Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Director Onorific: Radu Molnar

Cromică plastică Liliana Popa. Mihai Cătrună, grafician, pictor, ilustrator

15 noiembrie 2022 | Expoziții, Pictură, Poezie | 0 comentarii

Mihai Cătrună  este un estet înainte de toate. Grafician, pictor, ilustrator ce creează cu mintea, cu sufletul, căruia nu-i lipsește spontaneitatea, dorința continuă de a se juca, de a modifica, de a interveni….

L-am cunoscut pe artistul vizual Mihai Cătrună în urmă cu 4 ani la o serată literară.

Un excelent grafician, de un relevant dinamism constructiv, un pictor ce se supune cu detașare formei raționalizate neurmărind cu orice preț realismul. Mihai Cătrună este și un ilustrator ce creează cu mintea, cu sufletul, căruia nu-i lipsește spontaneitatea, dorința continuă de a se juca, de a modifica, de a interveni….M-a cucerit de îndată ce i-am răsfoit albumele descoperindu-i universul pictural. Dar mai întâi de toate are vocație de portretist.

Are inteligență artistică, are ordine, logică.

De la simple crochiuri, la schițe, la grafică și pictură se simte mîna sigură și fină de desenator înnăscut. Lucrările sale, în cărbune sau creion, laviuri sau ulei pe pânză, au reușit să prindă sclipirea din ochii personajului, atitudinea, contextul.

Linear, colorist, se joacă între academism, tradiționalism și modernism, obținînd uneori sinteze.

Pare preocupat de oamenii din jurul său, de personajul pe care dorește să-l redea în acea clipă.

Știe să surprindă din cîteva linii fizionomia unui personaj și să creeze una veridică sau iluzionară, dar și să redea atmosfera din jurul acestuia.

Adevărul uman surprins în diverse ipostaze se dezvăluie în lucrările sale. Unele portrete sunt academiste, ca pe vremea lui Aman și Grigorescu, altele amintesc de lucrările pictorilor Jean Alexandru Steriadi, Nicolae Dărăscu, Marius Bunescu, Gheorghe Petrașcu ,sau chiar Pallady. Altele sunt realiste, realizate fără sau după model.

Ma întreb care ar fi preferatul pictor al lui Mihai Cătrună ?

Portrete de aparat, capete de expresie, portrete de societate….

Uneori portretistul transcende imaginea indivudului particular pentru că portretul înseamnă și mesaj, și forță de impact. Portretele mondene au avut și vor continua să aibă o mare importanță în creația fiecărui pictor. Portretul monden are și la Mihai Cătruna caracterul cosmopolit al clientelei dar reprezentarea, conceperea este de multe ori între realitate și ideeal.

Am fost plăcut surprinsă când în astfel de “mondene” am regăsit aranjarea părului desenată în stilui lui Leonardo de Vinci, mă refer la desenele în care Leonardo folosea drept model turbionul de apă, la firele de iarbă răsucite…

Asemănarea cu “personajul model” e învăluită într-un mister….

Și totuși rămâne un surrealist. E un surarealism tîrziu, nu ca la Dalli, eu îl așez aproape de Bălașa. Sorin Bălașa devenise clasic înainte de a împlini 40 de ani și a rămas înfășurat în mitul său propriu până la sfârșit !

Mihai Cătrună se joacă cum vrea, trece de la portretul clasic cu tușe sigure la un ușor pointilism, la genul poupe. A realizat lucrări ce se repetă la nesfârșit în oglindă, torsuri de femei, fie sub un menhir, fie sub un portic, pe malul mării, sau la răsărit de soare, creează chiar și un templu al cariatidelor… cele 4 cariatide aducînd anotimpurile, fascinînd ca în jocul de șah, pe tabla căruia personaje joacă propriul joc, al vieții lor, al întîmplării, jocul vieții…

Preferatul meu este “Enescu stelar” din care răzbate geniul…

Teme recurente în creația unui artist.

