Articolul a fost preluat de pe http://www.artasunetelor.ro/
Cel mai recent CD al lui Ilie Stepan și al colaboratorilor săi din Stepan Project se prezintă într-o formă elegantă, însoțit de un booklet menit a satisface toate curiozitățile melomanului (prezentări, versuri, fișe tehnice detaliate, artă fotografică etc.). Înainte de a-l asculta, m-am întrebat dacă titlul – Omul fără identitate – are vreo legătură cu romanul lui Robert Musil Omul fără însușiri. N-are. În schimb, simpla răsfoire a booklet-ului transmite, vizual, ceea ce se va întrupa în muzica CD-ului: balansul dintre fragilitatea florii de mac și atrocitățile războiului. În fapt, CD-ul vine ca o continuare la Sensul vieții, Undeva în Europa… și Lumina, fiind alcătuit din versiuni alternative, rescrise, remixate, updatate, remasterizate sau restaurate în perioada 2020-2022. Avem un proiect ”lockdown” într-o ediție limitată ce pune pe portativ ”gânduri din singurătate în vreme de război”. Proiectul muzical este atent gândit, nimic nu e la voia întâmplării, iar muzica se subsumează unei cupole spirituale ce invită la meditație și atitudine. În prefața booklet-ului, Mircea Mihăieș îl numește pe Ilie Stepan ”marele ghitarist, compozitor, aranjor, maestru de ceremonii muzicale […] un alchimist descins în lumea postmodernității”. Ne grăbim să accentuăm un lucru: o personalitate de anvergura lui Ilie Stepan merită cunoscută în profunzime, nu doar prin ascultarea creației sale artistice (esențială, firește!), ci și prin ascultarea cuvântului său. Invit pe oricine dorește, nu doar să asculte, ci să savureze spiritual creația sa muzicală, să citească volumul Mircea Mihăieș în dialog cu Ilie Stepan. Șapte zile, plus una (Polirom, 2018). Voi oferi un exemplu. Cum deschizi CD-ul, te întâmpină, în colțul din stânga sus, semnul păcii al mișcării hippy. Nu e doar asumare de generație. Nu e doar melancolia unui hippy înțelept ce rememorează Vietnamul. Semnul are culorile Ucrainei, iar fotografia de fundal e recentă – un instantaneu de la granița dintre Ucraina spre România – indicând o față întunecată a lui homo sapiens în mileniul III. Simbolul nu e vetust, e actual. Și, cum se știe, are 3 ramuri… Ar mai fi, deci, simbolismul cifrei 3. Iată ce spune Stepan, în cartea citată mai sus, despre această obsesie a sa: ”La mine, cifra 3 înseamnă cele trei dimensiuni din muzica pe care am scris-o: dimensiunea cosmică divină, dimensiunea ancestrală a profunzimilor și dimensiunea urbană, a realului, cu frumusețile și ticăloșiile de zi cu zi, cu societatea în tranziție de treizeci de ani spre zone încă neclare, cu golănia și nesimțirea majorității clasei politice, cu indivizii buni, răi, care iubesc, urăsc”.
Cele trei dimensiuni sunt excelent ilustrate pe disc: sacrul (Rugăciunea pentru lumină), ancestralul (Ispita) sau realul cotidian (Cabala ticăloșilor, Omul fără identitate). Muzica din acest Stepan Project e rock, operă, jazz, folclor și altele, deci fuziune de stiluri, dar unitate de concept. Sonorități prog-psihedelice se îmbină cu folclorul din Oaș și parfumul Evului Mediu, iar timbrurile instrumentelor țes pânze sonore particulare, cu irizări de saxofon sau de chitară rock, cu salturi de la rock singer la opera singer, fiecare element completând o cromatică artistic-muzicală variată, cu rădăcini abisale și orizonturi celeste. Sunt zeci de muzicieni care au contribuit la frumusețea acestui CD. Pe lângă Ilie Stepan, Doru Apreotesei, Dixie Krauser și Horea Crișovan, sunt prezenți: Nicu Patoi (chitară), Bujor Hariga (chitară), Alexandra Guțu (violoncel), Liviu Butoi (saxofon), Vlady Cnejevici (keyboards), Lică Dolga (tobe), Christian Rudik (bariton) și mulți alții. Un rol important îl au Sebastian Ciocan (sunet), Florin Buciu (masterizare) și Pavel Vereș (graphic design).
Piese reprezentative, între cele 10 ale albumului: Alchimistul și prostituata, Mașina timpului, Ispita, Replici. Aceasta din urmă are versurile lui Mihai Eminescu, dar sunt și piese pe versurile lui Ion Pillat sau Marian Odangiu.
Nu este muzică de entertainment. Dar cel care face efortul de a intra în universul sonor-spiritual al proiectului Stepan e pe deplin răsplătit și mai face un pas pe infinitul drum al descoperirii ”sensului vieții”.
GABRIEL PETRIC
8 august 2022
0 Comentarii