Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, situat în Parcul Carol I, București, creația ilustrului om de știință român Dimitrie Leonida, al cărui nume îl poartă, a luat ființă în anul 1909 și a cunoscut substanțiale reorganizări în 1954 și 1972.
Dimitrie Leonida a nutrit deosebită grijă pentru popularizarea științei. În 1908 întemeiază prima școală de electricieni și mecanici din România. Cu elevii săi, profesorul Leonida a strâns primele piese care vor constitui nucleul viitorului muzeu. A început prin a achiziționa piese valoroase privind introducerea tehnicii în Bucureștii secolului al XIX-lea: un cilindru din instalația morii cu aburi “Assan” în 1853, dinamurile utilizate pentru iluminarea Cișmigiului, a Palatului regal și a Teatrului Național.
Muzeul Național Tehnic din București a fost fondat în 1909 de inginerul Dimitrie Leonida având ca model Muzeul Tehnic din München, vizitat de Leonida în perioada studiilor universitare efectuate la Școala Politehnică din Charlottenburg în apropierea Berlinului.
Muzeul a funcționat în primii ani în același sediu cu Școala de Mecanici și Electricieni din strada Mendeleev, apoi într-o clădire din Bulevardul Magheru. Din 1928 Muzeul Tehnic a fost adăpostit într-unul din pavilioanele existente în parcul Carol I, iar din 1935 în actuala clădire care se numea Pavilionul Industrial.
https://www.facebook.com/MuzeulTehnic
Muzeul beneficiază de o suprafață de expunere de 4.500 m², din care 1.000 m² în aer liber, iar prezentarea exponatelor sale este grupată astfel:
-istoricul mecanicii,
-electricitate,
-magnetism,
-industria minieră și petrolieră,
-căldură,
-telecomunicații,
-hidraulică,
-electrotehnică,
-mașini industriale,
-transporturi terestre și aeriene,
-fizică atomică.(sursa wikipedia) https://ro.wikipedia.org/wiki/Muzeul_Na%C8%9Bional_Tehnic_%E2%80%9EProf._ing._Dimitrie_Leonida%E2%80%9D
Dacă citiți cu atenție veți observa că, o parte din industriile în care inventica românească a făcut istorie, nu ne mai aparțin.
Este neapărat necesar să știți că în muzeu pot fi văzute piese de mare valoare documentară ilustrând spiritul inventiv al poporului român, printre care:
-moara de apă cu “făcaie” (precursoarea turbinelor Pelton), a cărei construcție este atestată încă din secolul al XV-lea
-primul automobil aerodinamic, conceput de inginerul român Aurel Persu,
-diferite utilaje fabricate de uzinele românești.
-pilă Karpen
Folosind invenții din acest muzeu cu cap și cu multă determinare am putea duce neamul nostru să nu mai depindă de alții.
De câte ori mergeam cu tata la București, obligatoriu, făceam o vizită la acest muzeu. Practic în anii 70 eu știam că sunt invenții românești care pot revoluționa lumea. Acum stau ascunse și bine păzite.
Pila Karpen încă funcționează!
Cătălin Statie
0 Comentarii