Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Cum a fost la PIATRA NEAMȚ: NELU LAZAR – Lansare Carte și Turneu Folk-Rock 2023 (5/7)

11 septembrie 2023 | Folk, Lansare de carte, Lansare disc, Muzică în general, Poezie, Rock | 0 comentarii

Între 26-31 Martie 2023, Nelu Lazar a organizat și susținut un turneu de lansare de carte și album de muzică cu opera folk, cu invitați oameni de literatură și artiști muzicieni, în 7 localități din România și Republica Moldova: Brașov 26.3, Galați 27.3, Ungheni 28.3, Iași 28.3, Piatra Neamț 29.3, Bistrița 30.3, București 31.3.

Locația 5 din 7 din turneu:

Piatra Neamț, 29 Martie 2023

Nelu Lazar – Lansare Carte și Turneu Folk-Rock

           Comandă pentru tine, sau dăruiește cuiva, cartea lui Nelu Lazar:

             https://www.nelulazar.com/books/dvdd

            Ascultă opera folk a lui Nelu Lazar:

             https://album.link/nelu-lazar-dvdd-dvdd

Imediat după ce spectacolul de la Iași s-a încheiat târziu în noapte, Nelu Lazar a plecat către Piatra Neamț, unde planificase să susțină a doua zi următorul spectacol din turneu.

Piatra Neamț este orașul natal al lui Nelu Lazar, locul unde și-a petrecut copilăria, locul de unde pleca în vacanțe la bunici la Broșteni, Borsec, sau prin Transilvania la Săsarm și Beclean, județul Bistrița-Năsăud. A pornit în drumeții la poalele sau pe cărările și piscurile Munților Ceahlău încă din primii ani ai vieții. Abia mai târziu, în anii studenției, a descoperit Brașovul – locul unde și-a redescoperit înclinațiile artistice și a început aventurile culturale.

O parte din bunicii lui Nelu Lazar au locuit mulți ani la Piatra Neamț, transhumându-se din Transilvania. Preotul Alexandru Lazăr, bunicul lui Nelu Lazar, a slujit la Biserica Sf. Ioan (Mărăței) din Piatra Neamț în ultimii ani ai vieții, după ce anterior a fost preot în diverse localități din țară. Terezia Aurora Lazăr, bunica lui Nelu Lazar (de asemenea descendentă din familii de preoți, și verișoara primară a “episcopului tinerilor” – Episcopul Ioan Suciu), avea o voce angelică pe care a împărtășit-o doar cu cei apropiați, bucurându-i cu cântecele minunate pe care le intona cu drag, umplând sufletele de inspirație și bucurie.

Nelu Lazar a dezvăluit și alte detalii despre părinții și bunicii săi în volumul lui de versuri “din vremuri de departe, din vremuri de demult”, și își propune să adauge mai multe amănunte în filmul documentar “din vremuri de departe, din vremuri de demult – Filmul Poveștii Visate Cândva” pe care îl produce și care va fi dezvăluit lumii în 2024.

Pe lângă familie, colegi de școală, și alți iubitori ai artei din Piatra Neamț, prieteni ai lui Nelu Lazar din vremuri de departe au participat în felurite moduri la spectacolul de la Piatra Neamț. Dintre aceștia, colegi de la “Clubul Zimbrii Motorcycles Piatra Neamț” (pe care câțiva prieteni motocicliști împreună cu Nelu Lazar l-au co-înființat în anii 2001-2002), printre care Elena Cătălina Albu și Elvis Zimbrul Rejant, l-au surprins pe Nelu cu un cadou deosebit: emblema brodată a clubului  Zimbrii MC Piatra Neamț pe care Nelu o poartă acum cu mândrie pe vesta lui în călătoriile cu motocicleta. Nelu s-a simțit foarte onorat și entuziasmat pentru faptul că Ovidiu Trișcă, un vechi prieten și zimbru co-fondator al acest club de motocicliști, a fost prezent în sala de spectacol. De asemenea, au participat la spectacol membre ale Clubului Eco-Turistic “Dr. Gh. Iacomi” din Piatra Neamț, un club de ecologie și turism ce îi poartă numele unui “senior” al Masivului Ceahlău, medic de renume ce și-a dedicat timpul liber și sufletul descoperirii în amănunt a acestui masiv.

