Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Florin Oreviceanu. Fractali și Fotografie. Artă digitală

12 iunie 2023 | Artă nonconformistă, Creații digitale, Fotografie | 1 comentariu

L-am cunoscut pe Florin în anul în care am intrat în MENSA(comunitatea celor 2% cei mai inteligenți oameni), el fiind membru de mai mulți ani. Ne-a legat rapid o prietenie ce nu a ținut cont de distanțe și de raritatea cu care ne-am văzut.

Când l-am cunoscut avea casa plină cu tablouri făcute de el. Artă din fractali matematici. O pasiune pe care a dezoltat-o în cele mai superbe imagini posibile demonstrând prin asta că matematica este cu adevărat o artă.

„Am început prima oară să creez acești fractali undeva prin anii de liceu. Sunt o formă de artă vizuală digitală. În esență, sunt grafice ale unor funcții matematice complexe. Asta spus într-un mod foarte simplist. Chiar daca nu am avut niciodată o afinitate spre matematică, totuși am reușit să găsesc o fațetă frumoasă a acestei științe, să zicem o parte artistică. Și asta mi-a plăcut. Am creat timp de câțiva ani acest gen de artă.

În ultima vreme a început să se dedice fotografiei. Inițial am crezut că va fi doar un hobby pentru el, dar l-am văzut investind puternic în scule, cursuri și sesiuni de fotografie cu model. N-am putut rata ocazia să-l întreb cât de serios este și ce planuri de viitor are.

”În fotografie am început tot în timpul anilor de liceu. Foloseam în vacanțe un aparat cu film în forma unei doze de bere. Nu avea nimic deosebit. Un aparat simplu point and shoot. Dacă nu mă înșel, încă îl mai am dosit pe undeva prin casă. Am avut și un aparat bridge Fuji digital în anii 2000, cu care mi-am continuat pasiunea, după care, odată cu apariția telefoanelor smart, am folosit camerele de pe acestea. Totul până acum un an jumate a fost la nivel de hobby. Până am avut curiozitatea de a cumpăra un DSLR entry level dintr-un amanet. După prima poza făcută am vazut ce diferențe sunt între camera unui telefon și o camera dedicată și mi-am dat seama că asta îmi doresc să fac.

Într-un an jumăte, pasiunea pentru fotografie se transformă ușor ușor, într-o carieră. Am evoluat între timp la un aparat mult mai performant, am absolvit și un curs de specialitate (făcut din nevoia de a avea o diplomă recunoscută la mână pentru a putea profesa, întrucât meseria am învățat-o pe cont propriu). Scopul meu este arta fotografică și nu partea comercială. Doresc să îmi imprim propria viziune artistică asupra oricărui proiect în care voi participa. Interesele mele în fotografie, cel puțin până în momentul de față, au fost destul de variate. Am abordat fotografie de stradă, noapte, natură, macro, portrete și nuduri artistice. Sunt pasionat printre altele și de fotografia abstractă.

Florin este un om practic și logic. Este genul de om care te aștepți să aibă o meserie tehnică și să nu vadă arta în jurul său. În mod plăcut este însă un om tehnic îndrăgostit de frumos. Pentru el mici elemente care nouă ne scapă sunt scene fantastice care merită salvate într-o poză bine compusă. Natura și oamenii îi vorbesc iar Florin ne transmite poveștile lor lăsându-ne și loc să visăm conform percepțiilor noastre.

„Încerc prin arta pe care o creez să transmit un sentiment sau să spun o mică poveste, nu doar să realizez un snapshot al unei scene sau persoane. Când fac un portret spre exemplu, încerc să surprind și ceva din personalitatea și sufletul acelei persoane, să capturez un pic din emoțiile pe care le poate avea. Când fotografiez o scenă, mă interesează formele geometrice pe care le pot crea în acea imagine, jocul de lumini și umbre, sau o încadrare dintr-un unghi neașteptat. Sunt un adept al teoriei operei deschise a lui Umberto Eco, în care interpretarea operei de artă rămâne la latitudinea privitorului. Încerc să urmez această teorie, în ideea ca cel care se uită la una dintre fotografiile mele să stea o clipă să se gândească la sensul a ceea ce vede. Pe cât posibil, încerc să am o structură cât mai puțin rigidă a imaginii create.

După cum spuneam și mai devreme, mă interesează partea artistică. Doresc să expun poze în galerii de artă, mai puțin să fotografiez nunți și botezuri, sau dacă o fac, să am libertatea de a-mi pune amprenta asupra imaginilor respective în propriul meu stil. Chiar dacă sunt la început, am avut deja un oarecare succes în direcția asta. Am avut ocazia până acum să expun în București și să am câteva fotografii expuse în galerii de artă în Zurich și Glasgow.

Pe Florin îl puteți găsi pe instagram cu contul florin_oreviceanu, pe Facebook https://www.facebook.com/oreviceanu.florin sau puteți să-i vizitați pagina https://www.florev.art/

Cristina Dinu https://cristinadinu.com/


1 Comentariu

  1. Dorian

    Foarte interesanta aceasta asociere ! Matematica este clasificata ca stiinta desi in multe feluri este mai apropiata de arta.
    Multe teoreme nu au nimic de-a face cu lumea reala ci sunt mai aproape de abstractiuni ca numerele, formele, etc. Platonistii cred ca adevarul matematic exista numai intr-o lume ideala. Matematica este mai mult ca o filosofie. Ea nu este in mod necesar aplicabila si poate fi si frumoasa si creativa.
    Felicitari lui Florin Oreviceanu si Cristinei Dinu pentru apartenenta la MENSA !
    Asteptam cu mult interes expozitia lui Florin Safta de la Crowne Plaza. N-am vazut programul expozitiei. Poate ne ajutati voi.

