Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Diaspora. Minneapolis/St. Paul – HORA (Heritage Organization of Romanians in Minnesota) îl prezintă pe Romell Alaman

19 iunie 2023 | Expoziții, Festivaluri, Folk, Muzică în general, Poezie, Reportaj | 1 comentariu

Nota redacției: Articol întocmit și redactat de Nelu Lazar (Minneapolis/St. Paul, Mai 2023 – relatare de la locul spectacolului și, în parte, relatări ale anunțului de eveniment și ale declarațiilor protagoniștilor sau participanților la eveniment). În timpul liber, Nelu are misiunea erijată să aducă la cunoștința publicului vorbitor de limba română, din orice parte a diasporei, acest gen de evenimente și contacte culturale care se desfășoară în orice colț al lumii, pentru ca publicul din România și diaspora să știe și să fie inspirat de aceste inițiative culturale ale românilor de pretutindeni. Contactează-l pe Nelu Lazar, redactor diaspora, pe adresa redacției Contacte Culturale pentru a relata despre subiecte culturale din diaspora românească din orice loc din lume unde te afli. office@contacteculturale.ro

Nota redacției: Nelu Lazar, redactorul acestui articol, este coleg cu Romell Alaman într-un proiect folk început în anul 1998, separat de activitățile lor individuale ca artiști solo – grupul Taine Folk.

HORA – Organizația din Minnesota pentru Păstrarea Tradițiilor Românești (Heritage Organization of Romanians in Minnesota) este o organizație non-profit cu misiunea și pasiunea de a îmbogăți cultura statului Minnesota din Statele Unite ale Americii prin conservarea, promovarea și distribuirea valorilor istorice și culturale tradiționale românești prin intermediul comunității de români ce locuiește în acel stat.

Duminică, 21 Mai 2023, la Landmark Center din St. Paul (Minnesota), HORA a organizat un concert cu intrare liberă, avându-l invitat pe Romell Alaman. Romell este un cantautor român de muzică folk. Revista online Stereo Stickman a caracterizat albumul “Into The Fall” al lui Romell Alaman că este “fine introduction to acoustic and honestly crafted Romanian Folk music” – adică oferă “o introducere elegantă în lumea muzicii folk românești create sincer și acustic”. Romell e pasionat de muzică din anii studenției din Brașov unde a înființat împreună cu Nelu Lazar grupul Taine Folk. După ce s-a mutat în SUA, Romell a început să înregistreze și să producă muzică folk pentru a se refugia în noua dualitate pe care o experimenta. În 2008 Romell a publicat online primul său album de muzică folk – “Legende cu Lupi” -, album care a avut peste 6,000 de descărcări și ale cărui cântece au fost transmise la posturi de radio cum ar fi Radio România Internațional, Radio Ciocârlia, precum și la diferite emisiuni radio din Canada, Marea Britanie, Japonia, Australia, Spania și Italia. Ultimele albume ale lui Romell pot fi ascultate pe Spotify, Apple Music și YouTube. De asemenea, multe din cele mai recente cântece ale lui au fost transmise la Rock FM – iată ultimul episod al emisiunii “Folk Bun” cu Cristi Dumitrașcu din 12 Iunie 2023 ce l-a avut din nou invitat pe Romell Alaman.

Poți afla mai multe despre Romell Alaman aici: www.romellalaman.ro

În deschiderea concertului, Romell a depănat povestiri despre copilărie, amintiri din Brașov, și întâmplări minunate care i-au marcat și sculptat anii tinereții prin munții României.

