Parte a complexului construit de bogatul afacerist Dumitru Marinescu-Bragadiru, palatul (Colosseum) era destinat relaxării muncitorilor din fabrica sa de bere (în jur de 200 în epocile de vârf ale producției).
Construit în 1894-1895 după planurile arhitectului austriac Anton Schuckerle, palatul are o arhitectură de stil academist de școală germană, cu elemente neobaroce.
Fațada are corpul central mai înalt, în rezalit, iar colțurile corpurilor laterale sunt marcate de cupole.
Holul de la intrare, cu tavanul susținut de coloane cu capiteluri compozite, este decorat cu două nișe ornamentate cu motive de sorginte neobarocă.
Scara monumentală are balustrade traforate, cu elemente împletite.
Sala de bal are un decor bogat, puțin greoi, ca și întreaga decorație a palatului. Tavanul, în întregime aurit, de o culoare densă, este împărțit în panouri împodobite cu stucaturi.
Două scări de metal elegant desenate, cu balustrade de fier forjat, duc către galerie.
Galeria, cu o balustradă somptuos ornamentată, este folosită ca spațiu de expoziții.
Calea Rahovei, o zonă străbătută de mine încă din copilărie. O zonă ce era o poveste privită și trăită prin oferta de case cu un șarm deosebit, precum casele pentru păpuși, cu oameni blajini ce te priveau din cadrul ușilor dar și de pe băncuțele din fața casei (acum demolate). Aceștia erau cei care mă priveau când mergeam către Casa de Cultură a sectorului 5. Când eram copil, muncitorii din cartier și de la Fabrica de Bere Rahova, mergeau la bal la Casa de Cultură Lenin (vechia denumire), ce avea sală de bal și gradină cu terasă.
Am avut șansa ca începând cu anul 1987, să pot fi ”activ” în acest spațiu ca tehnician de sunet când venea cu trupa de la Ansamblul Artistic al Tineretului. Am participat la concerte de folclor, sala de bal având o scenă destul de ofertantă, spectacole de muzică pop/ușoară cu Silvia Dumitrescu, Dan Spătaru , Marina Florea, Romanticii, Savoy, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Angela Similea, ar și concerte rock cu IRIS, Fundal, Voltaj 88, Roșu și Negru, Barock Group, Sfinx și mulți alții.
În acest spațiu, după anul 1989, la etaj a funcționat televiziunea și postul de radio Nova, păstorite de Walter Diomisie, ce realiza concerte transmise live cu trupe în vogă de pop rock și dance.
Acum spațiu este deschis pentru evenimente artistice și petreceri private, fiind folosit des și ca platou pentru filmări de videoclipuri și filme artistice. De multe ori sunt participant cu partea tehnică, sunet/video la prezentări de modă, teatru, muzică clasică, festival/concurs pentru copii și tineret, divertisment divers și expoziții.
Manea Mihai croco
Foto: Manea Mihai croco
0 Comentarii