Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Sighișoara Blues Fest 2022. A doua ediţie în Piaţa Cetăţii! Prima Parte

20 septembrie 2022 | Blues, Distracție, Festivaluri | 0 comentarii

Sighişoara Blues Fest şi-a făcut un titlu de mândrie din a invita în festival muzicieni de prestigiu din Statele Unite. Doar câteva nume amintesc: Eric Bibb, Joe Louis Walker, Eugene „Hideaway” Bridges, Johnny Winter, Doug Macleod, Lucky Peterson, Sugar Blue, John Primer. Sighişoara este şi a fost un cap de pod, nu numai pentru bluesul de peste ocean, ci şi pentru cel din Europa. Cu mult înaintea multor organizatori de festivaluri de blues de la noi, festivalul a deschis larg poarta de intrare a acestui gen, puţin mediatizat la noi, marginalizat de casele de discuri şi de mass-media. Bineînţeles, lista muzicienilor care au fost la Sighişoara Blues Fest este mult mai lungă, însă am selectat mai sus, doar premierele pentru România. Pe situl https://blues-festival.ro/ sunt trecuţi toţi muzicienii români sau străini care au cântat din 2005 până în prezent. Eu am fost invitat permanent din anul 2008, am participat la 11 ediţii şi am lipsit (justificat) doar la ediţia din anul 2011. Cronicile mele de festival le veţi putea citi integral în volumul 3 al cărţii bluesului românesc, Blues made in Romania. El este dedicat tuturor concertelor şi festivalurilor de blues la care am participat în România ca jurnalist în slujba cititorilor artasunetelor.ro sau simplu fan de blues.

Lurrie C. Bell, fiul celebrului muzicuţist de legendă, Carey Bell, a ajuns pe 10 septembrie 2022, în Piaţa Cetăţii din preafrumosulul nostru oraş medieval. El ne-a înfăţişat chintesenţa stilului de blues născut la Chicago în anii ’40, odată cu venirea lui Muddy Waters. Declarat de critica din Boston, drept cel mai bun chitarist al generaţiei sale, Lurrie Bell este întruchiparea bluesului însuşi. „A Living History!”. Expresia emoţională a muzicii sale are la bază poveşti adevărate, fie de iubire, fie de sănătate, fie de impas financiar. Lurrie s-a născut pe 13 decembrie 1958 şi a crescut într-o gospodărie din Chicago, cufundată în mod natural în muzica de blues.

”Discul meu preferat este cel pe care l-am făcut împreună cu Pops şi se numeşte ’Son of a Gun’ (n.r. lansat în 1984 la Rooster Blues Records, casă de discuri fondată de Jim O’Neal, membru al Blues Hall of Fame, la un deceniu după lansarea Living Blues Magazine). Este ceva foarte emoționant şi personal totodată. Îmi aduce amintiri frumoase dintr-o perioadă bună din viața mea. Bluesul este fundația, coloana vertebrală a muzicii.” (Lurrie Bell)

Lurrie Bell a concertat la Sighişoara alături de trupa celebrului claviaturist Anthony Geraci, unul din cei mai experimentaţi muzicieni americani, care deţine o activitate concertistică extrem de bogată. În cei peste 40 de ani, Geraci a cântat alături de Muddy Waters, B.B. King, Otis Rush, Chuck Berry, Big Mama Thornton, Big Joe Turner, Jimmy Rogers și Carey Bell şi a înregistrat în studio cu Big Walter Horton, Ronnie Earl, Big Jack Johnson, Zora Young, Sugaray Rayford, Debbie Davies și Kenny Neal, printre alții. Are o nominalizare la Grammy şi multiple recomandări la Blues Music Award. În nume propriu a realizat 8 albume, ultimul fiind Blues Called My Name, lansat de Blue Heart Rec. în 2022, album pe care vi-l recomand cu prioritate. Toate piesele de pe album sunt compoziţii originale Anthony Geraci. Pe album apar invitaţi, alături de trupa sa, The Boston All-Stars, printre alţii: Walter Trout, Sugar Ray Norcia, Monster Mike Welch, Erika Van Pelt şi Anne Harris.

