alte etnii: români, romi, sârbi. Tinerii s-au inspirat din revistele străine, au început să-şi comande la croitorii din oraş haine în tendinţă cu moda occidentală. Au apărut chitarele, la început acustice, apoi cele electrice, se cînta în parcurile oraşului, unde se adunau grupuri de tineri şi-şi împărtăşeau ultimele informaţii privind cursul modei şi topurile muzicale din Occident.” (Mimo Obradov)

„… încă de la jumătatea anilor ’60, o serie de trupe româneşti dăduseră deja apă la moară ideii de promovare a ‚culturii române’ printr-o atitudine pe care n-aş califica-o, neapărat, drept oportunistă ci, mai degrabă, prudentă. O atitudine din care a avut, până la urmă, de câştigat toată lumea: şi propaganda oficială, şi trupele respective, şi melomanii, şi casa de discuri Electrecord. Să ne amintim că Sincronul s-a lansat cu Hăulita de la Gorj, că primele înregistrări radiofonice ale Sfinţilor (ulterior rebotezaţi Phoenix) au fost două prelucrări folclorice, că unul dintre cele mai bine vândute discuri româneşti din toate timpurile, EP-ul Mondialului (1969) avea patru hituri nemuritoare pe texte de Eminescu, Goga, Minulescu şi Topârceanu.” (George Volceanov)

„Rockul este perceput cu atât mai provocator, cu cât anumite formaţii recurg deliberat la imagini în răspăr cu reprezentările tradiţionale creștine, inclusiv la invocarea diavolului. Din acest punct de vedere, păstrând proporţiile între epoci cu limite sensibil diferite sub aspectul toleranţei legale, formaţiile rock se pot releva la fel de scandaloase ca unii scriitori din perioada romantismului, considerată de către Ernest Seillière un timp al efeminării, cu efecte paralizante asupra societăţii.” (Alexandru Mamina)

Al cincilea volum al redacţiei noastre şi al invitaţilor lor realizează o punte peste timp şi aniversează cei 15 ani de la înfiinţarea unei reviste virtuale unice, Arta sunetelor. Este şi o mulţumire personală pentru momentele culturale pe care le-am trăit împreună în concerte şi pentru creaţiile audio & video ale artiştilor români. Mulţumesc deopotrivă redacţiei, invitaţilor, tuturor colaboratorilor noştri, pentru excepţionala lor scriitură şi mărturie fotografică. Sunt mândru că am reuşit să oferim publicului adevărul şi imaginea veridică a artei sunetelor şi am promovat artiştii creatori de frumos şi bun-simţ muzical.

Au fost prezenti la lansare: Ioan Big, Cornel Stranschi, Nelu Stratone, Anda Pittiş, Doru Rocker Ionescu, Sandu Albiter, Mihai Avram, George Sărluceanu, Radu Birişteică, Alina Ciolcă și un numeros public.

Istoria sunetelor

Coordonatori: Radu Lupaşcu şi Gabriel Petric

Ediţia de colecţie; Editura Akakia 2023

Format 130/200 mm, broşat; Pagini 620, color.

Preţ = 80 lei.

ISBN 978-606-9686-89-8

Comenzi la: radu.lupascu@gmail.com


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Jet Mineral, din București lansează un single. 'Pool Party'

Jet Mineral, din București lansează un single. ...

Jet Mineral, din București lansează un single, live în studio, intitulat 'Pool Party', care va face parte din primul material ...
Târg Creativ de Sfântul Andrei

Târg Creativ de Sfântul Andrei

Continuă seria de evenimente desfășurate sub genericul Târgul Creativ ”OvalsArt”. Sâmbătă 25 și duminică 26 noiembrie, între orele 10 -19, ...
Radu Lupașcu. REZIDENT EX vine la PUB Universităţii pe 25 noiembrie 2023! Interviu

Radu Lupașcu. REZIDENT EX vine la PUB Universităţi...

Articolul a fost preluat de pe Arta Sunetelor Supergrupul REZIDENT EX ajunge pentru prima oară în cel mai elegant şi ...

Târg Creativ de Sfântul Andrei

Continuă seria de evenimente desfășurate sub genericul Târgul Creativ ”OvalsArt”. Sâmbătă 25 și duminică 26 noiembrie, între orele 10 -19,...

Muzeul Abandonului lansează Harta Abandonului

Muzeul Abandonului lansează 𝐇𝐀𝐑𝐓𝐀 𝐀𝐁𝐀𝐍𝐃𝐎𝐍𝐔𝐋𝐔𝐈 Prima bază de date publică dedicată centralizării instituțiilor de protecție a copilului care au...

