Prin intermediul lui Radu Birișteică, un prieten vechi din Râmnicu Vâlcea, l-am cunoscut pe Ioan Radu Lupașcu.
Radu Lupașcu este redactor-șef la unul dintre cele mai interesante, complete și respectate site-uri care tratează fenomenul muzical, de la noi din țară și din afară, http://www.artasunetelor.ro/
L-am rugat pe Radu Birișteică să-mi trimită câteva rânduri despre un concert de jazz la care a participat iar el mi l-a recomandat pe Radu Lupașcu, care mi-a trimis un întreg articol. Ulterior, cu acordul lui Radu Lupașcu, am preluat pe site-ul nostru o serie de articole din artasunetelor.ro.
Radu Lupașcu a fost atât de binevoitor încât a scris mai multe articole pe https://contacteculturale.ro/ așa încât între noi s-au stâns relațiile.
http://www.artasunetelor.ro/ este un site cu o redacție plină de oameni de calitate, oameni dedicați fenomenului muzical și nu numai.
Respectul nostru față de ei a crescut continuu așa că ne-am gândit și hotărât să realizăm un interviu cu Ioan Radu Lupașcu în care să vă dezvăluim masa mare de cultură care inundă undergroundul.
Împreună cu Stela Feldrihan am mers acasă la Radu Lupașcu și ne-am pus pe filmat.
Cătălin Statie
Acasă la Radu Lupașcu! Am fost învitați ”în camera în care soția mă lasă să-mi fac de cap”, am fost invitați la cafeaua fără de care nu se poate discuta despre muzică. Ne-au trebuit câteva minute bune să vedem colecția muzicală a gazdei, colecția literară a gazdei, un minut pentru așezarea obiectivului, câteva cadre de control și i-am dat drumul.
Am început prin a vorbi despre muzica ce nu moare niciodată, cum ar fi cea clasică, jazz, progresivă, blues și rock. O muzică care după revoluție a început din ce în ce mai puțin să fie promovată pe canalele oficiale.
Iar trupele românești, care nu au fost puține în trecut, trec încet, încet într-un anonimat neiertător. Apar și dispar într-o mare viteză.
Site-ul http://www.artasunetelor.ro/ a apărut în 2007 și vrea să ofere online o mulțime de informații din istoria muzicală românescă și nu numai, cu trimitere la linkuri de youtube. Site-ul este ca o revistă muzicală necomercială unde totul trebuie făcut printr-o prismă a culturii, a experienței unor oameni care scriu cărți. Trebuie să le citești. Trebuie cunoscută o scară a valorilor.
Primul colaborator al lui Radu Lupașcu este Jan Ghimpețeanu care este jumătatea lui tehnică. Alături de ei, prezenți pe artasunetelor.ro, îi mai găsiți și pe Liviu Antonesei, Ioan Big, Nelu Stratone, Florian Lungu. Sunt și câțiva regretați, cum ar fi Florin Silviu Ursulescu, Teodora Ionescu, Vali Radu Cantacuzu.
De asemenea prieten și redactor apropiat este profesorul Gabi Petric și trebuie să spunem că toți colaboratorii și cei care scriu permanent sunt împătimiți ai muzicii. Site-ul a ajuns astfel la 10000 de pagini, multe dintre ele se pot viziona în arhive.
http://www.artasunetelor.ro/Arhive.html
Prima parte a interviului, deci mult mai mai multe decât am rezumat noi, o puteți viziona integral pe canalul nostru de youtube contacte culturale de la finalul articolului.
I-am băut toată cafeaua din ibric!
Stela Feldrihan
Asadar trebuie sa mergem in “underground” pentru a ne putea bucura de o conversatie interesanta, naturala, informativa si, nu in ultimul rand, lipsita de complexele “mainstream”-ului.
N-am obosit sa va felicitam pentru tot ceea ce faceti.Keep it up !