Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

M.M.croco. Formații și artiști ce nu trebuie uitați… Metropol Grup

12 octombrie 2021 | Istorie muzicală | 0 comentarii

METROPOL Grup
România Oradea
https://www.youtube.com/watch?v=_-iaJlCnwXk
Ani de activitate 1968 și în prezent
Membri
András Orbán
László Trifán
József Trendler
Gábor Nagy
Virányi Attila
Foști membri
Tibor Vajda
Csaba Elekes
Sergiu Cornea
Béla Ráduly
Alexandru Bica
„Bubu” Marius Luca
Ildikó Fogarasi–Iordănescu
Zoltán Stier
Attila Ag Weinberger
Sorin Sfarlea
Metropol a fost o formație de muzică rock (hard) din România, înființată în 1968 la Oradea și dizolvată la sfârșitul anului 1994. Promotoare a unei muzici energice, amintind de sonoritatea formațiilor vestice de hard rock și heavy metal din ultimii ani 1960 (Iron Butterfly, Vanilla Fudge)și din deceniul următor (Deep Purple),
Metropol ocupă un loc semnificativ în istoria muzicii rock din România, justificat de cele patru albume lansate în intervalul 1979–1986 și de concertele spectaculoase susținute în epocă, comparabile cu cele ale formațiilor Phoenix, Roșu și Negru și Sfinx.
Membrii fondatori ai grupului sunt Tibor Vajda (voce), Csaba Elekes (chitară, voce), Attila Virányi (chitară bas, voce) și Sergiu Cornea (baterie). La scurt timp după debut, Cornea este înlocuit de Béla Ráduly. Timp de doi ani, formația cântă preluări la balurile organizate de Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. În 1970 membrii încep să scrie piese proprii, iar un an mai târziu sunt efectuate înregistrări ale formației la Radio și Televiziune. Tot în 1971 grupul obține premiul U.T.C. la Festivalul muzical în limba maghiară Siculus, desfășurat la Odorheiul Secuiesc. În 1972, Metropol participă la Festivalul Artei Studențești de la Iași, obținând premiul special „pentru înaltă interpretare artistică”, și din nou la Festivalul Siculus, la care Vajda nu ia parte și unde piesa „Haróm fiú” (Trei băieți), compusă de Elekes, este recompensată cu premiul de compoziție. Cu această ocazie sunt editate pe disc două piese ale grupului, în compilația Siculus ’72, ce cuprinde piese ale muzicienilor premiați.
În anul următor, Vajda și Elekes ies din formație și sunt înlocuiți de András Orbán (chitară, voce) și László Trifán (chitară, voce). Grupul întreprinde turnee alături de ansamblul parizian Delphin Show International și obține la o nouă participare în Festivalul Siculus locul întâi la categoria muzică beat și premiul popularității. La fel ca formația bucureșteană Sfinx, Metropol scrie muzică de scenă pentru piesa Noile suferințe ale tânărului W. (1972) de Ulrich Plenzdorf, montarea fiind realizată la Teatrul de Stat din Oradea și având premiera în noiembrie 1973. În 1974, formația susține un concert intitulat „3+1”. Începând din această perioadă, Metropol are apariții tot mai frecvente în fața publicului bucureștean – la Sala Palatului, în Club A, Sala Polivalentă etc.
Primul material propriu semnat Metropol, un disc mic eponim, apare la Electrecord în 1974, la sfârșitul anului. Vara anului 1975 aduce grupului o stagiune desfășurată la Costinești alături de Pro Musica, Basorelief și Cristal. Metropol figurează într-o ediție din 1977 a emisiunii de televiziune Caravana muzicală, interpretând o piesă în limba maghiară. Albumul Égig érhetne az ének (Sunetul în zbor), cântat în limba maghiară, apare în 1978 și conține piesele de succes ale formației, deja cunoscute publicului de la concerte. În luna mai a aceluiași an, piesa „Atunci e bine” ocupă timp de o săptămână prima poziție în clasamentul revistei Săptămâna. În luna octombrie este înregistrat discul Vouă, lansat în anul următor. Acest album prezintă alături de câteva noi compoziții o parte din piesele de pe discul anterior, de data aceasta cu versuri în limba română; fața întâi a materialului este înregistrată din concert, ceea ce constituie o premieră națională.
În locul lui Trifán vine Alexandru Bica, care la rândul său este substituit de Marius „Bubu” Luca (chitară, voce). Împreună cu acesta din urmă este înregistrat discul Metropol 3, apărut în 1981. Luca părăsește grupul și înființează Metrock. În continuare, Metropol efectuează turnee peste hotare, în Cehoslovacia, Polonia și Ungaria. Virányi se stabilește în Germania, moment în care formația intră în inactivitate. La inițiativa lui Ráduly, în Metropol sunt aduși Ildikó Fogarasi–Iordănescu (chitară bas, voce), Zoltán Stier (chitară) și Attila Weinberger, iar din componența anterioară rămân doar Orbán și Ráduly. În 1986 este lansat albumul Din nou împreună, pe care nu figurează Weinberger.
În 1990, Ráduly se stabilește în Ungaria, unde impune grupul pe piața muzicală. Formația întreprinde numeroase turnee și pregătește lansarea unui nou disc. Ráduly moare într-un accident rutier în decembrie 1994, ceea ce duce la încetarea activității grupului.
Discografie
1972 Siculus ’72 – compilație cu alți muzicieni Electrecord
1974 Metropol – mini-album de studio Electrecord EDC 10.393
1978 Sunetul în zbor – album de studio Electrecord EDE 01401
1979 Vouă – album în concert/de studio Electrecord EDE 01586
1981 Metropol 3 – album de studio Electrecord EDE 01839
1986 Din nou împreună – album de studio Electrecord EDE 03004
1988 Costinești Rock – compilație cu alți muzicieni, album în concert Electrecord EDE 03476
1995 In Memoriam Ráduly Béla – album de studio
1999 The Best of Club A – compilație cu alți muzicieni Electrecord EDC 311
2004 Reload LP 3 & 4 – compilație proprie
Imagini arhiva: Virányi Attila și Manea Mihai-croco

Manea Mihai croco

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de viniluri vândute

Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de vini...

