Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Radu Lupașcu. Blues la poalele Tâmpei!

15 mai 2022 | Blues, Festivaluri | 0 comentarii

Oraşul Braşov este cu cel puţin 200 de ani mai vechi decât Bucureştiul! Cu toate acestea, poziţia dominantă a capitalei noastre nu a dat roade în cultură, în arta sunetelor în special, în diversitate şi ofertă culturală pentru locuitorii ei. Aşa ar fi trebuit! Cum a reuşit Sibiul în 2007, de exemplu. Politicul a consumat tot ce-ar fi trebui investit în cultură, educaţie, infrastructură, spaţii verzi, igienizare etc. Nu avem nici măcar o sală modernă de concerte, de nivel european 2022. În ceea ce priveşte bluesul, Braşovul se poate lăuda cu două festivaluri de renume, în care acest gen muzical, puţin promovat în mass-media şi la televiziune, este deja consacrat. Transilvania Blues Festival (3 ediţii) – cu al său eveniment conex, aproape trimestrial, Transilvanian Blues Nights (15 ediţii!) -, şi Braşov Jazz & Blues Festival (10 ediţii). Au fost nenumărate nume din jazz şi blues în premieră naţională la Braşov, la Transilvania Blues în special, majoritatea au fost în premieră naţională, pentru care fani din toată ţara, inclusiv din Bucureşti!, le-au mulţumit direct şi întâmplările petrecute au fost consemnate în cronicile festivaliere, din diverse publicaţii, inclusiv în artasunetelor.ro, singura revistă muzicală fără sponsori, dedicată muzicii de calitate, care dăinuie.

Protagoniştii serii braşovene de blues, din 14 mai 2022, Greg Copeland şi Chris Wragg, se înscriu pe traiectoria ascendentă a succesului acestei iniţiative (private). Alin şi Vlad (La mulţi ani!), fermi iscoditori ai fenomenului bluesului de pretutindeni, au ales cu discernământ un duo de succes european, care a lansat în 2019 un album de nota zece, Deep In The Blood, pe care l-am semnat de artişti şi adăugat colecţiei personale, lângă alte nume ale bluesului european şi american. Nu dau exemple acum. Mă gândesc la un muzeu, cine ştie, poate merită vizitat de fani ai bluesului de la noi.

Alin mi-a divulgat două mari nume din programul lor de viitor. La Transilvania Blues Nights, pe 1 iulie, îl vor avea invitat pe celebrul „diavol tasmanian” Rob Tognoni (pe care l-am propus mai demult cu îndârjire; l-am văzut de două ori, la Viena şi Mansfield, UK). El va susţine un recital incendiar şi în cadrul generos al Suceava Blues Fest din 2 iulie 2022. Pentru Transvilania Blues Fest, din 30 septembrie – 1 octombrie 2022, Alin şi Vlad îl vor aduce pe celebrul Sean Chambers, „unul dintre cei mai buni 50 de chitariști de blues ai secolului trecut”.

Chris şi Greg s-au cunoscut acum 7 ani în Belgia, unde au relaţionat pe tărâmul bluesului festivalier şi unde s-a închegat prima lor reuşită. După numai 4 ani, au lansat şi primul lor album, mai sus numit, cu 9 din 10 compoziţii proprii, invitaţi de renume, printre care fiul lui Buddy Guy (Greg) şi fiica lui B.B. King (Shirley). Albumul a fost înregistrat în Statele Unite, Germania, Spania şi Marea Britanie şi mixat de Wragg în studiourile Foxwood din Sheffield, unde a fost ajutat la masterizare de Charlie Chuck Lenoir. Chris Wragg a cântat mult blues cu Mudcats Blues Trio (cu Jon Reed la chitară bas şi Matthew Doxey, voce şi tobe), trupă cu care a realizat trei albume (şi un EP) bine cotate de critică, dintre care vă recomand: The Tesla Recordings din 2012. Chitaristul şi compozitorul Chris Wragg a câştigat notorietate cântând în turnee alături de Buddy Guy şi a susţinut artişti de top, precum T Model Ford şi Aynsley Lister. Mudcats Blues Trio este un trio britanic de succes care oferă publicului standarde clasice ale blueslui, dar şi compoziţii proprii de fineţe, pline de energie şi fuziune cu rockul insular. Pentru împătimiţii genului aveţi aici, o mostră autentică:

https://www.youtube.com/watch?v=jAPWERdFyyo&t=22s

Gregory Andre Copeland are o ascendenţă strămoşească muzicală, atât prin originea sa afro-americană (s-a născut în 19 iulie 1954, în Portsmouth, Virginia), dar şi prin groove-ul propriu, o răguşeală hârşâită, ursită de Dumnezeu, acel răsunet original al bluesului, făcându-şi simţită prezenţa, încă de la prima piesă a noului album, Howlin´ For Your Love, pe care bănuiesc că i-o dedică lui Buddy Guy (În concertul de aseară, de la clubul Rockstadt din strada Nicolae Titulescu 2P, această piesă a reprezentat cel de-al treilea BIS al quartetului!). Mama sa era cântăreaţă de gospel, iar Greg mi-a povestit cu dor de frumoasele clipe ale tinereţii:

