Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

BLUESCORE. Urban Blues Fest Spring Edition 2023. La The PUB Universității

31 mai 2023 | Blues, Festivaluri, Jazz, Muzică electronică, Muzică în general | 0 comentarii

”Un trio formidabil, creat de bateristul american de origine română – Liviu Pop, celebrul nostru hammondist – Raul Kuşak şi excepţionalul chitarist şi vocalist Hanno Hoefer”.

Și să-l cităm pe Radu Lupașcu:

”Bluescore este un eveniment de blues, care a luat naştere la Clubul Țăranului din București, pe 8 aprilie 2015. Anul trecut, au realizat un solid circuit de cluburi, concertând în 14 localități din România. Trio-ul a fost inițiat de bateristul american de origine română Liviu Pop. Alături de Liviu au pornit la drum Raul Kușak și Hanno Hoefer, binecunoscuți profesioniști de jam- session, care fac deliciul iubitorilor de blues și jazz și ai altor fuziuni născute spontan pe scena de concert. Liviu Pop are o bogată experiență concertistică în New England, Statele Unite, el a cântat cu foarte mulți muzicieni ai scenei de blues americane, pe unii dintre ei i-a însoțit la concertele de la Sighișoara Blues Fest, Suceava Blues Fest, Focșani Blues Fest etc. Să amintesc „câteva“ nume, binecunoscute fanilor bluesului de la noi: Hubert Sumlin, Sam Lay, Lucky Peterson, Debbie Davies, Lil’ Dave Thompson, Toni Lynn Washington, Chris Tofield, Diane Blue, Ruben Wilson, Bruce Katz, Mighty Sam McClain, Roomful Of Blues, Studebaker John, Murali Coryell, Slam Allen, Kal David, Chris O’Leary Band, Matt Schofield, Petey Hop, Saskia Laroo, Bill Harris, Amy Bowles, Nick Bariluk, Warren Byrd, Chris McDermott. O carte de vizită impresionantă și un groove unic în România.

Sunetul vechii orgi Hammond conferă show-urilor Bluescore o rezonanță deosebită. Pe de o parte, el aduce aminte de anii ’60 și experimentele psihedelice de tip Keith Emerson, Jon Lord sau Ken Hensley, iar, pe de altă parte, ne poartă în viitor, într-un melanj sonor futuristic, o inteligentă fuziune a bluesului și jazzului cu tot ce știm sau nu știm din stilurile cunoscute până acum. Creațiile armonice ale lui Raul Kușak pe orga Hammond sunt acte culturale de certă valoare interpretativă. Înainte de Bluescore, Liviu Pop și Raul Kușak au inițiat un proiect foarte interesant, numit Urban Unit, un bogat și complex amestec sonor de sinteză, care a îmbinat armonios diverse zone stilistice, de la jazz clasic, electric, până la cel experimental (electric funk – jazz / groove – jazz / world). Urban Unit a debutat în anul 2010 și, vreme de 5 ani, acest recital a fost deosebit de popular printre iubitorii jazzului și bluesului. Duoul Kusak- Pop a participat cu mare succes la importante festivaluri de blues și jazz (Sighișoara, București, Galați, Șimleul Silvaniei, Budapesta etc.) și, de asemeni, au realizat un turneu național ce-a cuprins orașele: Sibiu, Brașov, Târgu Mureș, Miercurea-Ciuc, Cluj, Zalău, Oradea, Timișoara, Buzău, Constanța, Pitești și București.

Îmi place să repet acest postulat, adeverit în zeci de concerte, necontestat de nimeni, Raul Kuşak este garanţia succesului oricărui eveniment la care participă!

Raul este vrăjitorul clapelor, spirit liber, pianist, compozitor, producător muzical, aranjor și interpret, muzician de studio pentru proiecte diverse ale unor artiști de renume, Nicu Alifantis, Alina Manole, Tudor Chirilă, Ștefan Bănică Jr., The ‘50′ s, Paula Selling, Dinu Olăraşu, Aievea, Iordache, Marta Hristea, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Jar, East Village, Iris, Maria Radu, Electric Brother sau pentru proiecte personale de jazz și blues în colaborare cu muzicieni binecunoscuţi: Vali Sir Blues Răcilă, Hanno Hoefer & Liviu Pop. Raul Kuşak a creat şi interpretat muzică de teatru cu sensibilitate şi consecvenţă. A lucrat cu regizorul Andrei Şerban în trei spectacole: Omul cel bun din Seciuan, 2014, Carousel, 2015 și Mult zgomot pentru nimic, 2018.

