Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Un tribut nostalgic și o privire critică asupra moștenirii estetice, la Celula de Artă

18 iulie 2023 | Artă nonconformistă, Expoziții, Informativ, Pictură | 0 comentarii

Finalul lunii iulie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. Începând cu 17 iulie și până pe 16 august, la Galeria Verticală (str. Popa Petre nr. 21), privitorii pot explora perspectiva nostalgică în cheie steampunk asupra filmului din 1927, Metropolis, realizată de Daniel Loagăr, co-fondatorul și curatorul Celulei de Artă iar de pe 21 iulie și până pe 20 august, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția Wrong Freedom a artistei Gizella Popescu, două studii asupra condiției umane și artistice.

“Metropolis” este un film genial, plin de efecte speciale pentru acea perioadă, dar să nu-l iei prea în serios. Este ca un amestec nebun între teatru absurd și jocuri video retro, cu costume ciudate și scenografie supradimensionată. Dacă vrei să vezi cum ar fi dacă Charlie Chaplin ar fi întâlnit Star Wars într-o discotecă, acesta este filmul pentru tine!

Deci, rezumatul pe scurt: tipul popular se transformă într-un erou, salvează orașul de la un bătrân rău și îl cucerește pe inima unei fete faine. Dar cel mai important, există explozii și distracție în stil retro SF.”, spune Daniel Loagăr despre filmul care a inspirat expoziția.

În schimb, lucrările Gizellei Popescu reflectă deopotrivă o critică și o introspecție asupra modului în care percepem moștenirea estetică, raportat la valorile actuale ale societății, în general, și ale artei contemporane, în particular. Imaginile sunt fragmentate, juxtapuse ori alegorice, într-un context ludic intenționat. Decorurile sunt aproape teatrale, iar elementele și personajele se recompun și se reinventează în scenete care invită la discurs. Abundă senzația unei false ordini, în care forme nedistinctive pun la îndoială realitatea și valorile. Fiecare scenă este o explozie de culoare si de forme, pentru cel mai mare impact vizual. Mediul picturii este, prin esență, un mediu dedicat culorii, lucru pe care artista și l-a asumat deplin.

Lucrarea Wrong Freedom vorbește despre asumarea condiției de pictor într-o lume contemporană, jonglând cu tematica libertății, reprezentată de păsări, dar și cu ispitele – ce anume consumăm și cum.

Lucrarea After Party este gândită ca o lăsare a cortinei peste ultimul personaj rămas la masă, după bal. Reflectă și ea la condiția umană, la cine și ce rămâne după ce consumăm totul. Decorul parizian reflectă o oarecare ciclitate a întrebărilor naturii umane. Ceea ce este astăzi a fost și ieri.

În practica sa recentă, artista explorează, într-un stil fluid și ușor ironic, arhetipurile umane tradiționale și contemporane, punând accent atât pe diluarea memoriei colective, cât și pe căutările de descifrare a sensului din perspectiva omului contemporan.

Gizella Popescu este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, a expus în galerii private și spații neconvenționale, în saloane de artă și expoziții de grup și personale. Lucrările sale se află în colecții private din țară și străinătate, fiind incluse în mai multe cataloage de artă editate de către Uniunea Artiștilor Plastici din România.

De asemenea, până pe 7 august, la Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53, poate fi văzută expoziția „Vinovatul fără vină”, punctul culminant al anilor de masterat ai artistei Adelina Cîmpeanu, care se desfășoară în fața ochilor dumneavoastră. Această odisee artistică profundă începe la Universitatea Națională de Arte din București, unde Adelina și-a perfecționat abilitățile și s-a angajat într-o explorare transformatoare a autoexprimării.

De-a lungul anilor, Adelina a aprofundat fără teamă diverse teme, medii și tehnici, lăsând o amprentă de unică în fiecare demers al său. De la reflecțiile ei emoționante despre transcendență și natura enigmatică a viitorului, până la omagiu sincer adus țăranilor români, fiecare compoziție se împletește cu experiențele ei personale, invitând spectatorii să reflecteze asupra propriilor călătorii.

