Cei ce au trecut pragul muzeului UNDEVA ÎN COMUNISM, o locație cochetă din centru Bucureștiului, în seara de 05.10.2023, au simțit cu siguranță nostalgia vremurilor în care valorile morale defineau individul și societatea.
Amfitrionul acestei seri – Tică LUMÎNARE, artistul complex – cantautor, compozitor, interpret, poet, umorist – , își întâmpină auditoriul cu blândețea și eleganța celui definit de iubirea de Țară și de Părinți, așa cum domnia sa afirma în deschiderea serii.
Sub această amprentă, în micuța sufragerie a muzeului, în prima parte dintr-o Nouă Toamnă, artistul inundă sufletele spectatorilor cu Emoții de toamnă, cu Dor de Bacovia și Dansul toamnei, încheind in memoriam cu Și totuși vine toamna.
În deschiderea celui mai emoționat moment al serii, artistul aduce în amintire pe cea care a fost “ciocârlia din Carpați”, îndemnând prin propriile versuri la neuitarea marii Doamne – Maria TĂNASE. Sub acordurile de chitară, au răsunat la unison, piesele Lung îi drumul Gorjului, Aseară vântul bătea, Aseară ți-am luat basma, Mărie-Mărie.
Pentru ultima parte a spectacolului, Tică LUMÎNARE alege cântece precum Balada lupului alb, Suflet de geto-dac (ambele pe versurile prietenului său, Pavel CORUȚ), Lacrimi înapoi, Hai Dunărea mea, Lancea lui Horea, Capul lui Mihai Viteazu, Țara, Cu căciulile pe frunte, Iancu la Țebea sau Treceți batalioane române Carpații, ce s-au auzit în această seară într-o îmbrățișare de suflete și voci.
Momentele dedicate iubirii de Țară au adus lacrimi în ochii auditoriului și ropote de aplauze pentru cel ce reușește să transmită în mod real aceste sentimente, așa cum unul dintre copii prezenți la eveniment afirma la sfârșitul spectacolului: “simt că îmi iubesc mai mult Țara!”
Închei cu recomandarea ca măcar odată să fiți martorii unei dovezi vii a valorilor morale, transpuse sub motto-ul domnului Tică LUMÎNARE: “Faceți dragoste, nu război!”
Eda Raims
Nu puteam lasa neobservata si salutata aici pe Contacte Culturale prezenta deosebita a amfitrionului vostru Tica Luminare.
O adevarata regenerare morala este ce-si propune el, regenerare bazata pe o continua conexiune cu trecutul si care-si inspira compatriotii cu memoria eroica a stramosilor si a valorilor lor morale.
Aceasta combinatie da forma si substanta constiintei societatii.
Speram ca mintile si sufletele romanilor sa fie impregnate de bunatate, naturalete si eroism, cele ce duc la formarea adevaratei identitati nationale.
Reinvierea simbolurilor si ritualurilor stravechi in acest moment istoric, anticipeaza credem eliberarea si adevarata independenta.