Ștefan Pustan. Bardax
La Ștefan întâi am descoperit Bardax-ul. Apoi am corespondat să vedem ce lucrează de fapt. La sfârșit am aflat și numele.
Lucrează și topoare și mânere. Prelucreză lemnul într-un mare fel. Sculptura în lemn îl fură. Cumva acea va fi destinația finală. Adică face acele lucruri pe care, ancestral, le făceau oamenii trecuți pentru nevoile lor. Cu personalizarea de rigoare.
”Sunt Ștefan Pustan și sunt din Piatra Neamț
Bardax este despre topoare și unelte făurite manual, despre utilitatea lor, dar și despre felul în care acestea pot fi personalizate în funcție de modul lor de folosire, încercând să readucă cele mai utile și impresionante modele din istorie.
După studiul modelelor de lamă, unele sunt inspirate de la vikingi (care la îmbinarea cu mânerul, păstrează niște urechiușe care apar și la topoarele dacice), altele de la plutașii de pe valea Bistriței și altele din alte zone cu tradiție în fierărie.
Mânerele, fixate cu pană din lemn (în stil norvegian) și lipite cu rășină epoxidică sunt din lemn de cea mai bună calitate (frasin, salcâm), unele păstrînd ergonomia japoneză, altele pe cea nordică.
Tecile sunt realizate din piele naturală tăbăcită vegetal, cusute sculptate si pictate manual.
Bardax a apărut din dorința de a lucra cu lemnul și din pasiunea de a crea obiecte deosebite din el.”
Iubitor de lemn,natură și silvicultură, omul nostru face ce i-a dat natura să facă. Cunosc mulți oameni ca el. Toți sunt pătimași. Dacă n-ar avea neveste și copii care să-i țină legați de realitate s-ar muta în pădure.
Și Stefan face parte din categoria oamenilor care crează cu mâna lucruri frumoase, utile, de durată izvorâte din pasiuni ascunse.
Noroc că mai trebuie să și lucreze! Așa mai aflăm și noi că există.
Nouă ne-a atras atenția stilul și modul de prelucrare a lemnului. Curburile pe care le impune materialului. Faptul că și tecile sunt din lemn. Nu prea vezi linii drepte. Are sufletul ondulat. Ne plac crucile. Credință sau necredință, prezența unei cruci schimbă rezonanța locului.
Aflați dumneavoastră ce e cu capetele de urs din coada topoarelor.
Ca de obicei, un mic clip încheie articolul.
https://www.facebook.com/BardaxCrafter/
Cătălin Statie
0 Comentarii