Unele decodate, altele nu… “Floare albastră”, în care pe chipul lui Eminescu popsește chiar o floare albastră ce pare să zboare mai apoi mai departe… “Geniu pustiu”,” Mortua est”, “La mormântul lui Aaron Pumnul”, primele poezii scrise Eminescu sunt ilustrate ușor abstract, dar bine interpretat. În “Copacul cunoașterii” se joacă, precum Arcimboldo, și creează chipuri…din copaci și păsări.

Dovadă că stăpânește desenul este faptul că s-a încumetat să folosească metoda “fai leiner” (un fel de rotring) unde greutatea constă în faptul că o linie o dată trasată nu o mai poți șterge.

Stăpânește și cunoașterea paradisiacă dar și pe cea luciferică, dar modernismul domniei sale stă sub semnul expresionismului, deci a exacerbării ideilor.

E un expresionism conștient.

Grafician, pictor, ilustrator. Aşa se recomandă Mihai Cătrună pe pagina sa personală, şi oricare privitor va fi de acord cu mine că este un artist plastic desăvârşit, cu un ochi bine format în ceea ce priveşte detaliile şi cu o mână la fel de bine formată, indiferent că lucrul asupra căruia se apleacă este grafică de carte sau de revistă sau pictură modernă/suprarealistă în ulei. Iar la imaginaţia şi talentul său se adaugă seriozitatea şi profesionalismul cu care tratează fiecare aspect în parte al lucrărilor pe care le realizează în mod impecabil.

Ceea ce nu scrie în mod direct în prezentarea acestuia, dar poate fi citit în fiecare dintre lucrările sale, este că e îndrăgostit în mod iremediabil de poezie şi mai ales de Eminescu, pe care l-a şi reprezentat grafic în diferite ipostaze în creaţia sa, tot acestuia dedicându-i şi numele uneia dintre revistele pe care le coordonează – “Eminesciana“, cea de-a doua revistă căreia îi poartă de grijă numindu-se “Pro Art”.

Că e îndrăgostit de poezie e un lucru ce nu poate fi pus la îndoială, mai ales dacă stai să îi priveşti lucrările – fiecare dintre acestea poartă, în fineţea liniilor, un vers ascuns, o rimă rafinată şi subtilă a sensibilităţii sale creatoare. Pentru Mihai grafica a căpătat şi capătă în permanenţă noi valenţe ale imaginii de dincolo de imagine, ale mesajului de dincolo de linie.

Liliana Popa, istoric de artă


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

În perioada 6,7 octombrie 2023, în Grădina de La Ingineri se va desfășura prima ediție a Festivalului Folk din Tei ...
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

Există comunități rupte de lume, în care semnalul nu merge în fiecare zi. Sau poate că nu a mers niciodată ...
PSYCHOSOUND FEST 2023. Festival de muzică Metal. La Quantic

PSYCHOSOUND FEST 2023. Festival de muzică Metal. L...

https://contacteculturale.ro/  și  https://thrashmetal.ro/  invită @toată lumea Rock, bere, haleală, gagici, balauri, casete, cd-uri, tricouri și alte textile. Hai la Psychosounds Fest ...

Jazz în Zadar. Zadar Bar

Eveniment găzduit de Zadar Bar şi Victor Hariton Zadar Bar Jazz în Zadar Un cântăreț de jazz merge la doctor. Medicul îi spune că mai are de...

Amity Cantus. La Ingineri

Vineri 25 august 2023 ora 19,30 urc[ pe scena Gr[dinii Ingineri în premieră: Amity Cantus! Intrarea este gratuită!...