Înaintează un Comentariu

Breathelast a lansat un nou single, „De ceară”

Breathelast a lansat un nou single, „De ceară”

"De ceară" este noua piesă a celor de la Breathelast, și totodată unicul single acustic de pe viitorul album în ...
Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

În perioada 6,7 octombrie 2023, în Grădina de La Ingineri se va desfășura prima ediție a Festivalului Folk din Tei ...
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

Există comunități rupte de lume, în care semnalul nu merge în fiecare zi. Sau poate că nu a mers niciodată ...

Jazz în Zadar. Zadar Bar

Eveniment găzduit de Zadar Bar şi Victor Hariton Zadar Bar Jazz în Zadar Un cântăreț de jazz merge la doctor. Medicul îi spune că mai are de...

Amity Cantus. La Ingineri

Vineri 25 august 2023 ora 19,30 urc[ pe scena Gr[dinii Ingineri în premieră: Amity Cantus! Intrarea este gratuită!...

Cornel Marin Chiorean. Crucea masculină

Cornel Marin Chiorean. Crucea masculină

În povestea asta tipic masculină crucea are rolul Ei. Apoi m-am gândit la Girafa în flăcări a lu Dali și ...
Psychosounds Fest 2023. Linear Disorder în concert. La Quantic

Psychosounds Fest 2023. Linear Disorder în concert...

Am fost martor la un Metal complex. Mult melodic în Metalul lor dar și multă forță. O formulă de 5 ...
Panorama Blues & Wine 2023. Men in white. Othello Trio

Panorama Blues & Wine 2023. Men in white. Oth...

Othello Trio au urcat pe scenă îmbrăcați în alb, în prezența, pe scenă, a unui pian alb. Contrastând frumos cu ...
FOLK FRATE. Folk-rockul la el acasă. La The PUB Universității

FOLK FRATE. Folk-rockul la el acasă. La The PUB Un...

O zi cu de toate! La PUB la Universitate! Am plecat spre Trocadero să mă întâlnesc cu amfitrionul Radu Gorgu ...
Psychosounds Fest 2023. Ungolianth în concert. La Quantic

Psychosounds Fest 2023. Ungolianth în concert. La ...

Ungolianth a deschis seria de concerte metal ale festivalului. ”Ungolianth chiar este o trupă în plină ascensiune. Tineri, serioși, muncitori ...
Breathelast a lansat un nou single, „De ceară”

Breathelast a lansat un nou single, „De ceară”

"De ceară" este noua piesă a celor de la Breathelast, și totodată unicul single acustic de pe viitorul album în ...
PSYCHOSOUNDS FEST 2023. Un festival Metal. La Quantic

PSYCHOSOUNDS FEST 2023. Un festival Metal. La Quan...

Acum, la rece, după o primă zi de festival de metal, pot să spun că este un festival organizat ca ...
Amity Cantus. La Ingineri

Amity Cantus. La Ingineri

În traducerea noastră înseamnă ”cântece pentru prieteni”. Adică doi prieteni de pe scenă au cântat pentru prietenii din Grădină. Am ...
Radu Lupașcu. De la ONE la A1. Interviu cu Marius „Bubu” Luca

Radu Lupașcu. De la ONE la A1. Interviu cu Marius ...

Interviul a fost preluat de pe http://www.artasunetelor.ro/ cu permisiunea lui Radu Lupașcu. De la ONE la A1 http://www.artasunetelor.ro/Interviuri.html Întotdeauna am ...
Florian Lungu. Rezonanţe estivale: FESTIVAL PE LITORAL

Florian Lungu. Rezonanţe estivale: FESTIVAL PE LIT...

Cu o mică întârziere recenzăm la început de spaţiu temporal autumnal un eveniment muzical al celui dintâi weekend din luna ...
Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

În perioada 6,7 octombrie 2023, în Grădina de La Ingineri se va desfășura prima ediție a Festivalului Folk din Tei ...
Trupa The Story. Povestea unor tinere talente

Trupa The Story. Povestea unor tinere talente

Nota redacției: Ne place să promovăm tinere talente. Le spunem că trebuie să studieze. Să urce pe scene. Să muncească ...
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

Există comunități rupte de lume, în care semnalul nu merge în fiecare zi. Sau poate că nu a mers niciodată ...
Panorama Blues & Wine 2023. Dusty Ride în concert

Panorama Blues & Wine 2023. Dusty Ride în con...

Ne-am reîntâlnit cu cei de la Dusty Ride la Ghelari la festival. De data asta nu i-am privit doar cum ...
FIRMA în concert la The PUB Universității. Alternativ

FIRMA în concert la The PUB Universității. Alterna...

Multă agitație la The PUB Universității. Sunt așteptați foarte mulți fani. Vin valuri, valuri. La intrare primesc un mic cadou ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.