Sarmalele Reci, împreună cu producătorul Trei Bețivi, a lansat în decembrie vinilul „Țara te vrea prost”. Un amestec original şi ...
Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights continuă sâmbătă 14 mai la clubul Rockstadt cu un nou concert în premieră și în exclusivitate în ...
Greii greilor din bluesul American în chiar prima zi de festival. Open Air Blues Brezoi. Popa Chubby și Samantha Fish

Greii greilor din bluesul American în chiar prima ...

Nu mi-am propus să urmăresc pas cu pas prezentarea pe care organizatorii o fac pe pagina de facebook a festivalului ...

POSADA ROCK FESTIVAL 2022

Eveniment organizat de Paradise Lost şi Posada Rock Stadionul Municipal - Câmpulung Muscel Ediția 2022 a Posada Rock Festival va avea loc în...

Radu Lupașcu. Blues la poalele Tâmpei!

Radu Lupașcu. Blues la poalele Tâmpei!

Oraşul Braşov este cu cel puţin 200 de ani mai vechi decât Bucureştiul! Cu toate acestea, poziţia dominantă a capitalei ...
Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

După o zi cu peripeții, un concert la Uzina Coffee mi s-a părut cea mai bună alegere. Acolo era programat ...
Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

La rubrica „incredibil dar adevărat” am trăit bucuria de a contoriza în Capitala noastră dragă, la mijloc de aprilie 2022, ...
Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights continuă sâmbătă 14 mai la clubul Rockstadt cu un nou concert în premieră și în exclusivitate în ...
Expoziția „Music in colors”. Oana Gîtej. La The PUB Universității

Expoziția „Music in colors”. Oana Gîtej. La The PU...

”Când muzica întâlnește sufletul, trăirile acestuia se transformă în culori” ”Această serie  de tablouri este un proiect de suflet. Consider ...
Marco Mendoza - Viva  la Rock! În concert la Quantic

Marco Mendoza – Viva la Rock! În concert la...

L-am cunoscut pe Marco în 2010 dacă îmi aduc bine aminte, eram la o petrecere privată a firmei D’Addario cu ...
Greii greilor din bluesul American în chiar prima zi de festival. Open Air Blues Brezoi. Popa Chubby și Samantha Fish

Greii greilor din bluesul American în chiar prima ...

Nu mi-am propus să urmăresc pas cu pas prezentarea pe care organizatorii o fac pe pagina de facebook a festivalului ...
Cântec și Șpriț. Jazz Lăutăresc. La Ingineri

Cântec și Șpriț. Jazz Lăutăresc. La Ingineri

Romanița și Florin Pană. Urmărim cu interes. Nu este prima dată când scriem de jazul lăutăresc. Contacte Culturale ...
Pariu pe Prietenie. Lansare CD. La The PUB Universității

Pariu pe Prietenie. Lansare CD. La The PUB Univers...

Aflat la materialul cu numărul 10, Ovidiu Mihailescu lansează alături de Jimmy Laco albumul Pariu pe prietenie. Nu e doar ...
Video/Concert Eugem Mihăescu și Aurel Dincă (Krypton). Unplugged. La The PUB Universității

Video/Concert Eugem Mihăescu și Aurel Dincă (Krypt...

Vineri 6 mai a.c. a avut loc un concert  unplugged a doi dintre membri Krypton, solistul vocal Aurel Dincă și ...
M.M.croco. Formații ce nu trebuie uitate.... Sfinx Experience

M.M.croco. Formații ce nu trebuie uitate…. S...

Sfinx Experience este o formație rock din România care a luat naștere în 1990, în urma divizării trupei Sfinx și ...
Muzee în underground. Noaptea Muzeelor la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck

Muzee în underground. Noaptea Muzeelor la Muzeul F...

SÂMBĂTĂ, 14 MAI 2022 LA 18:00 - 00:00 Eveniment organizat de Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck Noaptea Muzeelor la ...
Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side of The Blues. BAICEA BLUES BAND. La The PUB Universității. Prima parte

Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side ...

Am ales să vă prezentăm concertul trupei Baicea Blues Band în două părți pentru că acolo s-au întâmplat multe lucruri ...
KRYPTON a lansat un nou single, „Păcate și ispite”

KRYPTON a lansat un nou single, „Păcate și ispite”

Formația KRYPTON a lansat pe 6 mai 2022, primul single de pe viitorul album de studio intitulat „Vremuri gri”, al ...
Video/BARIKADA FOLK 2022. Cel mai mare festival de folk din România. Live Music Summer Camp Brezoi

Video/BARIKADA FOLK 2022. Cel mai mare festival de...

Baricada Folk e cam ca fluturii în stomac la prima iubire. E portalul către tot ce vom trăi împreună la ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.