FOLK și POEZIE, cu prieteni mulți să fie. Mircea Iacob și ai lui. Tibi Petrovici. La Ingineri

FOLK și POEZIE, cu prieteni mulți să fie. Mircea I...

A fost un eveniment privat dar cu un afiș asumat. Așadar m-am prezentat, am stat, am vizionat și audiat și ...
Muzeul Abandonului pentru copii și adolescenți. Golden Award for Excellence la secțiunea Artă și Cultură

Muzeul Abandonului pentru copii și adolescenți. Go...

Muzeul Abandonului a fost distins ieri, la ediția XXI a PR Award, cu Golden Award for Excellence la secțiunea Artă ...
REZIDENT EX. O trupă mai Rock decât Rock!

REZIDENT EX. O trupă mai Rock decât Rock!

Mă încearcă un gând și anume … oare de unde vine Rezident EX, o fi mai bine EX Rezident? Oricum ...
Jet Mineral, din București lansează un single. 'Pool Party'

Jet Mineral, din București lansează un single. ...

Jet Mineral, din București lansează un single, live în studio, intitulat 'Pool Party', care va face parte din primul material ...
Florian Lungu. UN FESTIVAL MODEL

Florian Lungu. UN FESTIVAL MODEL

În calitate de membru în juriu, am participat în răstimpul 20-22 octombrie al anului de graţie 2023 la cea de ...
Rock curgător. Pârâu de munte

Rock curgător. Pârâu de munte

Luna revoltată, pare Că e strânsă fără rost, Între crestele muntoase Ce-i pot fi și adăpost. Lin se scurge o ...
SF (SUPER-FRAGIL). Spectacol de teatru fizic pentru adolescenți semnat Andrea Gavriliu,  la Teatrul Excelsior

SF (SUPER-FRAGIL). Spectacol de teatru fizic pentr...

Cea mai recentă producție a artistei Andrea Gavriliu – spectacolul de teatru-fizic pentru adolescenți SF (SUPER-FRAGIL) va putea fi vizionat ...
Spill the Blood (Slayer tribute), în deschidere pentru “PAINKILLER”, la Fabrica

Spill the Blood (Slayer tribute), în deschidere pe...

Articol preluat de pe THRASH METAL LYRICS READ Organizator: Am vorbit despre celebrarea celor 33 de ani de la apariția ...
Deva Jazz Fest 2023. Matteo Mancuso în concert. Momente prețioase de care ne vom aminti peste ani

Deva Jazz Fest 2023. Matteo Mancuso în concert. Mo...

Al treilea concert al primei zile a festivalului a adus pe scenă un fenomen. Matteo Mancuso. Deși foarte tânăr, la ...
Nostalgia Bossanova. Gabriela Costa & Alex Man. La Zadar Bar

Nostalgia Bossanova. Gabriela Costa & Alex Ma...

Am asisitat la un concert de bossanova tratat într-o manieră specială de către doi oameni de jazz. În drum spre ...
Liliana Popa. "Opere și autori". Vasilica Mitrea, președinte a "Ligii Scriitorilor Dobrogeni"

Liliana Popa. “Opere și autori”. Vasil...

"Opere și autori"  - Vasilica Mitrea, președinte a "Ligii Scriitorilor Dobrogeni", membru UZPR Dacă pe Thales din Milet nu-l preocupau lucrurile, ci esența ...
Aniversare PAINKILLER. Judas Priest. La Fabrica

Aniversare PAINKILLER. Judas Priest. La Fabrica

Articol preluat de pe THRASH METAL LYRICS READ Organizator: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064055828654 În septembrie 2023, albumul Painkiller – unul dintre cele mai ...
Cornel Marin Chiorean. UNIVERSUM MUTATIONES

Cornel Marin Chiorean. UNIVERSUM MUTATIONES

UNIVERSUM MUTATIONES - universul se schimbă în fiecare clipă. Pentru univers o clipă înseamnă un an de-al nostru şi e ...
Ritmuri de Trecere. Lolo Noukpetor și Tavi Scurtu. La Zadar Bar

Ritmuri de Trecere. Lolo Noukpetor și Tavi Scurtu....

Ruperi de ritm, schimbări de tempo, treceri muzicale de la sound african la drums and bass. O frenezie de ritmuri ...
Dumitru Zamfira. Întâlniri cu Magda Isanos

Dumitru Zamfira. Întâlniri cu Magda Isanos

Acum mulți ani, eu și Gabi Stoica, am dat naștere, pe YouTube, unui canal unde se citește poezie. Poetry.channel10! Acolo, ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.