Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Gastro Blues Fest Tușnad. De vorbă cu Kevin Morris, asistentul ritmic al doctorului Feelgood!

25 ianuarie 2022 | Festivaluri, Interviuri | 0 comentarii

  (clik pe foto pentru mărire)

De vorbă cu Kevin Morris, asistentul ritmic al doctorului Feelgood!

În episodul trecut, vă povesteam câte ceva despre invitaţia la recreere, aer curat, gastronomie locală şi muzică de calitate lansată de Dr. Feelgood! Asistenții Dr. Feelgood care ajung anul acesta la festivalul de la Băile Tuşnad sunt: ​Kevin Morris (n. 15 mai 1955, Londra, Anglia; tobe), Gordon Russell (n. 4 iunie 1958, Hampstead, Londra, Anglia; chitară), Phil Mitchell (n. Philip Henry Mitchell, 19 martie 1953, Wembley, Anglia; bas) şi Robert Kane (n. 6 decembrie 1954, vocal, armonică).

Dr. Feelgood este o trupă britanică de pub rock fondată în anul 1971, de către chitaristul Wilko Johnson (John Peter Wilkinson, 12 iulie 1947), regretatul vocalist şi muzicuţist Lee Brilleaux (născut Lee John Collinson, n. 10 mai 1952 – d. 7 aprilie 1994) şi basistul John B. ‘Sparko’ Sparks (22 februarie 1953). Ulterior acestora li se adaugă toboşarul John Martin cunoscut sub porecla de Big Figure. Numele Dr. Feelgood este supranumele cântăreţului american de blues William Lee Piano Red Perryman care lansase un album numit Dr. Feelgood & The Interns. Piesa Dr. Feel-Good a fost cântată de multe trupe beat din Regatul Unit, una dintre fiind celebra Johnny Kidd & the Pirates.

Lupaşcu Radu: Sunteți muzicieni cu personalitate, trei dintre voi activați în acest grup din anul 1983! Cum a apărut acest cvartet?

Kevin Morris: Phil Mitchell și cu mine eram la școală cu Lee Brilleaux și cântasem într-o versiune embrionară a Dr. Feelgood. Când membrii anteriori au părăsit grupul, Lee mi-a telefonat și am fost foarte încântat să cânt din nou cu el, deoarece grupul avea o reputație grozavă și călătorea în toată lumea.

L.R.: Cum ai început să cânți la tobe și de ce ai ales acest instrument?

K.M.: Am început să cânt la tobe când aveam 11 ani, după ce am văzut un concert cu The Who pe viu și mă gândeam la Keith Moon, bateristul, care transmitea de pe scenă, că se distra foarte mult!

L.R.: Ai început să cânți într-o trupă de soul?

K.M.:. Când aveam 17 ani, m-am alăturat unei trupe de soul care susținea diverse trupe americane în turnee în Marea Britanie, primul și probabil preferatul meu a fost Sam și Dave. Aveau un repertoriu de melodii grozave și am învățat multe de la Sam despre energia şi vitalitatea în interpretarea muzicală, mai ales cum să cânt balade, piese mai liniştite.

L.R.: Soliditatea unei trupe de blues rock este dată în special de secțiunea ritmică. Cum te coordonezi cu solistul Robert Kane, fostul lider al celebrului grup Animals II care s-a alăturat grupului în 1999? Nu este un solist de blues, este aproape imposibil să compenseze absența liderului Lee Brilleaux.

K.M.:  Evident că nu putem înlocui niciodată pe cineva cu carisma uimitoare pe care o poseda Lee Brilleaux, dar Robert are propria lui prezență scenică, este dinamică și lucrează foarte mult pentru a cuceri publicul (n.r. Lee Brilleaux a decedat de cancer limfatic, şi era un lider fascinant; el deţinea locul 6 în topul celor mai bine îmbrăcate vedete rock din 1975).

L.R.: Gordon Russell s-a întors în grup anul trecut. Care este motivul acestei alegeri și cum evaluezi performanța unui chitarist din trupa ta?

K.M.: Steve Walwyn, fostul nostru chitarist, s-a simțit incapabil să se întoarcă în turnee de frica Covid-ului, iar Gordon cântase întotdeauna cu noi, pe când Steve era în vacanță cu familia lui, astfel că era evident pentru noi că aveam o trupă grozavă cu Gordon. Întors pe scenă, el a scris câteva melodii excelente împreună cu Robert (n.r. chitaristul Stephen Martin “Steve” Walwyn este mare fan Rory Gallagher şi a mai cântat în trecut cu Steve Marriott Blues Band, DTs – trupe care cântau în deschidere la Dr. Feelgood -, Roger Chapman etc.).

L.R.: Am trăit 50 de ani în spatele așa-numitei Cortine de Fier, dar am reușit să cunosc muzica Dr. Feelgood datorită vinilurilor care au ajuns pe diverse căi la noi în țară. Mulți din generaţia mea suntem nostalgici după acea epocă. Aveți un program special pentru festivalul de la Tușnad?

K.M.: Suntem foarte încântați să cântăm în România la Festivalul de la Tușnad și vom prezenta muzică din toate perioadele formației, de la început până în present (n.r. Ultimul album al trupei, scos anul trecut, este un dublu CD, Greatest Hits, cu 41 de hituri!).

L.R.: Crezi că reputația uriașă a lui Dr. Feelgood este suficientă pentru a convinge fanii mai tineri ai bluesului să ajungă la concertul tău sau ai un mesaj special pentru ei?

K.M.: Sper că vom avea un public de toate vârstele la concertul nostru și vom cânta cu cea mai mare dăruire pentru a vă face din aceasta întâlnire, o noapte cu amintiri frumoase pentru mai târziu!