Îmi amintesc de mic copil cum mama îmi cânta un cântec înainte să mă adoarmă. Avea atât de multă emoție în voce! După cântatul ei, îmi puteam da seama, dacă era fericită sau tristă. Perseverența și dragostea pe care mi-a arătat-o ​​mie și fratelui meu, în timp ce ne creștea singură, mă influențează încă profund și a avut un impact covârşitor asupra cântării și compoziției mele.” (Greg Copeland)

Printre marii muzicieni care l-au influenţat se numără Wilson Pickett, James Brown şi desigur, Buddy Guy. Greg are cinci albume la activ, dintre care unul acustic, în stilul delta blues cu Martin Messing la chitară, Deep Down South, lansat în 2014.

Greg Copeland a (mai) colaborat cu Gerry Williams (claviaturist în celebra trupă Eruption), redutabilul pianist Pete Budden, legenda folk şi blues Big Daddy Wilson (prezent cu piesa People Get Ready, pe albumul lui Greg, Brown-eyed Handsome Man din 2019), Gregor Hilden, Guitar Crusher, cu trupele Greyhound Blues Band, Blues Power şi cel mai recent, cu Chris Wragg, chitaristul cu care ne-a uimit aseară la Transilvanian Blues Nights. O trupă solidă, bine clădită ritmic (cu doi tineri muzicieni britanici de mare talent, Matt Talbot la baterie şi Lee Bradley la chitară bas, în primul său concert după 3 ani!). Un show dinamic, energizat de excepţionale solistici la chitară, cu sunet aproape perfect, toate acestea au contribuit la reuşita unei seri deosebit de agreabile, la poalele Tâmpei. Concertul a început la 18:15 fix şi cu cele trei bisuri, fără pauză, a contabilizat 135 de minute. Noua „politică” a clubului nu ne-a dat peste cap escapada braşoveană, ci dimpotrivă, am putut reveni la Bucureşti, fără ambuteiaje şi alte griji mioritice, mult mai devreme. Astfel, Til, Mircea şi subsemnatul, am putut degusta relaxaţi, la ceas de seară, aromata GranCrema Viva, din benzinăriile OMV, iar în jur de ora 12 PM am (re)intrat în „odoranta” noastră capitală.

Chimia perfectă dintre Greg şi Chris se simte cu fiecare piesă de pe album şi mai ales pe viu, în concert, deopotrivă cu tehnicitatea de care au dat dovadă şi au cucerit pe deplin audienţa europeană. Ne-au delectat cu poveşti adevărate din viaţa de zi cu zi, în spiritul bluesului etern, iar albumul, Live in the Backroom, sper că vă va bucura pe fiecare, în sufrageria lui, de sinceritatea acestui mesaj transmis cu personalitate şi entuziasm nedisimulat. Unii muzicieni fac din pasiunea lor o performanţă artistică de stimat, iar creaţia interpretativă, înregistrată cu responsabilitate pentru eternitate, deopotrivă cu cea scenică, un răspuns de mulţumire, nu neapărat pentru fanii bluesului, ei ştiu pentru ce vin la concerte, ci în special pentru toţi aceia, care apreciază adevărată artă a sunetelor, care dăinuie. Greg, Chris, Matt şi Lee au capsulat momentul lor temporal, iar noi suntem bucuroşi că am fost contemporani cu acesta. Iar, dumneavoastră cei de acasă, care din varii motive nu aţi putut participa la eveniment, dar citiţi aceste rânduri, căutaţi artiştii şi cumpăraţi albumul în original. Nu o să vă pară rău!

All of these things I try do with my music. I am a Funk, Soul and Blues man through and through. I don´t just sing notes, I sing emotions also.” (Greg Copeland)

Radu Lupaşcu

15 mai 2022

Foto: Vintilă Dăscăliţa, Radu Lupaşcu

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights continuă sâmbătă 14 mai la clubul Rockstadt cu un nou concert în premieră și în exclusivitate în ...
Greii greilor din bluesul American în chiar prima zi de festival. Open Air Blues Brezoi. Popa Chubby și Samantha Fish

Greii greilor din bluesul American în chiar prima ...