Apoi Romell a pornit să cânte compozițiile sale muzicale, și o interpretare, în această ordine:

 1. Verde (baladă)
 2. Bună dimineața
 3. Mai stai o frunză (la care folosit în mod ingenios pedale looper)
 4. Baladă albă
 5. Fum și vin (din nou cu pedale looper)
 6. Baladă întunecată
 7. Mi-e dor de ea (o preluare de la Tudor Gheorghe, pe versuri de Ion Bănuță)
 8. Stone ballad (Baladă de piatră)
 9. Acitore (cu pedale looper)
 10. Trece vara trece iarna
 11. Corbule omule dragule nebunule (la care s-a acompaniat și de caval)
 12. Să fim pădure

Reprezentanții HORA prezenți la concertul lui Romell Alaman au adăugat, pentru Contacte Culturale: “Evenimentul a fost primit foarte călduros de către cei prezenți, atât români cât și americani, iar muzica unică a lui Romell a oferit o ‘felie’ de suflet românesc și a purtat audiența într-un tărâm de poveste.

Afișul evenimentului (foto HORA):

Romell Alaman (foto pagina de artist de pe Facebook):

Romell Alaman, cântând la caval (foto Nelu Lazar):

Romell Alaman, cântând la caval (foto pagina de artist de pe Facebook):

Iată câteva alte proiecte organizate cu drag de HORA.

Credit fotografii proiecte: HORA

Mai multe detalii despre activitățile culturale HORA găsești aici: https://hora-mn.org

Stitches of Love – Broderii de Dragoste

HORA a lansat acest proiect în toamna anului 2020 ca un semn de recunoștință pentru eforturile românilor din statul Minnesota în vremuri de criză și ca dovadă a rezilienței moștenite de la bunicile noastre și bunicile bunicelor lor – prin frumusețea și sufletul bluzelor noastre tradiționale. În vremuri de criză, în anii de început ai COVID19, membrii HORA s-au unit și s-au susținut unii pe alții. S-au consolat, încurajat, și îmbrățișat unii pe alții cu dragoste și compasiune. Arta broderiei a menținut pe toți participanții motivați, dându-le un motiv să își continue viețile pe timp de criză. În acea perioadă, comunitatea româno-americană din statul Minnesota a creat peste 200 de broderii. Petecele brodate în diverse culori, forme, și motive au fost apoi asamblate în compoziții originale într-un model digital de forma statului Minnesota.

Documenting Romanian immigration in Minnesota – Documentarea imigrației românilor în Minnesota

În 2013, HORA a pornit un proiect ambițios de documentare a poveștilor românilor care au emigrat în statul Minnesota încă de la începutul anilor 1900, din timpul epocii comuniste, și, mai recent, după 1989, în perioada care a marcat sfârșitul comunismului și începutul democrației în România. Acum, HORA continuă proiectul documentar cu partea a treia, care își propune să prezinte aspecte complexe ale poveștilor unice ale imigranților români pe tărâmuri americane, în căutarea identității, adaptându-se la o nouă cultură, și menținând în același timp legăturile cu tradițiile țării natale. Imigrația nu este doar un subiect polarizat care desparte familii, dar este în același timp și o conversație și reflecție profundă și complexă pe care ar trebui să o avem oricare dintre noi.

Romanian Spring Traditions Exhibit – Expoziția de Tradiții Românești de Primăvară

În luna Aprilie 2022, HORA a organizat o Expoziție de Tradiții Românești de Primăvară în North Gallery (Galeria de Nord) din Landmark Center (un centru cultural din zona Minneapolis/St. Paul din statul Minnesota). Expoziția a fost deschisă publicului, care a aflat amănunte despre cultura și tradițiile românești prin informația prezentată în exponate precum și prin intermediul conversațiilor cu voluntarii HORA. Acest eveniment a fost curatoriat de către Directorul Centrului Cultural Româno-American HORA – Raluca Octav, și susținut de Minnesota Landmarks, Metropolitan Regionals Arts Council (Consiliul pentru Arte Metropolitan Regional), și Arts and Cultural Heritage Fund (Fondul pentru Arte și Tradiții Culturale). Această expoziție a primit admirația și considerația miilor de vizitatori, și în special a Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii – Andrei Muraru, Consulului General din Chicago – Tiberiu Trifan, Directorul Muzeului Țăranului Român din București – Virgil Nițulescu. Expoziția a fost apoi adusă la Ambasada României din Washington D.C. în 2022 și 2023 în cadrul Zilelor Uniunii Europene.

