Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Țara te vrea prost – în concert și pe vinil. Trei Bețivi și Sarmalele Reci

14 decembrie 2021 | Informativ, Istorie muzicală, Lansare disc | 0 comentarii

Trei Bețivi și Sarmalele Reci lansează „Țara te vrea prost” pe vinil. Pe 18 decembrie, în club Quantic, albumul document se arată pentru prima dată în noua variantă: reînregistrat, recântat, viu și actual.

Inițiată ca o trupă de protest social, simbol al civilizaţiei cu parfum caragialesc, care face haz de necaz în ţara lucrurilor bine făcute şi neterminate, Sarmalele Reci s-a dovedit o trupă profetică.

Un amestec original şi eclectic de rock’n’roll, funk, jazz şi folclor, cu versuri scrise cu artă şi forţă în limba română, „Țara te vrea prost” este un disc emblematic al anilor ’90, la fel de actual și acum. Albumul a fost reînregistrat, cu un sunet mai proaspăt, cu o tehnologie mai nouă, cu o voce mai matură, cu o energie mai punk, cu un saxofon mai iscusit.

Sarmalele Reci, în componența actuală – Zoltan Andras, Emil Viciu, Mircea Laszlo Horvath, Ciprian Almășan, Bogdan Valentin Bereucă – și Mihai Iordache au intrat în studio. A rezultat primul vinil Sarmalele Reci, o producție marca Trei Bețivi.

Sarmalele Reci și Mihai Iordache vor veni la Quantic pentru a sărbători lansarea vinilului cu un concert-concept. Vor fi cântece și descântece pe versuri de Florin Dumitrescu, în prezența poetului. Vor fi profeții muzicale vechi și noi.

Pe 18 decembrie, la Quantic, scriem istoria împreună și contrazicem titlul albumului, ca să aflăm cum să schimbăm istoria viitoare.

__________________

Biletul de intrare este 50 de lei și e disponibil pe iabilet.ro. Vinilul este 100 lei și va fi disponibil la Quantic în ziua concertului, pe treibetivi.ro, la Trei Bețivi Bar sau în magazinele Cărturești.

Accesul va fi permis .conform normelor în vigoare la acea dată.

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro și internațional prin www.kooltix.com; în format fizic în magazinele Flanco, Diverta, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman, Libmag și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în țară.

