Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Cum a fost la UNGHENI: NELU LAZAR – Lansare Carte și Turneu Folk-Rock 2023 (3/7)

4 mai 2023 | Folk, Lansare de carte, Lansare disc, Poezie, Rock | 0 comentarii

Între 26-31 Martie 2023, Nelu Lazar a organizat și susținut un turneu de lansare de carte și album de muzică cu opera folk, cu invitați oameni de literatură și artiști muzicieni, în 7 localități din România și Republica Moldova: Brașov 26.3, Galați 27.3, Ungheni 28.3, Iași 28.3, Piatra Neamț 29.3, Bistrița 30.3, București 31.3.

Locația 3 din 7 din turneu:

Ungheni, 28 Martie 2023

Nelu Lazar – Lansare Carte și Turneu Folk-Rock

Comandă pentru tine, sau dăruiește cuiva, cartea lui Nelu Lazar:

https://www.nelulazar.com/books/dvdd

 Ascultă opera folk a lui Nelu Lazar:

https://album.link/nelu-lazar-dvdd-dvdd

După Brașov și Galați, turneul lui Nelu Lazar a continuat la Ungheni – prima din cele două locații cu spectacole din turneu planificate în 28 Martie 2023.

La Ungheni, Republica Moldova, s-a întâmplat ceva super magic – un spectacol de o frumusețe și emoție aparte – despre care s-a scris și în ziarul local “Unghiul” -, spectacol organizat în cea mai mare parte, și în cel mai mic amănunt, cu mare drag și grijă, de Centrul Cultural Multifuncțional “Regina Maria” din Ungheni și Aliona Leșanu.

Aliona Leșanu a fost sufletul organizării evenimentului de la Ungheni din cadrul turneului lui Nelu Lazar. Aliona este directoarea Centrului Cultural Multifuncțional “Regina Maria”, consilier de dezvoltare personală, terapeut prin artă, actriță, regizoare, cantautoare de muzică folk, și fondatoarea și îndrumătoarea Grupului de Chitariști Juniori “UnFolk”

Evenimentul a început la Ungheni cu o scurtă prezentare a scriitorului și muzicianului Nelu Lazar, pusă în scenă de Aliona Leșanu pe versuri de poezie din cartea lui Nelu Lazar, și acompaniată instrumental de Nelu și chitara lui transportată cu grijă peste mări și țări special cu ocazia acestui turneu-maraton.

Apoi, Nelu Lazar a trecut în revistă proiectele lui cultural-artistice adunate peste ani, și a povestit caldei audiențe ce participa la eveniment câteva istorisiri din viața lui de artist de ocazie. Nelu a amintit de faptul că înaintea turneului său din Martie 2023 nu mai urcase demult pe o scenă semnificativă ca să cânte folk (de mai bine de 20 de ani, de la începutul anilor 2000 când încă activa cu grupul Taine Folk pe care l-a cofondat în 1998 în Brașov împreună cu Romell Alaman și Gena Lazar) și de asemenea a menționat faptul că nu mai cântase la Ungheni vreodată până în ziua acestui eveniment.

Nelu Lazar a cântat pentru audiență compoziții proprii din albumul său “din vremuri de departe, din vremuri de demult” – cântece ca “urcare coborândă”, “o zi”, “cântec din templul sfânt”, “cântec pribeag”, “colind bradului”, “izvoare” etc. – precum și o melodie deosebită pe care Nelu a scris-o în 22 Decembrie 1999 cu gândul la evenimentele din 1989 și pe care a publicat-o abia în 2021: “Oftat și Rugă” pe versuri traduse deja din limba română în limba engleză și în limba ucraineană, un cântec ce este publicat sub licență Creative Commons (CC BY-NC-SA) – adică oricine poate reorchestra și reînregistra cântecul, îi poate traduce versurile în orice limbă, și îl poate publica sau cânta oriunde în scop necomercial (găsește mai multe detalii pe canalul de YouTube al lui Nelu Lazar – youtube.com/@NeluLazarOfficial).

