Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Interviurile lui Mike la “Cântece fără granițe”. O conexiune Româno-Franco-Americană de JAZZ

26 mai 2023 | Artă nonconformistă, Interviuri, Jazz, Muzică în general | 0 comentarii

SONGS WITHOUT BORDERS

Lucian Ban, Sarah Murcia, Mat Maneri

O conexiune Româno-Franco-Americană de JAZZ – Evenimentul fiind sprijinit de Institutul Francez, Ambasada SUA la București și Orange.

În data de 17 Mai, deși aveam o invitație dublă la concertul WASP ce avea loc la Arenele Romane, am ajuns la Institutul Francez unde, în curtea interioara a instututului, m-am întâlnit cu o veche cunoștință. Prieten în devenire, domnul Lucian Boariu la eveniment mi-a pus la dispoziție un email retransmis din partea Biancăi, cu descrierea evenimentului . Primirea tuturor participantilor la eveniment a fost caldă și cordială iar Bianca Boitan-Rusu a avut grijă ca toți cei care au venit la eveniment să fie primiți cu salutări și invitații să intre în sală.
A fost a treia oară în viață când am participat la un concert de muzică contemporană, deși la acest eveniment aveam să experimentez atât muzica contemporană, Jazz, Folclor Românesc vechi și autentic, cât și teme cu muzică de film, toate îmbinate într-un stil aparte.

La invitația pianistului româno-american de jazz Lucian Ban, prin conceptul “Songs Without Borders”, s-au reunit trei muzicieni renumiți din trei culturi diferite – română, franceză și americană.

“Cântece fără frontieră”, concert concept ce a avut loc în sala Elvire Popesco din incinta Institutului Francez, a oferit o seară de jazz  având ca protagoniști pe Sara Murcia (contra bass), Lucian Ban (pian), Mat Maneri (violă). Muzicieni din trei țări diferite, fiecare cu un impresionant istoric muzical, proiectul a prezentat în premieră în fața publicului românesc, a studenților la muzică și a pasionaților de jazz contemporan, un nou trio.

Inspirat din muzica populară românească veche, jazz și muzica de cameră europeană, unde libertatea din Jazz dar și temele muzicale cinematice s-au îmbinat atât ordonat cât și liber, într-o combinație unică între Folclor autentic, Free Jazz dar și cu iz de Jazz contemporan, totul împachetat cu o ingenuozitate remarcabilă, demnă de muzicieni de mare clasă.

Cei trei muzicieni au susținut deasemenea și un Masterclass în aceeași zi la Universitatea Națională de Muzică cu tema “Rolul tematicilor prestabilite în procesul compoziției colective”.

Muzica jazz pune accentul pe improvizație și valorile fundamentale ale cunostintelor muzicale și tehnicilor dobândite, având capacitatea unică de a proiecta imagini muzicale diverse într-un nou context, creând un limbaj universal îndrăgit atât de muzicieni cât și de publicul din întreaga lume.

După ce am “spionat” și am tras cu coada ochiului in CV-urile celor trei artiști, am aflat că fiecare dintre ei au colaborări impresionante cu diverși artiști, înregistrări în studiouri în mai multe țări dar și mari concerte în cadrul unor mari festivaluri de profil.

Având un lung istoric muzical împreună, Lucian Ban și Mat Maneri sunt renumiți la nivel internațional pentru felul în care îmbină folkul transilvănean și improvizația, muzica clasică europeană a secolului XX cu jazzul și pentru stilul modern în care abordează jazzul cameral.

Mat Maneri și Lucian Ban au cântat împreună în 2009, în cadrul octetului Enesco Re-Imagined, creat pentru a celebra și a re-imagina cu mijloacele jazzului modern muzica celui mai mare compozitor român, George Enescu. Proiect preluat și mentionat de importante publicatii de Jazz și nu numai (Jazz Journalist Association, Jazz Times, The Guardian, UK). Considerat de Jazz Times un act de tribut, dar și de transformare, Transylvanian Folk Songs a urcat rapid în topuri precum Billboard, European Jazz Media Charts sau Balkan World Music Charts.

