Un mare muzician de care am fost fascinat. Muzica lui venea din alte sfere. Atunci când a apărut primul vinil, Funky Synthesizer (1), m-am grăbit să-l procur.
Adrian Enescu (n. 31 martie 1948, București – d. 19 august 2016) a fost un muzician și compozitor român cunoscut în special pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film (circa 65 de titluri).
A făcut studii muzicale la secția pian a Liceului de muzică nr. 2 din Bucuresti. A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din București, (compoziție – Aurel Stroe, armonie – Alexandru Pașcanu), dar a studiat și cu Tiberiu Olah, Ștefan Niculescu, Anatol Vieru, Myriam Marbé. A fost audient al facultății de muzică electronică a Universității Stanford – California (1985/1986); Membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
A compus muzică foarte diversă stilistic, de la muzica electro acustică la muzica simfonică și la jazz. Ca muzician, a fost printre primii artiști de muzică electronică din România, începând cu anii ’70.
Prima apariție pe disc este în 1975 (orchestrator jazz music). Semnează muzica/orchestrația și definește stilul grupului Stereo condus de Crina Mardare printr-un LP și un single. Semnează muzica/orchestrația și definește stilul cântăreței Loredana Groza prin albumele “Bună seara, iubite”, “Un buchet de trandafiri” și “Diva inamorata”. Colaborează cu Silvia Dumitrescu la albumul “Cred în tine”. Compune piese pentru Dida Drăgan – “Stau pe o margine de lună”, Angela Similea – “Ninsorile de flori”, “Azi”. Solicitat să colaboreze cu prestigioase institutii muzicale din lume (scrie muzică de balet pentru Liliana Cosi Company – Italia (1980, 1983, 1986, 1987, 2002), Art Center Canberra – Australia transpunând electronic musical-urile Camelot (stagiunea 1991-92) și Omul din La Mancha (1990-91), muzica pentru trupa de balet ART.DANCE.COMPANY – Canberra/Australia (1990-1991-1992). În Belgia și Olanda muzică de teatru: King Lear (1994), Uncle Vania (1995), Adrian Brower (1996). În Japonia: Iuliu Cezar(1995), Macbeth (1997), Titus Andronicus (2010 ). Este recunoscut ca unul dintre cei mai valoroși compozitori de muzică de teatru și film, colaborând, în teatru, cu Alexandru Darie, sau în film fie cu Mircea Veroiu, Dan Pița și alții.(sursa wikipedia)
Timpul a trecut, Adrian Enescu a trecut în arhive, alți și alți muzicieni mi-au captat atenția.
Începutul prezenței mele la Clubul Țăranului – La Mama a coincis cu întâlnirea cu Alexandru Șipa. Cunoscându-l pe renumitul muzicolog și promotor am căutat să-mi procur toate cărtile pe care acesta le-a scris. Printre ele și o carte despre Adrian Enescu, ADRIAN ENESCU 4EVER , ediție îngrijită de Alexandru Șipa.
Surprins de interesul meu pentru Adrian Enescu mi-a prezentat o colecție completă de CD-uri cu creațiile acestuia. Se înțelege de la sine că am achiziționat-o.
Fabuloasă și colecția și cartea! Am creat un mic filmuleț unde prezint toată colecția despre Adrian Enescu.
Cătălin Statie
Nota redacției: În cartea despre Adrian Enescu a scris și prietenul nostru, Radu Lupașcu de la http://www.artasunetelor.ro/
0 Comentarii