Ne-am reîntors la Rotariu Alexandru, știți voi, cel cu portofelele.
Și ne-am întors la el pentru simplu motiv că ne-au plăcut micile lui creații, din nucă de cocos, totemurile.
Micuțe, ciudate, cu însemne tribale, specifice vremurilor când libertatea era chiar libertate și specifice locului acela, pe care unii dintre noi îl numesc cu plăcere, Vama Veche. Unii dintre voi știți despre ce vorbesc! Flower Power, dezinhibare, etc!
Explicațiile pentru acest mod de exprimare ni-l dă chiar omul nostru.
” Consider că fiecare persoană are cel puțin un obiect material pe care îl ține aproape, un obiect de care este legat la un nivel spiritual, eu l-am denumit „totem”, nu știu dacă este definiția corectă, dar asta m-a ajutat pe mine să vizualizez și să materializez ideea de la care am pornit.
De fiecare dată când trecem printr-o experiență nouă, suntem marcați de senzația pe care o trăim, în creierul nostru, la nivel chimic se produc câteva transferuri de substanțe și astfel experiența respectivă este materializată în fericire, tristețe, melancolie, aceste trăiri rămân întipărite în memoria noastră și le vom transporta de-a lungul vieții.
Fiecare trăire are anumiți factori declanșatori ce ne transpun în momentul experimentării sentimentului respectiv. Receptorii omului sunt factori care ajutăla crearea unui efect de harpon.
În 2013 am început să creez tot felul de totem-uri din diferite materiale. Nuca de cocos este cea mai facilă, deoarece se găsește în aproape orice magazin. Este un fruct gustos și foarte nutritiv, un aliment complet și benefic, iar coaja este foarte densă, rezistentă și un material gata de procesat.
Am achiziționat o trusă cu un micromotor de la Dremel și de acolo totul a fost nelimitat. M-am documentat online despre diferitele capete de freză ce pot fi folosite în diferite combinații. Experimentând pe coaja de nucă de cocos am reușit să dau tot felul de forme, imaginația m-a ajutat foarte mult și așa am ajuns să creez pandantive și cercei.
L-a început am făcut cadouri tuturor persoanelor apropiate. Am realizat că ideea de cadou are un sens mai profund. La fiecare onomastică mergeam cu un totem de-al meu și desigur cu un alt cadou pentru că nu știam dacă totem-ul o să aibă succes sau nu, dar din contră au trecut 9 ani de atunci și am prieteni care au purtat cadourile mele la gât peste tot pe unde au umblat. Au reușit să dea o esență totem-ului purtat, să devină un accesoriu cu viață în el. Aici a fost momentul în care mi-am dat seama că așa evoluez cu această îndeletnicire, cadoul este un schimb de informație, schimbul de informație, în opinia mea este evoluție. Cadourile ajută oamenii să ducă relația dintre ei la un alt nivel, indiferent de cadou.
Am prieteni care îmi povestesc că atunci când privesc totem-ul meu se transpun într-un anumit moment, o perioadă a vieții lor sau vizualizează prin câte lucruri au trecut purtând cadoul de la mine.
Recent am început să lucrez și în alte materiale cum ar fi: piatră, lemn sau în oase găsite prin pădure.
Cam aceasta este povestea și ideea de bază de la care am pornit în crearea acestor totem-uri.”
Pasiune, nu glumă! Un handmader care a vrut să se exprime în moduri diferite. Și nu este singurul și nu este primul despre care scriem și nici ultimul. Îi găsiți pe site-ul nostru. https://contacteculturale.ro/category/lucru-de-mana/
Noi ne bucurăm de fiecare dată când scriem de oameni pasionați. Noi cei din underground.
La final clipul necesar.
Cătălin Statie
0 Comentarii