Radu Ștefănescu, în cel mai bun portal de știri, Evenimentul Zilei, https://evz.ro/
este autorul rubricii HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR.
Rubrica domniei sale conține două părți. Prima parte este de cultură generală iar a doua parte este horoscopul propriu-zis.
De multe ori am căutat să descriem relația dintre om și muzică. Am aflat și citit despre acest subiect într-unul dintre episoadele de la rubrica HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR.
Episodul 3
Cum ar putea acuratețea empatică, un aspect important al empatiei, să se relaționeze cu experiența muzicii? Pentru compozitori și interpreți, unul dintre obiectivele artistice principale ale producției muzicale este transmiterea unor mesaje afective specifice unui public. Dacă încercăm să-ți cântăm un lacrimogen tragic și vei izbucni în râs, probabil că am eșuat în scopul nostru muzical. Codificarea și decodificarea exactă a expresiei este esențială pentru puterea muzicii, la fel cum capacitatea de a deduce cu acuratețe emoțiile altora este esențială pentru capacitatea noastră cognitivă socială.
S-au făcut experimente în universități pentru a explora dacă acuratețea empatică evaluată comportamental în sensul clasic a fost corelată cu acuratețea empatică pentru muzică. Adică, s-a vrut să se afle dacă oamenii care sunt mai buni în a înțelege ce simt alții sunt, de asemenea, mai buni în a înțelege emoțiile pe care muzicienii intenționează să le transmită prin muzica lor.
Pentru a face acest lucru, s-a dezvoltat o versiune muzicală a sarcinii de acuratețe empatică. Compozitorii-pianiştii au improvizat piese scurte la pian care erau menite să exprime anumite categorii de emoţii – de exemplu, bucurie/fericire, tristeţe, furie – aceste piese au fost înregistrate, iar apoi muzicienii au oferit evaluări dinamice ale intenţiilor lor expresive pe parcursul fiecărui spectacol, pe o scară de la „foarte negativ” la „foarte pozitiv”. Apoi s-au cerut mai mult de 200 de participanți direct (și mai târziu, aproximativ 600 de participanți online) din SUA să finalizeze sarcina video standard de acuratețe empatică, în care au evaluat cum se simte un povestitor, precum și o sarcină de acuratețe empatică muzicală în care ei au evaluat, pe parcursul uneia dintre înregistrările la pian, ceea ce credeau că muzicianul intenționează să exprime.
(urmarea în episodul viitor)
Se pare c-am avut dreptate cu Dom’ Profesor !!!
Interpretarile pe care le da unor lucruri care pentru multi sunt din categoria “ce din coada au sa sune”, gimnastica intelectuala pe care o foloseste, conexiunile greu-imaginabile si mai ales contorsiunile mentale la care supune cititorul, fac dovada unui spirit si a unei minti care a depasit demult lumescul, obisnuitul, banalul. El apartine unui plan metafizic neaccesibil profanului, vulgului, efemerului.
Si face toate astea cu o naturalete dezarmanta.