Aliona Leșanu a fost invitata lui Nelu Lazar la momentele artistice, și a cântat compoziții proprii de pe albumul ei “Revenire” – cântece ca “Om Bun”, “Lume” etc., încântând audiența cu vocea ei vastă și profundă și cu versurile încurajatoare ce îndeamnă pe toți oamenii să fie mai buni și mai înțelegători unii cu alții. Aliona a mai cântat și alături de Grupul de Chitariști Juniori “UnFolk” pe care îl coordonează.

Spre finalul spectacolului, Nelu Lazar a dăruit oamenilor prezenți la eveniment volumul de versuri “din vremuri de departe, din vremuri de demult” pus la dispoziție pentru participanții la întreg acest turneu prin amabilitatea echipei Editurii Coresi din București – Michiela Poenaru, Vasile Poenaru și Gina Micloș.

În încheierea evenimentului, Nelu Lazar a fost foarte plăcut surprins de către organizatori atunci când aceștia i-au înmânat o serie de diplome de gratitudine și obiecte de artă semnificative pentru relația de prietenie și fraternitate care s-a amplificat cu ocazia organizării acestui eveniment din turneu, la Ungheni:

  • Diplomă de Gratitudine, acordată lui Nelu Lazar de către Alexandru Ambos, primarul municipiului Ungheni, Republica Moldova;
  • Diplomă de Gratitudine, acordată lui Nelu Lazar de către Vadim Pîslaru din partea Consiliului Raional Ungheni, Republica Moldova – Secția Cultură și Turism;
  • Diplomă acordată lui Nelu Lazar de către Aliona Leșanu, directoarea Centrului Cultural Multifuncțional “Regina Maria” din Ungheni, Republica Moldova;
  • Un tablou simbolic (reprezentând Podul feroviar Eiffel de peste Prut ce leagă Republica Moldova de România), tablou pictat de o foarte talentată elevă a profesoarei Zinovia Burlacu de la Școala de Arte Plastice “Raisa Cojocaru” din Ungheni, Republica Moldova.

Mai multe amănunte inedite de la popasul turneului lui Nelu Lazar la Ungheni vor fi publicate în filmul documentar “din vremuri de departe, din vremuri de demult – Filmul Poveștii Visate Cândva” ce va fi produs de Nelu Lazar în curând.

Iată alte câteva fotografii de la acest eveniment:

Diplomele și simbolurile primite de Nelu Lazar la Ungheni, așezate la loc de cinste în
studioul de înregistrări al lui Nelu Lazar – Nehloo Productions:

De la stânga la dreapta: Viorica Său (președinta Grupului de Inițiativă Locală “Vasilica”), Alexandru Ambos (primarul municipiului Ungheni), Nelu Lazar (cantautor și scriitor, în turneu de lansare de carte și album folk prin România și Republica Moldova), Aliona Leșanu (organizatoarea evenimentului local și directoarea Centrului Cultural Multifuncțional “Regina Maria” din Ungheni), Zinovia Burlacu (profesoară la Școala de Arte Plastice “Raisa Cojocaru” din Ungheni), Vadim Pîslaru (șef al Secției Cultură și Turism din cadrul Consiliului Raional Ungheni):

Aliona Leșanu

facebook.com/profile.php?id=100077637067262

Ungheni, Republica Moldova, marți 28 Martie 2023, la spectacolul lui Nelu Lazar de lansare de carte și album operă folk – “din vremuri de departe, din vremuri de demult”:

Nelu Lazar

www.nelulazar.com

Ungheni, Republica Moldova, marți 28 Martie 2023, la spectacolul lui Nelu Lazar de lansare de carte și album operă folk – “din vremuri de departe, din vremuri de demult”:

