Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Diaspora. Chicago: Șezătoarea Sânzienelor și Ziua Universală a Iei

24 iunie 2023 | Artă și divertisment, Expoziții, Festivaluri, Folk, Lansare de carte, Lucru de mână, Poezie | 0 comentarii

Articol întocmit și redactat de Nelu Lazar (Chicago, Iunie 2023 – relatare de la locul spectacolului și, în parte, traduceri din limba engleză ale anunțului de eveniment și ale declarațiilor protagoniștilor sau participanților la eveniment). În timpul liber, Nelu are misiunea erijată să aducă la cunoștința publicului vorbitor de limba română, din orice parte a diasporei, acest gen de evenimente și contacte culturale care se desfășoară în orice colț al lumii, pentru ca publicul din România și diaspora să știe și să fie inspirat de aceste inițiative culturale ale românilor de pretutindeni. Contactează-l pe Nelu Lazar, redactor diaspora, pe adresa redacției Contacte Culturale pentru a relata despre subiecte culturale din diaspora românească din orice loc din lume unde te afli. office@contacteculturale.ro

Notă adițională: “Queen Marie of Romania Historical Photo Exhibit” (“Expoziția de Fotografie Istorică a Reginei Maria a României”) a fost un eveniment inițiat și organizat de RUF – Romanian United Fund pentru două zile, Sâmbătă 17 Iunie și Duminică 18 Iunie, eveniment coordonat de Deeea Rebaltescu (Director de Comunicare RUF), pentru a marca Ziua Iei 2023 (comunicatul oficial RUF). În cadrul evenimentului, Sâmbătă 17 Iunie, Andra Peca a coordonat “Șezătoarea Sânzienelor”, eveniment organizat de ROCO Chicago și coordonat de Oana Dobrean-Urzica (Director Executiv ROCO), pentru a complementa expoziția organizată de Romanian United Fund. De asemenea, Georgiana Marcarian, fondator Fir de Ie,  a contribuit cu o expunere de costume și port tradițional pentru atmosfera inedit românească.

Două evenimente de tradiție și istorie românească – Șezătoarea Sânzienelor și Ziua Universală a Iei – au fost sărbătorite la sediul ROCO – Comunitatea Românilor din Chicago cu o săptămână înaintea sărbătorii oficiale din 24 Iunie.

Andra Peca a organizat, Sâmbătă, 17 Iunie 2023, Șezătoarea Sânzienelor, inspirată de o combinație dintre șezătorile tradiționale românești și Sărbătoarea Sânzienelor / Drăgaica – o tradiție românească ce sărbătorește solstițiul de vară și dansul Sânzienelor (Ielelor) pentru alegerea Drăgaicei, pentru prosperitatea și protecția culturilor agricole, o legendă în tradiția străveche românească ce datează din vremurile daco-tracice.

“Sânzienele” româno-americane s-au strâns la o șezătoare plină de veselie, bună dispoziție, împletit de coronițe cu flori proaspete, și multe discuții despre bluzele tradiționale românești, motive și modalități de cusături ale iilor îndrăgite de românii din întreaga lume. Andra Peca, este cea care a coordonat Sânzienele  pentru a-și folosi talentul de a crea fiecare o coroniță unicat. Sânzienele prezente la eveniment au fost: Andra Peca, Cera Stan, Cristina Haidău, Gena Lazăr, Ioana Rodica Stoica, Oana Dobreanu, Paula Telcian, Rodica Ciorbă, Simona Carmen Sauci Rcht, Victoria Cova.

Gena Lazăr, una din sânzienele prezente la eveniment, a declarat pentru Contacte Culturale: “Odată deschisă ușa de la ROCO, m-am transpus într-o lume aievea celor din cadrele imaginare pe care mi le formam în copilărie. Acolo brusc era toată România mea, înghesuită elegant în fiecare colțișor, emanând căldură, frumuseți și culori. Am intrat rapid ca într-o mreajă în mijlocul Sânzienelor care erau deja așezate la o masă lungă, plină de flori, împletind cu dibăcie coronițe. Fiecare floare adăugată în coroniță a adus un parfum, o culoare, un gând spre acasă, un descântec pentru suflet, a format o legătură spre bunici, străbunici. Fiecare floare a stârnit cuvântul dor.

