Fondator: Carmina Statie

Fondat în 2021

31/61/51

Video/Vali Răcilă & Raul Kușak vor veni la October Blues Fest

25 septembrie 2021 | Blues, Festivaluri | 0 comentarii

15 octombrie 2021 (2)

 October Blues Fest este prima ediţie a unui nou concept de festival de blues. Trei seri cu personalitate şi tematică formativă, în centrul Bucureştiului, la Universitate, într-o ambianţă unică, cu prestanţă şi responsabilitate.

În prima seară, vineri 15 octombrie 2021, vom avea prilejul să aflăm despre rădăcinile bluesului american şi să cunoaştem piese celebre din moştenirea de aur a unui gen muzical, tot mai îndrăgit în România. Blue Monday Ministers, un proiect de arheologie muzicală lansat acum 13 ani, de Cătălin Tzetze Rădulescu (voce, muzicuţă, fierăstrău, drâmbă vietnameză damoi, kazoo). Alături de Cătălin, va veni vocalistul, muzicuţistul şi chitaristul Andrei Rotariu, cunoscut membru fondator al trioului Soul Serenade. Seara acustică se va încheia cu un recital excepţional al duo-ului Vali Răcilă – Raul Kusak, binecunoscuţi trubaduri aristocratici în Olimpul Titanilor bluesului de la noi.

 Vali Răcilă

15 octombrie 2021 va fi seara revenirii lui Vali Răcilă în Bucureşti. Nu pot spune cu exactitate câţi ani s-au scurs de la ultimul său recital pe scena vreunui club din capitală, nu este relevant acest fapt, important pentru fanii bluesului este duo-ul Vali Răcilă – Raul Kuşak şi al lor senzitiv recital.

Invitaţia mea se adresează, în special, neiniţiaţilor sau curioşilor care vor să guste puţin din farmecul poveştii acestui centenar stil muzical.

Vali este seniorul bluesului de la noi. Asemenea lui Roland Van Campenhout din Belgia sau Al Cook din Austria, VALI RĂCILĂ este exponentul bluesului arhaic american, pe înţelesul tuturor, este ispravnicul bluesului negru de la noi. Ce calităţi îţi trebuie să convingi audienţa de mesajul bluesului? Farmec de povestitor, destoinicie chitaristică şi nu în ultimul rând, o voce cu răsunet secular.

Vraja bluesului l-a prins în oraşul natal, Vatra Dornei, iar Cornel Chiriac se numără printre formatorii săi. Au mai fost şi idolii memoriei de ebonită, Jimi Hendrix, Robert Johnson şi Leadbelly, printre mulţi alţii. Îl prinde bine Delta Blues-ul, din care ne răsfaţă de fiecare dată în concertele sale cu: Bourgeois BluesNobody’s Dirty Business sau Good Morning Blues (piesă care împreună cu Walkin’ BluesThe Girl I Love She Got Black Long Curly Hair şi Give Me Strength se găseşte pe compilaţia: VA– Sighișoara Blues Festival din 2005). Discografia sa oficială cuprinde: Handmade Blues – împreună cu cel mai bun claviaturist de la noi Raul Kuşak, album de excepţie, lansat de Fundaţia Nicu Alifantis în 2011 şi Stay Styx -ed To The Blues scos în Austria la Styx Records în 2015. Mai există o înregistrare în duet cu Vali şi Raul şi anume, Sweet Home Chicago, înregistrată pe compilaţia: VA – Tribute To Mr. Jazz din 2012.

Am lăsat la sfârşit un album de suflet, cum a fost şi trioul SIR BLUES în care Vali a cântat alături de regretatul Fani Adumitroaiei şi Radu Cîrlan. Numit Blues Con-Fusion, el a apărut postum pe 30 septembrie 2000, şi a fost produs de Ernesto Bianchi şi Soft Records. El este o mărturie a capacităţii artistice şi mai ales emoţionale a lui Ştefan “Fani” Adumitroaiei. Astfel, rezistenţa din underground (muzicieni, producători şi fani) deţine câteva piese de colecţie cu care întreţin zestrea muzicală a celor câteva trupe autentice de blues din România!

