”Un trio formidabil, creat de bateristul american de origine română – Liviu Pop, celebrul nostru hammondist – Raul Kuşak şi excepţionalul chitarist şi vocalist Hanno Hoefer”.
Și să-l cităm pe Radu Lupașcu:
”Bluescore este un eveniment de blues, care a luat naştere la Clubul Țăranului din București, pe 8 aprilie 2015. Anul trecut, au realizat un solid circuit de cluburi, concertând în 14 localități din România. Trio-ul a fost inițiat de bateristul american de origine română Liviu Pop. Alături de Liviu au pornit la drum Raul Kușak și Hanno Hoefer, binecunoscuți profesioniști de jam- session, care fac deliciul iubitorilor de blues și jazz și ai altor fuziuni născute spontan pe scena de concert. Liviu Pop are o bogată experiență concertistică în New England, Statele Unite, el a cântat cu foarte mulți muzicieni ai scenei de blues americane, pe unii dintre ei i-a însoțit la concertele de la Sighișoara Blues Fest, Suceava Blues Fest, Focșani Blues Fest etc. Să amintesc „câteva“ nume, binecunoscute fanilor bluesului de la noi: Hubert Sumlin, Sam Lay, Lucky Peterson, Debbie Davies, Lil’ Dave Thompson, Toni Lynn Washington, Chris Tofield, Diane Blue, Ruben Wilson, Bruce Katz, Mighty Sam McClain, Roomful Of Blues, Studebaker John, Murali Coryell, Slam Allen, Kal David, Chris O’Leary Band, Matt Schofield, Petey Hop, Saskia Laroo, Bill Harris, Amy Bowles, Nick Bariluk, Warren Byrd, Chris McDermott. O carte de vizită impresionantă și un groove unic în România.
Sunetul vechii orgi Hammond conferă show-urilor Bluescore o rezonanță deosebită. Pe de o parte, el aduce aminte de anii ’60 și experimentele psihedelice de tip Keith Emerson, Jon Lord sau Ken Hensley, iar, pe de altă parte, ne poartă în viitor, într-un melanj sonor futuristic, o inteligentă fuziune a bluesului și jazzului cu tot ce știm sau nu știm din stilurile cunoscute până acum. Creațiile armonice ale lui Raul Kușak pe orga Hammond sunt acte culturale de certă valoare interpretativă. Înainte de Bluescore, Liviu Pop și Raul Kușak au inițiat un proiect foarte interesant, numit Urban Unit, un bogat și complex amestec sonor de sinteză, care a îmbinat armonios diverse zone stilistice, de la jazz clasic, electric, până la cel experimental (electric funk – jazz / groove – jazz / world). Urban Unit a debutat în anul 2010 și, vreme de 5 ani, acest recital a fost deosebit de popular printre iubitorii jazzului și bluesului. Duoul Kusak- Pop a participat cu mare succes la importante festivaluri de blues și jazz (Sighișoara, București, Galați, Șimleul Silvaniei, Budapesta etc.) și, de asemeni, au realizat un turneu național ce-a cuprins orașele: Sibiu, Brașov, Târgu Mureș, Miercurea-Ciuc, Cluj, Zalău, Oradea, Timișoara, Buzău, Constanța, Pitești și București.
Îmi place să repet acest postulat, adeverit în zeci de concerte, necontestat de nimeni, Raul Kuşak este garanţia succesului oricărui eveniment la care participă!
Raul este vrăjitorul clapelor, spirit liber, pianist, compozitor, producător muzical, aranjor și interpret, muzician de studio pentru proiecte diverse ale unor artiști de renume, Nicu Alifantis, Alina Manole, Tudor Chirilă, Ștefan Bănică Jr., The ‘50′ s, Paula Selling, Dinu Olăraşu, Aievea, Iordache, Marta Hristea, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Jar, East Village, Iris, Maria Radu, Electric Brother sau pentru proiecte personale de jazz și blues în colaborare cu muzicieni binecunoscuţi: Vali Sir Blues Răcilă, Hanno Hoefer & Liviu Pop. Raul Kuşak a creat şi interpretat muzică de teatru cu sensibilitate şi consecvenţă. A lucrat cu regizorul Andrei Şerban în trei spectacole: Omul cel bun din Seciuan, 2014, Carousel, 2015 și Mult zgomot pentru nimic, 2018.
În ultima vreme, proiectul Bluescore a fost extrem de apreciat de fanii jazzului şi bluesului, atât pentru spontaineitatea interpretărilor, expresivitatea tehnică desăvârşită şi, nu în ultimul rând, adaptibilitatea la reacţia publicului. Niciun concert nu seamănă unul cu celălalt. Am fost prezent la multe show-uri Bluescore, pe scena de festival sau pe scena mică de club şi, de fiecare dată, personalităţile celor trei se îmbină armonios şi extrem de benefic pentru un spectacol de fuziune al bluesului şi jazzului cu alte stiluri muzicale.
Hanno Hoefer este muzicianul nepereche. În primul rând, simte ca nimeni altul ritmul și spiritul bluesului, leagă inteligent povestea în show-urile sale și știe să transmită auditoriului, cu sinceritate, cu modestie, cu profesionalism, armonia bluesului, selectând din zestrea sa bogată, acele laitmotive care au puterea de seducție, de persuasiune, captivând gustul fanilor de peste tot, cu invenții de fuziuni arhaice sau folclorice, nonconforme cu sunetele déjà-vu ale bluesului clasic sau modern. El a reușit prin această fericită alăturare, să creeze un Brand de renume internațional, Nightlosers, pentru care ar putea primi o minimă recunoaștere din partea autorităților”.
Chiar dacă, la prima vedere, n-am avea ce să mai spunen despre trio-ul de mai sus, noi tot o să vă spunem câte ceva.
Am fost prezentat lui Raul. Știa despre noi, scrisesem despre el și despre Hanno, dar nu știa de unde să ne ia. Nu facem parte din clasicii prezenți la toate.
Am asistat la ritualul aducerii Hammond-ului pe scenă. Am asistat la repetiții. L-am urmărit de la distanță pe Liviu Pop. Care a fost emoționat tot timpul. N-a putut să-și ascundă emoțiile nici pe scenă.
Se anunța un concert de mare clasă. Și chiar așa a fost. Timpul a așternut asupra lor o patină care se cheamă mare calitate. Se vede și în comportament. Emană profesionalism.
Repertoriul lor a cuprins, cum era și normal, și compoziții proprii. Pentru că au pregătit și un album. Six 21.
https://urbanbluesfest.ro/lansare-cd-six-21-bluescore/
Am ascultat și blues și jazz, sau blues-jazz sau jazz-blues. Sunt muzicieni care-și permit să le combine perfect. Ca iubitor de jazz în principal, m-am simțit împlinit ascultându-le exprimarea. Și conceptul orgă, tobe, chitară a fost unul interesant.
Cei trei crează o muzică care excede tiparelor, o muzică modernă, cu mult electric și culoare. Culoare pe care unele festivaluri nu o au pierzându-se mai mereu în nămolul Deltei. Lumea evoluează, muzica evoluează! Și atunci când evoluția o primești prin intermediul unor profesioniști, nu ai altceva de făcut decât să te bucuri.
V-am pregătit și noi o mică mostră la finalul articolului.
A fost un concert de mare clasă!
A fost un excepțional final de festival!
Iar pentru noi, ultima colaborare cu Urbanul. Să auzim numai de bine!
Cătălin Statie
0 Comentarii