Sarah Murcia este considerată una dintre cele mai importante contrabasiste și compozitoare de jazz contemporan din Franța, o muziciană care a lucrat cu o serie impresionantă de muzicieni de jazz francezi și internaționali.

Atat în deschiderea concertului cât și la finalul acestuia, artistii au subliniat ca intenționat NU au vrut să repete și nici să studieze parțile și piesele ce formau repertoriul din acea seară, deoarece și-au dorit foarte mult să surprinda autenticitatea, tehnica, inspirația de moment cât și “sufletul” întregii exprimări muzicale.

La sesiunea de Q&A (Întrebari și Răspunsuri) mă așteptam să rămână mai multă lume în sală deoarece acela este momentul când poți cunoaște cu adevarat un artist și ca om nu doar de pe scenă, ca muzician. La concertele mari se dau bani grei ca să ai “Backstage Access” sau o sesiune de “Meet & Greet”.

Lucian, Sara și Mat la finalul concertului au avut amabilitatea de a avea o sesiune de întrebari și răspunsuri, majoritatea întrebărilor puse din sală fiind mai mult întrebări generale de genul: “”unde mai cântați?”, “ce proiecte de viitor aveți?”, întrebări frumoase și pertinente dealtfel. Am zis ca muzician fiind trebuie să întreb ceva legat de muzica și pentru ca discuția era atat de relaxată, prietenoasă, caldă și presarată cu glume am pus o întrebare care a avut un final foarte haios și neașteptat, final pe care nu l-a putut savura toata lumea deoarece ultima parte a răspunsului lui Mat a venit în privat, lucru care a și dus la împrietenirea mea cu el.

Întrebarea mea după ce m-am prezentat a sunat cam așa:

“Mă numesc Mike Vlahopol și reprezint Contacte Culturale, site de cultură din România. Cu siguranță sunteți muzicieni extraordinari și am o întrebare mai mult tehnică. Având în vedere că în piesele interpretate în această seara ați avut pasaje muzicale în care ați cântat parțial în afara armoniei dar și în afara tempo-ului, ați spune care este un gen muzical încadrat la categoria Jazz contemporan sau în zona de Free Jazz?”

Lui Mat Maneri i-a fost pasat microfonul repede într-un soi de glumă la care lumea a zâmbit, a preluat microfonul și a răspuns:

“Nu mai pot folosi etichete deoarece cu cât înaintez în vârstă cu atât mă îndepărtez de “contemporan” sau de “Beep Bop / Bebob” sau față de alte genuri sau subgenuri, care deasemena sunt importante pentru mine pentru că ele împreună alcătuiesc muzica. Nu știu, nu pot pune etichete. Free Jazz nu mai știu ce înseamnă, este cumva la fel pentru mine. Tot cea ce cântăm este din ce în ce mai greu de etichetat. Cu cât înaintezi în vârsta totul este legat doar de muzică și nu de etichete, despre modul cum împărtășim muzica, cum ne ascultăm unii pe alții, exprimând motive și idei muzicale, compunând în timp real pentru voi, așadar nu pot eticheta, nu pot gândi în acești termeni”.         

Lui Lucian cred că i-a plăcut întrebarea pentru că a luat esența întrebării puse de mine și a avut un dialog interesant cu publicul pornind de la înterebarea de bază.

Partea frumoasă din punctul meu de vedere a fost atunci când, la terminarea sesiunii de întrebări, am mers să-i salut pe cei trei oameni atât de frumoși iar Mat a avut bunavoința de a sta de vorbă preț de câteva minute cu mine concluzionând și finalizând întrebarea pusă de mine inițial.

Și pentru că discuția era atât de relaxată, prietenoasă, caldă și presarată cu glume am pus o întrebare care a avut un final foarte haios și neașteptat, final pe care nu l-a putut savura toată lumea deoarece ultima parte a răspunsului lui Mat a venit în privat. Acest lucru a dus la împrietenirea mea cu el.

Dupa ce ne-am strâns mâna și l-am felicitat, l-am întrebat zâmbind: “Am senzația că ai omis partea de întrebare care pe mine ca muzician mă interesa cel mai tare”.

“Care parte?”, zice Mat

“Cea cu cântatul anumitor părți în afara armoniei și a tempo-ului!”