Oriunde ai fi privit erau ii; ii ce povestesc – prin motivele cusute cu iscusință – simțiri, aspirații, povețe ale unui neam. Neamul nostru românesc, din care am fost parcă mai mândri ca niciodată că facem parte. Am admirat o expoziție cu cele mai frumoase ii, am ascultat povești de la șezători, am fost Sânziene pentru o zi și am impregnat în suflete o amintire de neuitat. Mulțumesc, ROCO, pentru tot ceea ce faceți! Sunteți minunați!

Detalii despre șezătoarea fetelor din Chicago – amănunte primite de la Andra Peca, pentru Contacte Culturale:

<<

Șezătoarea Chicago a apărut în 2019. Ideea a fost inspirată de mișcarea creată de Andreea Diana Tănăsescu – inițiatoarea La Blouse Roumaine – și de șezătorile virtuale apărute în mai multe orașe din țară.

În 23 Iunie 2019 am lansat o invitație tuturor celor prezenți la evenimentul Universal Day of the Romanian Blouse (eveniment realizat sub egida Authentic Society for Language and Romanian Culture, Stan Mansion și RUF – Romanian United Fund) de a ni se alătura unui proiect de trăire autentic românesc și de manifestare a bucuriei de a fi împreună, readucând la viață ideea de șezătoare de altădată.

Prima întâlnire a Șezătorii Chicago a fost pe 20 Iulie 2019. S-a deschis o ușă pe care au intrat împreună cu fetele și lumina și iubirea și înțelegerea și nedumerirea și dorința. Multă energie și multă Românie în sufletele celor prezente, alături de curiozitatea și interesul de a porni pe drumul cămășilor cusute. Cea mai mare provocare nu a fost și nu este faptul că nu se știu pașii de cusut, ci a ramâne consecvente și cu inima și mintea deschisă, deoarece cămășile sunt “șugubețe”.

Membrele Șezătorii Chicago:

Andra Peca – coordonator

Adelina Balog

Cristina Lăcătuș

Elena Zghibarta

Ica Anton – colaborator

Ioana Rodica Stoica

Ioana Standavid Gubernat

Rodica Ciorbă

Victoria Cova

Viorica Cicio

Un element important este că din șezătoare fac parte românce de pe ambele maluri ale Prutului.

Până în prezent avem 4 cămăși realizate:

  1. Cămașa de Muscel – cu flori tricolore, cusută de Andra Peca
  2. Cămașa de Botoșani – din cartea “Izvoade de ii – caietul 2” adunate de Elena Cuparencu (Dorohoi, 1938), inspirată de locul de baștină a bunicii celei care a cusut-o – Ica Anton
  3. Cămașa Roz – realizată după un izvod din colecția Elisa Brătianu, din albumul “Cusături Românești” și finalizată de Ioana Standavid Gubernat
  4. Cămașa Roșie de Suceava – din cartea “Colecție de cusături naționale românești din diferite județe” de Maria I. Panaitescu (1910), cusută de Victoria Cova, proaspăt terminată în luna Iunie 2023.

Avem 7 cămăși în lucru – o cămașă din Oaș, una din Dobrogea, două cămăși de Muscel, una de Prahova, una de Bucovina, una de Vrancea, o cămașă de lucru, una de Banat, și sperăm ca în Septembrie să începem alte câteva cămăși.

Pânza pe care se coase este procurată din România, țesută la război într-un atelier mic din București, realizată cu tot dragul de Familia Neacșu – Mariana, Gheorghiță, Melania și Violeta. Alte pânze sunt fie de la Tălmaciu sau Favil, la care adăugăm fire aurii sau argintii și fluturi – paiete – și mărgele de la dragdecusut.ro.

Încercăm să ne întâlnim o dată pe lună. În 2019 ne-au găzduit sediul RUF si Stan Mansion. Pandemia ne-a speriat puțin, dar ne-am redresat datorită doamnelor Rodica Ciorbă și Ioana Standavid Gubernat, care și-au deschis cu căldură casele pentru întâlnirile noastre lunare.

