Pe Mihai Ciurescu (Gorun Forge) l-am cunoscut acum mulți ani la o întâlnire regională a manufacturierilor de cuțite.
S-a îndreptat spre această meserie, pentru că își dorea un cuțit mai bun decât ceea ce găsea în piață. La vremea aceea a găsit doar trei meșteri în țară și nu și-a permis financiar să achiziționeze un cuțit de la ei. Acest lucru l-a determinat să învețe să-și facă propriile lui lame.
A citit, s-a documentat, a vizionat filme și a cerut sfaturi. În 2009 a făcut primul cuțit din foaie de arc și nu s-a mai oprit.
După primele reușite a țintit foarte sus și s-a apucat să studieze cum se face oțelul Damasc.
„La Damasc visam din copilărie. Am citit mult despre el, despre cum a fost obținut și prelucrat”.
„Am făcut primul cuțit din oțel Damasc în 2015. Mă prezint ca fiind unul dintre primii din țară care au forjat manual oțel Damasc, deoarece la vremea respectivă era un singur meșter care făcea asta. Poate mai erau și alții, dar nu i-am găsit.”
Realizarea oțelului Damasc este un proces laborios și în lipsa sculelor speciale, cum ar fi o presă și un ciocan pneumatic, Mihai a lucrat mulți ani manual, cu ciocanul și o forjă improvizată. Acum nu mai poate face asta deoarece și-a afectat umărul și încheietura mâinii.
„Îmi lua între trei zile și trei săptămâni să forjez și să prelucrez o lamă, în funcție de dimensiunile ei”.
Continuă să facă cuțite, chiar și din Damasc cumpărat de la firme producătoare și promite să revină cu producția lui de la zero imediat ce-și utilează atelierul cu sculele necesare.
Nu se vede făcând altceva pentru că nimic nu-i oferă o satisfacție mai mare decât bucuria oamenilor că au o sculă utilă, rezistentă și frumoasă.
Unele dintre creațiile lui sunt mai mult decât simple cuțite, sunt mici obiecte de artă potrivite unei colecții.
„E mai mult decât o meserie, e o cale prin care lași ceva în urma ta, o sculă folositoare timp de mulți ani. Mai știți cuțitele bunicilor, muncite și ascuțite până a mai rămas din lama lor o mică bucățică subțire? Acele cuțite cu povești care te duc imediat cu gândul la anii copilăriei? Dacă este îngrijit cum trebuie, cuțitul poate deveni chiar moștenire de familie, plin de amintiri frumoase.”
Dacă vreți un cuțit persoalizat, din materiale de calitate și cu un design deosebit, puteți lua legătura cu Mihai pe pagina lui de Facebook.
https://www.facebook.com/Atelieruldecutite
Cristina Dinu
0 Comentarii