Mă refuză bărbații, nu mă refuză doamnele. M-au refuzat câțiva handmaderi, unii consacrați, atunci când am vrut să scriu despre ei. Unii cu motive puerile, de genul…să nu afle cei de la serviciu, ei având pagină de facebook.
Réka nu m-a refuzat deși m-a întrebat de ce nu scriu despre consacrați.
În primul rând că eu susțin că și începătorii au rolul lor în lumea asta, a handmaderilor și, în al doilea rând, mă bucur atunci când pandemia scoate din oameni și lucruri bune. Adică scoate la vedere pasiunea și talentul care stă ascuns.
”De mică îmi plăcea să am lucruri deosebite: îmi făceam sau modificam hainele. Mi-am facut primul “messenger bag” dintr-o fustă veche de piele, bijuterii macrame din piele de mănuși deșirate sau desperecheate. Studiile de etnografie m-au apropiat și mai mult de meseriile tradiționale, m-au făcut să apreciez lucrurile create cu pricepere și răbdare, care își spun povestea când te uiți la ele sau le atingi.
Acum doi ani, o vizită facută acasă la Cluj, la Oser, mi-a dat ultimul impuls. Stăteam în fața tarabelor de piele, de toate culorile și tipurile și îmi venea să le iau acasă pe toate. Am reușit să mă limitez la două bucăți, cu care mi-am început călătoria în această pasiune.
În lunile de lockdown, în care nu aveam voie să iesim din casă, am început să “studiez online”. Am dat de Dieselpunk.ro, Vasile&Pavel, CreativeAwl și alții, care m-au ajutat la primii pași și încă mă ajută la fiecare obiect pe care îl realizez. Iar după cele făcute pentru mine și pentru prieteni, am început să primesc și comenzi, așa că a luat naștere Désaccord. În atelierul meu micuț, care deocamdată se află în colțul dormitorului, fac genți, poșete, măști și diferite accesorii.”
Declarația ei este una a oamenilor dedicați.
”Consider că pielea este un material nobil, care trebuie tratat cu respect, așa că încerc să folosesc și cele mai mici bucăți pentru semne de carte sau bijuterii. Cel mai important este, ca obiectul realizat de mine, să oglindeasca personalitatea clientului și să reziste în timp, să “îmbătrânească” frumos, cu patină, spre deosebire de obiectele fast fashion, care ne uniformizeaza și ne îndeamnă la consum și la risipă.”
Mă bucur ori de câte ori aduc câte un handmader în atenția noastră. Trebuie să știe lumea că noi putem crea, putem satisface nevoi, putem crea lucruri trainice. Trebuie să reînvățăm să achiziționăm lucruri personalizate.
Pentru a ajunge consacrat trebuie multă muncă. Pe lângă munca prestată trebuie și o încurajare.
Aici intervenim noi! Oamenii care muncesc trebuie cunoscuți! Ucenic, calfă sau maestru, fiecare trebuie dat exemplu. Oamenii care muncesc trebuie promovați. Aici, în underground stă cea mai mare, a noastră valoare.
Și pentru Réka am creat un mic clip care să vă arate strădania ei.
https://www.facebook.com/desaccordleather
Cătălin Statie
0 Comentarii