Sânziene 2022:

Ioana Standavid Gubernat, Ioana Rodica Stoica, Andra Maria Peca, Rodica Ciorbă 2021:

Instantaneu din Șezătoare, 2022 – Victoria Cova, Ioana Standavid Gubernat, Ica Anton, Andra Peca:

Șezătoare, Iunie 2022:

Ioana Rodica Stoica, cu cămașa de Muscel:

Ioana Standavid Gubernat (cu cămașa roz din colecția Elisa Brătianu), Rodica Ciorbă, Ioana Rodica Stoica, Andra Peca, Adelina Balog:

Rodica Ciorbă, Adelina Balog, Andra Peca, Ioana Rodica Stoica:

Nici nu am realizat câte doruri ducem cu noi, până nu ne-am așezat cu toate să coasem o cămașă. Ne-am adunat, cu mai mult sau mai puțin curaj, dar cu aceeași dorință imensă de a face ceva, care nu doar să rămână pe mai departe, dar care să ne și reaminteasca de cultura noastră. Orice punct cusut înseamnă un gând pentru tot ce ne lipsește de acasă. Orice greșeală ne învață să fim mai răbdători, iar aceste mici greșeli fac cămașa să fie unică și personală. Fiecare împunsătură îmi amintește de bunica aplecată seara asupra lucrului – fie că era un ștergar, ciorapi, sau lână de tors.

La șezătoare nu doar coasem cămăși – ci împărtășim gânduri și povești cu miros de tei, lavandă și busuioc, și doruri de plaiurile natale.

Cusutul realizează o rețea de legături vizibile și invizibile, la fel ca bunicile și străbunicile noastre care erau conectate la un nivel spiritual. In felul acesta, cusutul unei cămăși devine un simbol, o rugăciune, o meditație, o reculegere, o cunoaștere de sine.

>> (Andra Peca, pentru Contacte Culturale)

Andra Peca, lidera și coordonatoarea Șezătorii din Chicago, o profesionistă în meșteșugul cusăturii iilor, ne arată un fragment din studiile șezătorii în artele motivelor tradiționale cusute pe ii:

Afișul evenimentului organizat de ROCO Chicago:

Expoziție de elemente tradiționale românești, hărțile României și Republicii Moldova sculptate în lemn, o carte ce descrie “povestea cusută a iei” cu informații complete și interesante despre complexitatea și interpretarea cusăturii iilor (“IA – The Story of a Masterpiece” – “IA – Povestea unei Capodopere” scrisă de Stela Moldovanu) etc.

Duminică 18 Iunie 2023, în anticiparea Zilei Universale a Iei sărbătorită în comunitățile românești din întreaga lume, gazdele de la ROCO Chicago au continuat sărbătoarea de weekend întâmpinând cu pâine și sare pe vizitatorii “Expoziției de Fotografie Istorică a Reginei Maria a României” (“Queen Marie of Romania Historical Photo Exhibit”) creată de către Prof. Nicolae Pepene, istoric și director al Muzeului de Istorie al județului Brașov. Această expoziție a călătorit internațional, fiind prezentată și la Dublin (Irlanda) și Montreal și Quebec (Canada) în 2018; în SUA la Alianţa Gala Awards 2018, și apoi în Philadelphia (Pennsylvania), Chicago (Illinois) și St. Paul (Minnesota) în 2019; la “Open Day” (“Ziua Deschisă”) organizat de instituții europene la Brussels în 2019; la Festivalul “For the love of beauty” (“Pentru dragostea de frumos”) din 13 Octombrie 2019 în Paris (Franța); la Maryhill Museum of Art (Muzeul de Artă Maryhill) în 2020; și recent în România și Republica Moldova, între Martie și Aprilie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Vizitatorii expoziției au avut de asemenea ocazia să vizioneze o proiecție a filmului documentar “Maria Inima României” regizat de Trevor Poots (Chainsaw Film Production, 2018), și având în distribuție actrițele Alma Boiangiu și Veronika Despina Grammenou. Filmul este povestea unei etape importante din istoria României, relatată din perspectiva Reginei Maria, o femeie aflată la cârma eforturilor Marii Uniri de la 1918 și a creării României moderne. Documentarul include imagini fotografice și video, colorate ulterior utilizând tehnici speciale si materiale unice din perioada dinaintea Primului Război Mondial. În film se poate auzi și vocea Reginei Maria, preluată din înregistrări de arhivă și adusă la viață prin înlăturarea zgomotelor de fond produse de tehnologia audio din acele timpuri. (adaptarea și traducerea redactorului a unei postări a RUF – Romanian United Fund).