La spectacolul de la Piatra Neamț, Nelu Lazar s-a întâlnit cu artiștii locali pe care i-a invitat să participe la povestea lui – artiști pe care nu îi cunoscuse personal până atunci, ci doar prin intermediul muzicii și proiectelor lor culturale pe care le-a descoperit online. Dar acele proiecte dezvăluite online l-au convins pe Nelu că Marius Coșerariu, Elena Ropotoaia și Cosmin Caia (grupul “Eu Cred”), și Ionuț Stoian și Dionisie Ionuț Ionescu, sunt în ton cu muzica și poezia lui Nelu, iar aceștia au confirmat acceptându-i provocarea de a i se alătura pentru câteva momente pe scenă la Piatra Neamț.

Evenimentul de la Piatra Neamț a fost găzduit de Biblioteca Județeană “G.T. Kirileanu” Neamț, în Sala Cupola – o sală cu o acustică deosebită și de un prestigiu de necontestat în găzduirea unor evenimente culturale deosebite de peste ani. Redactorul Mihael Balint a reprezentat Biblioteca în organizarea acestui spectacol din turneul lui Nelu Lazar, și a pus la punct toate detaliile acestui spectacol împreună cu Nelu. Jan Gheorghe Racariu a fost inginerul de sunet pentru acest eveniment, și de asemenea a surprins momentele importante în fotografii și video-uri de excepție.

Nelu Lazar a deschis programul cu obișnuita poveste pe care a prezentat-o peste tot în turneu – o istorisire sumară a proiectelor lui artistice și culturale de peste ani – îndeosebi despre manifestația de creativitate din anii de studenție a lui Nelu, creativitate care este acum dezvăluită și dăruită publicului prin muzică și poezie după o pauză de mai bine de douăzeci de ani în care Nelu și-a concentrat energia în altfel de proiecte profesionale și de voluntariat în comunitățile în care a locuit (n.r. citește mai multe detalii despre activitățile comunitare ale lui Nelu Lazar, care din luna Mai 2023 voluntariază ca Redactor Diaspora pentru Contacte Culturale).

Ionuț Stoian a dat apoi startul muzicii folk, avându-l ca invitat la cajon pe Dionisie Ionuț Ionescu, amândoi cu rădăcini la Piatra Neamț. Ascultându-l anterior pe Nelu Lazar amintind de proiectul lui Taine Folk co-înființat în colaborare cu Gena Lazar și Romell Alaman în 1998, Ionuț și-a început programul cu un cover Romell Alaman – “Un Lup” – și l-a invitat pe Nelu să cânte împreună cu el acel cântec. Apoi Ionuț a continuat cu cântece din repertoriul propriu și din repertoriul altor artiști pe care îi îndrăgește și stimează: “Între Uși” (muzica de Adrian Bezna – cantautor din Baia Mare, dar care a locuit temporar la Piatra Neamț, și versurile de Romana Oras – fostă poetă din Piatra Neamț), “Prieteni, să stăm împreună” (scrisă de Viorel Gheorghiu – cantautor local din Piatra Neamț), “De ce nu-mi vii?” (versurile de Mihai Eminescu, muzica de Ionuț Stoian).

A urmat Grupul “Eu Cred”, format din Elena Ropotoaia, Marius Mihai Coșerariu, și Cosmin Caia, trei talentați artiști ce au prezentat cântece scrise de Marius Mihai Coșerariu: “Între cer și pământ” (care dă titlul și unui volum de versuri publicat de Marius), “Poate că mâine”, “Stejarul”, “Un steag, o cruce și un dor” (un cântec scris chiar în zilele anterioare spectacolului), și “Lumina”.

Membrii Grupului Om Bun l-au însoțit pe Nelu Lazar în mai multe locații pe finalul turneului său, și au fost prezenți și pe scena de la Piatra Neamț. Codruț Dumitru, membru fondator al Grupului Om Bun, l-a invitat pe Nelu Lazar să li se alăture la cajon, lui și Teodorei Emilia – fiica lui Codruț și violonista și solista Grupului Om Bun. Grupul Om Bun au cântat următoarele piese: “Eliberare” (versurile de Alina Caraghin din Brașov, muzica de Codruț Dumitru), “Nocturnă de joben” (versurile de Ovidiu Mihăilescu, muzica de Codruț Dumitru), “Din toamnă” (versurile de Nina Tărchilă, muzica de Codruț Dumitru), “Om Bun” (muzica și versurile de Codruț Dumitru), “Cămașa lui Nesus” (versurile de Ovidiu Mihăilescu, muzica de Codruț Dumitru).