Mat a început să râdă spunând: “Dacă mă apucam să încerc măcar să explic pubilcului ascultător ce înseamnă să cânți în afara armoniei și al tempo-ului nu mai plecam 2 săptămâni de aici, dar se vede că ești muzician”… eu nespunâdu-i că aș fi muzician.

“Da, sunt chitarist. Cânt blues și rock, am o trupă și tocmai am lansat un album acum aproape două luni”

“Se vede”, zice Mat…
“Mulțumesc de compliment, cred că am un soi de uniformă și de frizură, sau ceva”, zic în glumă, dupa care discuția a fost cât se poate de prietenoasă.

“Dar dacă tot nu îți plac atât de tare etichetele, de ce în această seară totuși, pe afiș ați trecut așa, generic, JAZZ? ”, moment în care Mat râde cu poftă și zice.

“Point taken, never thought of that” (Bună punctarea, nu m-am gândit la asta), și râde și mai tare…  n.r. (touché cum ar zice francezul sau “punct ochit, punct lovit” cum ar zice românul”)

“Voi scrie un articol despre această seară pe pagina site-ului Contacte Culturale pe care îl reprezint în această seară, te deranjează dacă în articol voi scrie și despre această a doua parte a întrebării la care ai avut bunavoința să răspunzi?”, întreb zâmbind.

“Nuu, e ok, bine-nțeles că poți scrie, vreau și eu să văd articolul când este gata”, a răspuns Mat cu prietenie, râzând. “Is gonna be fun” (va fi distractiv), a concluzionat.

În 2023, Mat Maneri și Lucian Ban vor lansa un nou album, Oedipe Redux, o abordare radicală a operei lui Oedip a lui George Enescu.

Concerte similare au mai avut loc și la Timișoara, respectiv Brașov.

Doresc să mulțumesc Biancăi Boitan-Rusu pentru invitație cât și lui Lucian Boariu pentru materialele puse la dispoziție… You Rock…. Ups..sorry, YOU JAZZ! …

Mike Vlahopol

 


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Labirintul de cianotipie Share, Tag or Dye Again ajunge pentru prima dată în Timișoara pe 8 iunie

Labirintul de cianotipie Share, Tag or Dye Again a...

Share, Tag or Dye Again, cea de-a doua iterație a proiectului derulat de Asociația Fotografică Allkimik în colaborare cu Asociația ...
Jimi El Laco & Friends debutează la Trocadero Blues Nights

Jimi El Laco & Friends debutează la Trocadero...

Luna florilor aduce un debut fulminant pentru iubitorii bluesului din Bucureşti! Jimi El Laco vine cu prietenii la The PUB ...
TEZA MEA DE DOCTORAT ÎN 180 SECUNDE. Competiție. Institutul Francez

TEZA MEA DE DOCTORAT ÎN 180 SECUNDE. Competiție. I...

TEZA MEA DE DOCTORAT ÎN 180 SECUNDE Direcția Europa Centrală şi Orientală a Agenției Universitare a Francofoniei şi Institutul Francez ...

DEVA JAZZ FEST 2023

Am ajuns la momentul la care vă putem anunța numele artistilor ce vor participa la Deva Jazz Fest 2023. Va fi o ediție spectaculoasă. Mai multe...

Sub zodia Mariei @ Sala Gloria

VINERI, 26 MAI 2023 LA 19:30 UTC+03 Eveniment găzduit de AmBilet.ro, Jezebel şi Maria Gheorghiu  Sala Gloria Bilete online...

Recreația Mare. La Ingineri Bistro

Sâmbătă 27 Mai 2023 ora 18 Grădina Ingineri va găzdui un eveniment cu multă Muzică organizat de Ateliere în Paragină! Întrarea este Gratuită...

Transilvania Bikers, Băile Cojocna. Ziua 2a

Transilvania Bikers, Băile Cojocna. Ziua 2a

Ziua de vineri s-a încheiat cu un concert susținut de trei trupe care au adunat oamenii de pe la mese ...
Florian Lungu. BEGA BLUES BAND 40

Florian Lungu. BEGA BLUES BAND 40

Patru decenii de existenţă şi activitate neîntreruptă – iată o performanţă cu care doar puţine colective muzicale autohtone s-ar putea ...
Transilvania Bikers, Băile Cojocna.  Ultimele pregătiri înainte de începerea festului.