Afișul evenimentului organizat de Romanian United Fund care a avut loc la ROCO Chicago:

Invitat special la acest eveniment a fost Bunicul Pavel, care a adus cu el câteva obiecte și tablouri regale din colecția personală pentru a fi văzute de public și a susținut un mic discurs despre Familia Regală a României.

Într-o postare publică pe grupul ROCO, Georgiana Merdariu a publicat detalii importante despre Bunicul Pavel:

<<

Cine este bunicul Pavel?…

Bunicul Pavel este cel care are un buzunar secret și magic la piept, din care Dăruiește fiecărui copil câte o ciocolata mare, duminica la biserică.

Bunicul Pavel este cel care pregătește, cu noaptea-n cap, cele mai delicioase clătite pe care le Dăruiește copiilor, duminica la biserică.

Bunicul Pavel are o vârstă venerabilă, dar este cel mai copilăros și mai cald suflet, plin de umor și dragoste, cu zâmbet blajin și lacrimi în ochi. Își poartă drumul cu mijloace de transport în comun în fiecare duminică sa ajungă după un drum lung… la biserică.

Bunicul Pavel își dorește sa fie membru ROCO, deși pensia lui este una foarte mică; ne-a vizitat la birou într-o zi, sa vadă ROCO Chicago, the Romanian Community Center și să ne felicite, as fi vrut atunci să îmi găsesc mai mult timp pentru a sta la povești cu el.

Bunicul Pavel este bunicul din povești, care vă va cuceri pe toți, sunt convinsă! Pentru mine, este bunicul pe care nu-l mai am de foarte mult timp, bunicul care Dăruiește ciocolată, clătite, tablouri, povești minunate și bancuri amuzante, dar mai ales multă căldură și iubire! ❤️

>>

Paula Telcian și Bunicul Pavel:

Paula Telcian, și Colecția Bunicului Pavel – steagul și emblema României Mari:

Alți doi urmași ai dacilor, Gusti Haidău și Nelu Lazăr, au fost alături de Sânziene, ajutându-le cu cele necesare:

Nelu Lazar

În timpul liber, Nelu Lazar voluntariază ca Redactor Diaspora la Contacte Culturale, este scriitor, cantautor solo cu numele de artist Nelu Lazar, YouTuber @NeluLazarOfficial, cofondator de grupuri folk și rock, autor podcast “Prozodii Acustice”, antreprenor, motociclist, om al muntelui, coautor al operei folk „Zmeul Muntelui Zeu”, autor al cărții și operei rock “The Seasons’ Journey”, autor al volumului de versuri și operei folk “din vremuri de departe, din vremuri de demult”, membru în consilii administrative ce susțin cantautori și oameni de cultură din diaspora, traducător prozodic al unor opere internaționale, culegător al scrierilor mai vechi ale străbunilor săi. Nelu Lazar are rădăcini în Bistrița-Năsăud, este născut la Piatra Neamț, școlit la Brașov, și momentan locuiește în Statele Unite.www.NeluLazar.com

https://contacteculturale.ro/

https://www.youtube.com/channel/UCS_YlE5VN9kpSZW0E2rliSw

https://www.facebook.com/Contacte-Culturale-108842884744176

https://t.me/contacteculturale

https://twitter.com/contactecultur

 


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

În perioada 6,7 octombrie 2023, în Grădina de La Ingineri se va desfășura prima ediție a Festivalului Folk din Tei ...
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

Există comunități rupte de lume, în care semnalul nu merge în fiecare zi. Sau poate că nu a mers niciodată ...
PSYCHOSOUND FEST 2023. Festival de muzică Metal. La Quantic

PSYCHOSOUND FEST 2023. Festival de muzică Metal. L...

https://contacteculturale.ro/  și  https://thrashmetal.ro/  invită @toată lumea Rock, bere, haleală, gagici, balauri, casete, cd-uri, tricouri și alte textile. Hai la Psychosounds Fest ...

Jazz în Zadar. Zadar Bar

Eveniment găzduit de Zadar Bar şi Victor Hariton Zadar Bar Jazz în Zadar Un cântăreț de jazz merge la doctor. Medicul îi spune că mai are de...

Amity Cantus. La Ingineri

Vineri 25 august 2023 ora 19,30 urc[ pe scena Gr[dinii Ingineri în premieră: Amity Cantus! Intrarea este gratuită!...