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

Festivalul FOLK DIN TEI. Ediția 2023. La Ingineri

În perioada 6,7 octombrie 2023, în Grădina de La Ingineri se va desfășura prima ediție a Festivalului Folk din Tei ...
Trupa The Story. Povestea unor tinere talente

Trupa The Story. Povestea unor tinere talente

Nota redacției: Ne place să promovăm tinere talente. Le spunem că trebuie să studieze. Să urce pe scene. Să muncească ...
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan

Există comunități rupte de lume, în care semnalul nu merge în fiecare zi. Sau poate că nu a mers niciodată ...
Panorama Blues & Wine 2023. Dusty Ride în concert

Panorama Blues & Wine 2023. Dusty Ride în con...

Ne-am reîntâlnit cu cei de la Dusty Ride la Ghelari la festival. De data asta nu i-am privit doar cum ...
FIRMA în concert la The PUB Universității. Alternativ

FIRMA în concert la The PUB Universității. Alterna...

Multă agitație la The PUB Universității. Sunt așteptați foarte mulți fani. Vin valuri, valuri. La intrare primesc un mic cadou ...
Să descifrăm genuri muzicale. O scurtă descriere Synthwave

Să descifrăm genuri muzicale. O scurtă descriere S...

Synthwave (numit și outrun, retrowave sau futuresynth) este un microgen de muzică electronică care se bazează în principal pe muzica ...
Deva Jazz Fest. Al doilea concert matinal. Jazz lângă țâșnitoare

Deva Jazz Fest. Al doilea concert matinal. Jazz lâ...

Ce poate fi mai atrăgător decât să-ți savurezi cafeaua într-un parc mare și frumos, în atmosfera unui festival și să ...
Hora Lupilor Albi. Prezentare de carte. Marius Viorel și Gabriel Dinu

Hora Lupilor Albi. Prezentare de carte. Marius Vio...

La final, poetul șI scriitorul Marius Viorel și un prieten mai nou al cenaclului, poetul și scriitorul Gabriel Dinu, au ...
Sibiu Blues Nights. Interviu cu The Groovy Bastards. Să fie altfel...

Sibiu Blues Nights. Interviu cu The Groovy Bastard...

Bastard, groaznic...și am putea să traducem în mai multe feluri. Le-am luat un interviu, nu știu dacă le-a mai luat ...
Panorama Blues & Wine. Blues de reglaj. Mike, Rareș & Vali

Panorama Blues & Wine. Blues de reglaj. Mike,...

Suntem la Ghelari la Festival. Unii muncesc. Reglează sunetul. Așa că ne-am gândit să-i arătăm la muncă pe Rareș Totu, ...
Cum a fost la PIATRA NEAMȚ: NELU LAZAR - Lansare Carte și Turneu Folk-Rock 2023 (5/7)

Cum a fost la PIATRA NEAMȚ: NELU LAZAR – Lan...

Între 26-31 Martie 2023, Nelu Lazar a organizat și susținut un turneu de lansare de carte și album de muzică ...
Cornel Marin Chiorean. FRANK HERBERT. DUNE

Cornel Marin Chiorean. FRANK HERBERT. DUNE

FRANK HERBERT - DUNE - Ăsta-i marele scriitor pe care tăt timpu l-am bănuit că are un vierme la cap Care-i producea mirodenie ...
Deva Jazz Fest 2023. Jeb Patton Trio. Ne-am reîntors la clasic

Deva Jazz Fest 2023. Jeb Patton Trio. Ne-am reînto...

Aveam nevoie de o resetare. De întoarcere la clasic. Undeva percepția valorilor s-a amestecat, așa că o revenire la jazzul ...
A fost iar Zob în recital. La The PUB Universității. Și mișcă, dansează, pozează și postează

A fost iar Zob în recital. La The PUB Universități...

Era păcat să nu consemnăm un așa recital ZOB. O trupă cu mult tupeu. Vă lovim cu niște versuri autoportret, ...
Autobuzul cu JAZZ. O modalitate de promovare inedită pentru festivalul Deva Jazz Fest 2023!

Autobuzul cu JAZZ. O modalitate de promovare inedi...

Nota redacției: Înainte de sosirea noastră la Deva Jazz Fest 2023 în oraș a avut loc un eveniment ce a ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.