International Children’s Day and Day of the Romanian blouse (IE) – Ziua Internațională a Copiilor și Ziua Bluzei Românești (IE)

În 3 Iunie 2023, HORA a organizat o zi de sărbătoare pentru toate vârstele, cu muzică și dansuri tradiționale susținute de Ansamblul de Dansuri “Izvorașul”, și activități speciale organizate împreună cu o autoare de cărți pentru copii – Diana Vaschevici.

Dana Voller (Președinte HORA) și Eugenia Popa (Vice-președinte HORA):

La finalul concertului lui Romell Alaman, de la stânga la dreapta: Romell Alaman, Gena Lazar, Nelu Lazar – toți trei membri Taine Folk:

Gena Lazar și Nelu Lazar, membri Taine Folk, susținători activi la concertul lui Romell Alaman organizat de HORA:

Nelu Lazar

În timpul liber, Nelu Lazar voluntariază ca Redactor Diaspora la Contacte Culturale, este scriitor, cantautor solo cu numele de artist Nelu Lazar, YouTuber @NeluLazarOfficial, cofondator de grupuri folk și rock, autor podcast “Prozodii Acustice”, antreprenor, motociclist, om al muntelui, coautor al operei folk „Zmeul Muntelui Zeu”, autor al cărții și operei rock “The Seasons’ Journey”, autor al volumului de versuri și operei folk “din vremuri de departe, din vremuri de demult”, membru în consilii administrative ce susțin cantautori și oameni de cultură din diaspora, traducător prozodic al unor opere internaționale, culegător al scrierilor mai vechi ale străbunilor săi. Nelu Lazar are rădăcini în Bistrița-Năsăud, este născut la Piatra Neamț, școlit la Brașov, și momentan locuiește în Statele Unite.www.NeluLazar.com

 


1 Comentariu

 1. Dorian

  Multumim Contacte Culturale si lui Nelu Lazar pentru ocazia de a vede din cand in cand ce mai fac romanii in Lumea Noua. Speram ca bucuria este reciproca in sensul ca ei simt ca valorilor culturale pe care le promoveaza acolo reprezinta ceva, au o contributie pozitiva la multiculturalismul american, sunt apreciati acolo dar si de noi cei de acasa.
  Le dorim succes oriunde si orice ar intreprinde si-i asiguram de deplina noastra solidaritate !

Înaintează un Comentariu

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

În perioada 6,7 octombrie 2023, în Grădina de La Ingineri se va desfășura prima ediție a Festivalului Folk din Tei ...
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

Există comunități rupte de lume, în care semnalul nu merge în fiecare zi. Sau poate că nu a mers niciodată ...
PSYCHOSOUND FEST 2023. Festival de muzică Metal. La Quantic

PSYCHOSOUND FEST 2023. Festival de muzică Metal. L...

https://contacteculturale.ro/  și  https://thrashmetal.ro/  invită @toată lumea Rock, bere, haleală, gagici, balauri, casete, cd-uri, tricouri și alte textile. Hai la Psychosounds Fest ...

Jazz în Zadar. Zadar Bar

Eveniment găzduit de Zadar Bar şi Victor Hariton Zadar Bar Jazz în Zadar Un cântăreț de jazz merge la doctor. Medicul îi spune că mai are de...

Amity Cantus. La Ingineri

Vineri 25 august 2023 ora 19,30 urc[ pe scena Gr[dinii Ingineri în premieră: Amity Cantus! Intrarea este gratuită!...

