Acum aproape doi ani de zile am mers acasă la Radu Lupașcu pentru un interviu cu și despre Radu Lupașcu și http://www.artasunetelor.ro/
Discutam, printre altele, despre trecerea jazz-ului în underground, despre dispariția marilor big-band-uri de altădată din jazz-ul românesc și în mod specific despre dispariția dixieland-ului din peisaj.
Jazzul nu a dispărut ca fenomen, au existat și există câțiva promotori ai genului. Unul dintre aceștia a dispărut dintre noi de curând. Alexandru Șipa. Care trebuia să colaboreze la o viitoare carte a lui Radu.
Dixielandul denumit și jazz tradițional sau jazz fierbinte este o combinație ivită în vatra prolifică New Orleans, născută din ragtime afro-american și muzica siciliană. O muzică antrenantă cântată de muzicieni albi. Și curând a devenit muzica preferată a mafiei americane.
La noi, fanfarele au preluat stilul și o mare parte a perioadei de după anii 90 numai în mediile militare puteai auzi așa ceva.
Dixielandul din anii 40 a prins foarte bine la noi și o mare perioadă după aceea mulți și renumiți compozitori români au scris muzică ce se preta acestui stil.
În rețeta Trocadero Blues Nights, Radu Lupașcu a introdus o seară de dixieland, cu o trupă românească de profil … DIXIT.
Ne-a atras imediat propunerea de a fi prezenți la concert și Parteneri Media.
Am dedicat acest articol stilului adus pe scenă și inițiativei salutare a lui Radu Lupașcu. Pentru că plăcerea de a asculta această trupă și acest stil de muzică este mare, dar rară în zilele noastre, vom dedica un articol atmosferei și spectacolului în sine. Clipul din subsolul articolului vă va dezvălui mai multe.
Articolul următor va fi dedicat trupei DIXIT.
La The PUB Universității serile au sare și piper, iar mâncarea de asemenea!
Stela Feldrihan, Cătălin Statie
0 Comentarii