Avem plăcerea de a reveni asupra unui concert susținut de Grupul Graiu, ce are în componență trei dintre cei patru membri ai trupei Dusty Ride.
Panorama Blues. Comunități. Concert în Biserica Greco Catolică. Graiu. Preambul
GRAIU înseamnă Alina Ciolcă (voce), Mac Marian Aciobăniței (chitară electrică), Adrian Chepa (percuții, bass).
”Concertul de sâmbăta trecută de la Biserica Greco-catolică Sfânta Varvara a fost o reprezentație a concertului conceptual “Free Inside – African-American Stories” care explorează (exclusiv) folclorul afro-american și modul în care acesta articulează, mai mult sau mai puțin subliminal, printr-o varietate de genuri tradiționale de la rădăcinile blues-ului, ca field-hollers, slave shouts, spirituals, (prison) work songs, ballads, (mai recentul) gospel, aspirația libertății într-o stare de ne-libertate fizică (sclavie/detenție/contextul segregationist) și printr-o salvare din existență a libertății interioare la care face trimitere sintagma “Free Inside”, inspirată dintr-o replică din re-ecranizarea documentar din 2016 a serialului “Roots”, noțiune reprezentată pe cât de puternic, pe atât de subtil, în folclorul afro-american de factură religioasă (shouts, spirituals, gospel), elementul principal prezentat în repertoriul concertului de la biserică. Nu în ultimul rând, acest repertoriu cuprinde o serie de piese emblematice pentru culturile blues/jazz/rock, reinterpretate în contexte mai recente fără a li se cunoaște de fapt originile : Wade in the water, John the Revelator, Black Betty, Trouble so hard, Soul of a man, Rosie (Be my Husband în interpretarea Ninei Simone), Jesus make up my dyin’ bed/In my time of dyin’).”( Alina Ciolcă)
Acest concert a fost parte a festivalului și am fost foarte curioși să-l vedem, mai ales că între timp ne-am împrietenit cu componenții grupului.
Am sosit la biserică, ne-am delectat cu prezența, într-o curte alăturată, a unor struți Nandu, ne-am așezat aparatele și am așteptat liniștiți începerea concertului. Biserica a fost aproape plină și am remarcat prezența profesorilor obștei.
Concertul a fost o reușită maximă. Vocea expresivă a Alinei și exprimările muzicale complexe și exacte a celorlați doi, repertoriul pur, sonorizarea minimală și corectă și acustica incintei au marcat un recital de mare calitate. Grupul a coborât foarte mult la rădăcinile muzicii de blues de mai târziu. Muzica religioasă a adus întotdeauna alinare celor mai încercați de viață și a fost cea care a descătușat setea de libertate.
Și nu excludem o rădăcină comună a ritmului popular african cu ritmul popular românesc. Cunoaștem detalii ale istoriei noastre care s-ar putea să vă surprindă tare.
Am rămas plăcut surprinși de ceea ce am văzut și ascultat așa că am luat decizia să facem o prezentare a grupului Graiu într-un alt articol.
La finalul articolului veți putea viziona două dintre piesele din concert.
Stela Feldrihan, Cătălin Statie
0 Comentarii