În ultima vreme, proiectul Bluescore a fost extrem de apreciat de fanii jazzului şi bluesului, atât pentru spontaineitatea interpretărilor, expresivitatea tehnică desăvârşită şi, nu în ultimul rând, adaptibilitatea la reacţia publicului. Niciun concert nu seamănă unul cu celălalt. Am fost prezent la multe show-uri Bluescore, pe scena de festival sau pe scena mică de club şi, de fiecare dată, personalităţile celor trei se îmbină armonios şi extrem de benefic pentru un spectacol de fuziune al bluesului şi jazzului cu alte stiluri muzicale.

Hanno Hoefer este muzicianul nepereche. În primul rând, simte ca nimeni altul ritmul și spiritul bluesului, leagă inteligent povestea în show-urile sale și știe să transmită auditoriului, cu sinceritate, cu modestie, cu profesionalism, armonia bluesului, selectând din zestrea sa bogată, acele laitmotive care au puterea de seducție, de persuasiune, captivând gustul fanilor de peste tot, cu invenții de fuziuni arhaice sau folclorice, nonconforme cu sunetele déjà-vu ale bluesului clasic sau modern. El a reușit prin această fericită alăturare, să creeze un Brand de renume internațional, Nightlosers, pentru care ar putea primi o minimă recunoaștere din partea autorităților”.

Chiar dacă, la prima vedere, n-am avea ce să mai spunen despre trio-ul de mai sus, noi tot o să vă spunem câte ceva.

Am fost prezentat lui Raul. Știa despre noi, scrisesem despre el și despre Hanno, dar nu știa de unde să ne ia. Nu facem parte din clasicii prezenți la toate.

Am asistat la ritualul aducerii Hammond-ului pe scenă. Am asistat la repetiții. L-am urmărit de la distanță pe Liviu Pop. Care a fost emoționat tot timpul. N-a putut să-și ascundă emoțiile nici pe scenă.

Se anunța un concert de mare clasă. Și chiar așa a fost. Timpul a așternut asupra lor o patină care se cheamă mare calitate. Se vede și în comportament. Emană profesionalism.

Repertoriul lor a cuprins, cum era și normal, și compoziții proprii. Pentru că au pregătit și un album. Six 21.

https://urbanbluesfest.ro/lansare-cd-six-21-bluescore/

Am ascultat și blues și jazz, sau blues-jazz sau jazz-blues. Sunt muzicieni care-și permit să le combine perfect. Ca iubitor de jazz în principal, m-am simțit împlinit ascultându-le exprimarea. Și conceptul orgă, tobe, chitară a fost unul interesant.

Cei trei crează o muzică care excede tiparelor, o muzică modernă, cu mult electric și culoare. Culoare pe care unele festivaluri nu o au pierzându-se mai mereu în nămolul Deltei. Lumea evoluează, muzica evoluează! Și atunci când evoluția o primești prin intermediul unor profesioniști, nu ai altceva de făcut decât să te bucuri.

V-am pregătit și noi o mică mostră la finalul articolului.

A fost un concert de mare clasă!

A fost un excepțional final de festival!

Iar pentru noi, ultima colaborare cu Urbanul. Să auzim numai de bine!

Cătălin Statie


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

În perioada 6,7 octombrie 2023, în Grădina de La Ingineri se va desfășura prima ediție a Festivalului Folk din Tei ...
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

Există comunități rupte de lume, în care semnalul nu merge în fiecare zi. Sau poate că nu a mers niciodată ...
PSYCHOSOUND FEST 2023. Festival de muzică Metal. La Quantic

PSYCHOSOUND FEST 2023. Festival de muzică Metal. L...

https://contacteculturale.ro/  și  https://thrashmetal.ro/  invită @toată lumea Rock, bere, haleală, gagici, balauri, casete, cd-uri, tricouri și alte textile. Hai la Psychosounds Fest ...

Jazz în Zadar. Zadar Bar

Eveniment găzduit de Zadar Bar şi Victor Hariton Zadar Bar Jazz în Zadar Un cântăreț de jazz merge la doctor. Medicul îi spune că mai are de...