Grupul Om Bun este actualmente un mix de generații, având ca stil muzical un folk fusion, cu ingredientul principal o combinație aparte de chitară și vioară, ce susține un duet de voci calde și expresive. Cu melodii și versuri proprii, dar cântând și versurile unor poeți contemporani, Grupul Om Bun are melodii cu tematică protestatară, motivațională și de dragoste, cu un fond sensibil, simplu și curat, exprimând o formă specială a sincerității, prin muzică și poezie. Componența actuală a Grupului Om Bun este un trio tată-fiice: Cezara Adriana – percuție; Teodora Emilia – vioară, voce; Codruț Dumitru – chitară, voce. Colaboratori: Andrei Mihai Surdu – pian; Gabi Isac – bass.

Iată câteva impresii ale membrilor Grupului Om Bun despre evenimentul și participarea lor la turneul lui Nelu Lazar la Piatra-Neamț:

În așteptarea momentului revederii cu Gena Lazar și Nelu Lazar, emoțiile creșteau…Ne revăzusem cu un an înainte, după mulți mulți ani, ei apărând surprinzător la un concert de-al meu din România. Nu știam atunci că vor porni în acest turneu, iar anunțul și chemarea de reîntâlnire mi-a plăcut cu atât mai mult. După concertul din Brașov am stabilit cumva spontan să ne revedem. Noi, cei din Om Bun, doream să îi fim alături lui Nelu Lazar în turneu și să îl susținem prin prezența noastră și la celelalte evenimente din țară. În același timp și el îmi spunea că ar dori cumva să ne aibă alături și uite-așa, gând la gând s-a întâmplat bucuria asta. Am stabilit împreună joncțiunea la evenimentul din Piatra-Neamț și apoi posibilitatea de a fi alături de el la Bistrița și București. Pentru că așa se întâmplă între prieteni, se susțin în acțiuni, direct și implicați. Piatra-Neamț a fost pentru noi și bucuria revederii cu oameni dragi de acolo și din zonele apropiate. Și pentru că oamenii te inspiră, am cântat din repertoriul nostru câteva melodii, printre care Nocturna de Joben (versuri de Ovidiu Mihăilescu), cântec ce vorbește exact despre bucuria de a scrie poezie și de a cânta, de a-ți urma calea, așa cum Nelu Lazar a făcut, regăsindu-se și împlinindu-și visul. Și ce frumos este atunci când poți fi alături de oameni când se împlinesc! Mulțumesc, Gena și Nelu, pentru aceste momente de viață ce aduc momentul clipei la nivel de trăire deplină, vie și memorabilă!” – Codruț Dumitru

Nelu Lazar a încheiat spectacolul cu câteva cântece din repertoriul său, majoritatea dintre ele cântece de pe albumul pe care tocmai îl lansase – “din vremuri de departe, din vremuri de demult” (titlul albumului și toate versurile cântecelor de pe album și din volumul de poezie al lui Nelu Lazar sunt intențional scrise cu litere mici): “Trecerea-n ființă” (o piesă scrisă de Nelu Lazar pentru opera folk “Zmeul Muntelui Zeu” al grupului Taine Folk pe care l-a co-înființat în 1998), “urcare coborândă”, “iurâre”, “cântec din templul sfânt”, “colind bradului”, “Flori de mai” (piesă oferită de Nelu Lazar pentru repertoriul Taine Folk), “izvoare”, “Oftat și rugă” (compusă de Nelu Lazar în 22 Decembrie 1999, cu gândul la evenimentele din Decembrie 1989, și publicată oficial doar în 22 Decembrie 2021 sub licență Creative Commons).

Spre finalul spectacolului, Nelu Lazar a dăruit oamenilor prezenți la eveniment volumul de versuri “din vremuri de departe, din vremuri de demult” pus la dispoziție pentru participanții la întreg acest turneu prin amabilitatea echipei Editurii Coresi din București – Michiela Poenaru, Vasile Poenaru și Gina Micloș.