Expoziția invită la contemplarea complexității vinovăției și inocenței, așa cum sunt descrise prin creațiile sale. Prin compoziții care provoacă gândirea și prin utilizarea abil a diferitelor medii, ea invită spectatorii să exploreze natura paradoxală a vinovăției fără vină. Fiecare operă de artă servește drept portal în lumea interioară a artistei, unde introspecția personală și temele universale se întâlnesc.

În centrul acestei expoziții se află vaca, simbol cu profundă semnificație în explorarea artistică a artistei. Vaca întruchipează o bogată mare de simbolism, reprezentând nu numai prezența tangibilă a unui animal, ci și profunzimea conexiunii noastre cu lumea naturală. Prin arta ei, artista caută să pătrundă în esența acestei conexiuni și să dezgroape poveștile complicate care se află înăuntru.

În cadrul „Vinovatului fără vină”, artista folosește o serie de tehnici pentru a evoca emoții și a provoca simțurile. Folosirea culorilor în ulei aduce vibrație și profunzime pânzelor ei, permițând vacii să prindă viață. Prin juxtapunerea culorilor contrastante, ea creează un limbaj vizual care provoacă atât armonie, cât și tensiune, reflectând complexitățile narațiunii vacii. În lucrari, artista experimentează cu elemente geometrice. În mijlocul formelor organice ale vacii, ea încorporează strategic forme geometrice care adaugă o notă de structură și contrast. Această juxtapunere servește ca un dialog vizual între natural și creat de om, subliniind în continuare complexitățile relației noastre cu lumea din jurul nostru.

Iar în salonul permanent de la Palatul Bragadiru, deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 16:00 – 18:00 dar și în zilele în care au loc evenimente la Palatul Bragadiru pot fi văzute lucrările artiștilor Adelina Câmpeanu, Alex Manea, Alexandru Răduță, Călin Mihalache, Daniel Loagăr, Elena Prada, Gabriela Monica Tîrziu, Gizela Popescu, Ioana Cristodorescu, Ioana Norica Popescu, Jamal Louis Kareem, Liana Herea, Marina Bira, Medeea Stănescu, Sebastian Beianu, Silviu Petrescu și Theodor Grigoraș.

Celula de Artă a debutat în 2017 ca un spațiu cu deschidere stradală, care și-a propus să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; și în acest context, nemaiexistând o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.

Galeria vine în sprijinul creației contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră, în spațiul-vitrină de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal. Cu o prezență de peste 5 ani (2017 – 2023) pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut aproape 170 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri). Începând cu anul 2022, Celula de Artă și-a extins activitatea în cadrul programului Feat. Kulterra, ce găzduiește ”artă în vizită”, atât propusă de alte galerii cât și de către artiști în mod direct, printr-un Pop-Up Window, dar și într-un spațiu nou inaugurat, Galeria Verticală din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21), la ArtSafe, singurul depozit profesional și autorizat de artă și obiecte de colecție din România și la Palatul Bragadiru, grație sprijinului oferit de Bulevart.

Partener strategic: Casa Carol, Kulterra Gallery, Random Space, ArtSafe, Palatul Bragadiru.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Happ.ro, Cărturești, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, Gonext, Bookblog, 4arte, Empower Artists, Iqool, Munteanu, SMARK.


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Deva Jazz Fest 2024. Pentru două zile, Deva devine capitala jazz-ului din România

Deva Jazz Fest 2024. Pentru două zile, Deva devine...

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean” organizează a șaptea ediție a festivalului Deva Jazz Fest. Este un eveniment ...
Florian Lungu. FASCINAŢIA BIG BAND-URILOR LA IAŞI

Florian Lungu. FASCINAŢIA BIG BAND-URILOR LA IAŞI

Un show de jazz structurat în lucrativ parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din municipiul moldav, a oferit ...
Schimb de experiență la Galeria Elite Art din București. Program al Guvernului American

Schimb de experiență la Galeria Elite Art din Bucu...

Pe 15 iulie 2024 Galeria Elite Art din București și-a deschis ușile pentru o întâlnire între artiști. Frații De La ...
Transilvania Bikers XXVI Bikefest (Băile Cojocna). Concursuri

Transilvania Bikers XXVI Bikefest (Băile Cojocna)....