Sarmalele Reci – biografie oficială
Trupa Sarmalele Reci s-a format în 1993, la București. Compenența de atunci era: Zoltan Andras (voce, clape), Mihai Iordache (saxofon, flaut), Emil Viciu (chitară), Ciprian Voinea (chitară bas), Florin Ștefan (tobe), Florin Dumitrescu (textier). Grupul s-a născut la initiațiva lui Florin Dumitrescu, care și-a dorit să creeze o trupă rock cu nume românesc, spre deosebire de multe formații din acea
vreme care optau pentru nume anglicizate.
Florin propunea o idee trăsnită, haioasă, ceva care să sugereze că e vorba despre un grup de mai multi muzicieni, așadar ‘Sarmalele’, la plural, dar care să indice și că este un produs românesc. Și ce îi place românului mai mult decât mâncarea, dar mâncarea tradițională românească? Sarmalele. Cum sarmalele sunt bune calde, Florin propunea ca aceste sarmale să fie altfel… mai puțin comode…mai puțin conformiste… cam deranjante… deci, reci… Sarmalele Reci.
„La început am vrut să ne numim Holograf, pentru că suntem tridimensionali, apoi am vrut să ne cheme Iris, o floare de pădure foarte frumoasă. Pe urmă, am vrut să ne zicem Compact, pentru că suntem așa… compacți, solizi. Dar, un prieten căruia îi place mult rock-ul ne-a spus că numele astea sunt deja ocupate. Atunci am zis ‘hai să gasim un nume nou!’ și am găsit Sarmalele Reci, care nu era
ocupat de nimeni” – glumește Zoltan.
Debutul trupei are loc într-un concert la Theatrum Mundi, pe 15 decembrie 1993. Remarcată imediat, primește oferte pentru concerte în marile orașe ale țării. De asemenea, susține recitaluri la la Centrul Cultural American și la Institutul Francez din București.
În octombrie 1994, basistul Ciprian Voinea este înlocuit de Sorin Romanescu. Trupa participă la „Zilele Culturii Românești de la Wuppertal”, la inițiativa celebrului muzician român stabilit în Germania, Mircea Florian.
În 1995 este cooptat un nou baterist, Lucian Maxim, percuționist în Orchestra Națională Radio. Apare primul album, „Țara te vrea prost”. Cel de-al doilea album al trupei, intitulat „Aurolac”, este înregistrat cu Radu Rîmniceanu la bas și este lansat în 1996. În acel an, trupa cânta mult în țară, în cluburile din marile orase. Participă și la festivaluri de rock – ‘Top T’ de la Buzău și la Cluj Napoca, dar și la Gyor, în Ungaria.
Bill Clinton este un fan al Sarmalelor Reci. În 1997, cu ocazia vizitei oficiale în România, Bill Clinton a primit din partea formației albumele „Țara te vrea prost” și „Aurolac”. După ce le-a ascultat, a ținut să le trimită membrilor grupului o scrisoare de apreciere, foarte prietenoasă și foarte puțin protocolară. Mai mult, Clinton a subliniat că în rândul fanilor Sarmalele Reci s-a înscris și doamna
Clinton. La Monica Lewinsky nu a făcut nicio referire.
Din septembrie 1997, baterist este Vadim Tichisan, iar la bas, Adrian Borțun. Concertele de club se țin lanț, iar publicul iubește Sarmalele Reci. Ca urmare, băieții intră din nou în studio și înregistrează un nou material.
În 1998, trupa lanseaza cel de-al treilea album, „Bucate alese”, pe care îl promovează prin concerte în toată țara. În același an, Sarmalele Reci a cântat la Londra, în celebrul club ”The Hopeand Anchor”. De-a lungul timpului, în ”The Hope and Anchor” au cântat formații ca The Clash, U2, The Police, Joy Division, The Cure sau Dire Straits.
În 1999, Sarmalele Reci lansează un nou albumul „Răpirea din serai”. Noul mileniu aduce noi schimbări în formula trupei. În 2000, chitara bas trece din mâinile lui Borțun, în cele ale lui ‘Tichisan’ Iulian Corlățeanu, iar în 2001 în cele ale lui Andi Savastre. De asemenea, Adrian Tetrade este cooptat ca toboșar. Tot în 2001, Sarmalele Reci înregistrează și lansează cel de-al cincilea album, intitulat „Maniac”.
Până la sfârșitul anului 2001, Sarmalele Reci susținuse fix 654 concerte.
În martie 2002, Sarmalele Reci cântă în toate marile orașe ale țării. Cântă și la Chișinău, grație succesului înregistrat de albumul „Maniac”. Acesta este intens promovat și difuzat de posturile de radio de peste Prut. În același an, are loc o nouă schimbare de componență. Noul basist este Ionel Tănase, iar la tobe vine Paul Baciu.
În 2003, Sarmalele Reci lansează „Vaca”, cel de-al șaselea album. Materialul este promovat prin concerte în marile orașe ale țării.
2006 este marcat de lansarea piesei „Adrian Băsescu”, un single cu mesaj ironic la adresa politicienilor și a unei bune părți din societatea românească.
„Ne-am dorit să fim un fel de lăutari de oraș, care să îi distreze pe oameni cântându-le despre viața lor familiară și reflectând realitatea într-un mod poetic. Nu încercăm să o cosmetizăm, să o falsificăm, ci să aratăm cum stau lucrurile, dar nu pe un ton vulgar.” (Zoltan Andras)
În 2007, Sarmalele Reci lansează „O seară la Operetă” – album live. Pe scenă au urcat pe rând, o seamă de artiști care au colaborat de-a lungul timpului cu trupa. În acelasi an, trupa Sarmalele Reci este premiată de revista „Actualitatea Muzicală”, editată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Componența trupei îi găsește în formație pe Dan Georgescu (chitară
bas) și Gabriel Drăgan (tobe).
În 2012, lansează albumul „Haos.ro”, în componența Zoltan Andras, Emil Viciu, Gabriel Drăgan, Vladimir Săteanu (chitară bas) și Mircea Laszlo Horvath (clape). Albumul este lansat împreună cu „Gazeta Sporturilor”. De pe acest material, sunt extrase trei single-uri: „Cocktail Molotov”, “Haos.ro” și balada cu „Nu mai fac”. Trupa se implică în campania socială „Lăsați-mă să
învăț”.
În 2013, trupa pornește în turneul național „Sarmalele Reci – Anul douăzeci” și participă la diverse festivaluri: Peninsula, B’est Fest, Folk You! Florian Pittiș.
2013-2019 – Sarmalele Reci își continuă activitatea concertistică în cluburile din țară și la festivaluri. Sunt în pregătire piese noi.
2019 – Sarmalele Reci lansează videoclipul piesei „MTV Is My Friend” – primul videoclip oficial animat al Sarmalelor Reci. Animația este realizată de Radu Popovici, pe un scenariu de Zoltan Andras, Loredana Bulgaru și Radu Popovici. Videoclipul a primit premiul pentru cel mai bun videoclip la festivalul din Bergen, ReAnima.2019 – Sarmalele Reci aniversează 26 de ani printr-un concert special la Expirat, pe 8 octombrie, având ca invitați foști componenți ai trupei: Mihai Iordache, Adrian Tetrade, Gabriel Drăgan, Adrian Borțun, Silviu Sanda, Dan Georgescu.
2019, Decembrie – Sarmalele Reci lansează „Fie ca”, un cântec de Crăciun, o piesă cantabilă, cu influențe gospel și cu un umor dulce-amărui.
2021 – Sarmalele Reci și Trei Bețivi lansează „Țara te vrea prost” pe VINIL. albumul a fost reînregistrat în componența actuală – Zoltan Andras, Emil Viciu, Mircea Laszlo Horvath, Ciprian Almășan, Bogdan Valentin Bereucă – , împreună cu Mihai Iordache. Lansarea va avea loc pe 18 decembrie, printr-un concert în club Quantic.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Marcian Petrescu și Mihai Tacoi. STORYTELLERS Acoustic Folk-Blues Project. La Uzina Coffee

Marcian Petrescu și Mihai Tacoi. STORYTELLERS Acou...