Nu mi-am propus să urmăresc pas cu pas prezentarea pe care organizatorii o fac pe pagina de facebook a festivalului ...
Cântec și Șpriț. Jazz Lăutăresc. La Ingineri

Cântec și Șpriț. Jazz Lăutăresc. La Ingineri

Romanița și Florin Pană. Urmărim cu interes. Nu este prima dată când scriem de jazul lăutăresc. Contacte Culturale ...

POSADA ROCK FESTIVAL 2022

Eveniment organizat de Paradise Lost şi Posada Rock Stadionul Municipal - Câmpulung Muscel Ediția 2022 a Posada Rock Festival va avea loc în...

Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

După o zi cu peripeții, un concert la Uzina Coffee mi s-a părut cea mai bună alegere. Acolo era programat ...
Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

La rubrica „incredibil dar adevărat” am trăit bucuria de a contoriza în Capitala noastră dragă, la mijloc de aprilie 2022, ...
Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights continuă sâmbătă 14 mai la clubul Rockstadt cu un nou concert în premieră și în exclusivitate în ...
Expoziția „Music in colors”. Oana Gîtej. La The PUB Universității

Expoziția „Music in colors”. Oana Gîtej. La The PU...

”Când muzica întâlnește sufletul, trăirile acestuia se transformă în culori” ”Această serie  de tablouri este un proiect de suflet. Consider ...
Marco Mendoza - Viva  la Rock! În concert la Quantic

Marco Mendoza – Viva la Rock! În concert la...

L-am cunoscut pe Marco în 2010 dacă îmi aduc bine aminte, eram la o petrecere privată a firmei D’Addario cu ...
Greii greilor din bluesul American în chiar prima zi de festival. Open Air Blues Brezoi. Popa Chubby și Samantha Fish

Greii greilor din bluesul American în chiar prima ...

Nu mi-am propus să urmăresc pas cu pas prezentarea pe care organizatorii o fac pe pagina de facebook a festivalului ...
Cântec și Șpriț. Jazz Lăutăresc. La Ingineri

Cântec și Șpriț. Jazz Lăutăresc. La Ingineri

Romanița și Florin Pană. Urmărim cu interes. Nu este prima dată când scriem de jazul lăutăresc. Contacte Culturale ...
Pariu pe Prietenie. Lansare CD. La The PUB Universității

Pariu pe Prietenie. Lansare CD. La The PUB Univers...

Aflat la materialul cu numărul 10, Ovidiu Mihailescu lansează alături de Jimmy Laco albumul Pariu pe prietenie. Nu e doar ...
Video/Concert Eugem Mihăescu și Aurel Dincă (Krypton). Unplugged. La The PUB Universității

Video/Concert Eugem Mihăescu și Aurel Dincă (Krypt...

Vineri 6 mai a.c. a avut loc un concert  unplugged a doi dintre membri Krypton, solistul vocal Aurel Dincă și ...
M.M.croco. Formații ce nu trebuie uitate.... Sfinx Experience

M.M.croco. Formații ce nu trebuie uitate…. S...

Sfinx Experience este o formație rock din România care a luat naștere în 1990, în urma divizării trupei Sfinx și ...
Muzee în underground. Noaptea Muzeelor la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck

Muzee în underground. Noaptea Muzeelor la Muzeul F...

SÂMBĂTĂ, 14 MAI 2022 LA 18:00 - 00:00 Eveniment organizat de Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck Noaptea Muzeelor la ...
Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side of The Blues. BAICEA BLUES BAND. La The PUB Universității. Prima parte

Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side ...

Am ales să vă prezentăm concertul trupei Baicea Blues Band în două părți pentru că acolo s-au întâmplat multe lucruri ...
KRYPTON a lansat un nou single, „Păcate și ispite”

KRYPTON a lansat un nou single, „Păcate și ispite”

Formația KRYPTON a lansat pe 6 mai 2022, primul single de pe viitorul album de studio intitulat „Vremuri gri”, al ...
Video/BARIKADA FOLK 2022. Cel mai mare festival de folk din România. Live Music Summer Camp Brezoi

Video/BARIKADA FOLK 2022. Cel mai mare festival de...

Baricada Folk e cam ca fluturii în stomac la prima iubire. E portalul către tot ce vom trăi împreună la ...
Sorin Zlat Trio Ft Ashley Pezzotti la Blue Note New York

Sorin Zlat Trio Ft Ashley Pezzotti la Blue Note Ne...

SÂMBĂTĂ, 4 IUNIE 2022 LA 19:30 - 21:00 UTC+03 Eveniment organizat de Blue Note New York, Ashley Pezzotti şi Sorin Zlat Jazz Artist 131 ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.