Viaţa de zi cu zi, cu bucurii și uneori cu tristeți… trecătoare. Viaţa este un Blues Festival veșnic, așadar o mare sărbătoare. Dacă mai și cânți… se cheamă că Servești, te servești pe tine, servești pe toată lumea, Servești Blues-ul! În consecință, vă salut, SirBlues!”(Vali Răcilă)

Raul Kuşak

Îmi place să repet acest postulat, adeverit în zeci de concerte, necontestat de nimeni, Raul Kuşak este garanţia succesului oricărui eveniment la care participă! Raul este spirit liber, pianist, compozitor, producător muzical, aranjor și interpret, muzician de studio pentru proiecte diverse ale unor artiști de renume, Nicu Alifantis, Alina Manole, Tudor Chirilă, Ștefan Bănică Jr., Totu Rareș, Paula Selling, Dinu Olăraşu, Adrian Naidin, AieveaEast VillageIrisVama VecheDirecția 5 sau pentru proiecte personale de jazz și blues în colaborare cu muzicieni de calibru: Vali Sir Blues RăcilăHanno Hoefer Liviu Pop (Bluescore, Urban Unit).

Raul Kuşak a creat şi interpretat muzică de teatru cu sensibilitate şi consecvenţă. A lucrat cu regizorul Andrei Şerban în trei spectacole: Omul cel bun din Seciuan, 2014, „Carousel, 2015 și Mult zgomot pentru nimic, 2018. Un interviu deosebit de interesant puteţi citi aici: https://www.zilesinopti.ro/articole/31193/raul-kusak-crochiu-de-muzician-indragostit-de-teatru.

La festivalul de jazz de la Gărâna s-a făcut remarcat cu Scene din memorie, un spectacol atrăgător, improvizatoric, cadenţat, cu inserţii de magie sonoră experimentală. Joaca sa cu clapele, fie ale unui pian, fie ale unei orgi Hammond, fie ale unei melodici, fie ale unui acordeon, este un cumul de experienţe auditive, stări emoţionale, revolte, alinări, în alternanţe seducătoare.

Prima scenă pe care a cântat Raul a fost una de rock, de thrash chiar, grupurile Silvana şi Forceps fiind bine cunoscute în lumea rockului românesc. Forceps are un split LP la Electrecord cu trupa Cangren (1996), un album rar, preţios pe piaţa vinylurilor.

În ultima vreme, proiectul Bluescore (cu Hanno Hoefer şi Liviu Pop) a fost extrem de apreciat de fanii jazzului şi bluesului, atât pentru spontaineitatea interpretărilor, expresivitatea tehnică desăvârşită şi nu în ultimul rând, adaptibilitatea la reacţia publicului. Niciun concert nu seamănă unul cu celălalt. Am fost prezent la multe show-uri Bluescore, pe scena de festival sau pe scena mică de club şi, de fiecare dată, personalităţile celor trei se îmbină armonios şi extrem de benefic pentru un spectacol de fuziune al bluesului cu alte stiluri muzicale.

Mă opresc din prezentarea vastei biografii a lui Raul Kuşak şi revin la recitalul acustic pe care îl va susţine alături de prietenul său, Vali Sir Blues Răcilă. Deşi experienţa live este total diferită de cea înregistrată, vă ofer o mostră din ce puteţi vedea în seara de 15 octombrie 2021, pe scena din The Pub Trocadero:

Radu Lupașcu

https://www.ambilet.ro/tc-events/october-blues-fest-the-pub-universitatii/

 

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut. Lansare album “La Vale”. ABY STAGE BAR

Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut. Lansare album “La...

Eveniment organizat de Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut, CORE Agency şi ABY STAGE BAR Sâmbătă, 21 mai, ABY ...
Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de viniluri vândute

Sarmalele Reci, turneu și sărbătoare: 1000 de vini...

Sarmalele Reci, împreună cu producătorul Trei Bețivi, a lansat în decembrie vinilul „Țara te vrea prost”. Un amestec original şi ...
Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights continuă sâmbătă 14 mai la clubul Rockstadt cu un nou concert în premieră și în exclusivitate în ...

POSADA ROCK FESTIVAL 2022

Eveniment organizat de Paradise Lost şi Posada Rock Stadionul Municipal - Câmpulung Muscel Ediția 2022 a Posada Rock Festival va avea loc în...

