Am spus-o și o repet: și începătorii au rolul și locul lor. Fiecare mare experimentat a fost începător. Nu suport conducătorii auto care claxonează pe cei cu lămâia pe luneta din spate sau care se enervează în spatele unuia cu mașina de școală de șoferi.
Silviu Coman este un tânăr care și-a propus să cucerească reduta meseriei de fierar. Sperăm noi, fără să ardă etapele. Ucenic, calfă, maestru. Îi recomandăm să citească povestea Maestrului Hiram.
Ceva a avut în sânge atunci când și-a descoperit pasinea. Îl lăsăm să se exprime.
”Pasiunea mea pentru meșteșugit a început, surprinzător, în momentul în care am descoperit pe internet o serie de filmulete educative din domeniu. Au fost mai multe etape de tranzit în călătoria mea printre care lucrul în lemn, cuțităria, mecanica, dar într-un final m-am oprit la fierărie .
Primul contact cu focul a fost în spatele casei, pe furiș, unde am improvizat o mică forjă dintr-o jantă și un foehn de-al mamei. După câteva sedințe fără rezultate vizibile, mi-am păstrat entuziasmul și am început să caut persoane la fel de pasionate. Am fost norocos să-l întâlnesc pe domnul Sorin Bute, care m-a primit în atelierul său. Cu timpul am început să stăpânesc tehnicile de bază și să am parte de mici satisfacții după terminarea fiecărui proiect.
De asemenea, cu timpul atracția mea pentru fierărie a început să crească din ce în ce mai mult. Am putut astfel intra în contact și cu alți meșteri, unul dintre ei fiind domnul Matei Câmpan. Am avut ocazia să fiu îndrumat de către dânsul într-o tabără de creație, loc în care mi-am început formarea simțului artistic. Tot acolo am învățat și răbdarea tipic ardelenească, simplitatea aparentă a lucrurilor făcute manual și omenia. Pe urmă, în Cluj, alături de Mihai Cadiș, am deprins tehnicile lucrului în echipă și pe cele ale forjării de scule. De atunci m-am axat pe realizarea de scule specializate cu diferite forme și întrebuințări, unelte pe care numai un fierar și le poate face. Încerc să-mi diferențiez uneltele, aducandu-le un plus estetic, ceva care să le facă cu adevărat speciale, în timp ce, în paralel lucrez la obiecte decorative care să se îndrepte spre frumos, dar care să aibă și trebuință, căci tuturor le place să îmbine utilul cu plăcutul.
Încurajez pe toată lumea să încerce fierăria și să treacă peste aparatentele obstacole, deoarece lucruri precum: dotarea atelierului, vârsta sau forța fizică sunt irelevante atunci când pasiunea pentru fier arde la fel de tare că focul din forja. Orice provocare este mai ușoară atunci când ai cu tine curajul de a încercă, ambiția de a ajunge unde ți-ai propus și plăcerea de a explora.”
Și noi ne-am axat în prezentarea creațiilor, pe sculele făurite de el. Un bun început, un curaj care să asigure cursivitatea. La orizont, un alt handmader român în metal tinde să se adauge grupului select a celor ce știu ce să făurească cu mâna. Mai ales că a ales să fie îndrumat de mari maeștri despre care noi am scris în articolele noastre cum ar fi Matei Câmpan și nu numai.
Deocamdată student, Silviu crede că va putea stăpâni la perfecție tehnicile fierarilor și pasiunea va deveni mod de viață.
https://www.facebook.com/silviucoman123 https://www.facebook.com/Comans-forgings-109077127568389
Bucuroși de cunoștință, am postat un clip cu ale sale creații.
Cătălin Statie
0 Comentarii