Deocamdată scriem despre Marian doar ca tapițer auto, deși se mai ocupă și cu altfel de tapițări.
Am fost surprins plăcut să dau de un astfel de handmader, cu atât mai mult cu cât el continuă meseria tatălui lui.
Ce vreau să scot în evidență este faptul că nu trebuie să mă mai uit pe documentare gen History sau Travel ca să aflu cum să tapițez o mașină. O pot afla de la un handmader român, calificat, pasionat, cu ”pedigree” și bine cotat.
”De 29 de ani învăt tapițerie, mesteșug moștenit de la tatăl meu.
De la varsta de 14 ani am fost luat și încadrat în atelierul său privat (prăvălie înființată în 1991). Am prins meseria pas cu pas, de la cel mai bun meșter în ale tapițeriei clasice.
Și în prezent, la 78 de ani, este activ și lucreză alături de mine.
Reușesc cu multă muncă și consum de materiale să restaurez tapițeria clasică de mobilier cât mai aproape de original, care poate să aibă și 200 ani vechime.
Din restaurare mobilă m-am îndreptat către restaurare de automobile istorice.
Aici pasiunea a ajuns la nivel alarmant de mare, progesând an de an și câștigând clientelă importantă din țară și din străinatate.
Pe lângă restaurări de tapițerii de mobilă și auto, am trecut la restaurări la tapițerii la avioane, ambarcațiuni, auto și moto, dar și „ciudățenii” care au piele, vinilin și textile ca îmbrăcăminte.
Atelierul este din 1996 în garajul casei dar intenționez în curând să mă mut într-o locație mai mare.
Ca materie primă pentru restaurări trebuie folosite cele dedicate, fibre naturale cum ar fi: iarba de mare, păr de cal, iută, bumbac, lână și piele.
Pe partea de restaurare auto la reconstrucția tapițeriei materialele sintetice sunt mult folosite. Spuma poliuretanică, vatelină din fibră sintetică și vinilin (înlocuitor piele).
Ca tehnică de lucru, multă muncă manuală, respect rețeta originală, cu scule manuale dedicate dar și scule electrice și electronice industriale (linie de mașini de cusut Pfaff industrial pentru pielărie, scule Bosch manuale, capsatoare și scule pneumatice).
Clienții vin la mine cu provocări diverse și migăloase, consumatoare de timp și materiale. Rezultatul final al lucrărilor și mulțumirile clienților îmi dau multă energie.”
Marian Ștefan a trecut prin toate etapele de maturizare profesională, se poate considera maestru, are în continuare sprijinul celui ce l-a instruit și are acces la secretele acestuia.
Doresc tuturor handmaderilor pe care-i cunosc să aibă parte de aceasi continuitate.
Lumina învățăturii sălășuiește acolo unde se muncește.
Faptul că Marian are clienți de afară înseamnă că subliminal inducem un ”Made in Romania”.
Sprijinim în continuare handmaderii români.
Un mic clip cu realizările lui Marian vă stă la dispoziție mai jos. Pe Marian îl găsiți aici: https://www.facebook.com/marian.stefan.1217
Cătălin Statie
0 Comentarii