Articol preluat de pe http://www.artasunetelor.ro/
Din nefericire, încă un dăruit muzician român al jazzului şi al muzicii pop şi-a săvârşit în chip dramatic existenţa pământeană, firul vieţii sexagenarului Capriel Dedeian fiind curmat de o maladie necruţătoare la 22 august… Venise pe lume în capitală, la 19 decembrie 1960, într-o familie armeană în care profesia tatălui, clarinetist, a fost continuată de fratele ghitaristului – apreciatul saxofonist Garbis Dedeian. A început studiul ghitarei la 14 ani, ca autodidact, fiind sedus de jazz încă din adolescenţă, între preferaţii săi numărându-se Radu Goldiş, Joe Pass, Wes Montgomery, Pat Martino, George Benson. Ghitaristul avea doar 16 ani, când a debutat în 1979 împreună cu Garbis Dedeian, cu pianistul Puiu Pascu, cu bateristul Tudy Zaharescu şi cu basistul Mario Dumitrescu în Clubul de jazz condus de Mihai Berindei. Şi-a alcătuit primul grup sub nume propriu în 1982, un quartet instrumental direcţionat spre jazz rock, cumulându-i în componenţă pe Sorin Raicovescu (claviaturi), Dragoş Docan (ghitară bas) şi Eugen Nichiteanu (baterie). Un an mai târziu el a fost cooptat şi a activat timp de şapte ani în formaţia Alexandru Wilmanyi, preocupându-se în paralel de jazz dar şi de muzica pop. Din deceniul al nouălea al secolului trecut datează primele sale creaţii.
Evenimentele spectaculare importante la care Capriel Dedeian a fost aplaudat, în afară de recitalurile în cluburi şi de concertele obişnuite, s-au numit „Galele jazz-ului” de la Costineşti – ediţiile 1984, 1986, 1987, „Festivalul Internaţional de Jazz” de la Braşov – ediţiile 1984, 1986, 1990, (în ultima ediţie amintită, Capriel Dedeian susţinînd un recital de ghitară solo, după ce în toate cele anterioare intrase în alcătuirea grupurilor conduse de Garbis Dedeian), „Danubian Jazz” de la Galaţi – ediţia 1992, „Festivalul Internaţional de Jazz” de la Chişinău – ediţia 1993 (în ambele Capriel făcînd parte din Trioul instrumental al fratelui), „Festivalul Internaţional de Jazz” de la Bucureşti – ediţia 2003 (cu Septetul lui Garbis Dedeian), „Porgy And Bess Jazz Club Festival” de la Viena – ediţia 2004 (cu Quintetul fratelui), „Europalia Jazz” precum şi „Music Village Jazz Club” de la Bruxelles – ediţia 2007 (cu Quartetul lui Garbis Dedeian), „Festivalul Internaţional de Jazz Days And Nights” de la Galaţi – ediţia 2009 (cu Trioul lui Garbis Dedeian). În perioada 1993-1997 ghitaristul s-a produs în Germania împreună cu „Solo Group”, răstimp în care a susţinut recitaluri şi concerte în cluburile din München, Bad Reihenhall, Berchtesgaden, Salzburg, Regensburg.
În numeroasele sale evoluţii pe scene româneşti, ca şi pe cele străine, Capriel Dedeian a conlucrat cu / s-a perfecţionat alături de / interpreţi de marcă precum saxofoniştii Dan Mândrilă, Nicolas Simion, Cătălin Milea şi desigur, Garbis Dedeian, pianiştii Mircea Tiberian, Johnny Răducanu, Ion Baciu Jr., Puiu Pascu, Petrică Andrei, Marius Vernescu, Petru Popa, basiştii (cântând la contrabas sau la ghitară bas) Decebal Bădilă, Ovidiu Bădilă, Cătălin Rotaru, Pedro Negrescu, Ionuţ Baranga, Laurenţiu Horjea, Arthur Balogh, bateriştii Tudy Zaharescu, Eugen Nichiteanu, Titi Herescu, Adrian Ştefănescu, Dinu Simon, Lucky Păiş, Liviu Pop, trompetiştii Emil Bâzgă, Ion Leonte, Dan Nicolau, Sebastian Burneci etc., în ipostaze de sideman ori de protagonist al grupurilor proprii. Dintotdeauna, fratele lui Capriel, regretatul Garbis Dedeian i-a sprijinit formarea ca instrumentist de jazz şi totodată i-a fost unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori.
Secvenţele în care a apărut ca ghitarist, fie ele înregistrări de studio ori live, au fost difuzate în emisiuni radiofonice precum şi în cele de pe micul ecran, ca de pildă serialul de emisiuni TV începând din 2009 sub denominaţia „Unora le place”.
Grupul fusion „Capriel Dedeian & Jazz Challenge” fondat acum aproape un deceniu şi jumătate s-a bucurat de succes, la Gala Premiilor de Jazz din 2010 acestui grup acordându-i-se Premiul „Confirmarea anului”, îndeosebi pentru evenimentul aniversar numit „Capriel Dedeian 50 Birthday Concert” susţinut la Sala Arcub din Bucureşti.
Pe lângă propriile creaţii de jazz, a compus muzică pentru film, pentru teatru şi muzică uşoară. Cel dintâi disc al său apărut în 1991 sub titlul „Carun, Carun” („Primăvară, primăvară”) a fost editat de Casa Electrecord, textele melodiilor fiind în limba armeană. Muzicianul a lăsat pentru eternitate nu doar numeroase compoziţii, ci şi sute de orchestraţii.
Plurivalentul om de muzică a semnat mai multe apariţii editoriale: „Teme de jazz vol. 1” (2010), „Teme de jazz vol. 2” (2012), „Acorduri de chitară folosite în jazz” (2013) – tipărite de Trinity Publishin House.
Premiul Uniunii Armenilor din România pe anul 2021 i-a fost atribuit ghitaristului Capriel Dedeian. Între distincţiile aceluiaşi an 2021, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România i-a conferit Premiul la categoria „Muzică de jazz sau muzică instrumentală” pentru piesa lui purtând titlul „Song for M”.
De amintit concertele coincidente cu vernisajele de pictură derulate în datele de 21 mai şi 9 iunie la Uniunea Arhitecţilor din România cu prezenţele lui Capriel Dedeian, Iulian Mugurel Vrabete (ghitară bas), Lucky Păiş (baterie), precum şi întâlnirea cu publicul din 29 iulie, de la Palatul Bragadiru consacrată lui Capriel Dedeian (ghitaristul absentând din motive medicale), unde s-au produs saxofonistul Nicolas Simion, pianistul Petrică Andrei şi înainte menţionaţii Mugurel Vrabete şi Lucky Păiş.
Capriel Dedeian – un artist autentic. Odihnească-se în pace!
Florian Lungu
2 septembrie 2022
Foto: Marius G. Mihalache
0 Comentarii