”Sunt extrem de fericit că îl voi putea aduce cu mine în România pe pianistul Anthony Geraci. Este un organist excepţional și chiar a cântat cu tatăl meu o bună bucată de timp.” (Lurrie Bell)

De cum s-a urcat pe scenă, Lurrie Bell a tonifiat atmosfera, destul de rece din Piaţa Cetăţii, la propriu, dar şi la figurat, mult mai eterogenă decât eram obişnuit să observ. Mulţi fani prezenţi la alte festivaluri de blues ale verii 2022 au lipsit la această re-re-programată ediţie, unii cu motivaţii solide şi mă refer numai la cei din grupul nostru de bucureşteni şi vâlceni, fideli ai bluesului de la „mama” lui. Despre aceste mari nume ale bluesului este vorba, mărturisesc că şi la alte festivaluri aş fi vrut să găsesc astfel de artişti, încă vii şi în plină vigoare scenică. Am dat suficiente exemple în cronicile precedente, nu vreau să mă repet sau să insist asupra lor. Este alegerea tuturor organizatorilor, tot ei culeg roadele sau bobârnacele, după caz. Ambasadorii americani de culoare ai acestui gen sunt de mare valoare pentru zestrea bluesului, unii mai fac turnee în Europa, trebuie doar să vrei să-i inviţi în festival. Lurrie Bell cântă de la paisprezece ani, iar în timpul liceului şi-a format prima sa trupă şi la şaptesprezece ani a cântat cu celebrul contrabasist, vocalist, producător şi compozitor, Willie Dixon. În anul 2007, Bell a fondat propria sa casă de discuri, Aria B.G. Records și a lansat un album de mare succes, Let’s Talk About Love, fiind apreciat de critici şi reviste celebre de specialitate. Este foarte apreciat pentru stilul unic de-a cânta la chitară, expresia sa uşor embrionară, fiind observată şi aplaudată de toţi cei prezenţi la Sighişoara. Regăsiţi în setlistul recitalului său multe din clasicele stilului Chicago Blues, pentru care critica a recunoscut că “este născut pentru blues”, 5 Long Years şi Killing Floor fiind două din preferatele mele. Lurrie Bell mi-a spus: “Muzica vindecă orice rană”! „Son Of a Gun” a avut şi încă mai are o bogată activitate în Statele Unite, el fiind preferat pentru distinsa sa prezenţă scenică şi deosebita prestaţie vocală. Lurrie este un demn urmaş al faimosului său părinte.

“Ceea ce nu mi-am dat seama este cât de influentă și profundă a fost contribuția lor la zestrea bluesului.” (Lurrie Bell, extrase din interviul pre-eveniment)

Sonorizarea a fost bună, era loc şi de mai bine, Geraci a excelat la Hammond-ul lui Raul Kuşak, o celebră orgă realizată în 1956 şi cumpărată de Raul de la Paris, ea a făcut turul festivalurilor din România în acest an, iar trupa Boston All-Stars putea da un recital incendiar, de una singură. În fine, anunţul făcut de organizatori despre viitoarea restaurare a vechii Săli de Cultură Mihai Eminescu, locul de desfăşurare al celor mai multe ediţii de festival de la Sighişoara, amănunt confirmat şi de arhitectul Sorin Minghiat, a încântat pe toată lumea, fiindcă presupunem că şi dotările tehnice aferente vor aduce o reală schimbare în desfăşurarea unui eveniment de calitate pentru statornicia fanilor bluesului de la noi. O piaţă publică oricât ar fi ea de frumoasă şi colorată, este răsunătoare, combină rumoarea cu murmuiala străzii şi clinchetul paharelor de pe terasele din zonă, ocupate temporar de turiştii fermecaţi de frumuseţea locului, în goana lor după vampiri şi alte curiozităţi transilvane.

Eden Brent a revenit la Sighişoara pe 9 septembrie 2022 şi bine a făcut! Setlistul festivalului de blues de la Sighişoara din 2010 a fost unul minunat! Una din senzaţiile de atunci, Eden Brent aka Little Boogaloo, a încălzit perfect atmosfera pentru admirabila chitaristă din Ontario, Sue Foley. Eden este o excelentă pianistă şi vocalistă, cu mare poftă de cântat şi de rafinată atracţie pentru fanii bluesului. O prezenţă atrăgătoare şi o fire modestă, veselă, deosebit de sociabilă, a stat la poveşti cu mulţi fani strânşi în jurul ei, după acel recital incendiar. Îmi amintesc cu nostalgie de prietenul meu Mircea Giurgiu care nu se mai dezlipea de lângă ea. Era vrăjit de fermecătoarea pianistă.