Ionuț Stoian (feat. Dionisie Ionuț Ionescu la cajon)

https://www.facebook.com/profile.php?id=100008214854876

Piatra Neamț, miercuri 29 Martie 2023, la spectacolul lui Nelu Lazar de lansare de carte și album operă folk – “din vremuri de departe, din vremuri de demult”:

Elena Ropotoaia, Marius Mihai Coșerariu, Cosmin Caia

https://www.facebook.com/coserariu.marius

Piatra Neamț, miercuri 29 Martie 2023, la spectacolul lui Nelu Lazar de lansare de carte și album operă folk – “din vremuri de departe, din vremuri de demult”:

Grupul Om Bun

https://www.facebook.com/grupombun

(Cu invitați pe scenă Gena Lazar și Nelu Lazar)

Piatra Neamț, miercuri 29 Martie 2023, la spectacolul lui Nelu Lazar de lansare de carte și album operă folk – “din vremuri de departe, din vremuri de demult”:

Nelu Lazar (feat. Gena Lazar)

www.nelulazar.com

Piatra Neamț, miercuri 29 Martie 2023, la spectacolul lui Nelu Lazar de lansare de carte și album operă folk – “din vremuri de departe, din vremuri de demult”:

—-

Despre turneul Nelu Lazar în România și Republica Moldova

Nelu Lazar a activat în lumea muzicii folk și rock și  a cântecelor de munte în anii studenției lui în Brașov la sfârșitul anilor ’90, dar apoi vreme de mai bine de 20 de ani și-a concentrat atenția pe alte activități de inginerie, voluntariat și inițiative în programe și evenimente de educație, business, antreprenoriat. Începând cu anul 2020, Nelu a reunit trupele sale folk (Taine Folk) și rock (Mirror’97) pe care le-a co-înființat în anii ’90 și a început să producă și să publice creațiile lor vechi și noi. Proiectul solo Nelu Lazar este un proiect separat care include publicări de cărți și volume de versuri, concerte și podcast, albume folk-rock și opere folk-rock pe care Nelu le-a creat peste ani. În 2023, parte din activitatea solo, Nelu Lazar a publicat primul său volum de versuri în limba română – “din vremuri de departe, din vremuri de demult” ce a apărut într-o primă ediție la Editura Coresi în 26 Martie 2023, cu prefața întocmită iscusit de către scriitorul Alexandru Uiuiu, precum și un dublu-album cu același titlu “din vremuri de departe, din vremuri de demult” – o operă folk cu 14 cântece în două acte ce prezintă și descrie trăirile și simțirile unui personaj în timp ce acesta se îndrăgostește treptat.

Nelu Lazar pregătește un film documentar colaborativ cu scenariști și oameni de film din România și diaspora, care să scoată în evidență fenomenul folk-rock pe care l-au creat împreună cu artiștii invitați. Iată ce spune Nelu Lazar despre turneu și despre filmul documentar planificat: “Turneu 2023 ‘din vremuri de departe, din vremuri de demult’ (partea întâi)… 2 țări… România și Republica Moldova… 8 locații… 6 zile… 25 de ore de condus 1540 km / 956 mi… zeci de ore de spectacol… zeci de oameni de cultură și artiști invitați… sute de prieteni… sute de cărți dăruite… câteva ore la radio… mii de cuvinte în presă și online… sute de fotografii și video… 1 carte / volum de versuri cu 150 de pagini… 1 dublu-album / operă folk cu 14 cântece în 2 acte… alte țări și locații în plan… doar începutul unei povești perpetue… Am ceva material de film documentar, pentru cine dorește să participe în continuare. Îmi doresc să continui să încurajez tinerii artiști să își urmeze visele, oricând și oricum cred ei de cuviință, dar înainte să fie prea târziu…” Stai aproape… “din vremuri de departe, din vremuri de demult – Filmul Poveștii Visate Cândva” un film colaborativ produs de Nelu Lazar.

Harta turneu Nelu Lazar în România și Republica Moldova:


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

În perioada 6,7 octombrie 2023, în Grădina de La Ingineri se va desfășura prima ediție a Festivalului Folk din Tei ...
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

Există comunități rupte de lume, în care semnalul nu merge în fiecare zi. Sau poate că nu a mers niciodată ...
PSYCHOSOUND FEST 2023. Festival de muzică Metal. La Quantic

PSYCHOSOUND FEST 2023. Festival de muzică Metal. L...

https://contacteculturale.ro/  și  https://thrashmetal.ro/  invită @toată lumea Rock, bere, haleală, gagici, balauri, casete, cd-uri, tricouri și alte textile. Hai la Psychosounds Fest ...

Jazz în Zadar. Zadar Bar

Eveniment găzduit de Zadar Bar şi Victor Hariton Zadar Bar Jazz în Zadar Un cântăreț de jazz merge la doctor. Medicul îi spune că mai are de...