Amity Cantus. La Ingineri

Vineri 25 august 2023 ora 19,30 urc[ pe scena Gr[dinii Ingineri în premieră: Amity Cantus! Intrarea este gratuită!...

Florian Lungu. Rezonanţe estivale: FESTIVAL PE LITORAL

Florian Lungu. Rezonanţe estivale: FESTIVAL PE LIT...

Cu o mică întârziere recenzăm la început de spaţiu temporal autumnal un eveniment muzical al celui dintâi weekend din luna ...
Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

În perioada 6,7 octombrie 2023, în Grădina de La Ingineri se va desfășura prima ediție a Festivalului Folk din Tei ...
Trupa The Story. Povestea unor tinere talente

Trupa The Story. Povestea unor tinere talente

Nota redacției: Ne place să promovăm tinere talente. Le spunem că trebuie să studieze. Să urce pe scene. Să muncească ...
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

Există comunități rupte de lume, în care semnalul nu merge în fiecare zi. Sau poate că nu a mers niciodată ...
Panorama Blues & Wine 2023. Dusty Ride în concert

Panorama Blues & Wine 2023. Dusty Ride în con...

Ne-am reîntâlnit cu cei de la Dusty Ride la Ghelari la festival. De data asta nu i-am privit doar cum ...
FIRMA în concert la The PUB Universității. Alternativ

FIRMA în concert la The PUB Universității. Alterna...

Multă agitație la The PUB Universității. Sunt așteptați foarte mulți fani. Vin valuri, valuri. La intrare primesc un mic cadou ...
Să descifrăm genuri muzicale. O scurtă descriere Synthwave

Să descifrăm genuri muzicale. O scurtă descriere S...

Synthwave (numit și outrun, retrowave sau futuresynth) este un microgen de muzică electronică care se bazează în principal pe muzica ...
Deva Jazz Fest. Al doilea concert matinal. Jazz lângă țâșnitoare

Deva Jazz Fest. Al doilea concert matinal. Jazz lâ...

Ce poate fi mai atrăgător decât să-ți savurezi cafeaua într-un parc mare și frumos, în atmosfera unui festival și să ...
Hora Lupilor Albi. Prezentare de carte. Marius Viorel și Gabriel Dinu

Hora Lupilor Albi. Prezentare de carte. Marius Vio...

La final, poetul șI scriitorul Marius Viorel și un prieten mai nou al cenaclului, poetul și scriitorul Gabriel Dinu, au ...
Sibiu Blues Nights. Interviu cu The Groovy Bastards. Să fie altfel...

Sibiu Blues Nights. Interviu cu The Groovy Bastard...

Bastard, groaznic...și am putea să traducem în mai multe feluri. Le-am luat un interviu, nu știu dacă le-a mai luat ...
Panorama Blues & Wine. Blues de reglaj. Mike, Rareș & Vali

Panorama Blues & Wine. Blues de reglaj. Mike,...

Suntem la Ghelari la Festival. Unii muncesc. Reglează sunetul. Așa că ne-am gândit să-i arătăm la muncă pe Rareș Totu, ...
Cum a fost la PIATRA NEAMȚ: NELU LAZAR - Lansare Carte și Turneu Folk-Rock 2023 (5/7)

Cum a fost la PIATRA NEAMȚ: NELU LAZAR – Lan...

Între 26-31 Martie 2023, Nelu Lazar a organizat și susținut un turneu de lansare de carte și album de muzică ...
Cornel Marin Chiorean. FRANK HERBERT. DUNE

Cornel Marin Chiorean. FRANK HERBERT. DUNE

FRANK HERBERT - DUNE - Ăsta-i marele scriitor pe care tăt timpu l-am bănuit că are un vierme la cap Care-i producea mirodenie ...
Deva Jazz Fest 2023. Jeb Patton Trio. Ne-am reîntors la clasic

Deva Jazz Fest 2023. Jeb Patton Trio. Ne-am reînto...

Aveam nevoie de o resetare. De întoarcere la clasic. Undeva percepția valorilor s-a amestecat, așa că o revenire la jazzul ...
A fost iar Zob în recital. La The PUB Universității. Și mișcă, dansează, pozează și postează

A fost iar Zob în recital. La The PUB Universități...

Era păcat să nu consemnăm un așa recital ZOB. O trupă cu mult tupeu. Vă lovim cu niște versuri autoportret, ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.