STORYTELLERS Acoustic Folk-Blues Project vor concerta ÎN PREMIERĂ pe scena de la UZINA COFFEE, SÂMBĂTĂ 21 Mai, de la ora ...
Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut. Lansare album “La Vale”. ABY STAGE BAR

Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut. Lansare album “La...

Eveniment organizat de Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut, CORE Agency şi ABY STAGE BAR Sâmbătă, 21 mai, ABY ...
Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de viniluri vândute

Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de vini...

Sarmalele Reci, împreună cu producătorul Trei Bețivi, a lansat în decembrie vinilul „Țara te vrea prost”. Un amestec original şi ...

POSADA ROCK FESTIVAL 2022

Eveniment organizat de Paradise Lost şi Posada Rock Stadionul Municipal - Câmpulung Muscel Ediția 2022 a Posada Rock Festival va avea loc în...

Video/Alexandru Arnăutu Vraciu. Top Albume. METALLICA. Cu invitați (5)

Video/Alexandru Arnăutu Vraciu. Top Albume. METALL...

Invitatul lui Alexandru este Andy Ghost de la trupa Altar. Urmăresc această trupă deoarece este una dintre puținele trupe de ...
Manea Mihai croco. Invitație la expoziție de grafică "Între alb și negru". Valentin Tănase

Manea Mihai croco. Invitație la expoziție de grafi...

Am fost și am vizitat expoziția magnificului grafician, artist plastic, Valentin Tănase. De la intrarea în spațiul expozițional, am fost ...
Flori cu rod. Poezie și fotografie

Flori cu rod. Poezie și fotografie

Pe acorduri de culoare, Vibrații lungi din care-ncepe viata, În flori cu rod, Ce ne aduc speranța De -a nu ...
Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side of The Blues. BAICEA BLUES BAND. La The PUB Universității. A doua parte

Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side ...

Acest al doilea articol despre Baicea Blues Band este destinat să vă dezvăluie, dacă mai era cazul, o triadă de ...
Marcian Petrescu și Mihai Tacoi. STORYTELLERS Acoustic Folk-Blues Project. La Uzina Coffee

Marcian Petrescu și Mihai Tacoi. STORYTELLERS Acou...

STORYTELLERS Acoustic Folk-Blues Project vor concerta ÎN PREMIERĂ pe scena de la UZINA COFFEE, SÂMBĂTĂ 21 Mai, de la ora ...
Culori de la flori. Poezie și fotografie

Culori de la flori. Poezie și fotografie

Culori de la flori Doar florile pe veștedul Pământ Își mai ridică ochii spre noi plângând. Culori de curcubeu, pe ...
Cristina Radu Trio la Uzina Coffee

Cristina Radu Trio la Uzina Coffee

Continuă seria de concerte de jazz în care doi instrumentiști mai mult decât cunoscuți, Albert Tajti la pian și Vlady ...
Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut. Lansare album “La Vale”. ABY STAGE BAR

Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut. Lansare album “La...

Eveniment organizat de Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut, CORE Agency şi ABY STAGE BAR Sâmbătă, 21 mai, ABY ...
Mihai Ionescu. La Ingineri Tei 9. Un nou Început. Baza Folk

Mihai Ionescu. La Ingineri Tei 9. Un nou Început. ...

Mihai Ionescu este acel Mihai Ionescu care a păstorit o foarte mare perioadă de timp faimosul Club A iubit de ...
Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de viniluri vândute

Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de vini...

Sarmalele Reci, împreună cu producătorul Trei Bețivi, a lansat în decembrie vinilul „Țara te vrea prost”. Un amestec original şi ...
Video/Am revenit cu speranțe la palatul Mogoșoaia

Video/Am revenit cu speranțe la palatul Mogoșoaia

Am plănuit să petrecem o duminică minunată, ca pe vremuri, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia. Și am sosit aici, ...
Corneliu O. Rodeanu. Drumul către coperta patru. Poezie La Ingineri

Corneliu O. Rodeanu. Drumul către coperta patru. P...

Seara de 14 mai a fost o seară de poveste la Clubul La Ingineri din Tei 9. Mihai Ionescu nu ...
Radu Lupașcu. Blues la poalele Tâmpei!

Radu Lupașcu. Blues la poalele Tâmpei!

Oraşul Braşov este cu cel puţin 200 de ani mai vechi decât Bucureştiul! Cu toate acestea, poziţia dominantă a capitalei ...
Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

După o zi cu peripeții, un concert la Uzina Coffee mi s-a părut cea mai bună alegere. Acolo era programat ...
Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

La rubrica „incredibil dar adevărat” am trăit bucuria de a contoriza în Capitala noastră dragă, la mijloc de aprilie 2022, ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.