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

În perioada 6,7 octombrie 2023, în Grădina de La Ingineri se va desfășura prima ediție a Festivalului Folk din Tei ...
Trupa The Story. Povestea unor tinere talente

Trupa The Story. Povestea unor tinere talente

Nota redacției: Ne place să promovăm tinere talente. Le spunem că trebuie să studieze. Să urce pe scene. Să muncească ...
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

Există comunități rupte de lume, în care semnalul nu merge în fiecare zi. Sau poate că nu a mers niciodată ...
Panorama Blues & Wine 2023. Dusty Ride în concert

Panorama Blues & Wine 2023. Dusty Ride în con...

Ne-am reîntâlnit cu cei de la Dusty Ride la Ghelari la festival. De data asta nu i-am privit doar cum ...
FIRMA în concert la The PUB Universității. Alternativ

FIRMA în concert la The PUB Universității. Alterna...

Multă agitație la The PUB Universității. Sunt așteptați foarte mulți fani. Vin valuri, valuri. La intrare primesc un mic cadou ...
Să descifrăm genuri muzicale. O scurtă descriere Synthwave

Să descifrăm genuri muzicale. O scurtă descriere S...

Synthwave (numit și outrun, retrowave sau futuresynth) este un microgen de muzică electronică care se bazează în principal pe muzica ...
Deva Jazz Fest. Al doilea concert matinal. Jazz lângă țâșnitoare

Deva Jazz Fest. Al doilea concert matinal. Jazz lâ...

Ce poate fi mai atrăgător decât să-ți savurezi cafeaua într-un parc mare și frumos, în atmosfera unui festival și să ...
Hora Lupilor Albi. Prezentare de carte. Marius Viorel și Gabriel Dinu

Hora Lupilor Albi. Prezentare de carte. Marius Vio...

La final, poetul șI scriitorul Marius Viorel și un prieten mai nou al cenaclului, poetul și scriitorul Gabriel Dinu, au ...
Sibiu Blues Nights. Interviu cu The Groovy Bastards. Să fie altfel...

Sibiu Blues Nights. Interviu cu The Groovy Bastard...

Bastard, groaznic...și am putea să traducem în mai multe feluri. Le-am luat un interviu, nu știu dacă le-a mai luat ...
Panorama Blues & Wine. Blues de reglaj. Mike, Rareș & Vali

Panorama Blues & Wine. Blues de reglaj. Mike,...

Suntem la Ghelari la Festival. Unii muncesc. Reglează sunetul. Așa că ne-am gândit să-i arătăm la muncă pe Rareș Totu, ...
Cum a fost la PIATRA NEAMȚ: NELU LAZAR - Lansare Carte și Turneu Folk-Rock 2023 (5/7)

Cum a fost la PIATRA NEAMȚ: NELU LAZAR – Lan...

Între 26-31 Martie 2023, Nelu Lazar a organizat și susținut un turneu de lansare de carte și album de muzică ...
Cornel Marin Chiorean. FRANK HERBERT. DUNE

Cornel Marin Chiorean. FRANK HERBERT. DUNE

FRANK HERBERT - DUNE - Ăsta-i marele scriitor pe care tăt timpu l-am bănuit că are un vierme la cap Care-i producea mirodenie ...
Deva Jazz Fest 2023. Jeb Patton Trio. Ne-am reîntors la clasic

Deva Jazz Fest 2023. Jeb Patton Trio. Ne-am reînto...

Aveam nevoie de o resetare. De întoarcere la clasic. Undeva percepția valorilor s-a amestecat, așa că o revenire la jazzul ...
A fost iar Zob în recital. La The PUB Universității. Și mișcă, dansează, pozează și postează

A fost iar Zob în recital. La The PUB Universități...

Era păcat să nu consemnăm un așa recital ZOB. O trupă cu mult tupeu. Vă lovim cu niște versuri autoportret, ...
Autobuzul cu JAZZ. O modalitate de promovare inedită pentru festivalul Deva Jazz Fest 2023!

Autobuzul cu JAZZ. O modalitate de promovare inedi...

Nota redacției: Înainte de sosirea noastră la Deva Jazz Fest 2023 în oraș a avut loc un eveniment ce a ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.