L.R.: Dr. Feelgood a dominat scena britanică de pub rock încă de la înființarea trupei. Însă, Dr. Feelgood a trecut de mult aceste „granițe”, a intrat în mainstream și este o trupă foarte populară şi în Statele Unite. Sunteţi foarte bine închegaţi în trupă și vă simțiţi grozav pe scenă. Cum aţi câștigat această rezistență?

K.M.: Suntem foarte norocoși să avem un public pe tot mapamondul care ne apreciază și cred că puterea brută a spectacolului nostru este motivul popularității noastre de durată, împreună cu un repertoriu solid de cântece nepieritoare.

L.R.: Cum s-a născut mascota Dr. Feelgood? E la fel de faimoasă ca a unchiului Sam!

K.M.: Wilko Johnson, chitaristul original al trupei, a desenat logo-ul Doctorului pe care l-am păstrat în toți acești ani.

(va urma)

Radu Lupaşcu

24 ianuarie 2022

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de viniluri vândute

Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de vini...

Sarmalele Reci, împreună cu producătorul Trei Bețivi, a lansat în decembrie vinilul „Țara te vrea prost”. Un amestec original şi ...
Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights continuă sâmbătă 14 mai la clubul Rockstadt cu un nou concert în premieră și în exclusivitate în ...
Greii greilor din bluesul American în chiar prima zi de festival. Open Air Blues Brezoi. Popa Chubby și Samantha Fish

Greii greilor din bluesul American în chiar prima ...

Nu mi-am propus să urmăresc pas cu pas prezentarea pe care organizatorii o fac pe pagina de facebook a festivalului ...

POSADA ROCK FESTIVAL 2022

Eveniment organizat de Paradise Lost şi Posada Rock Stadionul Municipal - Câmpulung Muscel Ediția 2022 a Posada Rock Festival va avea loc în...

Radu Lupașcu. Blues la poalele Tâmpei!

Radu Lupașcu. Blues la poalele Tâmpei!

Oraşul Braşov este cu cel puţin 200 de ani mai vechi decât Bucureştiul! Cu toate acestea, poziţia dominantă a capitalei ...
Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

După o zi cu peripeții, un concert la Uzina Coffee mi s-a părut cea mai bună alegere. Acolo era programat ...
Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

La rubrica „incredibil dar adevărat” am trăit bucuria de a contoriza în Capitala noastră dragă, la mijloc de aprilie 2022, ...
Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights continuă sâmbătă 14 mai la clubul Rockstadt cu un nou concert în premieră și în exclusivitate în ...
Expoziția „Music in colors”. Oana Gîtej. La The PUB Universității

Expoziția „Music in colors”. Oana Gîtej. La The PU...

”Când muzica întâlnește sufletul, trăirile acestuia se transformă în culori” ”Această serie  de tablouri este un proiect de suflet. Consider ...
Marco Mendoza - Viva  la Rock! În concert la Quantic

Marco Mendoza – Viva la Rock! În concert la...

L-am cunoscut pe Marco în 2010 dacă îmi aduc bine aminte, eram la o petrecere privată a firmei D’Addario cu ...
Greii greilor din bluesul American în chiar prima zi de festival. Open Air Blues Brezoi. Popa Chubby și Samantha Fish

Greii greilor din bluesul American în chiar prima ...

Nu mi-am propus să urmăresc pas cu pas prezentarea pe care organizatorii o fac pe pagina de facebook a festivalului ...
Cântec și Șpriț. Jazz Lăutăresc. La Ingineri

Cântec și Șpriț. Jazz Lăutăresc. La Ingineri

Romanița și Florin Pană. Urmărim cu interes. Nu este prima dată când scriem de jazul lăutăresc. Contacte Culturale ...
Pariu pe Prietenie. Lansare CD. La The PUB Universității

Pariu pe Prietenie. Lansare CD. La The PUB Univers...

Aflat la materialul cu numărul 10, Ovidiu Mihailescu lansează alături de Jimmy Laco albumul Pariu pe prietenie. Nu e doar ...
Video/Concert Eugem Mihăescu și Aurel Dincă (Krypton). Unplugged. La The PUB Universității

Video/Concert Eugem Mihăescu și Aurel Dincă (Krypt...

Vineri 6 mai a.c. a avut loc un concert  unplugged a doi dintre membri Krypton, solistul vocal Aurel Dincă și ...
M.M.croco. Formații ce nu trebuie uitate.... Sfinx Experience

M.M.croco. Formații ce nu trebuie uitate…. S...

Sfinx Experience este o formație rock din România care a luat naștere în 1990, în urma divizării trupei Sfinx și ...
Muzee în underground. Noaptea Muzeelor la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck

Muzee în underground. Noaptea Muzeelor la Muzeul F...

SÂMBĂTĂ, 14 MAI 2022 LA 18:00 - 00:00 Eveniment organizat de Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck Noaptea Muzeelor la ...
Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side of The Blues. BAICEA BLUES BAND. La The PUB Universității. Prima parte

Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side ...

Am ales să vă prezentăm concertul trupei Baicea Blues Band în două părți pentru că acolo s-au întâmplat multe lucruri ...
KRYPTON a lansat un nou single, „Păcate și ispite”

KRYPTON a lansat un nou single, „Păcate și ispite”

Formația KRYPTON a lansat pe 6 mai 2022, primul single de pe viitorul album de studio intitulat „Vremuri gri”, al ...
Video/BARIKADA FOLK 2022. Cel mai mare festival de folk din România. Live Music Summer Camp Brezoi

Video/BARIKADA FOLK 2022. Cel mai mare festival de...

Baricada Folk e cam ca fluturii în stomac la prima iubire. E portalul către tot ce vom trăi împreună la ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.