Dacă pe Thales din Milet îl preocupau nu lucrurile, ci esența lor, am realizat că scriitorii cenaclului “Poeții cetății” prezenți azi, 6 noiembrie 2022, în “Sala Victor Ion Popa” a Muzeului Satului din Bucureși trăiau clipele rămase răzlețe, stranietatea realității de azi cerând un sinopsis interpretat de fiecare în parte, dar într-un joc cerebral. Parcă nu ar mai fi dortit să intre în lumea cea reală.
Contemporanii mei, scriitorii a căror operă o cunosc, sunt preocupați de esența lucrurilor. A formelor ce vin, devin, fără să mai dăinuie, mai ales de spiritul ce sălășuiește în fiecare, de forma, trăirea cuvintelor, pentru că ele vor dăinui…….
Toamna ne-a întins covor grijit, caroiaj cu frunze calde și cărți, multe cărți.
Chiar dacă Dumnezeu pare grăbit, uneori ne-a luminat cărările sâmbătă, spre întâlnirea scriitorilor cenaclului “Tonurile toamnei” interoretate, analizate, recitate la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”.
Multe dintre sonetele, poemele, prozele citite acum m-au făcut să le recitesc, să mă gîndesc de ce urgia asta venită peste lume nu are final, dar cele mai multe dintre creațiile lor m-au făcut să lăcrimez.
Și iar mă duc cu gîndul la Thales din Milet și la cele două enunțuri ale sale: “Apa este principiu originar” dacă ea este interpretată pur și simplu ca mecanism filozofic și cea de a doua teză care nu se potrivește cu interpretarea materialistă “Totul este plin de zei”. Par două teze contradictorii. Dacă fără apă nu se poate trăi în mod sigur unii dintre pămînteni sau dintre zei nu pot trăi fără poezie….
Duminică, 6 noiembrie 2022 ora 14,00 în “Sala Victor Ion Popa” a Muzeului Satului din București au fost prezenți membrii Cenaclului “Poeții cetății”: Paula Romanescu, Dorin Croitor, Liliana Popa, Ramona Müller, Vasile Menze, Ion Toma Ionescu, Marius Costache, Issabela Cotelin, Așer Negoi, Corneliu Zeana, Claudia Duminică, Florin-Ionut Filip Neacsu.
Liliana Popa
7 noiembrie 2022
Multe mulțumiri!
Ne face mare plăcere