Despre turneul Nelu Lazar în România și Republica Moldova

Nelu Lazar a activat în lumea muzicii folk și rock și a cântecelor de munte în anii studenției lui în Brașov la sfârșitul anilor ’90, dar apoi vreme de mai bine de 20 de ani și-a concentrat atenția pe alte activități de inginerie, voluntariat și inițiative în programe și evenimente de educație, business, antreprenoriat. Începând cu anul 2020, Nelu a reunit trupele sale folk (Taine Folk) și rock (Mirror’97) pe care le-a co-înființat în anii ’90 și a început să producă și să publice creațiile lor vechi și noi. Proiectul solo Nelu Lazar este un proiect separat care include publicări de cărți și volume de versuri, concerte și podcast, albume folk-rock și opere folk-rock pe care Nelu le-a creat peste ani. În 2023, parte din activitatea solo, Nelu Lazar a publicat primul său volum de versuri în limba română – “din vremuri de departe, din vremuri de demult” ce a apărut într-o primă ediție la Editura Coresi în 26 Martie 2023, precum și un dublu-album cu același titlu “din vremuri de departe, din vremuri de demult” – o operă folk cu 14 cântece în două acte ce prezintă și descrie trăirile și simțirile unui personaj în timp ce acesta se îndrăgostește treptat.

Nelu Lazar pregătește un film documentar colaborativ cu scenariști și oameni de film din România și diaspora, care să scoată în evidență fenomenul folk-rock pe care l-au creat împreună cu artiștii invitați. Iată ce spune Nelu Lazar despre turneu și despre filmul documentar planificat: “Turneu 2023 ‘din vremuri de departe, din vremuri de demult’ (partea întâi)… 2 țări… România și Republica Moldova… 8 locații… 6 zile… 25 de ore de condus 1540 km / 956 mi… zeci de ore de spectacol… zeci de oameni de cultură și artiști invitați… sute de prieteni… sute de cărți dăruite… câteva ore la radio… mii de cuvinte în presă și online… sute de fotografii și video… 1 carte / volum de versuri cu 150 de pagini… 1 dublu-album / operă folk cu 14 cântece în 2 acte… alte țări și locații în plan… doar începutul unei povești perpetue… Am ceva material de film documentar, pentru cine dorește să participe în continuare. Îmi doresc să continui să încurajez tinerii artiști să își urmeze visele, oricând și oricum cred ei de cuviință, dar înainte să fie prea târziu…” Stai aproape… “din vremuri de departe, din vremuri de demult – Filmul Poveștii Visate Cândva” un film colaborativ produs de Nelu Lazar.


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

În perioada 6,7 octombrie 2023, în Grădina de La Ingineri se va desfășura prima ediție a Festivalului Folk din Tei ...
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

Există comunități rupte de lume, în care semnalul nu merge în fiecare zi. Sau poate că nu a mers niciodată ...
PSYCHOSOUND FEST 2023. Festival de muzică Metal. La Quantic

PSYCHOSOUND FEST 2023. Festival de muzică Metal. L...

https://contacteculturale.ro/  și  https://thrashmetal.ro/  invită @toată lumea Rock, bere, haleală, gagici, balauri, casete, cd-uri, tricouri și alte textile. Hai la Psychosounds Fest ...

Jazz în Zadar. Zadar Bar

Eveniment găzduit de Zadar Bar şi Victor Hariton Zadar Bar Jazz în Zadar Un cântăreț de jazz merge la doctor. Medicul îi spune că mai are de...

Amity Cantus. La Ingineri

Vineri 25 august 2023 ora 19,30 urc[ pe scena Gr[dinii Ingineri în premieră: Amity Cantus! Intrarea este gratuită!...