Transilvania Bikers, Băile Cojocna. Ultimele preg...

Transilvania Bikers, Băile Cojocna. Ultimele pregătiri înainte de începerea festului. Vremea-i bună, corturile și rulotele încep să apară ușor ușor ...
Cum a fost la IAȘI: NELU LAZAR - Lansare Carte și Turneu Folk-Rock 2023 (4/7)

Cum a fost la IAȘI: NELU LAZAR – Lansare Car...

Între 26-31 Martie 2023, Nelu Lazar a organizat și susținut un turneu de lansare de carte și album de muzică ...
Transilvania Bikers se pornește mâine. Comuna Cojocna, județul Cluj. Contacte Culturale este Partener Media

Transilvania Bikers se pornește mâine. Comuna Cojo...

Transilvania Bikers se află la a 25-a ediție și ar fi fost mai multe dacă pandemia nu ne ținea departe ...
Mihai Pâlșu. Libertatea de Exprimare prin Artă. Avancronică

Mihai Pâlșu. Libertatea de Exprimare prin Artă. Av...

Mihai Pâlșu este o personalitate. Îi urmăresc activitatea editorialistică de foarte mult timp. I-am urmărit și emisiunile de la televiziune ...
BLUESCORE. Urban Blues Fest Spring Edition 2023. La The PUB Universității

BLUESCORE. Urban Blues Fest Spring Edition 2023. L...

”Un trio formidabil, creat de bateristul american de origine română - Liviu Pop, celebrul nostru hammondist - Raul Kuşak şi ...
Jimi El Laco & Friends debutează la Trocadero Blues Nights

Jimi El Laco & Friends debutează la Trocadero...

Luna florilor aduce un debut fulminant pentru iubitorii bluesului din Bucureşti! Jimi El Laco vine cu prietenii la The PUB ...
TEZA MEA DE DOCTORAT ÎN 180 SECUNDE. Competiție. Institutul Francez

TEZA MEA DE DOCTORAT ÎN 180 SECUNDE. Competiție. I...

TEZA MEA DE DOCTORAT ÎN 180 SECUNDE Direcția Europa Centrală şi Orientală a Agenției Universitare a Francofoniei şi Institutul Francez ...
Un festival al ciocolatei în mijlocul Bucureștiului. Centrul Vechi

Un festival al ciocolatei în mijlocul Bucureștiulu...

Un festival al ciocolatei în mijlocul Bucureștiului? În Centrul Vechi? De ce nu! Prima ediție a celui mai mare festival ...
Cornel Marin Chiorean. Nuduri din mers. Cafeaua de dimi

Cornel Marin Chiorean. Nuduri din mers. Cafeaua de...

NUDURI din mers - Cafeaua de dimi sau Cele trei gratii + încă una Nota redacției: Uimiți de succesul NUd-ului din articolul anterior ...
Marcian Petrescu în concert. Special Edition Blues Sextet. Blues = Truth. La The PUB Universității

Marcian Petrescu în concert. Special Edition Blues...

Concertul din data de 25 mai 2023 a avut loc în următoarea formulă: Marcian Petrescu, muzicuță și voce Mihai Tacoi, ...
DEVA JAZZ FEST 2023

DEVA JAZZ FEST 2023

Am ajuns la momentul la care vă putem anunța numele artistilor ce vor participa la Deva Jazz Fest 2023. Va ...
Sorin Romanescu și E Jak Neumann. La Ingineri

Sorin Romanescu și E Jak Neumann. La Ingineri

MIERCURI, 31 MAI 2023 LA 19:30 Eveniment găzduit de La Ingineri Bistro Miercuri 31 Mai 2023 ora 19,30 pe scena Grădinii ...
Grupul ZORI. Călător între două lumi. LIVE în Sufragerie

Grupul ZORI. Călător între două lumi. LIVE în Sufr...

MÂINE LA 19:30 Eveniment găzduit de True Club Grupul ZORI și-a făcut debutul oficial în anul 2022, în cadrul Festivalul Național ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.