În Casa Parohială din curtea Bisericii Sfântul Gheorghe din Piața Centrală din Râmnicu Vâlcea stătea în gazdă, prin anii 70, Șerluț(Charles) Buruiană. Fostul soț al verișoarei primare a tatălui meu, fusese ofițer de artilerie, cu școală făcută în Germania. Era un om deosebit de cult și de aceea tatăl meu îl frecventa des, luâdu-mă deseori cu el. Acolo am auzit pentru prima dată de Bogdan Petriceicu Hașdeu, de cartea despre spiritism ”Sic cogito”, despre Castelul Iulie Hașdeu și despre spiritism în general.
După moartea singurei sale fiice, Iulia, în 1888, Bogdan Petriceicu Hașdeu a devenit mistic și fervent practicant al spiritismului, scop în care a construit Castelul Iulia Hasdeu de la Câmpina.
Muzeul Iulia Hașdeu, Castelul, este o copie a castelelor druidice din Țara Galilor iar planurile au fost transmise de spiritul Iuliei Hașdeu tatălui ei. Este un muzeu, un templu și o biserică. Elementul creștin este prezent peste tot. Nimic nu este anticreștin.
Semnul triunghiului este omniprezent, castelul având trei turnuri, turnul fiind considerat legătura dintre pămant și cer. Ca și turla unei biserici. Și mai apare și ochiul atotcuprinzător, atotprivitor, deschiderea. Și camera de spiritism…
Prietenul Manea Mihai croco, într-o vizită la acest muzeu, a făcut o serie de fotografii pe care vi le prezint sub forma unui clip cu intenția de a vă stârni curiozitatea.
Ca să descoperiți camera de spiritism trebuie să faceți un drum până acolo.
Și să aflați legendele legate de statuia lui Isus!
Cătălin Statie
0 Comentarii