Amity Cantus. La Ingineri

Vineri 25 august 2023 ora 19,30 urc[ pe scena Gr[dinii Ingineri în premieră: Amity Cantus! Intrarea este gratuită!...

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

În perioada 6,7 octombrie 2023, în Grădina de La Ingineri se va desfășura prima ediție a Festivalului Folk din Tei ...
Trupa The Story. Povestea unor tinere talente

Trupa The Story. Povestea unor tinere talente

Nota redacției: Ne place să promovăm tinere talente. Le spunem că trebuie să studieze. Să urce pe scene. Să muncească ...
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

Există comunități rupte de lume, în care semnalul nu merge în fiecare zi. Sau poate că nu a mers niciodată ...
Panorama Blues & Wine 2023. Dusty Ride în concert

Panorama Blues & Wine 2023. Dusty Ride în con...

Ne-am reîntâlnit cu cei de la Dusty Ride la Ghelari la festival. De data asta nu i-am privit doar cum ...
FIRMA în concert la The PUB Universității. Alternativ

FIRMA în concert la The PUB Universității. Alterna...

Multă agitație la The PUB Universității. Sunt așteptați foarte mulți fani. Vin valuri, valuri. La intrare primesc un mic cadou ...
Să descifrăm genuri muzicale. O scurtă descriere Synthwave

Să descifrăm genuri muzicale. O scurtă descriere S...

Synthwave (numit și outrun, retrowave sau futuresynth) este un microgen de muzică electronică care se bazează în principal pe muzica ...
Deva Jazz Fest. Al doilea concert matinal. Jazz lângă țâșnitoare

Deva Jazz Fest. Al doilea concert matinal. Jazz lâ...

Ce poate fi mai atrăgător decât să-ți savurezi cafeaua într-un parc mare și frumos, în atmosfera unui festival și să ...
Hora Lupilor Albi. Prezentare de carte. Marius Viorel și Gabriel Dinu

Hora Lupilor Albi. Prezentare de carte. Marius Vio...

La final, poetul șI scriitorul Marius Viorel și un prieten mai nou al cenaclului, poetul și scriitorul Gabriel Dinu, au ...
Sibiu Blues Nights. Interviu cu The Groovy Bastards. Să fie altfel...

Sibiu Blues Nights. Interviu cu The Groovy Bastard...

Bastard, groaznic...și am putea să traducem în mai multe feluri. Le-am luat un interviu, nu știu dacă le-a mai luat ...
Panorama Blues & Wine. Blues de reglaj. Mike, Rareș & Vali

Panorama Blues & Wine. Blues de reglaj. Mike,...

Suntem la Ghelari la Festival. Unii muncesc. Reglează sunetul. Așa că ne-am gândit să-i arătăm la muncă pe Rareș Totu, ...
Cum a fost la PIATRA NEAMȚ: NELU LAZAR - Lansare Carte și Turneu Folk-Rock 2023 (5/7)

Cum a fost la PIATRA NEAMȚ: NELU LAZAR – Lan...

Între 26-31 Martie 2023, Nelu Lazar a organizat și susținut un turneu de lansare de carte și album de muzică ...
Cornel Marin Chiorean. FRANK HERBERT. DUNE

Cornel Marin Chiorean. FRANK HERBERT. DUNE

FRANK HERBERT - DUNE - Ăsta-i marele scriitor pe care tăt timpu l-am bănuit că are un vierme la cap Care-i producea mirodenie ...
Deva Jazz Fest 2023. Jeb Patton Trio. Ne-am reîntors la clasic

Deva Jazz Fest 2023. Jeb Patton Trio. Ne-am reînto...

Aveam nevoie de o resetare. De întoarcere la clasic. Undeva percepția valorilor s-a amestecat, așa că o revenire la jazzul ...
A fost iar Zob în recital. La The PUB Universității. Și mișcă, dansează, pozează și postează

A fost iar Zob în recital. La The PUB Universități...

Era păcat să nu consemnăm un așa recital ZOB. O trupă cu mult tupeu. Vă lovim cu niște versuri autoportret, ...
Autobuzul cu JAZZ. O modalitate de promovare inedită pentru festivalul Deva Jazz Fest 2023!

Autobuzul cu JAZZ. O modalitate de promovare inedi...

Nota redacției: Înainte de sosirea noastră la Deva Jazz Fest 2023 în oraș a avut loc un eveniment ce a ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.