Trofee Cristina Dinu Anul acesta la Întrunirea Transilvania Bikers XXVI Bikefest (Băile Cojocna) au apărut două concursuri noi. Ca în ...
Ștefan Mardale. Duminică spre Luni. CV-ul meu

Ștefan Mardale. Duminică spre Luni. CV-ul meu

La sfîrşitul lui 2023 descopeream un mic text pe care îl credeam pierdut. El fusese CV-ul meu pe o pagină din ...
Schimb de experiență la Galeria Elite Art din București. Program al Guvernului American

Schimb de experiență la Galeria Elite Art din Bucu...

Pe 15 iulie 2024 Galeria Elite Art din București și-a deschis ușile pentru o întâlnire între artiști. Frații De La ...
Brandul MARSEPE prezent la Chocolate Saga 2024. Au adăugat ”etajul” lor de creativitate

Brandul MARSEPE prezent la Chocolate Saga 2024. Au...

Chocolate Saga 2024 a reușit să aducă împreună ciocolatieri din toată țara, anul acesta chiar și din afara țării. Astfel, ...
Deschiderea Evenimentului ”Hora Lupilor Albi”. In memoriam Pavel Coruț. La Ingineri

Deschiderea Evenimentului ”Hora Lupilor Albi”. In ...

Pe 17 iunie 2024 La Ingineri Pub a avut loc a doua ediție a evenimentului „Hora Lupilor Albi” dedicată lui ...
AstroFest, cel mai mare festival de știință, astronomie și explorare a spațiului din România

AstroFest, cel mai mare festival de știință, astro...

A fost organizat de Asociația Science&Technoloy și revista Știință&Tehnică, cu sprijinul Primăriei Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, ...
Deva Jazz Fest 2024. Proiectul Vandercris

Deva Jazz Fest 2024. Proiectul Vandercris

Proiectul Vandercris, inițiat de Horea Crișovan cu patru ani în urmă, va fi prezent la Deva Jazz Fest 2024 în ...
"Have A Blues"... cu B de la Brezoi

“Have A Blues”… cu B de la Brezo...

Se ia o zi caniculară de iulie și se frapează pe valea Lotrului, la poalele munților Cozia. Se picură stropi ...
De ce nu vii și tu la Ivăniș? Tabăra de Folk

De ce nu vii și tu la Ivăniș? Tabăra de Folk

De ce nu vii și tu la Ivăniș? Era prin aprilie, în deja binecunoscuta marți de la The Pub - ...
Cornel marin-Chiorean.  MAJA EN VERDE

Cornel marin-Chiorean. MAJA EN VERDE

MAJA EN VERDE - Femeie verde crud sau cum văd eu renaşterea DUPĂ DEZASTRU CARE VA SĂ VINĂ ...
ROSIE FRATER-TAYLOR la Deva Jazz Fest 2024

ROSIE FRATER-TAYLOR la Deva Jazz Fest 2024

ROSIE FRATER-TAYLOR "Un artist de a cărui muzică m-am îndrăgostit" Gilles Peterson, BBC 6 Music "O nituire absolută... care aduce ...
TrupaDestin în concert la RebelX 2024 la Pitești

TrupaDestin în concert la RebelX 2024 la Pitești

RebelX este un festival ce-și propune să promoveze trupele tinere și talentate din rock-ul și metalul românesc. https://contacteculturale.ro/2024/07/13/a-inceput-rebelx-2024-chitaristii-argeseni/ Multe dintre ...
Psychosounds Fest 2024. Festival Metal la Quantic. București

Psychosounds Fest 2024. Festival Metal la Quantic....

Psychosounds Fest 2024 Quantic , București 20-21 septembrie Line-up: DEAD CONGREGATION – death metal, Greece INFERNO – black metal, Czech Rep. MASTIC SCUM – ...
A început RebelX 2024. Chitariștii argeșeni.

A început RebelX 2024. Chitariștii argeșeni.

O scenă imensă, cu mult mai mare decât anul trecut, cu mari ecrane laterale ne-a așteptat anul acesta în Parcul ...
Deva Jazz Fest 2024. Din partea gazdelor ... Steel Blues

Deva Jazz Fest 2024. Din partea gazdelor … S...

Din partea gazdelor vă prezentăm trupa Steel Blues care vine în acest an cu lucrări muzicale noi, dinamice cu soluții ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.