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

În perioada 6,7 octombrie 2023, în Grădina de La Ingineri se va desfășura prima ediție a Festivalului Folk din Tei ...
Trupa The Story. Povestea unor tinere talente

Trupa The Story. Povestea unor tinere talente

Nota redacției: Ne place să promovăm tinere talente. Le spunem că trebuie să studieze. Să urce pe scene. Să muncească ...
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

Există comunități rupte de lume, în care semnalul nu merge în fiecare zi. Sau poate că nu a mers niciodată ...
Panorama Blues & Wine 2023. Dusty Ride în concert

Panorama Blues & Wine 2023. Dusty Ride în con...

Ne-am reîntâlnit cu cei de la Dusty Ride la Ghelari la festival. De data asta nu i-am privit doar cum ...
FIRMA în concert la The PUB Universității. Alternativ

FIRMA în concert la The PUB Universității. Alterna...

Multă agitație la The PUB Universității. Sunt așteptați foarte mulți fani. Vin valuri, valuri. La intrare primesc un mic cadou ...
Să descifrăm genuri muzicale. O scurtă descriere Synthwave

Să descifrăm genuri muzicale. O scurtă descriere S...

Synthwave (numit și outrun, retrowave sau futuresynth) este un microgen de muzică electronică care se bazează în principal pe muzica ...
Deva Jazz Fest. Al doilea concert matinal. Jazz lângă țâșnitoare

Deva Jazz Fest. Al doilea concert matinal. Jazz lâ...

Ce poate fi mai atrăgător decât să-ți savurezi cafeaua într-un parc mare și frumos, în atmosfera unui festival și să ...
Hora Lupilor Albi. Prezentare de carte. Marius Viorel și Gabriel Dinu

Hora Lupilor Albi. Prezentare de carte. Marius Vio...

La final, poetul șI scriitorul Marius Viorel și un prieten mai nou al cenaclului, poetul și scriitorul Gabriel Dinu, au ...
Sibiu Blues Nights. Interviu cu The Groovy Bastards. Să fie altfel...

Sibiu Blues Nights. Interviu cu The Groovy Bastard...

Bastard, groaznic...și am putea să traducem în mai multe feluri. Le-am luat un interviu, nu știu dacă le-a mai luat ...
Panorama Blues & Wine. Blues de reglaj. Mike, Rareș & Vali

Panorama Blues & Wine. Blues de reglaj. Mike,...

Suntem la Ghelari la Festival. Unii muncesc. Reglează sunetul. Așa că ne-am gândit să-i arătăm la muncă pe Rareș Totu, ...
Cum a fost la PIATRA NEAMȚ: NELU LAZAR - Lansare Carte și Turneu Folk-Rock 2023 (5/7)

Cum a fost la PIATRA NEAMȚ: NELU LAZAR – Lan...

Între 26-31 Martie 2023, Nelu Lazar a organizat și susținut un turneu de lansare de carte și album de muzică ...
Cornel Marin Chiorean. FRANK HERBERT. DUNE

Cornel Marin Chiorean. FRANK HERBERT. DUNE

FRANK HERBERT - DUNE - Ăsta-i marele scriitor pe care tăt timpu l-am bănuit că are un vierme la cap Care-i producea mirodenie ...
Deva Jazz Fest 2023. Jeb Patton Trio. Ne-am reîntors la clasic

Deva Jazz Fest 2023. Jeb Patton Trio. Ne-am reînto...

Aveam nevoie de o resetare. De întoarcere la clasic. Undeva percepția valorilor s-a amestecat, așa că o revenire la jazzul ...
A fost iar Zob în recital. La The PUB Universității. Și mișcă, dansează, pozează și postează

A fost iar Zob în recital. La The PUB Universități...

Era păcat să nu consemnăm un așa recital ZOB. O trupă cu mult tupeu. Vă lovim cu niște versuri autoportret, ...
Autobuzul cu JAZZ. O modalitate de promovare inedită pentru festivalul Deva Jazz Fest 2023!

Autobuzul cu JAZZ. O modalitate de promovare inedi...

Nota redacției: Înainte de sosirea noastră la Deva Jazz Fest 2023 în oraș a avut loc un eveniment ce a ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.