She’s a dynamo, pounding the keys while she sings and hollers like she’s straight out of a juke joint.” (Garden & Gun)

Eden Brent s-a născut în The Heart & Soul of The Delta, oraşul Greenville pe 16 noiembrie 1965. Începe să cânte la pian de la vârsta de trei ani, iar tatăl său regretă şi acum că nu i l-a prezentat mai devreme pe mentorul său, Abie “Boogaloo” Ames (n. 23 mai 1918 – 4 februarie 2002), cel mai influent muzician din cariera sa, pentru care Eden poartă un respect incomensurabil. Mai multe date biografice şi picanterii din viaţa ei puteţi afla de pe site-ul propriu, din interviuri, dar şi din cele trei filme documentare realizate până acum, a căror protagonistă principală este. Am achiziţionat cu autograf un foarte frumos digipack, Jigsaw Heart (2014, Yellow Doc Rec.), o colecţie specială de piano-boogie cu inserţii country şi R&B. Recitalul Eden Brent a fost salvarea zilei de vineri din festival. Vocalista Rachelle Jeanty nu m-a convins deloc, avea o stare indiferentă, fără vreo apetenţă de-a cânta blues. Păcat de trupa inimosului organist austriac Raphael Wressnig, The Soul Gift Band, dedicaţi şi bine închegaţi într-un cadru funk-soul-jazz dinamic şi clocotitor. Un vulcan de bună dispoziţie şi o invitaţie la dans.

Eden Brent are compoziţii melodioase, profunzime vocală, interpretări pline de energie şi de bucuria de-a cânta despre lucruri frumoase, omeneşti, cotidiene, dar şi despre inimi zdrobite şi un timp trecut, povestiri despre munca grea din câmpurile de bumbac şi satisfacţia muzicii de la sfârşitul de săptămână. Asprimea vocii sale exteriorizează bluesul ancestral originar, cu fermitate şi exaltare. M-aş bucura să o revăd la un club decent la Bucureşti într-un solo recital pe regina boogie-woogie din Mississippi.

“We can’t pretend this isn’t the end, it ended a long time ago. Let’s raise a glass, toast to the past and all of the joy that we’ve known. / (Nu ne putem preface că acesta nu este sfârșitul, s-a încheiat cu mult timp în urmă. Să ridicăm un pahar, să toastăm pentru trecut și pentru toată bucuria pe care am cunoscut-o.)” (Eden Brent)

………………………………………

(va urma partea a doua)

“Let There Be Blues!”

Radu Lupaşcu

19 septembrie 2022

Foto: Mirela Gruiţă, Relu Călin, Mircea Giurgiu.


0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Festivalul BAZA FOLK. Ediția NR.1. Campusul Studențesc Tei. La Ingineri

Festivalul BAZA FOLK. Ediția NR.1. Campusul Studen...

”La Ingineri Bistro, începând cu anul 2022, a fost organizat un eveniment maraton cu muzica folk numit Baza Folk. Evenimentul ...
PUBLIKA @ The PUB Universității

PUBLIKA @ The PUB Universității

Eveniment organizat de The Pub - Universitatii, Publika şi AmBilet.ro Bilete online aici https://www.ambilet.ro/.../publika-the-pub-universitatii.../ Publika este o trupa pop-rock din România, înființată de solistul Ionuț ...
PREMII pentru abonații la URBAN BLUES FEST AUTUMN EDITION

PREMII pentru abonații la URBAN BLUES FEST AUTUMN ...

Cei care deţin un abonament la Urban Blues Fest pot primi un premiu surpriză la încheierea festivalului Cei care se ...
Rezident EX Reloaded

Rezident EX Reloaded

Articol preluat de pe http://www.artasunetelor.ro/ https://m.iabilet.ro/bilete-rezident-ex-reloaded-78059/ https://m.iabilet.ro/bilete-constanta-concert-extraordinar-10-ani-rezidentex-78588/ O surpriză pentru fanii muzicii rock din România: Kempes revine în REZIDENT EX! Vă puteţi întâlni ...
Festivalul BAZA FOLK. Ediția NR.1. Campusul Studențesc Tei. La Ingineri

Festivalul BAZA FOLK. Ediția NR.1. Campusul Studen...