Video/Am revenit cu speranțe la palatul Mogoșoaia

Video/Am revenit cu speranțe la palatul Mogoșoaia

Am plănuit să petrecem o duminică minunată, ca pe vremuri, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia. Și am sosit aici, ...
Corneliu O. Rodeanu. Drumul către coperta patru. Poezie La Ingineri

Corneliu O. Rodeanu. Drumul către coperta patru. P...

Seara de 14 mai a fost o seară de poveste la Clubul La Ingineri din Tei 9. Mihai Ionescu nu ...
Radu Lupașcu. Blues la poalele Tâmpei!

Radu Lupașcu. Blues la poalele Tâmpei!

Oraşul Braşov este cu cel puţin 200 de ani mai vechi decât Bucureştiul! Cu toate acestea, poziţia dominantă a capitalei ...
Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

Video/Cristina Lupu în concert la Uzina Coffee

După o zi cu peripeții, un concert la Uzina Coffee mi s-a părut cea mai bună alegere. Acolo era programat ...
Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

Florian Lungu. JAZZ ON URBAN BLUES

La rubrica „incredibil dar adevărat” am trăit bucuria de a contoriza în Capitala noastră dragă, la mijloc de aprilie 2022, ...
Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights. Copeland & Wragg

Transilvania Blues Nights continuă sâmbătă 14 mai la clubul Rockstadt cu un nou concert în premieră și în exclusivitate în ...
Expoziția „Music in colors”. Oana Gîtej. La The PUB Universității

Expoziția „Music in colors”. Oana Gîtej. La The PU...

”Când muzica întâlnește sufletul, trăirile acestuia se transformă în culori” ”Această serie  de tablouri este un proiect de suflet. Consider ...
Marco Mendoza - Viva  la Rock! În concert la Quantic

Marco Mendoza – Viva la Rock! În concert la...

L-am cunoscut pe Marco în 2010 dacă îmi aduc bine aminte, eram la o petrecere privată a firmei D’Addario cu ...
Greii greilor din bluesul American în chiar prima zi de festival. Open Air Blues Brezoi. Popa Chubby și Samantha Fish

Greii greilor din bluesul American în chiar prima ...

Nu mi-am propus să urmăresc pas cu pas prezentarea pe care organizatorii o fac pe pagina de facebook a festivalului ...
Cântec și Șpriț. Jazz Lăutăresc. La Ingineri

Cântec și Șpriț. Jazz Lăutăresc. La Ingineri

Romanița și Florin Pană. Urmărim cu interes. Nu este prima dată când scriem de jazul lăutăresc. Contacte Culturale ...
Pariu pe Prietenie. Lansare CD. La The PUB Universității

Pariu pe Prietenie. Lansare CD. La The PUB Univers...

Aflat la materialul cu numărul 10, Ovidiu Mihailescu lansează alături de Jimmy Laco albumul Pariu pe prietenie. Nu e doar ...
Video/Concert Eugem Mihăescu și Aurel Dincă (Krypton). Unplugged. La The PUB Universității

Video/Concert Eugem Mihăescu și Aurel Dincă (Krypt...

Vineri 6 mai a.c. a avut loc un concert  unplugged a doi dintre membri Krypton, solistul vocal Aurel Dincă și ...
M.M.croco. Formații ce nu trebuie uitate.... Sfinx Experience

M.M.croco. Formații ce nu trebuie uitate…. S...

Sfinx Experience este o formație rock din România care a luat naștere în 1990, în urma divizării trupei Sfinx și ...
Muzee în underground. Noaptea Muzeelor la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck

Muzee în underground. Noaptea Muzeelor la Muzeul F...

SÂMBĂTĂ, 14 MAI 2022 LA 18:00 - 00:00 Eveniment organizat de Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck Noaptea Muzeelor la ...
Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side of The Blues. BAICEA BLUES BAND. La The PUB Universității. Prima parte

Video/URBAN BLUES FEST Spring Edition. Three Side ...

Am ales să vă prezentăm concertul trupei Baicea Blues Band în două părți pentru că acolo s-au întâmplat multe lucruri ...

Primiti articolele noi direct pe mail!

Completati formularul de abonare de mai jos.