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

În perioada 6,7 octombrie 2023, în Grădina de La Ingineri se va desfășura prima ediție a Festivalului Folk din Tei ...
Trupa The Story. Povestea unor tinere talente

Trupa The Story. Povestea unor tinere talente

Nota redacției: Ne place să promovăm tinere talente. Le spunem că trebuie să studieze. Să urce pe scene. Să muncească ...
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

Există comunități rupte de lume, în care semnalul nu merge în fiecare zi. Sau poate că nu a mers niciodată ...
Panorama Blues & Wine 2023. Dusty Ride în concert

Panorama Blues & Wine 2023. Dusty Ride în con...

Ne-am reîntâlnit cu cei de la Dusty Ride la Ghelari la festival. De data asta nu i-am privit doar cum ...
FIRMA în concert la The PUB Universității. Alternativ

FIRMA în concert la The PUB Universității. Alterna...

Multă agitație la The PUB Universității. Sunt așteptați foarte mulți fani. Vin valuri, valuri. La intrare primesc un mic cadou ...
Să descifrăm genuri muzicale. O scurtă descriere Synthwave

Să descifrăm genuri muzicale. O scurtă descriere S...

Synthwave (numit și outrun, retrowave sau futuresynth) este un microgen de muzică electronică care se bazează în principal pe muzica ...
Deva Jazz Fest. Al doilea concert matinal. Jazz lângă țâșnitoare

Deva Jazz Fest. Al doilea concert matinal. Jazz lâ...

Ce poate fi mai atrăgător decât să-ți savurezi cafeaua într-un parc mare și frumos, în atmosfera unui festival și să ...
Hora Lupilor Albi. Prezentare de carte. Marius Viorel și Gabriel Dinu

Hora Lupilor Albi. Prezentare de carte. Marius Vio...

La final, poetul șI scriitorul Marius Viorel și un prieten mai nou al cenaclului, poetul și scriitorul Gabriel Dinu, au ...
Sibiu Blues Nights. Interviu cu The Groovy Bastards. Să fie altfel...

Sibiu Blues Nights. Interviu cu The Groovy Bastard...

Bastard, groaznic...și am putea să traducem în mai multe feluri. Le-am luat un interviu, nu știu dacă le-a mai luat ...
Panorama Blues & Wine. Blues de reglaj. Mike, Rareș & Vali

Panorama Blues & Wine. Blues de reglaj. Mike,...

Suntem la Ghelari la Festival. Unii muncesc. Reglează sunetul. Așa că ne-am gândit să-i arătăm la muncă pe Rareș Totu, ...
Cum a fost la PIATRA NEAMȚ: NELU LAZAR - Lansare Carte și Turneu Folk-Rock 2023 (5/7)

Cum a fost la PIATRA NEAMȚ: NELU LAZAR – Lan...

Între 26-31 Martie 2023, Nelu Lazar a organizat și susținut un turneu de lansare de carte și album de muzică ...
Cornel Marin Chiorean. FRANK HERBERT. DUNE

Cornel Marin Chiorean. FRANK HERBERT. DUNE

FRANK HERBERT - DUNE - Ăsta-i marele scriitor pe care tăt timpu l-am bănuit că are un vierme la cap Care-i producea mirodenie ...
Deva Jazz Fest 2023. Jeb Patton Trio. Ne-am reîntors la clasic

Deva Jazz Fest 2023. Jeb Patton Trio. Ne-am reînto...

Aveam nevoie de o resetare. De întoarcere la clasic. Undeva percepția valorilor s-a amestecat, așa că o revenire la jazzul ...
A fost iar Zob în recital. La The PUB Universității. Și mișcă, dansează, pozează și postează

A fost iar Zob în recital. La The PUB Universități...

Era păcat să nu consemnăm un așa recital ZOB. O trupă cu mult tupeu. Vă lovim cu niște versuri autoportret, ...
Autobuzul cu JAZZ. O modalitate de promovare inedită pentru festivalul Deva Jazz Fest 2023!

Autobuzul cu JAZZ. O modalitate de promovare inedi...

Nota redacției: Înainte de sosirea noastră la Deva Jazz Fest 2023 în oraș a avut loc un eveniment ce a ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.