”La Ingineri Bistro, începând cu anul 2022, a fost organizat un eveniment maraton cu muzica folk numit Baza Folk. Evenimentul ...
Sighișoara Blues Fest 2022. A doua ediţie în Piaţa Cetăţii! Partea a doua

Sighișoara Blues Fest 2022. A doua ediţie în Piaţa...

Sighişoara Blues Fest şi-a făcut un titlu de mândrie din a invita în festival muzicieni de prestigiu din Statele Unite ...
Cristina Dinu. Expoziția de sculptură ”Legende în metal”. La Hunedoara

Cristina Dinu. Expoziția de sculptură ”Legende în ...

Despre Cristina Dinu și lucrările ei am aflat de la colegul nostru Manea Mihai croco. Fiind prezent la expoziția ei ...
Marius Costache. Carte de poezie. ”Foc și amfora de aer”

Marius Costache. Carte de poezie. ”Foc și amfora d...

Pe Marius Costache l-am cunoscut La Ingineri, în câteva din serile Baza Folk. Alături de el, Adi Sebe cu care ...
MIRCEA GOIAN. Deva Jazz Fest 2022

MIRCEA GOIAN. Deva Jazz Fest 2022

Întodeauna pregătirea unui eveniment îmi crează adrenalină, nesomn și așteptări. Despre primele două nu voi vorbi deoarece sunt sigur că ...
Viorica Mihalache în concert La Ingineri. Folk din Tei

Viorica Mihalache în concert La Ingineri. Folk din...

O încântătoare seară începe cu o încântătoare doamnă. O doamnă care cântă folk. Și atât de frumos încat prietenii de ...
PUBLIKA @ The PUB Universității

PUBLIKA @ The PUB Universității

Eveniment organizat de The Pub - Universitatii, Publika şi AmBilet.ro Bilete online aici https://www.ambilet.ro/.../publika-the-pub-universitatii.../ Publika este o trupa pop-rock din România, înființată de solistul Ionuț ...
Cornel – Marin Chiorean. Caricaturist

Cornel – Marin Chiorean. Caricaturist

La Deva Jazz Fest 2022 unde am fost invitați ca parteneri media, am apreciat și am scris un prim articol ...
PREMII pentru abonații la URBAN BLUES FEST AUTUMN EDITION

PREMII pentru abonații la URBAN BLUES FEST AUTUMN ...

Cei care deţin un abonament la Urban Blues Fest pot primi un premiu surpriză la încheierea festivalului Cei care se ...
DEFIANCE TOUR 2022. Stiff Kicks și Fittonia

DEFIANCE TOUR 2022. Stiff Kicks și Fittonia

Toamna asta pornim la drum cu Fittonia Abia așteptăm să vă vedem la concerte! . Poster by Laura Traila https://www.facebook.com/stiffkicks ...
M.M.croco. Amintiri cu Teodora Enache – Aisha & Benny Rietveld Quintet.

M.M.croco. Amintiri cu Teodora Enache – Aisha ...

Teodora Enache – Aisha & Benny Rietveld Quintet – la Bucureşti «Celebrations Of The Spirit». Benny Rietveld Quintet - 19 ...
Breaking News! Mike Vlahopol & The Crossroads & Steve Clarke

Breaking News! Mike Vlahopol & The Crossroads...

Mike Vlahopol & The Crossroads au marea plăcere de a vă anunța cu bucurie că pe data de 23 Septembrie, ...
Festivalul BAZA FOLK. Ediția NR.1. Campusul Studențesc Tei. La Ingineri

Festivalul BAZA FOLK. Ediția NR.1. Campusul Studen...

”La Ingineri Bistro, începând cu anul 2022, a fost organizat un eveniment maraton cu muzică folk, numit Baza Folk. Evenimentul ...
Omul cu amprenta de gudron

Omul cu amprenta de gudron

În timp ce ”corifeii” lumii ăsteia se dau de ceasul morții să micșoreze amprenta de carbon, omul nostru mărește amprenta ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.